Slovenija

Slovenska politika – iskanje liberalne poti nazaj v prihodnost?

Ljubljana, 30. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
129

Pred časom so stranke, ki tvorijo koalicijo KUL (SD, SAB, LMŠ in Levica), podpisale povolilni sporazum, v katerem so se zavezale, da bodo po volitvah oblikovale vladno koalicijo, v kateri ne bodo sodelovale s strankami, ki so trenutno v koaliciji z Janševo SDS. Gre za utrjevanje lastnih stališč in profiliranje tega zavezništva kot trdne antijanševske koalicije. Toda natančnejša analiza zgodovine teh strank in enoletnega delovanja opozicije KUL ter sama vsebina tega povolilnega sporazuma razkrivajo protislovja, ki bodo vtkana v samo spočetje morebitne nove povolilne vladne koalicije KUL.

Obstaja seveda problem, ki je povsem realen – da bo treba verjetno v času koalicije KUL vračati dolgove.
Obstaja seveda problem, ki je povsem realen – da bo treba verjetno v času koalicije KUL vračati dolgove. FOTO: Damjan Žibert

Če se ozremo konkretno k povolilnemu sporazumu, moramo izpostaviti, da je precej medel in nekonsistenten z določenimi programskimi in političnimi stališči nekaterih strank v KUL. Ta povolilni sporazum zveni kot dobro uveljavljena mešanica vsega. Temelji na ideji o povrnitvi vladavine prava in normalizaciji države, medtem ko je gospodarski in socialni del programa nedorečen. V njem izpostavljajo pomen zagotavljanja socialne države ob hkratnem poudarjanju kapitalističnih puhlic, kot so visoka dodana vrednost, spodbujanje podjetništva in predvsem danes tako popularna ideja o digitalizaciji vsega.

Gre za povezovanje prokapitalističnih in propodjetniških elementov z idejami socialdemokracije iz 20. stoletja, ki pa se v zadnjih desetletjih vedno konča tako, da prve prevladajo nad drugimi. To lahko predstavlja predvsem velik problem za Levico, kajti preostale tri stranke že tradicionalno predstavljajo prevlado kapitalskih in tržnih mehanizmov nad blaginjo ljudi. 

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega 'think tanka' Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja, ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Poleg protislovnega sporazuma je treba izpostaviti tudi področje, ki se sicer nanaša na možnost referenduma glede financiranja vojske. Levica je že zbrala zadostno število podpisov za razpis referenduma o zakonu, ki predvideva dodatno financiranje vojske in predvsem dodaten nakup vojaške opreme. Toda če pogledamo ne tako daleč v zgodovino, sta ravno njeni dve potencialni koalicijski partnerici – SAB in SD (pa tudi nekateri poslanci LMŠ danes) bili tisti, ki sta sprejeli leta 2013 izjemno omejujoče spremembe ustave, s katerimi so med drugimi tudi onemogočili referendume o vojski. Danes ravno te spremembe onemogočajo navkljub zbranim podpisom za referendum razpis le-tega in dajejo možnost vladi, da brez težav povečuje izdatke za vojsko v trenutkih največje zdravstvene krize. 

Nekoliko protislovno se zdi tudi, da nekatere stranke v KUL sedaj zagovarjajo upoštevanje zlatega fiskalnega pravila ali vsaj eksplicitno izpostavljajo problem višine javnega dolga, pri čemer kritizirajo vlado kot potratno in zapravljivo. Nabava vojaške opreme za neo-imperialistične cilje NATO in ZDA je popolnoma zgrešena. Toda največ denarja je šlo za preprečevanje kolapsa kapitalizma, kar je bil tudi smoter samega zadolževanja vseh držav v EU in tudi širše. Izbira je bila jasna – propad kapitalizma, reševanje kapitalizma ali pa vzpostavitev nekega drugega produkcijskega načina. 

Ker to slednje odpade najprej, saj levica že desetletja ne pozna in ne vidi alternative kapitalizmu, je globalno gledano bila izbrana vsekakor boljša in bolj znosna opcija. Toda obtožbe na račun vlade, da je kriva za nespoštovanje fiskalnega pravila s strani KUL, v kateri so stranke, ki so ga sprejele leta 2013 in stranke, ki so mu že vse od začetka veljavnosti nasprotovale, kaže na velika protislovja in popolno izgubo kompasa. 

Dr. Marko Hočevar.
Dr. Marko Hočevar. FOTO:

Obstaja seveda problem, ki je povsem realen – da bo treba verjetno v času koalicije KUL vračati dolgove, ki so nastali predvsem zaradi reševanja kapitalizma in preprečitve naraščanja brezposelnosti. Ravno na tem področju odplačevanja dolga se bo pokazal pravi odnos med strankami v koaliciji KUL in sedanjo vlado, ki je vodila Slovenijo v podobni sestavi tudi v času največje recesije pred slabim desetletjem. Takrat je premier Janša na vse pretege zagovarjal nemško ordoliberalistično doktrino nižanja izdatkov, kar se je kazalo predvsem v sprejetju spornega ZUJF-a in v krčenju dosega in obsega države blaginje. Tudi dobršen del sedanje koalicije/opozicije KUL je tekom mandata Alenke Bratušek nadaljeval z varčevanjem. Obstoj visokega javnega dolga še ni razlog za zagovarjanje konservativnega, neoliberalnega in v jedru antidemokratičnega fiskalnega pravila v boju zoper neoliberalno desnico. Če želi KUL dejansko postaviti alternativo sedanji oblasti na polju gospodarskih in socialnih politik, potem je odgovor preprost – dvig davkov za najbogatejše, ki jih sedanja konservativna neoliberalna vlada vztrajno niža. 

Ob tem tudi ni mogoče spregledati, da program KUL pišejo prekaljeni akademski socialdemokratski neoliberalni tretjepotaši, ki edini problem v kapitalizmu vidijo v preveliki državi blaginje, ki upočasnjuje razvoj, v nedelujoči pravni državi in v nekakovostnem korporativnem upravljanju. Nekdanji ministri, rektorji in akademiki, ki so v zadnjem desetletju in pol sodelovali v neoliberalizaciji slovenske družbe in države (ter tudi akademske skupnosti prek sile v potrženje univerze), kar je odprlo prostor za devastacijo družbe in vzpon desnega konservativnega neoliberalizma, sedaj pišejo program, kako to vse preprečiti. 

Hkrati se zdi, da v KUL obstaja nekakšen fetiš na odgovarjanje in odzivanje na klic intelektualcev - tako se je začela tudi sama zgodba z nesojenim mandatarjem pred dobrim letom dni in tudi sedaj je prisotna ta poza. Ne gre za odgovarjanje na potrebe ljudstva, za iskanje rešitev za eksistenčne probleme in uveljavljanje interesov najbolj izključenih in ponižanih, temveč za odgovarjanje na klic intelektualcev, ki pa si želijo normalnosti pred Janšo, ki za večino mladih, revnih, prekarcev in pavperiziranih delavcev ni bila nikakršna normalnost temveč stanje brez perspektive, stanje obobužanja in negotovosti. Ta premik nazaj pa vseskozi slikajo kot korak naprej.

Zgoraj opisana so le nekatera protislovja in nekonsistentnosti opozicije v podobi KUL, čigar del bi se šel socialdemokracijo iz 20. stoletja, drugi del pa bi implementiral, kot temu pravi Mastnak, liberalistični neoliberalizem kot odgovor na desni neoliberalizem obstoječe vlade, pri čemer se KUL vseskozi kaže samo kot izvrševalec akademskih prošenj, naj se Slovenijo reši in odreši ter povrne nazaj v normalnost. Takšni vzgibi kažejo na popolno dezorientacijo in elitizacijo opozicijske politike, ki le stežka najde nek jasen politično-ekonomski odgovor na obstoječe razmere. Sklicevanje na odpravo korupcije in normalizacijo države bi nas moralo skrbeti – to je odraz praznosti, odsotnosti konkretne politično-ekonomske alternativne vizije. Vlada, v kateri bodo stranke, ki so pred slabim desetletjem brez težav razprodale vse in implementirale strogo varčevanje ter še dodatno omejile liberalno demokratsko odločanje, le težko lahko ponudi kaj drugega, kot je nadaljevanje neoliberalizma z lepšimi besedami. 

Tako se zdi, da se v Sloveniji – lahko bi dejali, da to velja za cel svet – soočamo s situacijo medvladja (interregnum), kot je takšno situacijo definiral Antonio Gramsci v Zaporniških zvezkih. Gre za situacijo, kjer je eksplicitno jasno, da obstaja globoka kriza obstoječega reda, v katerem stare sile umirajo, nove pa se še ne morejo roditi. To je tudi obdobje, kot je zapisal sam Gramsci, ko se pojavljajo številni morbidni simptomi. Mogoče je tudi trenutno stanje, kjer imamo neoliberalistično hegemonijo, desničarsko-konservativno vlado, ki je odraz krize liberalne republike ter liberalistično tretjepotaško in kulturno-akademsko alternativno aroganco v podobi KUL samo še eden izmed številnih morbidnih simptomov medvladja v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
30. 10. 2021 19.33
+3
Iskanje liberalne poti? Kaj pa socialna?
jodr
30. 10. 2021 19.33
+2
Pa kaj neprestano delate reklamo tem burekom? Oni niso sposobni voditi manjše krajevne skupnosti.
Rene Jelinčič
30. 10. 2021 19.26
+2
Nešolan propadli komedijant,ženska islamist,šivilja in propadli nafiksani študent bi krojili Slovenijo po svoji meri?se hecate?resno?
pravičnež
30. 10. 2021 19.09
+2
KUL (Konec usranih levičarjev)Umaknite že to sliko štirih bebcec!
sinhron
30. 10. 2021 15.41
-2
KUL ne želite in ne veselite se preveč tega prevzema oblasti po tej Janševi vladavini ! Ta Janševa vlada ne da je samo iz dneva v dan bolj uničujoča v smislu financ , v smislu zaposlovanja svojih , sprejemanja škodljive zakonodaje , korupcije in moralnega deficita ! Vse to vas čaka , da boste morali poizkusiti vrniti v približno stanje pred prevzemom te Janševe vlade ( SDS , NSI , SMC , DESUS , SNS ) , v kolikor vam bo to uspelo !
GavinM
30. 10. 2021 16.33
+2
Pravljičar 😅🤣🤣 Kanša ima kaj pokazat...številke so številke...boljševiška iluzija,ki jo ti vidiš je pa še vedno samo iluzija...počakaj da pridejo levi heroji na ablast in se lotjo posilstva proračuna 🤣 tuje firme bodo naredle samo ovinek okol slovenije...levičarji so paraziti gospodarstva in javnih financ
marker1
30. 10. 2021 17.35
+2
Točno tako. Če bo levica prevzela oblast, ne bo tujih investicij. Levičarji ne znajo ustvarjati dodano vrednost, znajo pa to dodano vrednost, ki so jo drugi ustvarili, deliti drugim, ki nič ne delajo. Recimo nevladnim organizacijam.
kiropraktik
30. 10. 2021 15.35
+5
Dokler imamo KUL, bo Janša zmagal! Lažjega "nasprotnika" ni!
bovin
30. 10. 2021 15.34
+6
Ti kul pajaci niso sposobni vodit javnega WC .
Space Voyager
30. 10. 2021 14.39
+9
KUL je banda ničvrednih in nesposobnih prepirljivcev. Najbolj razdiralna in izključevalna banda lar jih je kdaj bilo v politiki Slovenije.
Rene Jelinčič
30. 10. 2021 14.20
+7
Tile paraziti so daleč od kul in pogubna kombinacija za Slovenijo,edini program ,ki ga premorejo je čimprej nazaj k koritu .
jodr
30. 10. 2021 12.57
+9
Burek koalicija nas lahko pripelje samo v temačno preteklost prejšnjega stoletja.
JApajaDAja
30. 10. 2021 11.37
+8
opozicija mora menjati edino agendo, ki jih združuje-anti janša! če bila volja-na obeh straneh, bi se za dobrobit slo naroda vsedli skupaj, izmenjali predloge za/proti z argumenti,izdelali najboljši predlog/a...bi bilo vsem lepše in lažje!sedaj, ko vsak vleče na svojo stran, slo samo "trgajo"!
Žnabl
30. 10. 2021 11.24
+11
Požrli se bodo med sabo.fino vsaj pogrebna služba ne bo imela dela s štirimi telebajski
ROMELS
30. 10. 2021 11.23
+9
KUL ali PJK-je največje zlo kar ga premore slovenska politika.
Ronin SLO
30. 10. 2021 11.11
+9
Upam da prevzamejo vlado pod vostvom levice, v roku pol leta se bodo skregali, osrmaotili in se jih rešimo za vedno...
london1982
30. 10. 2021 11.01
-6
Vidim da so podkleteni danes v akciji s temi sovrqžnimi kometarji. Bo še pingo soka zmankalo v lidlu blizu trstenjakove
Žnabl
30. 10. 2021 11.25
+2
Ti naš pa veliko pingo soka k tok o tem govoriš.zgleda da ti ga je kul velik dostavu
marker1
30. 10. 2021 17.56
+1
zoran pušenjak
30. 10. 2021 10.52
+8
Že na sliki se vidi, da vleče vsak na svojo stran. Potem bi pa sodelovali. Bog nam pomagaj
slim386
30. 10. 2021 10.59
+1
Še vedno bolje kot na sliki kimalicije kjer se prav vidijo luknje v žepih za sifoniranje državbega denarja
kojnusar
30. 10. 2021 10.47
+8
ti stirje so garant za unicenje drzave. popolnoma jasno. pop tv. smo ze videli. aja, slovencki radi hodijo na led. veckrat. radi nadrsajo pa to.
SlobodaNE
30. 10. 2021 11.17
-6
komarec
30. 10. 2021 10.41
+2
Moj glas bo šel tistemu, ki bo RKC naloži plačevanje davkov, ki bo poskrbel za upokojence, ker so oni ustvarili kar imamo, ki bo dal vsem enake pokojnine za 40 let dela, ki bo mladim dal možnosti dela, ustvarjanja in izobraževanja, šibkim in slabotnim dostojno življenje v domovih in ki bo v družbi odpravil privilegije in korupcijo.
kojnusar
30. 10. 2021 10.49
+8
to je obljubljal en debeli socjaldemokrat. pol pa je predal žezlo naslednici, ki so ji ljubsi migranti in ki nagovarjala z dragi: eno nacionalno skupino bivse juge, da jim bo odpravila vize. toliko, da se ne pozabi. 😏
marker1
30. 10. 2021 17.55
Upokojenci imamo po zakonu določeno pokojnino in jo nobena stranka ne more povečati. Zato tisti, ki obljubljajo upokojencem višje pokojnine krepko zavajajo. Vsi ne moremo imeti enake pokojnine, ker smo različno vplačevali. Lahko bi imeli vsi enake pokojnine, kot v Avstraliji, kjer jo prejme vsak, pa če je kaj delal ali ne. Vendar je ta pokojnina nizka, zato mora imeti še prihranke. Mladi naj se najprej izobrazijo za poklice, kjer bodo imeli zagarantirano delo. Vsi ne morejo biti filozofi, ekonomisti, sociologi, organizatorji dela, arheologi, antropologi, itd. V družboslovnih šolah proizvajajo žal samo neproduktivne poklice. Zaposljiv poklic nudijo naravoslovne šole. Glede na to, da so socialo in skrb za starejše imeli več kot deset let prav iz stranke SD, pa niso nič naredili, so njihove obljube cinično predvolilno zavajanje. Glede plačevanje davka RKC pa bi bilo treba narediti popis, koliko je pripadnikov po različnih verah. Ti naj plačujejo svojim verskim skupnostim. Vendar tega ne bo, ker ima RKC močan vpliv v svetovni politiki. Zato je obdavčenje RKC nesmiselno. Obdavčenje RKC je predlagala Bratuškova, ki je takoj, ko so jo razglasili za predsednico vlade, šla na sprejem k papežu v Vatikan. Ali ni to precej perverzno?
SlobodaNE
30. 10. 2021 10.39
-9
Kako ti štirje zdržijo z Janševo SDS v istem prostoru ?
BeliRisko
30. 10. 2021 10.33
+6
Janez vas bo spet zaprl!