Slovenija

Rusija sprejela povračilni ukrep: 'Vso odgovornost za posledice nosi Slovenija'

Moskva, 12. 04. 2024 10.20 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je danes uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Gre za povračilni ukrep po izgonu ruskega diplomata iz Slovenije konec marca. Slovensko zunanje ministrstvo je informacijo potrdilo. Diplomat mora Rusko federacijo zapustiti do prihodnjega petka, 19. aprila.

Rusko zunanje ministrstvo
Rusko zunanje ministrstvo FOTO: Shutterstock

O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo danes poklicali na pogovor. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav za ruske medije.

"Temelječ na principu recipročnosti, je bilo veleposlanici vročeno obvestilo, kjer je navedeno, da je uslužbenec slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglašen za persono non grata," je v izjavi za javnost sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Kot poroča ruska tiskovna agencija TASS, je zunanje ministrstvo veleposlanici Bavdaž Kuret "vložilo oster protest zoper neutemeljeno odločitev Slovenije o odvzemu akreditacije uslužbencu ruskega veleposlaništva."

Na ruskem zunanjem ministrstvu so poudarili, da Moskva slovenski izgon uslužbenca ruskega veleposlaništva razume kot "še en odkrito neprijateljski korak, ki je del celotne politike Ljubljane, usmerjene v rušenje slovensko-ruskih vezi". "Vso odgovornost za posledice takšne destruktivne politike nosi Slovenija," so dodali na ministrstvu.

Darja Bavdaž Kuret
Darja Bavdaž Kuret FOTO: Bobo

Po navedbah virov na slovenskem zunanjem ministrstvu je na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi šest članov osebja - poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

V odgovoru na naše novinarsko vprašanje je MZEZ potrdilo, da je bila slovenska veleposlanica v Moskvi na zagovoru in da more nezaželena oseba Rusijo zapustiti do v roku sedmih dni. "Izročena ji je bila nota, v kateri Slovenijo obveščajo, da so slovenskega diplomata razglasili za nezaželeno osebo, ki mora Rusko federacijo zapustiti do prihodnjega petka." Ob tem so poudarili, da ukrep ne pomeni zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Moskvi, saj bo MZEZ diplomata nadomestilo v najkrajšem možnem času.

Slovensko zunanje ministrstvo je 21. marca obvestilo rusko veleposlaništvo, da je ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, razglasilo za nezaželeno osebo skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Ob tem je diplomatu, šlo je za namestnika vojaškega atašeja Sergeja Lemeševa, postavilo enotedenski rok, da zapusti državo. Iz Slovenije je odšel 27. marca.

Kmalu po izgonu ruskega diplomata je državo zapustilo še nekaj ruskih državljanov, ki naj bi bili v Sloveniji zaradi študija. Neuradno naj bi v tem primeru šlo za izkoriščanje sistema za študentsko izmenjavo, saj so na ta način hitreje dobili dovoljenje za bivanje v Sloveniji. Del mreže izgnanega ruskega diplomata medtem naj ne bi bila domnevna ruska vohuna, ki sta bila aretirana decembra 2022.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (706)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kranjec Petka
16. 04. 2024 16.48
+1
Koga briga Risija. Mi smo male gnjide, ki smo pod Serbji pokradli avstrijsko zemljo, vse preimenovali, pokradli tovarne in pomoorili domačine.
Kranjec Petka
16. 04. 2024 16.22
+1
Ker smo tako pomembni za Ruse in Serbjanarje.
Foxn.ca
13. 04. 2024 19.35
-1
Na univerzi sem pridobila diplomo.!
Kranjec Petka
16. 04. 2024 16.22
+1
nestabilen
13. 04. 2024 13.29
-1
NATO zvizga mi plesemo.Totalno brezvezna komedija.
brezveze13
13. 04. 2024 10.08
+2
ja in kaj so naši mislili da bo rus ploskal, vse je v redu z unijo samo da smo le hlapci jenih idej in to toliko pametni da se pri neumnostih silimo v prve vrste, uniji je pa samo izgovor saj je ena članica to naredila (ostale pa še bomo) Našelo je pa drugačno prvi moran biti šef potem vsi ostali za njim samo da je narobe tolmačeno , zato pa večino generali preživijo vojska se pa pobija
cool1
13. 04. 2024 09.56
+4
Amerika pa komaj čaka, da bo Iran naredil napako, da ga potem US napade z vsem kar ima....Še ambasado Irana v Siriji je Izrael raketiral, pa zaenkrat Iran ni odgovoril, če bo, bo US takoj zraven, boste videli ....
Kranjec Petka
16. 04. 2024 16.23
Razmisljajoc
13. 04. 2024 09.28
+2
Pricakovano ............o tem kdo koga v tem norem svetu bolj ali manj potrebuje pa itak nima smisla razpravljati ............
AlexReal
13. 04. 2024 08.53
-1
Da pa je cilj rusofilov in hakerjev neka mala država kot je Slovenija, pa tudi precej pove o njihovi moči, hrabrosti.....
AlexReal
13. 04. 2024 08.51
-1
Očitno je še kar ogromno putlerjevih napihovalcev tukaj v komentarjih !
Zmaga Ukrajini ...
13. 04. 2024 10.30
+0
Dejansko ti, masturbion ne znaš napisati ničesar pametnega, pa samo jokcaš tule na portalu in druge obtožuješ zaradi svojih namišljenih strahov. Zdravit se pejt. Si navaden, gn_l rusofil. Tako pač je. Morda bi ti tole raje zavil v celofan, jaz pač ne bom.
Ivar The Boneless
13. 04. 2024 12.38
+1
Ti si neintiligentna ko toča in smotana povrhu vsega.
Zmaga Ukrajini ..
13. 04. 2024 16.48
+0
Kaj te spet premetava, ivar brezkostni? A je vse v redu? Revež. Jah no,...tudi taki morate živeti. In mimogrede, a toča je "neintiligentna"? Najbrž samo "umni" rusofioići ob misli na točo dobite takšno asociacijo.
exdetektiv
13. 04. 2024 08.19
+7
Bil v Ukrajini pred cca.10 leti. Poslovno smo se odpravili na montažo nekega stroja v vrednosti cca 30k€. V glavnem.. podkupljivost in korupcija. Na poti do Kijeva smo bili tudi obtoženi povzročitve prometne nesreče..demagogija brez primere. Da ne omenjam cestnih finančno pohlepnih patrulj. Skratka zelo komplicirana nepredvidljiva država.
nikhrast
12. 04. 2024 20.21
-21
Saj ne razumem ta zavožen slovenski folk ki tako podpira Putina, sploh jih ni sram da uživajo dobrote in privilegije zahoda kot svobodo, demokracijo, človekove pravice..., pa seveda tudi kapitalizem.
Bananistanec
13. 04. 2024 09.34
+7
no pa naštej nekaj dobrot ki nam jih zahod ponuja in opiši kakšen ljudstvu koristen privilegij
portorico 1
12. 04. 2024 20.00
+16
Naj kar vse naženejo, saj ne vedo zakaj so tam.
Opazujemvas
12. 04. 2024 19.54
-7
Kar zadeva naše ambasadorke pa upam, da jih je poslala v rodila od kod so prišli in jim pojasnila kdo nosi krivdo za rušenje Slovenske ambasade v Ukrajini , petnajst minut je čisto dovolj, da se jim tudi nariše.
brabusednet
12. 04. 2024 19.45
-6
Zakaj smo ga izgnali ampak sodili,če je deloval proti Sloveniji.Rusi bi to sigurno storili z takimi vohuni.Tudi naši Rusofili so sodelovalci Ruskih vohunov je bilo povedano.Zato vse komentatorje,ki podpirajo Putina je treba preverit.
Opazujemvas
12. 04. 2024 19.49
-2
Ne skrbi Sergej ne bo več delal sitnosti, kar se tiče naših rusofilov si mogoče že opazil sedaj talajo samo še minuse, le redki še upajo kaj čivkati, saj se je tudi pri nas marsikaj razčistilo, financiranje, novačenje in podobno.
Zmaga Ukrajini ...
12. 04. 2024 20.48
-2
Hehehehe,... res je. Moskovitska "študentarija" je postala malce previdnejša.🤣🤣🤣 Bi bilo pa zanimivo malo pogledat tudi starostno strukturo te "študentarije". Precej ziher sem, da so vmes tudi tisti, v svojih poznih 60 ali70 letih. Jah, je že tako - človek se vse življenje uči. hahahahahahahahaha.
avgust.
12. 04. 2024 21.02
+4
Zmaga, človek te težko razume. A je košček zemlje res toliko vreden, da zanj pošlješ v smrt na tisoče mladih in otrok. Kaj bo sploh ostalo od Ukrajincev? Po mojem mnenju so umrli zaman, tudi če sedaj UA zmaga, je škoda prevelika. Vedno zmaga tisti, ki zna dobro oceniti možnosti in spogaja največ kar lahko. Zahod podpira to vojno, a izgube zahoda se ne dajo primerjati s tem, kar je izgubila UA. Tu gre za boj zahoda in vzhoda na ozemlju in z življenji teh nesrečnežev. Če bi šlo za tvoje otroke - kaj bi rekla, je vredno?
Zmaga Ukrajini ...
13. 04. 2024 10.12
-2
Še težje je razumeti tebe. Ne vem, če si že polnoleten, ampak gotovo si v šoli kdaj slišal za nacizem in 2. sv. v.? Če bi takrat vsi razmišljali tako kot ti, se nikoli ne bi uprli Hitlerju, in porazili njegov nacizem in imperializem. Kaj misliš, kakšna je bila Evropa po tej najhujši moriji v zgodovini človeštva? RAZBITA ! Po celi Evropi so bila nekatera mesta komaj razpoznavna, vse je bilo uničeno, ljudje razseljeni (takrat so bile tudi največje migracije v zgodovini človeštva – na DESETINE MILIJONOV RAZSELJENIH), gospodarstva so bila uničena, ljudje revni kot cerkvene miši,... In ti se zdaj sprašuješ kaj bo ostalo od "Ukrajincev"? Zelo dobro se zavedajo kaj bo ostalo od Ukrajine, če popustijo putlerju. Zelo dobro se zavedajo, da lahko kar pozabijo na samostojno in suvereno Ukrajino, če popustijo. Zelo dobro se zavedajo, da jih bo putler uničil narodnostno, kulturno, sociološko, pa tudi zgodovinsko, če popustijo. Res ne vem zakaj je nekaterim tako težko dojeti, da se nekdo bori za svoj dom preprosto zato, ker je to edina stvar, ki jo ima. Morda bi ti preprosto brez vsakršnega odpora prepustil svoj dom kakšnemu bullyju, Ukrajinci tega pač nočejo storiti. In glede na to, da so moskviči s tem "bratskim" napadom na Ukrajino v slednji spodbudili precejšnje sovraštvo, si lahko prepričan, da v primeru, da pride do kakšnega odločilnega moskovitskega preboja na fronti, Ukrajinci ne bodo bežali v moskovijo, ampak prav v nasprotno smer - v Evropo, oz. EU. Govoriš o tem, da vedno zmaga tisti, ki zna dobro oceniti možnosti,...Očitno se hudo motiš, ker sem precej ziher, da bi putler dal vse, da bi lahko obrnil čas za več kot dve leti nazaj. Ker očitno je, da se je hudo uštel v svoji oceni, kako bo hitro ukradel zemljo Ukrajini, si jo ponovno pokoril, ter tam nastavil kakšnega novega "Janukoviča". Kot vedno, je vojno lahko zelo hitro in zelo lahko začeti, ustaviti jo je pač bistveno težje. Ukrajinci se zelo dobro zavedajo kaj je na kocki, če popustijo, putler pa tudi ne bo popustil, ker je postalo očitno, da gre po tem fiasku, ki ga je "kao" druga največja svetovna armada doživela v Ukrajini, samo še za njegov obstoj, da se obdrži na položaju, v nasprotnem je "gotof". In tako lahko zgolj upa, da se bo vojna sreča obrnila, hkrati pa s svojo propagando, hekerskimi napadi, bizarnimi lažmi itd. napada evropsko enotnost, njeno ustavno ureditev in nenazadnje demokracijo. Zato je toliko bolj noro, da EU omahuje. Ima nekaj sto Patriotov, pa vendarle nekako ni politične volje, da bi Ukrajini takoj in brez odlašanja dobavila 7 patriotov, za katere je zaprosila, in zato zdaj moskovija lahko nažiga po njihovi energetski infrastrukturi, uničuje elektrarne, razbija mesta. In ja, definitivno je to norost. Evropejci se moramo sami postaviti zase, ker zanašati se le na naše zaveznike – Američane (ki so tik pred volitvami in možnostjo, da na predsedniško mesto spet pride nekompetenten idi_t) je neumnost, ki nas lahko zelo drago stane. Če EU zahteva spoštovanje mednarodnega prava, mora tudi kaj narediti za to, da se le to spoštuje brez izgovorov. Ko boš enkrat dojel, zakaj je nujno ustaviti putlerja in zakaj mu Evropa nikakor NE SME popustiti, morda boš takrat razumel kaj je na kocki. Glede otrok pa te lahko vprašam enako – če bi kdo posiljeval tvojega otroka, ali bi se tebi zdelo vredno pomagati mu (fizično), ali bi mu raje prigovarjal, naj ne izziva posiljevalca in potrpi, ... pač saj bo kmalu konec? Mimogrede – zanima me tudi to, zakaj rusofili kar naprej izpostavljate ukrajinske žrtve vojne, nikoli pa ne omenjate moskovitskih, ki so še bistveno višje? Se tebi zdi vredno dati toliko življenj za imperialistične ideale zločinskega, norega in starega pajaca iz Kremlja?
Ivar The Boneless
13. 04. 2024 12.38
+1
Zmaga Ukrajini ...
13. 04. 2024 15.06
+0
Opazujemvas
12. 04. 2024 19.33
+2
Za Sergeja Lemeševa, bodo že poskrbeli drugi, kot se to dela s takimi.
Opazujemvas
12. 04. 2024 19.29
-11
Izgnat vso to rusko špijunsko mrežo iz države, ki je v tej ambasadi in kot povračilni ukrep do temeljev podreti rusko ambasado, kot so jo oni nam v Ukrajini.
mario49
12. 04. 2024 19.35
-3
Oseba katera se boji prikazati kdo je in obenem piše tovrstne "nebuloze" si ne zasluži ,da živi na planetu zemlja !
Opazujemvas
12. 04. 2024 19.43
-1
mario49@ Tisti, ki morajo vedeti kdo sem, že vedo o meni vse, vsakemu norcu pa res ni potrebno vedeti o meni, kaj delam in kje se nahajam, mimogrede mario ravno ti mi boš pridigal o osebi, ki se boji prikazati siromak prestrašeni.
slayer2
12. 04. 2024 19.08
+18
Pa kaj se mi sploh gremo,smo tako majhni,da nas odpihnejo če hočejo!!! Namesto,da bi vezi še bolj utrdili,jih izivamo!!!
avgust.
12. 04. 2024 19.05
+12
Širitev na ta je v bistvu neke vrste okupacija. Nekako smo tam nekje kot leta 1943.
COVID-19 ZA OVCE
12. 04. 2024 18.53
+5
He, he... keri hlapci smo.. Kaj slovenske matere rojevajo..🤦‍♂️🤦‍♂️ Čuti se *domobranstvo*..v komentarjih.. 🤦‍♂️🤦‍♂️ Russia forward💯
Posteni
12. 04. 2024 19.02
-4
Ivar The Boneless
13. 04. 2024 12.40
+1
Oilchecker
12. 04. 2024 18.46
-11
Prokleta Rusija.
Sirius.2
12. 04. 2024 19.01
+16
Pa ni Rusija kriva da so naši politiki bedaki.
Rains
12. 04. 2024 19.07
-8
A po tvoje bi mu mogli dat odlikovanje, ko so ga razkrinkali ruskega špijona?
bu?e24 1
12. 04. 2024 19.17
+2
mario49
12. 04. 2024 19.40
+4
Ni Rusija kriva,da imamo v tej sicer prekrasni deželi,katero obožujejo miljoni in miljoni ljudi,"vlado katero so nam vsislili ,tako sedaj kot že mnogokrat v preteklosti,z načinom volitev ( voliti moramo stranke, le te pa postavljajo na določena mesta take ljudi,ki so jim vedno zvesti izvrševalci vsega kar si "izrojeni in predvsem pohlepni umi lahko izmislijo"!