Slovenija

Slovenska tragedija: '20 let kuhanja v zosu politične polarizacije'

Ljubljana, 27. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
970

Stabilnost slovenskega političnega prostora je iz dneva v dan manjša, zato gre na prvi pogled razumeti, zakaj si predsednik republike Borut Pahor prizadeva za sklenitev nekakšnega dogovora o sodelovanju med političnimi strankami, ki bi državi v času, ko ta velja za eno najbolj prizadetih v epidemiji covida-19, povrnil ravnovesje. Pa vendar je realnost precej drugačna, saj se posvetov s predsednikom republike udeležujejo praktično le predstavniki vladnih strank. Zato se je ob tem vredno vprašati, kakšno dodano vrednost sploh imajo tovrstni dogodki?

Predsednik republike Borut Pahor je v četrtek predsednike parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin povabil na tretje srečanje glede ukrepanja v epidemiji covida-19. Toda zastopanost strank na nedeljskem srečanju na Brdu pri Kranju znova ne bo popolna. Udeležbo sta namreč kategorično zavrnili LMŠ in Levica, kot kaže pa na Brdu ne bo niti SD in SAB. 

To pomeni, da se bodo posveta s predsednikom udeležile le vladne stranke SDS, NSi in SMC ter SNS, ki podpira vlado in DeSUS. Ta se po vnovičnem padcu Karla Erjavca sicer predstavlja za zmerno opozicijo, čeprav formalno poslanska skupina, z izjemo "odpadnika" Jurija Lepa, še vedno podpira delovanje vlade oz. "miži" pri nekaterih glasovanjih v parlamentu, kot na primer pri nedavnem poskusu interpelacije Vaska Simonitija.

Na drugi strani opozicija trdno stoji na svojih okopih in ni pripravljena na dialog s predsednikoma, saj poudarja, da si Janez Janša v resnici nikoli ni zares želel sodelovati z opozicijo ter da gre le za prazen populizem. "Sodelovanje se kaže z dejanji v Državnem zboru in ne z golimi besedami na Brdu," so med drugim zapisali v LMŠ, kjer vladi očitajo, da ob obravnavi protikoronskih paketov ni podprla skoraj nobenega predloga opozicije. 

Kaj torej v takšnih razmerah lahko stori predsednik države, ki se je v času obeh predsedniških mandatov prikazoval za povezovalni člen slovenske politike in se skliceval na enotnost, sodelovanje, preseganje razlik, državotvornost in konstruktivnost delovanja politike? Številni so v tem videli vsebinsko izpraznjene fraze, ki zvenijo lepo, vendar ne ponujajo konkretnih rešitev. V Levici denimo prihajajoči posvet vidijo kot brezpredmeten, Pahorju pa sporočajo, da je "edini še preostali odgovor na nevzdržno stanje v državi" organizacija posveta o predčasnih volitvah.

Medtem na drugi strani političnega spektra ne manjka kritik na račun delovanja opozicije, ki da je razdiralna, nepripravljena na sodelovanje, s tem nedržavotvorna ter vedno pripravljena "nagajati" vladi, ki se trudi za državo in njene državljane.

Pahor je v petkovi izjavi za 24UR glede (ne)odziva opozicije dejal, da je prejel pismo s strani opozicijskih strank."Zdi se mi, da se je potrebno do zadnjega trudit za to, da bi bil ta posvet čim bolj vključujoč," je dejal na vprašanje o tem, kaj konkretnega pričakuje od posveta. Povedal je, da je sprejel "odločitev brez presedana v 30 letih", in sicer da bo srečanje potekalo javno. "V tem smislu se spreminjajo vsi razlogi za to, da koga ne bi bilo. Ob tem mislim na obe predsednici, ki sta na zadnjem srečanju že sodelovali (Tanja Fajon in Alenka Bratušek op. p.). S tem, ko bo srečanje potekalo javno, bo mogoče vsa njuna pričakovanja, ki sta jih izrazili, tudi predstaviti pristojnim. Kot voditelj tega srečanja bom storil vse za to, da bosta dobili tudi odgovore," je v odzivu na ugibanja glede transparentnosti srečanja, ki so jih izrazili v SAB in SD, dejal predsednik republike. 

Politiko je pozval k osredotočenju na reševanje zdravstvene krize. Glede sposobnosti za nadaljnje delovanje vlade pa Pahor meni, da mora o tem najprej presoditi predsednik vlade oz. potrebna večina v parlamentu. Ob tem je znova poudaril, da si želi, da ne bi bilo takšnih konfliktov, ampak več dialoga ter sodelovanja. 

Družbena protislovja brez (pričakovane) sinteze na pomolu

Kot pojasnjuje politolog z Inštituta za politični menedžment (IPM) in odgovorni urednik portala Homopolitikus Klemen Balanč, na dogajanje pri nas najbolj vplivata dva dejavnika, in sicer epidemija covida-19 in permanentna predvolilna kampanja. "Reševanje epidemije zahteva konsolidacijo, volitve pa polarizacijo." Balanč kot dober, vendar redek, primer konsolidacije izpostavlja cepljenje politikov, ko so ti "s skupnim nastopom uspeli javnosti povrniti delček zaupanja v ta proces reševanja koronakrize, s katerim se oblast sicer dokaj neprepričljivo spopada". Po drugi strani pa pri tem izpostavlja, da oblast zavrača sodelovanje opozicije pri pripravi ukrepov za reševanje krize in se zateka k izključevalni retoriki, "ki je utemeljena na revanšizmu". "Predsednik vlade – ob vsem svojem delovanju – tako ne zmore več prepričati nasprotne strani, da si želi sodelovanja, četudi mu pri tem pomaga predsednik države."

Borut Pahor in Janez Janša.
Borut Pahor in Janez Janša. FOTO: Miro Majcen

Po mnenju našega sogovornika, opozicija udeležbo na posvetu vidi kot zapravljanje časa in energije, hkrati pa tudi kot "smiselno potezo z vidika vpliva na javno mnenje konteksta, v katerem se bo odvila predvolilna kampanja za naslednje državnozborske volitve"

Pahorjeva 'spravljiva drža' neprepričljiva, njegove izkušnje za predsedovanje EU neprecenljive

Balanč narodno spravo dojema kot vseskozi prisoten element Pahorjevega predsedovanja in izpostavlja, da je k njej pozival tako v obdobju vladavine 'levih' kot 'desnih', "zaradi česar ta drža danes izpade nekoliko naivna in neprepričljiva, vendar je bila naivna že prej, saj se v zosu politične polarizacije kuhamo praktično že 20 let, to pa je ugajalo obema političnima poloma pri nas. Janševi SDS, ker na račun antikomunizma, populizma in teorij zarot vzdržuje zvesto bazo volivcev, na levem polu pa so se s preprostimi antijanšizmi na oblast uspeli zavihteti nesposobni državniki."

Kot izpostavlja Balanč, je v zdravih demokracijah menjavanje oblasti normalno, vendar je "v trenutni, kadrovsko omejeni garnituri oblastnikov manj državniškega talenta in sposobnosti, kar je svojevrstna slovenska tragedija". To pa zagotovo ni dobra popotnica pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU. "Mislim, da Slovenija potrebuje napore in diplomatske izkušnje Boruta Pahorja na tem projektu, da  blamaže, ki si je ne moremo privoščiti, ne bo. To bi bilo po mojem mnenju najbolj državotvorno od predsednika države v tem trenutku."

"V normalnih razmerah bi sledile predčasne volitve, toda nismo v normalnih razmerah"

Po izstopu treh poslancev SMC Janje Sluga, Igorja Zorčiča in Branislava Rajića se podpora aktualni vladi še naprej krči. Poslanska skupina SMC ima tako le še pet poslancev, od prvotno izvoljenih desetih (Gregor Židan je lani prestopil v SD, Jani Möderendorfer pa v LMŠ).  

Po novi matematiki imajo tako vladne stranke le še 38 glasov v parlamentu ter zagotovljeno "zunanjo podporo" treh poslancev SNS. Negotova je tudi podpora preostalih poslancev stranke DeSUS. S skupno 41 glasovi gre torej za manjšinsko vlado. Razlog, zakaj se je skrčil nabor Janševih zaveznikov v parlamentu, odgovorni urednik portala Homopolitikus vidi v notranjem absolutizmu, povzročanju kontroverznosti in sovraštvu do vseh, ki se ne strinjajo z njim. "To je vzorec že vsaj od leta 2008, zadnji izstopi poslancev iz koalicijskih skupin so le najnovejši primer. Janšev način vladanja v tem kontekstu ni veliko drugačen od Trumpovega, s to izjemo, da je Janša politično neprimerno bolj pismen."

Politolog poudarja, da bi v normalnih razmerah ob tako nizki podpori in manjšinski vladi razmišljali o predčasnih volitvah, "vendar trenutno zaradi epidemije in bližajočega se predsedovanja Svetu EU nismo v normalnih razmerah". Izvedba volitev bi bila v teh razmerah po njegovem mnenju popolnoma legitimna, vendar ni prepričan, da bi bila katera izmed glavnih političnih strank, z izjemo SD, v tem trenutku naklonjena predčasnim volitvam.

"Obstoječe stranke na levem polu bodo verjetno želele kotirati še višje ob vedno večjem nezadovoljstvu državljanov s stanjem v državi, prav tako se bo v boj za glasove levoliberalnih in neopredeljenih volivcev podala še vsaj ena stranka, najverjetneje razvojna in okoljevarstvena. Na desni se počasi formira potencialni koalicijski partner SDS za naslednjo vlado gibanje desno usmerjenih političnih veteranov, ki se mu bo po potopu SMC očitno pridružil Zdravko Počivalšek s somišljeniki. Mislim, da so najbolj verjeten scenarij državnozborske volitve leta 2022," je še povedal Balanč.

 

Koronavirus pasica nova
Pismo predsednika Pahorja Tanji Fajon in Alenki Bratušek
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (970)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
28. 03. 2021 18.40
-2
. makaki dogovor. razgnat vse … stare v pokoj ..druge za tekoči trak , vpoklicat pa naključno izbrane na ulicah mest , vaških poteh , hribovskih stezicah , ../ ni vrag , da bi ne moglo biti 1000xbolje
amedeo
28. 03. 2021 18.10
+2
Že 30 let smo talci paranoika ki ga še vedno preganja udba...zastrupil je državo!
Smart
28. 03. 2021 15.55
+0
TAGO čudovit odstavek si napisal, polepšall si mi ta deževen dan in vljudno ti povem, da te je pri zadnjem dolgim stavkom, kjer si uporabil tudi vejico, nekdo nekako zameglil pogled, res škoda. Lahko bi bila petka
Smart
28. 03. 2021 15.46
-2
PPPepi oddajaš vonj po špricanju zgodovine, zato ti marsikaj ni jasno, a računstvo ti ge, si prepričan, se znate prešteti vi levičaji. Dorrfer ti lahko pove, koliko rdečuhov je peljal lulat in potem ti bo vse jasno kdo so bili domobranci, pizdić ubogi
Smart
28. 03. 2021 15.31
-1
Faustos sibirski, si prišel ravnokar iz Azije ali kaj. Tam ste si oblizovali noge grizli moda velblodov in ti bi to rad doživljal tudi v domovini, enostavno, ni problema, nevem pa, če te bodo sprejeli v Kerinovem grmičovje medse, si prezahteven obiralec picajzlov
Tomvojo
28. 03. 2021 13.18
-1
Dvajset let; Plavanja v greznici.
FAUSTOS1
28. 03. 2021 12.49
-1
žALOSTNO JE DA PREDSEDNIK REPUBLIKE ves čas navija ,da bi vsi pokleknili pred janšo mu poljubili podplate in kot ovce sledili v prepad.
User768643
28. 03. 2021 16.17
+0
Kolikor jaz vidim vlogo predsednika, poziva k konstruktivnemu sodelovanju. Ni treba, da se v vsem strinjajo. Ampak, da opozicija leto dni ne počne drugega kot samo išče način kako priti sper na oblast, tudi ni ok. Nisem še videl enega samega programa kaj bi naredili drugače, če bi prišli na oblast. Lahko pričnejo s tem. Do takrat, glede na razmere v državi naj bodo vsaj konstruktivni. In tudi ignoranca funkcije predsednika države s strani določenih strank, se mi zdi skrajno neresna in neprofesionalna.
miha Sentvid
31. 03. 2021 15.10
+2
Oprezni predsednik naredi vse da ne bi razjezil PV .vprašanje pa je kje je bil pred enim letom ko je JJ na vse pretege rušil vlado MŠ, tedaj mu ni prišlo na misel da pozival kako moramo stopiti skupaj. Pa še to kako je bilo tedaj kosst skupaj z JJ rušila Jankovič ki je z veliko večino zmagal na volitvah, no ja nekaj malega je pomagala tudi AB. Jankovič se je na vse to odzval kot pravi gospod, in ni nikoli govoril o ukradenih volitvah kar sedaj ponavlja JJ
User768643
28. 03. 2021 12.19
+8
Najbolje bi bilo vse trenutne politike nagnat. Nastavit nov sistem predstavnikov naroda, ki bi temeljil na območni zastopanosti in ne na podlagi strank. Možnost odpoklica teh predstavnikov. In tako naprej. Prevetrit VSE zaposlitve v JU in smiselnost javnih zavodov. Na novo postavit sistem plač in plačnih razmerij, ki ustrezajo standardom RS. Ampak ker so korenine že globoke in lovke nastavljene, je vse nemogoče. Tudi protikorupcijski ukrepi so v teh razmerah neučinkoviti, oziroma nimamo organa, ki bi bil korupcijo sposoben preiskovati, obtožiti in obsoditi.
Uporabnik1718834
28. 03. 2021 12.05
+3
Ko je bil Janez še Janezek je hodil v Kumrovec na izobraževanja.Tam so bile parole "posle Tita Tito".In v njegovi bolni glavi je nastala parola "posle Janše Janša.Psihič se je odločil da brez njega nič ne klapa.
amedeo
28. 03. 2021 10.12
+7
Že 30 let smo talci paranoika, ki ga preganjajo namišljeni komunisti!
junij66
27. 03. 2021 21.59
+4
Siol.net. cenzura videa v evropskem parlamentu. Preberite
srebrnibreg
28. 03. 2021 12.21
+1
Ne smeši se z dogodkom starim nekih 20 let v bran sedanjemu kriminalu koruptivca iz Trstenjakove in to z dogodkom v katerem jih je po buči dobil zaradi prešutva ne zaradi politične pripadnosti ali novinarskega dela. Te pravljice ohranite janšisti za vaše Noriško kraljestvo.
Principat
27. 03. 2021 20.52
+6
vidva stara fanta ,, zavozila sta ,, to je vse kar vama lahko narod v obraz pove !
sinhron
27. 03. 2021 20.06
+10
Resnično je tragedija , ki so jo zakuhali daleč nazaj , ko niso dovolili raziskav orožarske afere katere avtor je bil Janša s kompanjoni in to v imenu države , da se nebi vrgla senca na osamosvojitev , katero je Janša izrabil za lastne interese ! Sledilo je veliko deliktov , katerih avtor je bil prav Janša , ki se počuti nedotakljivega , ker so ga iz zapora spustili ustavni sodniki z izkaznici SDS in NSI , z izgovorom , da je potreben pri vzpostavitvi in ohranjanju demokracije - kakšna slepota in neodgovornost teh ! Stranka SDS in njen lider so se lotili demontaže države , ki so si jo prilastili in v pomoč so jim stranke , katerih liderji so uničili lastne stranke za lastno korist ! Zato Slovenci ne zaupamo več sedanji politični vodilni garnituri in ne predsedniku države , ki je lakaj te politične falange !
Tago
27. 03. 2021 19.55
+8
Pahor sam sebi ne verjame kar govori.Zavozil si je svojo pokončnost,politično kariero in zaupanje ljudi.Razen tistih mamk,ki pravijo ,joj kako da je lep.Slovenija od te njegove lepote nima nič.Samo Janša,ki je njegov šef in mu Pahor priklanja hrbtenico.Ukradena država.
pepi bolcev
27. 03. 2021 19.45
+4
Ja 66 a si si video pogledal? In? Si se nasmejal?
pepi bolcev
27. 03. 2021 19.44
+3
Dusko Buha. Ne seveda. Ti nisi ne levi, ne desni. Ti si samo domobrancek.
junij66
27. 03. 2021 19.42
-4
Zanimive novice prihajajo iz Bruslja glede cenzure videa. Skoraj dve uri pred začetkom konference je bil ta video pripravljen za predvajanje. Ampak so ga kasneje umaknili z obrazložitvijo da so ga dobili tik pred tem. Ne rtvslo,ne pop tv,ne 24.ur.com tega niso objavili. Zakaj se ta novica prikriva? Je pa objavil planet tv.
ina5785
27. 03. 2021 20.28
+1
junij66 - Pa daj no. . . . . . . . . . Sicer pa je ivan imel ta video že nekaj časa, zakaj pa ga NI poslal dan prej??? Tukaj se lahko poraja tisoč vprašanj. . . . . . . . zakaj TI misliš, da si morebiti ravno TI postavil pravo vprašanje??? A zato ker gre za ivana????, a misliš da se cel svet vrti okol ivana???, saj smo že vsi utrujeni od njegovih pritlehnosti in avtokracije, je kar 2.dolfe
srebrnibreg
27. 03. 2021 20.44
+4
HAHAHA.......čez 20 let star primer skupaj sklafan v video za obtoževanje novinarjev v sedanjem času in v bran svojemu sedanju kriminalu. Ta star primer pa sploh ni bil povezan ne po politični linije ne po novinarski ampak je tip dobil po tintari zaradi svojega prešuštve. Seveda je sds sekta to izrabili za svoje laži i manipulacije.
Zdravko Lajh 1
28. 03. 2021 08.19
-2
Tako kot niso objavili niti besedice o "čednih" dejavnostih Fajonke v Srbiji.
FAUSTOS1
28. 03. 2021 12.51
+0
planet tv je v madžarskih rokah zato objava.
Dusan21
27. 03. 2021 19.41
-3
Samo dodam. Franz je prišel z vlakomv Ljubljano se popeljal vse do Logatca in skočijo skozi Logatec, spomine moje babice prenašam na svoje unuke in tako naprej
Dusan21
27. 03. 2021 19.38
-3
Edino ponovni plebiscit nas reši teh parlamentarnih spak, dvoživk ala Penezi, da se ljubeče priklonimo republiki Austriji in prosimo, da nas sprejme pod svojo zastavo in skrbiza naš narod,moja babica je bila zelo zadovoljna pod Franzom v 19 stoletju
FrRoSt
27. 03. 2021 19.35
+0
Butaci so očitno že do konca skuhane Žabe, ki se zaradi prerivanja levo in desno ne morejo več niti osredotočiti na cilje v prihodnosti! Dokončno smo izgubili kompas! Postali smo totalni BOLNIKI in PACIENTI. 🦧 NI nam več pomoči! 🐔