Ukrajina

Trije premierji sedli za mizo z Zelenskim: 'Vaš obisk je močan znak podpore'

Kijev, 15. 03. 2022 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, Maruša Slana
Komentarji
0

Slovenski premier Janez Janša, poljski premier Mateusz Morawiecki, podpredsednik vlade Jarosław Kaczyński in češki premier Petr Fiala so obiskali Kijev, ki ga oblega ruska vojska. Tam so se srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki se je trojici zahvalil za podporo. Gre za prvi visok obisk tujih uradnikov v Ukrajini od začetka ruske invazije.

Več videovsebin
  • Trije premierji sedli za mizo z Zelenskim
    02:08
    Trije premierji sedli za mizo z Zelenskim
  • Iz SVETA: Neprekinjena policijska ura v Kijevu
    01:00
    Iz SVETA: Neprekinjena policijska ura v Kijevu
  • Iz SVETA: Predsedniki na obisku v Ukrajini
    03:10
    Iz SVETA: Predsedniki na obisku v Ukrajini
  • Iz 24UR: Anže Božič  o pogovoru s Pahorjem
    01:20
    Iz 24UR: Anže Božič o pogovoru s Pahorjem
  • Iz 24UR: Jure Tepina o poti v Kijev
    02:10
    Iz 24UR: Jure Tepina o poti v Kijev
  • Iz 24UR: Predstavniki držav na poti v Ukrajino
    05:50
    Iz 24UR: Predstavniki držav na poti v Ukrajino

Predsedniki vlad Poljske, Češke in Slovenije so se okoli 19. ure po srednjeevropskem času sestali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za "ta močan znak podpore".

"Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo," je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Na novinarski konferenci po srečanju, ki so jo prenašali po Twitterju, so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo."Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji," je med drugim dejal Janša. Kot je dodal, ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. "Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali," je dejal in dodal, da se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

"Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti (...) Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU," je še povedal Janša.

Slovenski premier meni, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ukrajincem je še sporočil, da se je v državah EU "občutno spremenilo ozračje in na stotisoče ljudi na ulicah vas po evropskih prestolnicah podpira".

Trije premierji so se danes zjutraj srečali na poljsko-ukrajinski meji, nato pa so se z vlakom malo pred 9. uro odpeljali proti Kijevu. Šmihal je pozdravil njihov obisk Kijeva. "Pogum pravih prijateljev! Razprava o podpori Ukrajini in krepitvi sankcij proti ruski agresiji," je zapisal na Twitterju. 

Slovenski obrambni minister Matej Tonin je za ameriško televizijo CNN povedal, da je obisk treh delegacij v Kijevu močno sporočilo solidarnosti, da Ukrajina v teh trenutkih ni sama. Glavna tema srečanja je, kako končati vojno, je dejal Tonin. Ukrajina po njegovih besedah potrebuje podporo EU. 

"Tu, v od vojne razdejanem Kijevu, se dela zgodovina. Tu se svoboda bori proti tiraniji. Od tu je odvisna prihodnost nas vseh. EU podpira Ukrajino, ki lahko računa na pomoč prijateljev, to sporočilo smo danes prinesli v Kijev," pa je zapisal poljski premier. 

Da se skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in slovenskim premierjem Janezom Janšo odpravlja v Kijev, je zjutraj sporočil češki predsednik vlade Petr Fiala. 

Informacijo so kasneje potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade RS. Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen, so sporočili, namen obiska pa da je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. "Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem," sporočajo.

A iz Bruslja so sicer neuradno sporočili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta. Vodja kabineta predsednika vlade Michał Dworczyk je namreč razkril, da naj bi bila odločitev glede odhoda sprejeta na vrhu Evropskega sveta v Versaillesu. Bruselj ob tem pojasnjuje, da je bil omenjeni vrh neformalen in na njem formalno niso bili sprejeti nobeni sklepi. Obenem so opozorili na varnostna tveganja, povezana z obiskom v prestolnici Ukrajine, ki je tarča silovite ruske agresije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potrdili so sicer, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha konec prejšnjega tedna seznanjena z namero trojice premierjev. Nato pa so ju v ponedeljek zvečer iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Janša je na spletu posredoval sporočilo treh premierjev, da je Ukrajina evropska država in da bo kmalu na poti v EU. "Hvala vam, ne le ker branite svojo domovino in Evropo kot ozemlje, ampak ker branite temelje evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali," je zapisal in zagotovil, da bo Ukrajina, ki je evropska država, kmalu na poti v Evropsko unijo.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: AP

Ob tem je opozoril, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. "In vsi Evropejci jih branijo. S svojimi življenji. V Ukrajini," je dodal. Prepričan je, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini. "Ker vaš pogum, vaša enotnost, vaše žrtvovanje. V tem trenutku, ko govorimo o naših vrednotah, ni druge države na celi celini, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina," je poudaril.

Gre za prvi visoki obisk Ukrajine po začetku vojne. Janša bi moral sicer državo obiskati prav na dan, ko so ruske sile vdrle v Ukrajino, 24. februarja. Zaradi začetka vojne v državo naposled ni poletel, sta pa tja predhodno že prispela dva predstavnika njegove delegacije. Dva dni po začetku invazije je Sloveniji iz Ukrajine uspelo evakuirati slovensko diplomatsko osebje in oba člana delegacije.

Predsednik republike Borut Pahor je pozdravil "politično izjemno pomemben obisk treh predsednikov vlad" v Kijevu. Gre za močan izraz podpore Poljske, Češke in Slovenije ter celotne EU z Ukrajino, je sporočil.

Na obisk se je že odzval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki ga je pozdravil in meni, da "je v tej situaciji dobro poskušati in pomagati na različne načine". "Vsi smo vključeni na različne načine in tako je tudi prav," je dejal in poudaril, da mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot ruskim predsednikom.

Z obiskom Ukrajine sta bila med drugim seznanjena tudi Bela hiša in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot je danes dejal Stoltenberg, je pomembno, da voditelji držav Nata in članic EU tesno sodelujejo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

"Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom," je na novinarsko vprašanje glede obiska treh premierjev v Kijevu povedal Stoltenberg na novinarski konferenci pred sredinim izrednim zasedanjem obrambnih ministrov Nata v Bruslju. Na njem bo prek video povezave sodeloval tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, je dejal.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.