Slovenija

Se bo Slovenija utopila v lastnem komunalnem blatu?

Logatec / Ljubljana, 16. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
270

Potem ko je Madžarska rekla ne 'turizmu' s komunalnim blatom, so zdaj upravljavci čistilnih naprav po naši državi v hudi dilemi, kaj narediti, kam ga dati. Ne samo da čistilne naprave kipijo od blata, polnijo se tudi rezervne skladiščne kapacitete, ki bremenijo okolje. Ključno vprašanje je, zakaj država tako pozno pristopa k problemu.

Madžari so ugotovili, da je uvoz komunalnega blata iz bližnjih držav presegel vse meje, in zato odpovedujejo pogodbe za zbiranje mulja. Slovenci smo ga k njim izvozili kar 87 odstotkov, zato je njihova odločitev, da ga nočejo več, postavila našo državo na trda tla. Po podatkih Zbornice komunalnega gospodarstva je stanje trenutno tako, da 26 od 55 upravljavcev čistilnih naprav nima več prevoznika, ki bi odpeljal mulj. Ostale čaka podoben scenarij v mesecu ali dveh, ko se jim iztečejo pogodbe. A ti podatki se nanašajo zgolj na tiste upravljavce, ki so člani komunalne zbornice.

V Sloveniji imamo sicer 127 izvajalcev javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, večina ima v upravljanju tudi večje ali manjše čistilne naprave. "Natančnih podatkov za vse izvajalce nimamo. Večina pa po naši oceni že ima ali bo imela v kratkem težave zaradi neprevzemanja odvišnega blata," je opozoril direktor projektov Zbornice komunalnega gospodarstva Iztok Rozman.

V Logatcu je skoraj poln prvi zabojnik. Ocenjujejo, da bodo v enem tednu napolnili dva zabojnika. Na voljo jih imajo pet.
V Logatcu je skoraj poln prvi zabojnik. Ocenjujejo, da bodo v enem tednu napolnili dva zabojnika. Na voljo jih imajo pet. FOTO: Aljoša Kravanja

V Logatcu že polnijo kontejnerje, imajo od dva do tri tedne časa, da najdejo rešitev

V občini Logatec jim je pogodba za odvoz mulja potekla zadnji dan decembra lani. Ker se na javni razpis ni prijavil noben izvajalec, so odvišno blato oziroma mulj začeli kopičiti najprej v bazenih čistilne naprave in v zgoščevalniku. Ker so te kapacitete omejene, so ponovno začeli z dehidracijo, ta teden pa s polnjenjem zabojnikov. Na voljo jih imajo pet. "Ocenjujemo, da lahko kopičimo odvišno blato v kontejnerjih zraven čistilne naprave ali na odlagališču od dva do tri tedne, nato bo nastal prostorski problem. V tem času moramo po hitrem postopku najti izvajalca, ki ima ustrezna okoljevarstvena dovoljenja in možnost odvoza odvišnega blata v tujino, ali druge rešitve," nam je pojasnil direktor Komunalnega podjetja Boštjan Aver.

Neodvoz blata lahko pomeni zaustavitev čistilnih naprav in iztekanje odpadnih voda v reke

Odstranjevanje odvišnega blata je bistvenega pomena za delovanje čistilnih naprav. Posledice, in tudi to, kdaj bodo nastopile, so odvisne od mnogih dejavnikov. Na primer do kdaj imajo posamezni izvajalci zagotovljeno odstranjevanje odvišnega blata, in ali imajo možnosti začasnega skladiščenja mulja. Nekateri namreč te možnosti sploh nimajo, drugi imajo časovno omejene možnosti. "Tudi pri začasnem skladiščenju blata ne moremo povsem izključiti negativnih posledic za okolje. Končna posledica je seveda lahko nedelovanje čistilne naprave in iztekanje neprečiščene odpadne vode v vodotoke," je poudaril Rozman.

V Sloveniji letno nastane 80 tisoč ton odpadnega mulja, 70 tisoč smo ga izvozili na Madžarsko, ostalo se skompostira ali sežge v Celju.
V Sloveniji letno nastane 80 tisoč ton odpadnega mulja, 70 tisoč smo ga izvozili na Madžarsko, ostalo se skompostira ali sežge v Celju. FOTO: Aljoša Kravanja

Možni rešitvi: skupni javni razpis za odvoz in termična obdelava v Sloveniji

Boštjan Aver si prizadeva, da se jim bo v času, preden napolnijo zabojnike, uspelo dogovoriti z ostalimi komunalnimi, da poskušajo najti prevoznika preko skupnega javnega razpisa. "Do danes smo bili v kontaktu in smo zbrali podatke že od okrog 25 komunalnih podjetij, ki imajo podobne težave kot mi," je zatrdil.

Na pomoč jim je priskočila tudi Zbornica komunalnega gospodarstva, ki je poslala predlog vsem članicam, da bi na Komunalnem podjetju Logatec pripravili skupni javni razpis za odvoz odvišnega blata. "Pričakujemo, da bo zaradi večjih količin blata in skupnega nastopa tudi večji interes v tujini ali pri naših izvajalcih. Tako bi vsaj dobili izvajalca in vsi skupaj bolj ugodno ceno za odvoz, kot bi jo dobila vsaka komunala posebej," meni Aver.

Gledano dolgoročno pa bi morala Slovenija poskrbeti, da postane pri odstranjevanju blata samozadostna, so prepričani na Zbornici komunalnega gospodarstva. "Torej, da vsaj za večino količin ne bo odvisna od drugih držav. Rešitev je predvsem v zagotovitvi termične obdelave v Sloveniji, kar pa lahko traja več let. Kratkoročnih rešitev zaenkrat še ni na vidiku. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je preko diplomatskih predstavništev prejšnji teden poslalo povpraševanje Evropski uniji po možnostih sprejema blata, vendar v tem trenutku informacij o odgovorih še nimamo," je pojasnil Rozman.

Tudi pri začasnem skladiščenju blata ne moremo povsem izključiti negativnih posledic za okolje.
Tudi pri začasnem skladiščenju blata ne moremo povsem izključiti negativnih posledic za okolje. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi nam so z ministrstva odgovorili, da odgovorov veleposlaništev še niso prejeli. Se pa strinjajo s komunalno zbornico, da dokler Slovenija ne bo samozadostna, bo ranljiva. Zato so se novembra lani sestali s predstavniki petih občin (Ljubljane, Maribora, Ptuja, Jesenic in Kočevja), ki so pokazale interes, da zgradijo nov objekt za termično obdelavo odpadkov v Sloveniji. "Vsem smo sporočili, da se bo začel postopek za izbiro najboljše rešitve za tak objekt," so zatrdili z MOP.

'Če trg ne deluje, mora k reševanju problema pristopiti država'

Komunalna zbornica pa je okoljsko ministrstvo na problematiko opozorila že avgusta 2019. "Problema se na ministrstvu po našem mnenju zavedajo in iščejo možne rešitve. Vendar v tem trenutku rešitve še ni," je ponovno izpostavil Rozman.

Na MOP zatrjujejo, da so rešitve začeli iskati nemudoma. Minister Simon Zajc je takoj pisal dopis na Madžarsko, ministrstvo pa je želelo pridobiti podatke o morebitnih prostih kapacitetah obstoječih kompostarn in pripravljenosti predelovalcev biološko razgradljivih odpadkov za predelavo blat komunalnih in skupnih čistilnih naprav. "Na to temo je potekalo več delovnih sestankov na strokovni ravni, in sicer z različnimi deležniki," so aktivnosti navedli z MOP.

A dejstvo je, da so šele decembra poslali prošnje za sprejetje blata devetim slovenskim kompostarnam in šele prejšnji ponedeljek drugim evropskim državam. "Nekaj prostih kapacitet za predelavo odpadnega blata ima le ena sama kompostarna," pa je odgovor, ki so ga prejeli na MOP, in kaže, da težavi še zdaleč ni videti konca.

Če bi se čistilne naprave morale ustaviti, bi to pomenilo, da bi se v reke izlila neprečiščena voda.
Če bi se čistilne naprave morale ustaviti, bi to pomenilo, da bi se v reke izlila neprečiščena voda. FOTO: Aljoša Kravanja

Morda je eden od razlogov za počasne obrate ministrstva njihovo prepričanje, da mulj ni problem države. Ves čas namreč poudarjajo, da je odvoz blata tržna dejavnost in da morajo zbiralci sami poiskati rešitve. Zato nas je zanimalo mnenje komunalne zbornice, ali je res vse na plečih zbiralcev in ministrstvo nima nič s tem? Rozman je pojasnil, da je sicer res, da je za odstranjevanje odvišnega blata do zdaj skrbel trg, ki pa glede na razmere na tem področju očitno ne deluje več. Ker je Slovenija blato odstranjevala na trgu in ne v okviru obvezne javne službe, iz tega sledi, da izvajalci te tržne dejavnosti niso dolžni poskrbeti za iskanje drugih rešitev, menijo na komunalni zbornici. "Njihova dolžnost se konča pri določilih veljavnih pogodb, ki pa se ne podaljšujejo, se odpovedujejo … V primeru nedelovanja trga mora že po definiciji v reševanje problema vstopiti država," je bil jasen Rozman.

Kako se stanje pozna na položnicah občanov?

V Logatcu za zdaj nimajo višjih oziroma dodatnih stroškov, saj niti nimajo možnosti odpeljati mulja iz čistilne naprave v tujino. Nekatere komunale pa že plačujejo bistveno več za odvoz, saj jih trenutno skladiščijo izvajalci, je pojasnil Aver: "Po informacijah določenih komunal se je cena povišala za več kot 100 odstotkov. To se bo lahko na cenah položnic v posameznih občinah poznalo šele kasneje, na primer v drugi polovici leta 2020 ali v letu 2021, ko se cene gospodarskih javnih služb sprejemajo tudi na osnovi poračunov preteklih višjih realiziranih stroškov. V občini Logatec zaradi tega problema ne načrtujemo povišanja cen položnic."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NandoKerry
17. 01. 2020 15.08
Pred leti smo imeli greznico. Na vsake dve leti je bila izpraznitev 50 evrov. Kasneje so uvedli koncesije in je bil odvoz 120 evrov. Nato pa obvezni priklop na kanalizacijo. Celo lastne čistilne naprave so nam v naši občini prepovedali. Sedaj pa vsak mesec dobimo položnico krepko čez 40 evrov. Na letni ravni je to krepko čez 500 evrov. Za eno hišo ! Hiš je v naši občini čez 1000. Torej 40.000 evrov na mesec. In sedaj nam ta isti ki nam to zaračunavajo povejo da nimajo kam z temi odpadki ? Resno ? Zaračunavanje ja, opraviti delo pa ne ? Smrdi. Ampak po podražitvi.
User1094863
17. 01. 2020 09.53
+2
torej bo spet vse breme na državljanih!!! potem nam pa dovolite da si nazaj zgradimo greznice!!! z greznicami nikoli ni bilo problemov!!!!!
hothead
17. 01. 2020 09.45
+1
A ni v piranskem zalivu dosti prostora za en otok zgradit, itak k je že uplanu...
keved
17. 01. 2020 09.02
Tako velik kontejner z rudlco premikajo?
hothead
17. 01. 2020 08.48
+2
Lepo sladko maščevanje !!!!!!!
Robin HUD
17. 01. 2020 08.30
+4
Naša država ne ,da se samo utaplja v lastnem dreko kmalu ga bomo morali jest drage slovenke in slovenci tudi politiki bodo morali svojega pojest zato ,ker oni so ga največ pridelali ta drek je itak plačan že v naprej tak da ga politiki lahko začnejo komod jesti
Rastan Ra
17. 01. 2020 07.40
+5
kaj res ni domače firme, ki bi se s tem ukvarjala? Skoraj ne morem verjet da ne! Surovine kolko češ. Če pa hočejo komunalci še veliko zaslužiti s prodajo dreka, potem pa ne vem....
mhri47
17. 01. 2020 07.13
+5
Korel je bil nekoč minister za kante, on bo sigurno rešil problem, pa se Marjan ga bo za ministra obdržal ker ga bo izvlekel iz dreka.
kapetan
16. 01. 2020 21.35
+26
Milijone se je investiralo v cistilne po celi Slo a ni ga junaka, ki bi pomislil kam pa z blatom ob gradnji. Res pohvalno.
piu
16. 01. 2020 21.20
+14
položnica bo višja in to je to.....
FaTa Albanka
16. 01. 2020 21.06
+7
Kljucno vprasanje zakaj nasa drzava....se sprasujejo.....ja zato ker smo to mi, dezurni telebajski evropske periferije, se bi bilo smesno ampak je predvsem tragicno
Rookoko
16. 01. 2020 20.53
+22
Ključno vprašanje je, zakaj država tako pozno pristopa k problemu. Popolnoma normalno za našo javno upravo...najbolje, da vsak dobi nekaj blata v pisarno in za domov.
Frane Šajn
16. 01. 2020 20.42
+11
Pa naj se! zakaj pa ne? saj je njeno se nam ne zdi! No Komunalci prihranjene miljončke na ta račun bo treba investirat v nove komposarne in zažigalnice. A, da jih ni več so so samo pravega pregona in sodstva ni! Dve noči v pravi arest pa bi zapeli še tisto kar mislite, da nam je ušlo!
Stratus007
16. 01. 2020 20.20
+15
Kolk časa je že ta problem pa šele sedaj paničarijo, ko voda teče v grlo. Mi smo res en počasen narod. Povsod!
Absolutist 1
16. 01. 2020 20.16
+11
Dva in pol mandata to je 10 let je bil minister za "kante " teflonski Erjavčev Karel.Blato ni od včeraj temveč že od osamosvojitve dalje in še danes to področje blata ni urejeno.Z menjavanjem ministrčkov in celotnega državnega aparata ostaja za njimi to strašno onesnaževanje zemlje,zraka in končno ljudi.Torej ena od tisočih zadev ,ki onesnažujejo in segrevajo Zemljo.
kratkovidni
16. 01. 2020 19.47
+9
zdaj šele ven prihaja
ssbobo
16. 01. 2020 19.30
+17
BRAVO..... Dir Rozman nima natančnih podatkov kaj se dogaja z blatom z vseh čistilnih postaj po Slo.. . Ker dokaz da lahko opravlja službo kdorkoli z ministrom vred... Slabo res slabo
borec91
16. 01. 2020 19.14
+23
armada zelo dobro plačanih birokratskih zajedavcev a razen polnjenja svojih žepov nič od njih direktorji komunala če bi mel Jurja plačo bi bila. ogromno prevelika
Perivnik
16. 01. 2020 19.24
+13
Ma, direktorji komunal so še najmanj krivi. Krivi so lastniki, saj so vedeli kaj se dogaja. Kriva je politika vse do vrha ali od vrha navzdol. Vsi so vedeli, kaj se dogaja in kaj se bo prej ali slej zgodilo. Oni "noji" pa kar glave v pesek.
KAPIBARA
16. 01. 2020 19.07
+13
Ene bajte imajo marmornate fasade.. naj dobijo še to blatno fasado..
galop
16. 01. 2020 19.05
+6
Kam so pa madžari odlagali naš drek?
proofreader
16. 01. 2020 19.05
+7
janez653
16. 01. 2020 19.22
-3
cakra
17. 01. 2020 07.52
+3
cakra
17. 01. 2020 07.55
+2
Bolno, bolno, bolno,še obstaja kakšna tema,da ni jajota zraven,
miro2x
17. 01. 2020 08.13
+1
Nam ga prodajajo nazaj v obliki zemlje za rože po 10x-ni ceni.