Slovenija

Slovenski alpinist z britanskim kolegom preplezal prvenstveno smer na Aljaski

Ljubljana, 08. 05. 2024 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
4

Slovenski in britanski alpinist Gašper Pintar in Tom Livingstone sta med 14. in 17. aprilom na alpinistični odpravi na Aljaski preplezala prvenstveno smer The Great Wall/Veliki zid v 1600-metrski južni steni gore Dickey, ki sodi med najvišje skalne in kombinirane stene na svetu, so sporočili s Planinske zveze Slovenije. Njuna odprava je bila vse prej kot lahka, zaznamovalo jo je namreč nestanovitno in mrzlo vreme.

Alpinistična odprava na ledeniku Ruth v gorovju Aljaska, približno 20 kilometrov jugovzhodno od Denalija, najvišje gore Severne Amerike, je potekala v muhastem in mrzlem vremenu, so zapisali pri Planinski zvezi Slovenije. V prvih dneh sta stalno odkopavala šotore iz snega, opravila pa sta več poskusov vzponov na Dickey, poskusila sta tudi v novi smeri v zahodni steni gore Peak 7400, vendar jima slabe razmere uspeha niso dovolile.

"Prvi dan plezanja sva splezala šest pretežno mešanih raztežajev, fiksirala tri vrvi in prespala v taboru. Drugi dan sva se vrnila na izhodišče, po nekaj raztežajih težkega orodnega plezanja in malo tehnike našla prehod skozi plošče in preživela prvi, prostorsko omejen bivak s pogledom na Ruth Gorge," je v poročilu zapisal Pintar.

"Južna stena se je izkazala za najboljšo izbiro, našla sva nekaj ledu, v danih temperaturah pa se tudi na soncu ni kaj dosti topilo. Tretji dan je postregel z vetrom, rahlim sneženjem in podobno neugodnimi raztežaji skozi veliki žleb v drugi polovici, vendar prijetnimi ravnimi tlemi za bivak. Četrti dan sva splezala še dva raztežaja in zadnjih 500 položnejših višinskih metrov do vrha," je še zapisal najuspešnejši slovenski alpinist leta 2023.

Prvenstveno smer, dolgo 1600 višinskih metrov, sta poimenovala The Great Wall/Veliki zid in jo ocenila z M7, A1, 6a. "Wall je klasično ime za smeri v angleškem jeziku. Malo sva se pošalila, kar je vedno cilj," je pojasnil Ljubljančan po uspehu na gori, ki ima mogočno 1600 metrov visoko južno in vzhodno steno, prvi vzpon nanjo je uspel šele leta 1974 trojni ameriški navezi David Roberts, Ed Ward in Galen Rowell.

Gašper Pintar že vrsto let pleza na visoki ravni, lani je denimo osvojil zahtevne zimske smeri, kot so Lesueurjeva smer v severni steni Druja, Angleška smer v severni steni Piz Badila, v Sloveniji pa je najbolj izstopala prva solo ponovitev Čopovega stebra v Triglavski severni steni v zimskih razmerah, so še zapisali pri Planinski zvezi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
08. 05. 2024 18.35
+1
Moje spoštovanje jima ! /in ja malček sem jima fowš
Bučka pa pol krompirja
08. 05. 2024 15.06
+0
U kratkih hlačah,pa u papučah...
PetindvajsetUR
08. 05. 2024 14.53
+3
Tud Humar je rad plezal,....
flojdi
08. 05. 2024 18.37
..in imel in razgled in občutke..ki jih kavcarji ne bomo Nikoli