Slovenija

Slovenska vojska zaveznikom: preoblikovanje, varčevanje in opravičilo

Ljubljana, 18. 12. 2020 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
57

Ministrstvo za obrambo je oktobra zaveznikom poslalo poročilo o zmogljivostih Slovenije. To je pričakovano, saj opredeljuje večje težave v vojski, ki ga je prineslo nezadostno financiranje. Če poročilo beremo med vrsticami – brez dodatnega denarja ne bo šlo več.

V poročilu lahko preberete, da so bili številni programi in načrti, ki so imeli široko podporo, večkrat zamaknjeni.
V poročilu lahko preberete, da so bili številni programi in načrti, ki so imeli široko podporo, večkrat zamaknjeni. FOTO: Miro Majcen

Že nekaj časa opozarjamo na nezadostne razmere v vojski, še preden se je govorilo o investicijah in referendumih, in številne nepravilnosti smo tudi izpostavili. Mors  pa je tokrat v javnost poslal poročilo, ki so ga dobili naši zavezniki v zvezi Nato. Osnovno sporočilo tega poročila ni drugačno od pisanja zadnjih let, Slovenijo pa postavlja v razred držav, ki so spravile vojsko na kolena. 

Tako lahko beremo, v zelo diplomatskem jeziku, da se Slovenija trudi, a je varčevanje vojsko pripeljalo do tega, da primanjkuje vojakov, letalske in helikopterske enote nimajo dovolj ur, imajo prestaro opremo, vojaki odhajajo, premalo se jih pojavi na vratih vojašnic. "Izraziti rezi v sredstva za obrambo po letu 2010 so praktično ustavili razvoj zmogljivosti. Leta nezadostnega vlaganja bo zato treba nadomestiti s povečanim in stalnim financiranjem v prihodnosti," je lahko prebralo ostalih 29 zaveznic v zvezi Nato. 

Diplomatsko zapišejo, da je iluzorno pričakovati, da bo Slovenija dobila dva odstotka obrambnega proračuna, kot je potrebnega za normalen razvoj obrambnega sistema države. Kar je še vedno več kot pol manj, kot so evropske države namenile za obrambo do leta 1990. Do leta 2024 bi Slovenija po mnenju v poročilu lahko prišla do 1,5 odstotka BDP, kar pa je, če primerjamo z letom 1990, še vedno več kot trikrat manj, kot je za obrambo namenila takratna Jugoslavija. Kot so sporočili zaveznikom: "Po ocenah se je delež BDP, namenjen obrambi, z 1,59 % v letu 2009 zmanjšal na 1,07 % v letu 2019, po napovedih pa bo leta 2020 znašal 1,20 %, leta 2021 pa 1,17 %." Tu ni vštetih teh 780 milijonov evrov, ki bi nas bolj približali želenemu 1,5 %. 

Slovenski vojaki v tujini delujejo z minimalnimi sredstvi.
Slovenski vojaki v tujini delujejo z minimalnimi sredstvi. FOTO: Slovenska vojska

Slovenija se je pred 20 leti zavezala, da bo zagotovila dve srednji bataljonski skupini z oklepniki. Potem smo nekako govorili o eni, zdaj jo skušamo nekako postaviti. Ne bo popolna, a bo veljala za začetek. Kot priznavajo v poročilu, bomo za doseganje 1,5 % in srednje skupine potrebovali ambiciozen načrt. "To je glavni izziv, saj je skoraj vso glavno opremo bataljonskih skupin nujno treba zamenjati s sodobnimi, v celoti interoperabilnimi sistemi." Vojska se ne pritožuje, a dejstvo, ki smo ga že večkrat izpostavili, je, da je oprema prestara in zaostaja za zavezniki. Po propadu ideje o nakupih boxerjev so zapisali: "Zdaj ni verjetno, da bi to zmogljivost lahko zagotovila pred koncem leta 2020, torej skoraj dve desetletji po tem, ko je bila prvotno zaprošena."

Pandemija koronavirusne bolezni je prizadela tudi vojsko, zato so investicije v letošnjem letu in naslednjem manjše, tudi načrti za rekonstrukcijo kadrov in sistema so zamaknjeni. Namreč famoznih 780 milijonov evrov je namenjeno specifičnim nakupom, ne rednim investicijam, ki jih vojska še vedno potrebuje. Tu niso vštete vse obleke, redna poraba … da ne omenjamo, da vojska za delovanje potrebuje tudi denar za strelivo, gorivo, šolanje, obnovo vojašnic. 

V poročilu tako lahko nekajkrat preberete, da so bili številni programi in načrti, ki so imeli široko podporo, večkrat zamaknjeni, po zadnjih ocenah iz leta 2018 zamujamo še dodatnih sedem let. Glede letalskega polka so bili še bolj iskreni: "Čeprav Slovenija v količinskem smislu zagotavlja helikopterje, ki jih zahteva Nato, ti helikopterji še vedno ne morejo delovati v okoljih visoke intenzivnosti, saj nimajo sistemov samozaščite. Narejenih ni bilo nobenih konkretnih korakov k temu, da bi jih opremili s sistemom za identifikacijo prijatelj ali sovražnik 5. stopnje, prav tako na usposobljenost helikopterskih letalskih posadk vpliva pomanjkljivo usposabljanje."

Glede načrta o razvoju zmogljivih sil za specialno delovanje, ki bi ga soustvarjali z državami v regiji, pa tudi namignejo: "Ne vemo, ali bomo zmogli, odvisno je od naprednih razvojnih načrtov in jasne dodelitve sredstev." Tako je v zadnjem delu poročila mogoče prebrati, da bo "Slovenija zagotovila številne podporne sile in zmogljivosti, ki jih zahtevajo Natovi cilji zmogljivosti, vendar bodo ti v številnih primerih zagotovljeni z zamudami in pomembnimi pomanjkljivostmi v kakovosti." V praksi so to skoraj vedno podporne enote, kot so enote za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. A skoraj vedno zaključijo – verjetno, a nam primanjkuje opreme in ljudi. V tem trenutku, kot priznavajo, je naša obramba bolj odvisna od drugih članic, brez njih bi bili precej bosi, zato je pomembno, da smo sposobni stati na svojih nogah. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
18. 12. 2020 20.43
+1
Strašna je ta naša SV, verjetno se bodo opravičili tudi možnemu okupatorju, če bi se opravičevali leta 91 , bi ne imeli države, novopečeni general Glavaš, kaj razen opravičevanja obvladaš, kakšne taktične načrte za obrambo proti na primer Hrvatom, če bi nas napadli, sploh imate in ali ste načrtovali nakup orožja za obrambo domovine ali samo za misije na tujem, imam občutek da vam je mar samo to kam bodo odšli pripadniki SV na misije v tujino(zaradi večjih plač), kaj pa misija na reki Kolpi, pa ne mislim za lovljenje migrantov, da ne bo prišlo do absurdne situacije, da bodo usposobljeni Slo. vojaki na Kosovu, Afganistanu, Maliju ali pa kje drugje, general na obisku v Washingtonu, doma pa se bo odvijal napad na Slovenijo, Nato ne bo dovolil povratek SV v domovino, in bodo SV v tujini pili coca-colo, braniti pa bi se moral narod sam, tako usmerjene vojske ne potrebujemo, škoda denarja, mi potrebujemo dobro oboroženo in izvežbano vojsko, ki je sposobna spopasti se z agresorjem, ki bo napadel našo domovino, ampak pri vsem tem gobezdanju nisem zasledil, kako bomo branili domovino, pa ne mi reči, da je to "vojna tajna".
iga_biba
18. 12. 2020 19.25
+2
plače in osebno opremo jim zrihtajte! Častnikov je več kot vojakov. Halo? To ni vojska ampak združenje častnikov.
borjac
18. 12. 2020 20.48
+1
Kot sem v enem prejšnjih komentarjev zapisal imamo 2400 vojakov-delavcev in 4000 raznih podčastnikov, častnikov, brigadirjev, generala imamo in pisarniških delavcev- šefov, z visokimi plačami, ko teh 4000 nafutramo, kar ostane dobi 2400 vojakov, od teh 4000 bi jih lahko poslali 2000 takoj domov, ker niso nič drugega kot zdraharji, ki so jih tam pustile razne stranke.
janezek67
18. 12. 2020 19.18
+1
Kar se tiče sedanjega proračuna gre večina za plače, poleg tega je v proračunu še postavka za civilno zaščito, pa za vojaške pokojnine, ko prišteješ še stroške za vzdrževanje tehnike in tekoče stroške, za nakupe oziroma investicije ne ostane nič. Seveda bi se kakšni 5-10 procentov prihranka zagotovo našlo, a vseeno 1,1% BDP-ja za vojsko žal ni veliko. Vojsko žal tudi potrebujemo. Slovenija ima dovolj velik budget, pa tudi dovolj potencialnih vojakov, da se lahko tudi sama brani. Če se je narod pripravljen upreti, se nas v tej situaciji nebi lotila niti Italija. Problem naše vojske izhaja iz nas samih oziroma problema slovenske družbe oziroma duha nacije. Če sami ne vemo, kaj bi s seboj in državo, potem tudi vojske ne bomo imeli urejene. V redu, smo članica NATo in EU in zaenkrat je to garant, da v tem trenutku nismo eksistenčno ogroženi. Takega privilegija Armanci v Karabahu niso imeli, pa verjetno še kdo drug tudi ne. Na žalost tega sveta. SV se bo morala preoblikovati. Reforma iz leta 2013 je bila zaradi varčevanja za SV pogubna. Razformirale so se nekatere enote, ki so bile zelo uspešne in dobro organizirane - npr 18 RKBO bataljon ali bataljon vojne policije. Motorizirani bataljoni so postali pehotni polki, ki si vozila - oklepnike izposojajo v avtoparku. V osnovi razen pušk, puškomitraljezov in RGW 90 (proioklepni raketomet za enkratno uporabo) nimajo težje oborožitve. Aha, imajo - mislim da neja minometov 60mm iz JNA, osnova za te so ameriški minometi iz 2 svetovne vojne, ki so kopija francoskih iz leta 1935. Nekaj težke oborožitve se nahaja v nekem unikum rodovskem bataljonu, ki je sestavljen iz raznih čet - rodov. Ta bataljonski poveljnik ima tako raznoliko vojsko, kot bi jo moral imeti poveljnik brigade otiroma celo divizije. Kako to funkcionira - ne vem. Po mojem ne dobro. No ta pisani bataljon in 3 pehotni polki (od tega eden po mojem le na papirju) tvorijo nek kvazi brigado. Ta pa nima lastne logistike in je vezana na logistiko zunanje logistične enote - brigade. Po moji oceni je SV v kakšnem mesecu dni sposobna z velikimi napori nabrati oziroma še malce "douriti" in sestaviti lahki oklepni motorizirani bataljon z okoli 800 vojaki (valuki 6x6 in hummerji, mogoče še četa Patrij oziroma Svarunov) z le vlečnimi minometi 120mm in baterijo vlečnih havbic 155mm. Oziroma bi to verjetno pustili doma in za podporo uporabili rakete spike in protiletalske rakete Igla S. No, tega orožja bi bilo za en bataljon dovolj, poleg 12,7mm mitraljezov in 40mm bombometov. Bojni doseg tega bataljona bi bil tako 4km v daljino in caa 3,5 km v višino. Kar se tiče letalstva so nekako bojno - no bolj transportno uporabni le Cougarji - verjetno bi bili v letnem stanju 1-2 komada (govorim v stalnem letnem stanju). Bell 412 razen za humanitarne polete ni primeren helikopter. Pilatusi so šolska letala. Sicer lahko celo vržejo kakšno bombo ali raketo ampak ker so omejeni le na nevodeno orožje, za misije niso primerni. Za večjo vojno pa še manj.
TITO 50
18. 12. 2020 18.59
+2
Vojska naj začne zbirat samoprispevek in se lahko rešijo iz zagate.
iga_biba
18. 12. 2020 19.26
zamaške smo zbirali za otroke, pa lahko še za častnike
FamousFancyFukish
18. 12. 2020 18.57
+1
zakaj točno rabimo mi naše poklicne airsofterje?
Stanchy55
18. 12. 2020 18.55
+1
Vprašajte malinovca Meseca in levico.
Bonsa
18. 12. 2020 19.06
+1
Naj vprašajo Janšo kje je denar od Patrie. Lahko bi ga dali v vojsko.
vonbongo
18. 12. 2020 18.54
+3
Ukinit vojsko in vse ljudi in kes preusmerit v policijo !!
king11c
18. 12. 2020 18.46
-1
NATO se opravičujemo,ampak imamo na levi strani neandertalce..tak baje piše v pismu😂
Bonsa
18. 12. 2020 19.06
+1
123soba
18. 12. 2020 17.53
+3
A to je pisal tonin, cicibančeg bogi.
Stanchy55
18. 12. 2020 18.55
+0
Lovec na mušice
18. 12. 2020 17.45
+8
Ali ga ne bi raje, če že namenjamo denar za vojsko uporabili za ustanovitev vojaške akademije. Ne pa, da so višji in visoki oficirji po izobrazbi trgovinski poslovodje, gozdarski tehniki, slavisti ...
Nace Štremljasti
18. 12. 2020 17.42
-2
mi ne rabimo vojske kjer nismo v stanju da se branimo pred katerim kolim sosedom rabimo močno policijo da nas varuje na meji
bandit1
18. 12. 2020 17.40
+3
A je TONINČEK služil vojsko, vsaj kot skavt. Samo vprašam ....
Lovec na mušice
18. 12. 2020 17.40
+2
Nočem pametovati ampak iz javno dostopnih podatkov lahko razberemo, da ima Slovenija skoraj 5 (pet) krat več tankov kot Nizozemska.
Kloven
18. 12. 2020 17.33
+0
Ven iz NATA in EU. Bodimo spet svobodna neodvisna drzava
EEgon
18. 12. 2020 17.38
+0
In potem boš porabil za vojsko 15-20% BDP enako kot v YU, ter seveda naborništvo. Pravi nesmisel si napisal.
User768643
18. 12. 2020 17.39
+0
bandit1
18. 12. 2020 17.41
+3
Vsaj posteljo boš pospravljal namesto mame, vsaj to te bodo naučili.
Prihaja
18. 12. 2020 16.57
+10
V tem trenutku je vojna v Armeniji. Tako rekoč v zibelki krščanstva. Turške enote so sodelovale s samomorilnimi droni in so razbile Armensko vojsko podobno kot tanki konjenico. Za njimi pa turške enote sekajo glave civilom. Kristjanom. Na drugih novičarskih straneh so posnetki. To ti želodec obrača ko vidiš naslov, kaj šele da bi odpiral posnetke. Po Afriki iztrebljajo Kristjane. Značilno obglavljenje. Ampak ni "politično korektno" omenjati pomorov Kristjanov. Na tej strani prodanih duš - črički. In pa seveda fantaziranje da bo nakup novega oklepnika nekaj spremenil. Najprej obramba proti dronom in ozaveščanje javnosti o čem relevantnem.
User768643
18. 12. 2020 17.41
+3
Najbolj me nasmejejo mnenja ljudi, ki se po dveh prebranih člankih gredo strokovnjake.
Cene3903
18. 12. 2020 16.17
+4
Kam je pa šlo tistih 400 milijonov, ki jih je dobilo ministerstvo za obrambo v proračunu za letošnje leto? Vojski zagotovo ne. Zato je ta "podhranjenost" slovenske vojske čisti BS.
Soul
18. 12. 2020 16.13
+6
Realno gledano,kolko zmore naše gospodarstvo vse skupaj še dobro zgleda.
Špartanec
18. 12. 2020 15.29
-7
Namesto te navlake, ki ji zdaj pravimo vojska rabimo nekaj raketnih sistemov, nekaj hitrih patruljnih čolnov in v vsaki regiji sodobno vojašnico s cca 400 visoko streniranimi specialci obvezno brez družine, plača 3000+.
Špartanec
18. 12. 2020 15.50
-4
Prav minusarji, pa bodite posmeh celotni regiji...
slo_veter
18. 12. 2020 16.00
+2
dodal bi še enoto za internetno bojevanje, ter v sodelovanje z kemičnim ali podobno, enoto za bio kemično bojevanje. Seveda te vojaki niso v maskirkah .. sam to so sedaj drugačni časi.
sonofabitch
18. 12. 2020 16.50
+8
In kaj boš naredil z 400 ljudmi? Z tem še enega manevra ne moreš naredit, ker te bodo enostavno obšli in obkolili pa lahko imaš same rambote... Edina efektivna obramba za Slovenijo je naborništvo in dobra stara Jugo strategija, da v osnovah streniraš in oborožiš vse kar leze in gre. Tko kot ima Švica.
Špartanec
18. 12. 2020 16.53
-2
Si ti prebral? 400 v vsaki regiji, cca 3000 visoko izurjenih mož, raketni sistemi...
kakc
18. 12. 2020 17.00
+3
kakšno bio kemično bojevanje če še nosečnice s korono niso sposobni prepeljat s helikopterjem....
slo_veter
18. 12. 2020 17.28
+2
če misliš da je vojna danes neko paradiranje z oklepnikom .. pri 7.8 miljardah ljudi ... se hudo motiš. Vidiš kaj te zdeluje .. nek 10 nm velik virus. In takih je nek zahojen lab. v Vuhanu sposoben narediti vsak mesec po eno vrsto.
User768643
18. 12. 2020 17.42
+1
Antitrust. Joj, joj,... Kak si me nasmejal...
EEgon
18. 12. 2020 15.18
-1
Ali so poročilu tudi navedli, kaj si misli Levi politični pol o SV (Izdajalci, Izdajalci....).
slo_veter
18. 12. 2020 15.14
+9
sam sem bil del SV, a da bi se opravičeval, ker sem Slovenec in da nisem plačal dovolj denarja za vaše izlete v tople kraje.. Od sedaj pa dobite NATO patron samo še v vašo rit.