Slovenija

Slovensko vojsko zapustilo več specialcev

Ljubljana, 10. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
499

Pogovarjali smo se z nekaterimi pripadniki Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, ki so že odšli, ali pa razmišljajo o odhodu iz enote. Kot so nam zaupali, se ponavljajo zgodbe, kot so že bile leta 2012, in da je ohranjanje zavzetosti ob podobnih vzorcih težko: "Če se vedno usposabljaš in delaš svoje delo občasno, te to težko drži motiviranega."

"Hvaležen sem vojski, ki me je oblikovala v osebo, kot sem danes," je dejal eden in dodal, da v enoti redko počnejo zadeve, za katere so namenjeni in vredno odrekanja za državo.
"Hvaležen sem vojski, ki me je oblikovala v osebo, kot sem danes," je dejal eden in dodal, da v enoti redko počnejo zadeve, za katere so namenjeni in vredno odrekanja za državo. FOTO: Anton Žbogar

Naši sogovorniki so nas opozorili, da stvari niso tako enostavne in urejene, kot je videti na prvi pogled. Kot pravijo, so v zadnjem letu in pol to elitno enoto zapustili že štirje pripadniki, še najmanj dva pa razmišljata podobno. Sogovorniki so bili glede razlogov precej podobni, odnosi v enoti in nezmožnost napredovanja, ki je v številnih začela zajedati v razumevanje njihove vloge v enoti. 

Vsi so dejali, da so izredno hvaležni vojski za to, kar je iz njih naredila, a da je ohranjanje motiviranosti v vojski zaradi ponavljajočih nesmislov težko.  Delo, ki bi ga morali opravljati kot specialci, se pojavlja redko, "če se vedno usposabljaš in delaš svoje delo občasno, te to težko drži motiviranega." Te stvari so v enoti poznane že leta, a se popravljajo počasi, prepočasi, nam je zaupalo več sogovornikov.  

Disciplina, profesionalnost, zanesljivost, delovne navade in razmišljanje zunaj okvirov so priučene lastnosti pripadnika ESD. "Hvaležen sem vojski, ki me je oblikovala v osebno, kot sem danes," je dejal eden in dodal, da v enoti redko počnejo zadeve, za katere so namenjeni, in je vredno odrekanja za državo. Nekateri, ki so že zapustili enoto, so zapustili tudi vojaščino in odšli v obrtniške vode, tudi za manj denarja, "vendar sem potem vsaj doma in imam več časa za družino."

Plače niso glavni razlog za odhode. Kot so nam sporočili z Morsa, je za leto "2020 bila povprečna bruto plača vojaka v ESD 3.066,62 EUR, podčastnika 4.039,96 EUR in častnika 4.324,19 EUR." Pripadnikom ESD pripadajo še številni drugi dodatki, in tudi sogovorniki so dejali, da to ni razlog. "Vojska mi je dala ogromno, a hitro vidiš, da se nič kaj dosti ne spreminja," je dejal eden in dodal, da se sčasoma začnejo tepsti tudi želje in ustvarjanje družine. Urjenje pripadnikov ni poceni, ta hitro naraste čez več 100.000 evrov, če pa odide v tujino na dodatno ali specialistično izobraževanje, pa je strošek hitro na pol milijona evrov. 

Na Morsu so nam dejali, da so "pritožbe pripadnikov ESD redke. Beležimo nekaj primerov ugovorov zaradi domnevnega nezagotavljanja prostega dne tedenskega počitka pri opravljanju nalog v mednarodnih operacijah in misijah." Tudi glede morebitnih sprememb plačil pripadnikov ne razmišljajo, saj je po njihovi oceni to primerno in urejeno. Glede števila odhodov in prihodov v enoto so bili bolj skrivnostni, saj so dejali, da "so podatki o številu in fluktuaciji kadrov v Enoti za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske stopnjevani."

 Elitna enota iz kočevskih gozdov

Vsi sedanji in nekdanji pripadniki ESD pa so bili v svojem stališču do vojske enotni: vsakomur bi predlagal vojaščino, saj človeka marsikaj izuči in tudi skrivnostno enoto iz Škrilja, ki jim pogosto pomeni več, kot si upajo priznati. 

"Enota za specialna delovanja (ESD) v Slovenski vojski je skrivnostna enota z bazo v kočevskih gozdovih," je pred leti zapisal naš novinar in pokazal ozadje delovanja te enote. ESD velja za vrhunec usposobljenosti, gre za najboljše med najboljšimi, enoto, ki tvori vrh kopja. Selekcija, da sploh nekdo pride do prvega dela usposabljanja v ESD, je brutalna, samo vsak deseti vojak, ki misli, da je dovolj dober za specialca, je res dovolj dober. 

Pa tudi kasneje se stvari ne olajšajo za specialce, saj morajo oni biti tisti, ki najbolj trpijo, so najbolj izpostavljeni nevarnosti in imajo s tem tudi največjo odgovornost. Za vojsko gre za ene najbolj pomembnih kadrov, zato njihove identitete tudi skrbno prikrivajo, prav tako število pripadnikov ESD. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (499)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belatrix
10. 10. 2022 10.16
-2
Zakaj že potrebujemo vojsko?
Victoria13
10. 10. 2022 10.57
+1
tekmovalec@yahoo.com
11. 09. 2021 12.31
+1
Verjamem zapisu. Vojaki izgubijo motivacijo - denar na misijah! In glede na plače, ki jih imajo doma, je motivacija odlična. Jaz sem delal na mestu podpolkovnika, na General štabu in moja plača je bila 2.500 € bruto!! In primerjajte z vojaki v ESD!
RDPESA
11. 09. 2021 12.28
+4
Depala vas je edina akcija, ki so jo izvedli do zdaj in še ta je bila izvedena v smislu poskusa državnega udara...
Pepe Bolcev
11. 09. 2021 12.28
+1
Cakamo, da se Tonincek zaplese! A Ram Sam Sam! A Ram Sam Sam! 🕺🏼🤦🏼🕺🏼
Victoria13
10. 10. 2022 10.56
+1
Imate Šarca zdaj za obrambnega ministra zato kar plešite....
slovenka62
11. 09. 2021 11.42
+4
Ampak samo tale javni sektor skoz neki jamra.Več imajo privilegijev bolj stokajo.A v gospodarstvu se pa cedita med in mleko.Kaj moraš vse požret pa za veliko manj denarja. Vabljeni v realni sektor napihnjenci. To pa ne a ne!!
tajda112
11. 09. 2021 13.02
+1
...večina teh celo življenje ne bo vedelo kaj se pravi dokaj resno delati...
mzz66
11. 09. 2021 11.32
-5
"Za vojsko gre za ene najbolj pomembnih kadrov, zato njihove identitete tudi skrbno prikrivajo, prav tako število pripadnikov ESD." In kako potem veste, da zapuščajo to enoto? A se vam ne zdi, da kar tako nekaj pišete, spet z namenom, škoditi trenutni vladi.
Wahl
11. 09. 2021 15.40
+1
Žabec
11. 09. 2021 10.44
+0
Uau! Več kot dva jurja neto za srednješolsko izobrazbo? Učitelji, zdravstveni tehniki in medicinske sestre niti sanjati ne morejo o takšnem denarju! Pa občinski uradniki in ne vem še kdo vse, ki podpira delovanje sistema, kakršnegakoli pač že imamo. Kar se napredovanj tiče, ni drugje v javni upravi nič drugače, itak povsod napredujejo samo priskledniki. Vsako delo je častno in vsako delo je za družbo pomembno, specialci pa niso nobena izjema. Namesto, da bi svoje delo z veseljem opravljali, so očitno predobro plačani, zato jim misli uhajajo v druge vode. Da kujajo zamero, ko se jim iztekajo najboljša leta in bodo počasi prestari, imajo seveda prav, mora pa jim biti to jasno in morajo to tudi profesionalno sprejeti. Država seveda za njihovo starost ne bo poskrbela, v tem pa lahko čutimo njihov nemir. Dragi specialci, tudi mi smo na istem, pa za veliko manj denarja! In tudi na napredovanja laho nekateri le upajo po desetletje in več! In zato tudi drugje nekateri odidejo. Nič neobičajnega.
Svetec 2021
11. 09. 2021 11.17
+5
Za katero državo to pišeš? Pa ti sploh veš koliko imajo učitelji, zdravstveni delavci , zdravniki ? Ne bluzi da se ti ne bodo vsi smejali
Victoria13
10. 10. 2022 10.59
+1
Nikjer drugje ljudje ne napredujejo s tako lahkoto kot v JS!
šahist
11. 09. 2021 10.23
+5
Kdo bi pa ostal, če imaš takšne šefe: Pahor, tonin, mahnič? Vsi trije skupaj ne znajo papovko razstavit.
JohannDoe
11. 09. 2021 11.24
+3
pr0sac
10. 10. 2022 09.38
+1
ja Šarec je sedaj boljši hahah butalc en šahist in tebi podobni....
borjac
11. 09. 2021 10.05
+7
Dobro jutro obrambni minister Tonin, bo potrebno kaj več kot fotke v umazani srajci na tanku, pa metanje bomb in druge otroške bedarije. V teh besedah specialcev je skrito marsikaj :"glede razlogov o odhodih, ki so precej podobni, odnosi v enoti in nezmožnost napredovanja." Dobri šolani mladi kadri ne morejo napredovati, zato ker je v General štabu nakopičenih 3000 nesposobnih častnikov, večina z političnim profilom SDS-a, in oni branijo svoje dobro plačane stolčke z vsemi sredstvi, dobrim mladim šolanim kadrom preprečujejo napredovanja, in to samo z namenom, da ohranijo svoje riti na stolčkih, SV pa odmira pri živem telesu, seveda to njim ni popolnoma nič mar, nekako groza me je ker te tako imenovane Brigadirje, Polkovnike, Generale .... v SV najdemo na šolskih spiskih Rezervnih oficirjev JNA, kdor je služil JNA , točno ve kakšno mišljenje so imeli o teh rezervnih oficirjih , častniki ki so končali Vojaško akademijo, zelo poniževalno mnenje, toliko o naših Generalih, opazil sem tudi to, da na profilih naših oficirjev izginjajo podatki o izobraževanju, o tem da so obiskovali Šolo za rezervne oficirje v Splitu, kot bi hoteli kaj prikriti ali jih je sram. Potrebna je kompletna reforma vojske, PREDVSEM PA pomesti z starimi kadri v General štabu in Ministrstvu, KI SAMO ŽREJO DENAR IN POLITIZIRAJO VOJSKO, VOJSKA MORA BITI APOLITIČNA, VOJSKA MORA BITI OD SLOVENSKEGA NARODA IN NE OD STRANK, ali pa mogoče pripravljajo SV za posredovanje proti lastnemu narodu, besede ki so bile izrečene Kadetom v Mariboru, s strani Hojsa "vojska mora braniti Vlado" so zelo pomenljive, SV mora braniti domovino Slovenijo in ne trenutno vlado, vlade e namreč v demokracijah menjajo, nikar ne pozabite, da je PV V. Britanije Churchill, ki je bil zmagovalec 2 SV, izgubil demokratične volitve po vojni.
Victoria13
10. 10. 2022 10.54
+1
Zdaj je obrambni minister Šarec, Marjan Šarec...
Adolph
11. 09. 2021 09.31
+4
Placana soldateska ni nikoli v zgodovini bila kaj vredna,zato vso cast JNA,so se je vsi bali . . . . . . .
JohannDoe
11. 09. 2021 11.26
No ja, danes sanjamo o jugi, ampak juge, recimo nabora, ne maramo.
JohannDoe
11. 09. 2021 11.32
Sanjamo o Jugi, ampak vojska na mejah se nam zdi tako militaristična. To smo mi, levaki.
NoExit
11. 09. 2021 09.10
+6
Ni več Afganistana.. kjer bi za pustolovščino lahko zaslužil po 5 jurjev na mesec hahh
Fifi 24
11. 09. 2021 09.46
+1
Nop dobili so verjetno ponudbo od ameriškeih najemniških firm.... slo davkoplačevalci plačali šolanje zdaj pa je čas za služenje, tako kot gredo zdravniki šolani v Slo v tujino
tajda112
11. 09. 2021 09.05
+5
...natrenirani, sposobni s fizičnega vidika za marsikaj...brez dvoma, se strinjam... kateri pa gredo v to, pa je že nekaj drugega... preveč tistih, v mladosti, otroštvu, zakompleksanih, zafrustriranih...s tem pa zdravili vse to...!!?
JohannDoe
11. 09. 2021 11.28
-1
1% procent jih gre v vojsko, ostali pa na FB, 24 in internet komentirat in pljuvat.
el_grande_pedro
11. 09. 2021 09.03
-3
slovenski specialci ala airsofteri
kren10
11. 09. 2021 08.32
+15
Nezmožnost napredovanja pravijo ... jaz pa mislim da v vojski (pa tudi drugje v javni upravi) itak preveč napredujejo. Posledica je do zadnjega kotička napolnjeno obrambno ministrstvo, nenormalno št. generalov glede na velikost vojske, podobna neravnovesja tudi nižje v hierarhiji. Vseh je dovolj ali preveč, le pešadije oz. oparativcev primanjkuje.
tajda112
11. 09. 2021 12.22
+1
...takole cca...5000 vodstva in 2000 vojakov !???
za naše
11. 09. 2021 08.29
+4
Žalostno ,na meje pa ne smejo ,ker smo potem vojaška država!!? Avstrija ,Italija Madžarska vsi imajo vojake na mejah pa jih nobeden ne obsoja ..Banda komunajzarska !!
kren10
11. 09. 2021 08.36
+4
Sam veš, da jih JJ hkrati hoče še na ulicah v Ljubljani, ne samo na meji, zato opzicija ni potrdila predloga.
JohannDoe
11. 09. 2021 11.29
Sanjamo o Jugi nostalgično, ampak Juge, recimo nabora in vojske na mejah, nočemo.
KladivoSi
11. 09. 2021 08.26
+4
Lahko bi potegnili primerjavo z prenapihnjenim JS, kjer se redijo osebki z vezami, kvaliteten kader je pa v manjšini. Uspešna kariera pa je omogočena bolj tistim, ki so pravilno polotično usmerjeni. Profesionalnost je potem nekje na koncu lestvice izbora. Isto je v vojski. Posledica je ,da kvaliteta odhaja, zdraviki, sestre, inžinirji, tehnologi vsi ki imajo nekaj v glavi in se zavedajo , da so vredni več. Koliko je v teh vodah odšlo kadra, ki se je prej šolalo na račun države. Nekaj 100 mio je premalo, ESD šteje mogoče tri čete, in je izguba 5-6 že katastrofa za enoto, ki je nedvomno med najbolj izurjenimi v regiji. Odhod na 1000e pametnih glav s svojim znanjem, je pa škoda, ki se bo pokazala komaj v nekaj 10ih letih. Ditigent situcije je strokovna nerazgledanost slovenskih političnih strank in dosedanjih levih / desnih vlad.
tajda112
11. 09. 2021 08.58
+3
...sama nabijanja o odhajanju nekega kadra... pojdi na ulico v npr osrednjo Slovenijo in jih 100 vprašaj, koliko njih poznajo, da so odšli v tujino v zadnjem času...!??
štrekeljc
10. 09. 2021 21.58
+5
Janša zaposluje? Nov kader na SŽ?
Nace Štremljasti
10. 09. 2021 21.51
+1
to niso nobeni specialci če so njihovi soborci bežali pred aopankarji in sandalarji
thedutchman
11. 09. 2021 08.30
+1
Victorinox
10. 09. 2021 21.38
+5
Tule me najbolj motijo razni prepotentni in "vsevedni" kavč-mladeniči, ki nekaj sodijo in virtualno junačijo. Za nameček pa še v vojski niso bili, niti niso prijeli za navadno, kaj šele za avtomatsko puško.
el_grande_pedro
11. 09. 2021 09.04
-2
elektroncek
10. 09. 2021 21.11
+9
sposobne vojake .. bremzajo nesposobni castniki pri napredovanju ... zato ker se bojijo da bodo boljsi ... in normalno ce imas bumberja za sefa bos dal odpoved ... velika vecina podcastnikov ki so nesposobni (da se razume niso vsi taksni! ogromno je sposobnih podcastnikov kapo jim dol) so postali le ti , tako da so se jih v enotah znebili tako da so jih napredovali na druga delovna mesta..sedaj pa je v vojski beznica