Slovenija

Mors: Z opremo ni nič narobe, krivi so vojaki in proizvajalci

Ljubljana, 06. 03. 2019 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
136

Ministrstvo za obrambo je v predstavitvi kazalo postopke, s katerimi preverjajo ustreznost in trpežnost vojaške opreme. Prikazalo je kakovostne teste, postopke in visoke standarde. Na vprašanja, kako je mogoče, da razpadejo čevlji in uniforme, pa: krivi so vojaki, ki opremo neprimerno vzdržujejo, in proizvajalci, ki jo dostavljajo.

V predstavitvi se je lahko videlo posebne postopke, kako so s pomočjo Instituta Jožef Stefan med letoma 2004 in 2006 opravili celovit pregled in test uniforme za slovenskega vojaka – testi v posebnih komorah, številni strokovnjaki in praktični testi v vsemogočih pogojih in okolicah. Danes, 13 let pozneje, je uniforma, kot jo poznamo, vizualno sicer podobna, a po materialih ni več uniforma, ki je bila testirana leta 2006.

Slovenska vojska oprema
Slovenska vojska oprema FOTO: Aljoša Kravanja

Uniforme, ki so bile testirane leta 2006, so se pogosto trgale in imele tudi krajšo življenjsko dobo. Te, ki jih naročajo danes, niso več narejene iz 100-odstotnega bombaža, ampak iz 50 odstotkov umetnih materialov, ki zagotavljajo, da se uniforma ne bi trgala. Na Morsu nam zagotavljajo, da material izpolnjuje vse standarde in koeficiente, a vojaki so znova opozorili na trganje šivov. Ti so se radi trgali na delih, ki so bili pod večjimi obremenitvami, in nismo dobili jasnega odgovora, ali se testi šivanja opravljajo. Na ministrstvu trdijo, da jim mora proizvajalec dostaviti ustrezne uniforme, ki izpolnjujejo vse standarde.

Nove uniforme (material) so bile testirane v praksi na vseh območjih, kjer je Slovenska vojska, in so se povsod izkazale za odlične razen v Maliju. Izkazalo se je, da so bili pripadniki bolj zadovoljni s starimi uniformami, preden se je dodajalo 50 odstotkov umetnega materiala. Razlog naj bi bila temnejši vzorec na novejši uniformi. Prav tako so vojaki opozarjali, da bi morali v praksi razumeti, da ni mogoče vedno uniforme oprati na predpisan način. V Afganistanu nimajo vedno na voljo vode in čistil, zato se uniforme 'očistijo' kemično, tudi s pomočjo dezinfekcijskih sredstev, kar pa naj testi ne bi zajemali in uniforme proces poškoduje.

Slovenska vojska oprema

Na podlagi predstavitve lahko domnevamo, da sestava in struktura nove uniforme nista isti kot pri starih, vsaj kar zadeva teste. Celovit test opreme, obnašanja z opremo in vsakodnevni uporabi, je bil nazadnje opravljen leta 2006, ko sta se sestavljali uniforma in obutev, pozneje, kolikor nam je uspelo izvedeti, se je dodajalo nove kose opreme, ki so izpolnjevali standarde, a niso bili testirani v dolgotrajnih testih. Vojaki se pritožujejo še nad nogavicami, ki naj bi bili po njihovih besedah slabše kakovosti in ne odvajajo vode tako učinkovito.

Obutev, ki izpolnjuje vse standarde, a ji odstopajo podplati

Prav tako čevlji, ki so bili testirani leta 2006, niso čevlji, ki jih ima Slovenska vojska danes v aktivni uporabi. Novi so v uporabo prišli leta 2016 in tudi slovenski vojaki so se pritoževali, da imajo s čevlji težave in da si jih pripadniki pogosto tudi sami kupujejo. Na današnji predstavitvi so se nekateri pripadniki opogumili in povedali, da večina vojakov raje nosi letne čevlje, saj z zimskimi niso zadovoljni. Opozarjajo, da testi in standardi ne zajamejo vseh terenov, s katerimi se soočajo, in da je sicer v teoriji lahko kos opreme dober, a se v praksi izkaže, da težko sledijo potrebi na terenu.

Slovenska vojska oprema

Kot smo poročali lani, so imeli slovenski vojaki na Norveškem težave z obutvijo, po naših virih je najmanj 10 parov čevljev razpadlo, saj so podplati odstopili od čevlja. Kot so nam zaupali viri, so vojakom že vnaprej dali lepilo, s pomočjo katerega bi si "popravljali" čevlje. Po poznejših pogovorih smo razumeli, da je bilo ravno na Norveškem testiranje čevljev na način, s katerim so opravljali praktične teste v zadnjih letih – vojakom so dali nove čevlje, ki so potem morali poročati o njihovi kakovosti. Kot smo izvedeli, so bili zimski čevlji, ki so jim odstopili podplati, v skladišču več kot dve leti, preden so jih poslali na Norveško. Mors za odstop podplatov s prstom kaže na več krivcev, na nepravilno skladiščenje, nepravilno vzdrževanje in tudi proizvajalce, čeprav priznava, da so testi pokazali, da so čevlji dosegali vse standarde.

Naročilo za opremo vredno 11 milijonov evrov

Predstavniki ministrstva za obrambo in Slovenske vojske so nam zagotavljali, da nova/stara uniforma izpolnjuje vse standarde Stanag (dogovori o standardih opreme v Natu) in da je bilo opravljeno celovito testiranje. Še vedno pa v javnost prihajajo različne informacije o ustreznosti te opreme, saj so bile v zadnjem letu težave tako z zimskimi kot letnimi čevlji, pa tudi z uniformami, ki kažejo določene pomanjkljivosti. Glede testiranja nismo odkrili, kakšna testiranja se izvajajo, da nastanejo takšne napake, kot so odstopajoči podplati in razpadajoči šivi na uniformah. Minister za obrambo Karl Erjavec je napovedal, da bo vojska v kratkem objavila razpis za nove uniforme in obutev za 11 milijonov evrov.

Slovenska vojska oprema
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crahoz
07. 03. 2019 20.03
+5
Včasih sem imel visoke pohodne čevlje Planika, ki so bili v celoti zašiti z močnim sukancem za čevlje pa še zdraven zalepljeni. Čevlje sem imel 11 let pa se prehodil ogromno. So se mi prej znucali podplati kot pa razpadli. Sedaj pa mi visoki pohodni čevlji razpadejo v enem letu. Toliko o kvaliteti nekoč in sedaj.
Enmajstr
07. 03. 2019 12.38
-11
Jokice, ne pa vojska
resslovenka
07. 03. 2019 11.33
+14
No tale je pa krepka. Krivi so skoraj bosi in raztrgani vojaki? 🤣 Le kdo verjame temu, ki to trdi. Javna naročila gredo mimo kvalitete, šteje najnižja cena. Vedno pravim. Poslušajmo ljudi ne tistih ki pojma nimajo kaj realno se tem ljudem dogaja. Kajti ti, ki odločajo o vsem in vsakomur, poskrbijo zase v najboljši možni meri. 🤗
roten
07. 03. 2019 11.06
+5
v bivši armadi smo glancal čevlje vsak večer prehodil mnogo km pa so zdržal doma jih imam od 92 pa že vedno podplat gor prliman mal je od motorke ampak so dokaz da so proti vrezni čevlji
aristotel
07. 03. 2019 09.53
+14
Da se okrivi vojake ki se ne morejo braniti je poden od podna ! To ni nič drugega kot eno veliko sprenevedanje in prelaganje odgovornosti...že na pogled se vidi da to ni kvaliteten čevelj za vojsko,čevelj za takšne zahteve mora biti lepljen in šivan in je prav smešno da se govori o vzdrževanju...kako boš vzdrževal da ne odstopi se ne odlepi podplat (da ga boš sproti lepil ha-ha ) seveda ga je treba mazati - vzdrževati a spet to nima prav nobene veze z podplati,možno je da so bili dolgo skladiščeni na neustrezni temperaturi ali vlagi. Sedaj se govori da bodo nabavili druge še kvalitetnejše čevlje in spet smo bomo preplačali ker smo hoteli privarčevati ? sedaj pa bomo dvakratno plačali le zakaj ob vseh teh strokovnjakih ? se je izbralo čevelj ki je samo lepljen vsakemu povprečnemu je znano da za takšne razmere zimo in obremenitev morajo biti lepljeni in šivani in. V JNA smo imeli kvalitetne škornje mnogo boljše kot pa so tile..ne vem mogoče je bila kakšna provizija vmes...Jaz takšne ne bi kupil za ta denar dobiš pri nas veliko kvalitetnejše in s tem se porajajo številna vprašanja brez jasnih odgovorov pa mislim da si je vsak logično dobromisleči ustvaril mnenje podobno temu kot so nabava žice,maketa....!
jaskapaska
07. 03. 2019 09.35
-1
Big business- hahahahaha-a Mali? kaj pa bi bilo v Velikem?
SheepLover
07. 03. 2019 08.58
+3
Čez nekaj časa pa bodo "preventivno" zamenjali vso opremo ker je pač "potrebno" nafilat žepke
natolcevanjenapolno
07. 03. 2019 08.38
+11
namesto rešit zadevo, oni se grejo kdo je kriv in se neki ven vlečejo. tipično slovensko.
SheepLover
07. 03. 2019 08.54
+2
tipinčo politično in ne slovensko ... reši kdor se more akcija !!
BelaMiša
07. 03. 2019 08.37
+10
Lahko je unim tm govorit k ne nosijo te opreme!!!
jps28
07. 03. 2019 08.29
+6
Alpina, po dveh letih raspade. Imam vojaške čevlje goro-tex planika, ki sem si jih sam kupil 2003, so pa celi, razlika v kvaliteti noč pa dan.
kaslc 1
07. 03. 2019 08.22
-14
tile naši vojaki še za v peskovnik niso
Priap
07. 03. 2019 07.25
-17
Jaz mislim, da imajo naši vojaki večji problem z znucanimi žepi na riti, kot z razpadajočimi čevlji...
pepe007
07. 03. 2019 07.25
-8
Lepljeni podplati na vsakem čevlju bodo odstopili, le s pravim oljem jih moraš namazati. Meni se problem nekaj čevljev na vajah ne zdi prehud. To pomeni, da v resnih vojaških okoliščinah ne bi odstopil niti en podplat, ker bi vojak vedel, da če se mu to zgodi, je mrtev in bi temu primerno ravnal.
SLOVENEC
06. 03. 2019 22.16
+6
Večina ki tukaj komentira soh pojma nima kaj piše. Živite v preteklosti. V neki JLA. V vojaki ki danes ne preživi več enega tedna na bojišču in opremo ki je bila že takrat predpotopna. Ža primerjavo: Na vikinškem meču tudi nisi mogel zlomiti optičnega merka.
User300173
06. 03. 2019 22.53
+5
Tu ni govora o JLA. Lahko bi dali kako primerjavo, ampak samo tisti, ki so bili v JLA . Vojak mora čutiti pripadnost, v nasprotnem nobena tehnika ne pomaga in je samo en nezanesljiv in moteč element.
vicente
06. 03. 2019 22.08
+2
srečno kekci
User300173
06. 03. 2019 21.58
+13
Pri uniformah je 50% kakovost materiala in 50% vzdrževanje. Poveljnik ki kaj da na vojsko, v postroju redno pregleda opremo in orožje. Od čevljev, oblačil do kape in tudi spodnjega perila. Naj izgleda še tako banalno, na pohodih neprimerno ali nehigiensko spodnje perilo lahko povzroči kaj več kot navadne sitnosti. Vsa ta gonja je politični produkt.
Vinko Bosina
06. 03. 2019 21.39
+5
sploh se ne splača komentirati.....
Krainerland
06. 03. 2019 21.14
+1
Policija ma dobre čevlje, skor neuničljive...
bundy crocodile
06. 03. 2019 20.36
+35
In javni komentar na tv enega od že tako imenovanih (pisarniških) vojakov " od 10.000 čevljev so zatajili le 19 kar je zanemarljivo in smešno". 19 nesposobnih vojakov v četi 10.000, lahko pomeni katastrofo ampak ker ded več od svinčnika v roki še ni držal, se temu lahko smeje. Nataknil bi mu zanič obuvalo, ga poslal na usposabljanje na Aljasko ali močvirje, ko ti noge zgnjijejo v treh dneh in še enkrat vprašal, kaj pomeni 19 neusposobljenih vojakov, ki s takšno opremo v vojni padejo še preden se srečajo v boju.
bundy crocodile
06. 03. 2019 20.30
+38
Itak da so spet krivi tisti, ki nimajo nobenega glasu. Važno, da se Kahl iz položaja na položaj prestavlja že 20 let kljub poraznim rezultatom oziroma ničelnim. Prvo patrije, potem obljube opukojencim 1000 evrov o čemer bodo sanjali še naslednjih 50 let, danse pa zopet na položaju obrambnega, nič od nič. Sama zdraha in zatiranje delavcev in vojakov, da se lahko eni držijo stolčka in gradijo pokojnino ala 2500€, ki si jo celo že zdaj sami višajo. Kdo bi to banano razumel...