Slovenija

Slovenski domoljub praznuje

Ljubljana, 29. 03. 2007 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na MORS so s spominsko slovesnostjo obeležili 133. letnico rojstva Rudolfa Maistra.

Pred ministrstvom za obrambo je potekala spominska slovesnost ob 133. obletnici rojstva generala Maistra
Pred ministrstvom za obrambo je potekala spominska slovesnost ob 133. obletnici rojstva generala Maistra FOTO: POP TV

Pred ministrstvom za obrambo je danes potekala spominska slovesnost ob 133. letnici rojstva generala Rudolfa Maistra - Vojanova. Maister je svoja najpomembnejša dejanja opravil v prelomnih časih razpada Avstro-ogrskega cesarstva, ko je v letih 1918 - 1919 s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji.

"V viharju prve svetovne vojne je Maister začutil priložnost za nastanek slovenske nacionalne države ter svoje znanje in vojaške izkušnje usmeril v uresničitev tega cilja," je poudaril osrednji govornik današnje slovesnosti generalmajor Alojz Šteiner. Maister je pravilno ocenil, da je njegova ključna naloga zavarovanje severne meje, pri čemer je bilo odločilno, ali bo Maribor v slovenskih rokah. S svojimi vojaki je novembra 1918 razorožil nemško Zeleno gardo ter z nadaljnjimi vojaškimi akcijami začrtal slovensko severno mejo, je še dejal Šteiner.

Maister je s svojo vojsko v letih 1918 - 1919 preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji
Maister je s svojo vojsko v letih 1918 - 1919 preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji FOTO: POP TV

Predsednik Zveze društev generala Maistra Milan Lovrečič pa je še dejal, da je naloga današnje generacije, da proučuje sporočilnost vseh slovenskih domoljubov, še posebno generala Maistra, in da jim sledi.

Rudolf Maister se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Dokončal je šolanje na Dunajski kadetnici ter usposabljanje nadaljeval in izpopolnjeval še v različnih šolah in na študijskih potovanjih.

Maistrova obletnica rojstva
Maistrova obletnica rojstva FOTO: POP TV

Prvega novembra 1918 je Maister na lastno pobudo prevzel poveljstvo nad Mariborom in vso spodnjo Štajersko. Da pa bi imel večjo vojaško in politično avtoriteto, ga je novoustanovljeni Narodni svet za Štajersko povišal v generala. Ker je želel pronemški mariborski mestni svet mesto priključiti k Avstriji, je Maister 9. novembra izdal odlok o mobilizaciji na območju štajerskega poveljstva. Maistrove sile so tako v drugi polovici novembra 1918 uspešno razorožile varnostne enote pronemškega mestnega sveta.

Maister se je leta 1923, v starosti 49 let, upokojil. V času upokojitve se je še naprej ukvarjal s slikarstvom, zbiranjem slovenskih knjig in pesništvom. Hudo bolan je 26. julija 1934 umrl na Uncu pri Rakeku. Še istega meseca pa so ga z velikimi častmi pokopali na pobreškem pokopališču v Mariboru.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.