Slovenija

Misija MFRR: Slovenska vlada sistematično spodkopava kritične medije

Ljubljana/Leipzig, 30. 06. 2021 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1382

Partnerji pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev MFRR, ki so v začetku meseca v Sloveniji izvedli "virtualno misijo", ugotavljajo, da je medijska svoboda v Sloveniji vse bolj ogrožena, saj vlada sistematično spodkopava kritične medije. V poročilu so opozorili predvsem na pritiske na Slovensko tiskovno agencijo in prizadevanje vlade za okrepitev nadzora nad mediji.

"V zadnjih 14 mesecih je neodvisno novinarstvo pod stalnim pritiskom na več frontah, ki ga izvaja vlada pod vodstvom Slovenske demokratske stranke SDS. Čeprav država še vedno kaže visoko stopnjo medijskega pluralizma in svobode izražanja, na splošno ne velja več za varno zatočišče za svobodo medijev," so zapisali v poročilu.

Po ugotovitvah dvotedenske misije MFRR, ki sta jo vodili Evropska zveza novinarjev (EFJ) in Mednarodni inštitut za tisk (IPI) v partnerstvu z Društvom novinarjev Slovenije, se je tretja Janševa vlada sistematično lotila spodkopavanja kritičnega novinarstva, posegala po nadzoru nad javnimi mediji in poskušala preoblikovati medijsko krajino na način, "ki ustreza propagandnim kanalom stranke SDS". Skrbijo jih predvsem napadi na novinarje in označevanje kritikov za del omrežja globoke države, ki jo tvorijo nekdanji komunisti. "Razširjanje lažnih novic s strani premierja in drugih državnih uradnikov je rezultiralo v toksičnem ozračju in sovražnosti do medijev, kar je prispevalo k temu, da se je povečalo nadlegovanje novinarjev."

Poročilo navaja, da vladni uradniki branijo napade Janeza Janše na medije z argumentom, da ta s tem odgovarja na medijske laži. "Vendar slovenski novinarji, s katerimi smo se pogovarjali, verjamejo, da je naraščanje groženj z nasiljem s strani spletnih uporabnikov in drugih neposredna posledica agresivne strategije SDS, kjer se vsak tvit uporablja za usmerjanje propagandnih kanalov SDS.

MFRR opozarja, da si aktualna slovenska vlada prizadeva okrepiti nadzor nad mediji.
MFRR opozarja, da si aktualna slovenska vlada prizadeva okrepiti nadzor nad mediji. FOTO: Shutterstock

 Izpostavili so tudi problem šovinizma. "Novinarke so še posebej tarča mizoginih in seksističnih žalitev ter groženj". Prav tako se je po njihovih ugotovitvah okrepila polarizacija, narasla pa je tudi samocenzura, "kar še bolj omejuje dostop javnosti do informacij".

V ospredju kampanje pa je po ugotovitvah poročila agresiven poskus za prevzem nadzora nad javno radiotelevizijo in nacionalno tiskovno agencijo. Kot navaja poročilo, oblast pri tem uporablja mešanico pravnih in administrativnih pritiskov kot tudi osebnih napadov, ki so namenjeni spodkopavanju integritete in neodvisnosti institucij. Ob tem poročilo poudarja, da je STA že od začetka leta brez državnega financiranja. MFRR ocenjuje, da si s tem vlada in njen urad za komuniciranje UKOM prizadevata podrediti STA in si zagotoviti nadzor nad njenimi financami in upravljanjem. Napade na STA neposredno vrši tudi predsednik vlade, ki si prizadeva za zamenjavo vodstva, piše v poročilu, ki omenja pritiske na nacionalno televizijo že v času prve Janševe vlade med letoma 2004 in 2008. 

"Ministrstvo za kulturo je julija 2020 predložilo osnutke zakonodajnih sprememb v modelu financiranja RTV SLO, ki bi, če bi bili sprejeti, izdajatelja televizijskih programov pustili v finančnem in institucionalno šibkejšem položaju." Na drugi strani pa po ugotovitvah MFRR mediji blizu vladi, nekateri financirani z madžarskim kapitalom, prejemajo dobičkonosne državne oglaševalske pogodbe.

Avtorji poročila ugotavljajo, da so popolno uresničitev vseh načrtov vlade preprečila prizadevanja civilne družbe in novinarske skupnosti ter tudi krhkost vladne koalicije, vseeno pa, da je bila narejena velika škoda, predvsem STA. Ena od ugotovitev poročila je tudi, da Slovenija na področju medijske svobode še ni dosegla tako slabih razmer, kot so na Madžarskem in Poljskem, vendar je erozija medijske svobode in pluralizma opazna. "Kljub tem pritiskom so se neodvisni slovenski mediji pokazali kot odporni in so v času epidemija covida-19 izvajali kvalitetno "watchdog" novinarstvo."

Predstavniki MFRR so se med raziskavo srečali z novinarji, uredniki, predstavniki civilne družbe, visokošolskimi učitelji, združenji, vladnimi predstavniki in poslanci vseh političnih polov pri nas.

Koronavirus pasica nova


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1382)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tik Tak
01. 07. 2021 19.46
+1
Ni problem kritično novinarstvo, marveč pristranskost msm. Od medijev, ki jih plačujemo vsi državljani, pa se pričakuje objektivno poročanje
FAUSTOS1
01. 07. 2021 16.57
+1
Strahovlada sds janšistov profašistov po vzorniku orbanu poskuša slovence peljati v skrajno desno v profašizem in pro nacizem,saj uporablja enake prijeme-ukinitev demokracije in podreditev medijev.
TooSick
01. 07. 2021 14.04
+3
Kaj ta vlada ne poskusa narest oz ve se kdo. Povejte eno pozitivno stvar od te gnile vlade? Jap ni je!
riss
01. 07. 2021 14.02
-1
Kot množično kršenje, s strani te vlade, a levičarji, ki nabijajo v 3 krasne, nimajo enega primera, niti novinarja, da se mu je kaj zgodilo, z izjemoma nadlegovanih s strani levih novinarjev ali podpornikov. Laž je resnica levičarjev.
Maki3322
01. 07. 2021 12.32
-1
Preberite kaj se je dogajalo 1943 v Nemčiji "Noč dolgih nožev" to se dogaja v SLO pod vodstvom SDS.
karryn
01. 07. 2021 12.20
+5
Ni niti enega samega primera, ko bi zaradi vpliva vlade ali Janeza Janše odpuščali neljube novinarje. Nasprotno, vse to uspešno delajo medijski moguli, tisti, ki jim je v tranziciji iz partijskega enoumja bivše države v demokracijo uspelo tudi na zelo sumljive načine olastniniti posamezne medije. Slovenska novinarska organizacija DNS, ki je v resnici bolj politična kot profesionalna organizacija novinarjev, se s tem pač ne ukvarja.
Burkež
01. 07. 2021 12.16
+6
Kritične medije, ali lewakarska trobila??? A je lahko rtv, kot nacionalni medij pristranski??? NE NIMA PRAVICE, KER JE OD VSEH NAS, ZA VSE NAS... NIMAJO PRAVICE DELATI DRUGAČE KOT STROGO PROFESIONALNO IN OBJEKTIVNO... AL kako??? 😵🤣
MESE?AR
01. 07. 2021 12.31
+5
Je pristranski, pa sploh ne bi smel biti !
martinov
01. 07. 2021 12.13
-1
Janša se obnaša, kot Hitler, "veliki vodja" kateri je ustvaril imperij obveščenosti ! UMAR po novem obvešča javnost, po svoji meri, kot SDS paše !! Slabo se Slovencem piše ! Očitno ne bo samo HOJS deležen biserov z gnilim kropirjem, ampak celotna Vlada ! Škoda, da se presedovanje EU začne danes in ne v petek, kot vsak dobi svoje!
MESE?AR
01. 07. 2021 12.33
+4
karryn
01. 07. 2021 12.12
+5
koliko težkih orožij levakarskih je že šlo v trajno sramotno pozabo....kul ekipa....(Damijan, karel, veselko, .......)ha ha...nimate enega normalnega politika...žal.....
karryn
01. 07. 2021 12.05
+3
bogi levakarski pisuni.....ti novinarski politkomisarji so res ogroženi...kar naprej kdo napaden, poškodovan....v resnici pa je dokazano obratno.....
Levcekk
01. 07. 2021 11.55
-3
Jansisti na celu z Janso lahko kradejo,lazejo,ustrahujejo nas drugace mislece.Osebno mene vsakodnevno verbalno napadajo in zalijo vcasih pa tudi fizicne napade izvajano nad menoj in pri tem sodelije tudi SDS fasisticna Policija,ki deluje iz ozadja v vlogi koordinatorja.
Veteran 1
01. 07. 2021 11.59
+3
MESE?AR
01. 07. 2021 12.34
+3
Satoshi Nakamoto
01. 07. 2021 11.53
-3
Vsak glas na volitvah ki ne bo šel Levici, je glas za Janeza Janšo. Kdor tega ne razume se naj nad vladavino svečkarjev ne pritožuje.
Maki3322
01. 07. 2021 12.36
-3
Vsi ki ne boste šli na volitve ste volili Janšo.
Satoshi Nakamoto
01. 07. 2021 11.52
+4
Vprašajte se raje zakaj ga toliko ljudi podpira. Javni pajdaški fevdalisti ki so zasužnjili ostale so ŽAL infiltrirani na vseh straneh
totinori
01. 07. 2021 11.46
+0
Boli njega, saj itak ve, da mu nihče nič ne more. On tera svoje in bo dosegel kar si je zamislil. Tako se pri prisvajanju ozemlja Ukrajine s strani Rusije kljub silnim kritikam svetovne javnosti ni zgodilo nič. Psi lajajo, karavana gre dalje !
Apostol1
01. 07. 2021 11.54
+0
totinori.......... Ko si omenil da Rusija prisvaja Ukrajinsko zemljo si pozabil povedati , da je na Krimu več kot 80% rusov in zelo malo Ukrajincev in ti so se na referendumo odločili povsem demokratično , da oni pripadajo Rusiji in vsekar ne more biti tako , da manjšina lahko večino komandira , to je lahko samo pri nas ko je 20% sektašev samozvano prisvojilo vlado.Sicer pa če si že omenil Ruse bi moral obvezno omeniti še Izraelce , ki so si prisvojili Golansko planoto , ki je od nekdaj del Sirije in Sirijcev in Izraelcev tam do prisvojitve ni bilo niti za vzorec , torej povsem obratno kot Krim mar ne. Drži pa pregovor že od nekdaj "Psi lajajo, karavana gre,dalje"
karryn
01. 07. 2021 12.09
+4
prisvojila?......kaj pa vaš puškometalec, prvak v skakanju v prazne bazene, krofopek?? vas je lačne instant kučanovih novih frisov pustil na cedilu, al kako?......
martinov
01. 07. 2021 12.15
-2
Lajaš morda ti, mi komentatorji samo pišemo zoper Janšo !! Počalaj na polno luno !!
Apostol1
01. 07. 2021 11.45
+4
To kar pravijo , da sekta spodkopava kritične medije je resnica, vprašanje pa je kdo lahko tule kaj stori , enako se dogaja na Madžarskem , pa verjetno tudi na Poljskem , opozorila iz unije so , to je pa tudi vse. Potreba je za vso EU sprejeti enaka pravila igre kar se medijev tiče in tule bi se zataknilo , pa ne samo pri rdečemu Janezu ali Orbanu , po vsej verjetnosti tudi pri tistih , ki so jih sedaj polna ust ,sicer objektivnih in argumentiranih obtožb, toda vprašanje pa je ali bi se hoteli tudi oni podrediti tem pravilom. Ker to je enkovredno kot vse drugo, vsi dobro vemo , da so prisotne podnebne spremebe , vsi dobro vemo , da so morja onesnažena s plastiko in še marsikaj vsi vemo, naredi se pa nič. Drugače povedano enaka štorija z mediji.
marker1
01. 07. 2021 11.40
+3
Proti tistemu, ki trosi neresnice v medijih, se ima prizadeti pravico braniti. Levi mediji namenoma pozabljajo na vzrok, ki so ga sami povzročili in upravičeno povratno reakcijo prizadete osebe.
Razsuti Tovor
01. 07. 2021 11.39
+3
Se strinjam, da so nekateri mediji nekoliko levi in nekoliko pristranski, ampak desni pa razturajo. Toliko kot so ti enostranski, ga res ni para. In še dobro, da kljub trolom spodaj, nekateri še razmišljajo z lastno pametjo.
marker1
01. 07. 2021 11.37
+10
Pri nas se laž imenuje svoboda govora in resnica sovražni govor. To je težava mainstream medijev.
Veteran 1
01. 07. 2021 12.02
+6
Zadetek v center, bolj natančne definicije ni!
azagar
01. 07. 2021 12.25
-4
Pri nas je težava da imate desničarji že tako izrojeno percepcijo objektivnosti, da je za vas vse kar je kritika vlade a prióri laž.
biggbrader
01. 07. 2021 11.25
+1
O groza. Po moje bo Janez to danes rešil,...brez Tanje, v EU.
Bolfenk2
01. 07. 2021 11.22
+7
Dokler vsak dan v 80% medijev preberem toliko kritik in laži o vladi ravno nimam občutka, da živim v državi, kjer si oblast podreja medije.
Zmaga Ukrajini ...
01. 07. 2021 11.26
-1
Zakaj svečkar ne greš na svojo NoroTV, kjer boš videl same hvalospeve? Ali lahko to razumno razložiš? Kaj neki počnete tukaj svečkarji, ko vendar tako neznosno trpite? Si mazohist?
Thor78
01. 07. 2021 11.39
+2
Mesećev sij, nimaš konkretnega odgovora, zato pa ti in tebi podobni, ko vam nekdo postavi ogledalo takoj jokate z novo24TV