Slovenija

Slovenski droni Belin v Ukrajini

Ljubljana, 11. 07. 2023 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
0

Vsaj šest dronov, kupljenih po letu 2015, je Slovenija donirala Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo. Informacijo smo že več tednov preverjali med viri v slovenskem obrambnem sistemu, včeraj pa so se pripadniki oboroženih sil Ukrajine v posnetku zahvalili Sloveniji za novo donacijo. Slovenija je tako Ukrajini pomagala v višini več kot 100 milijonov evrov v vojaški in nevojaški pomoči.

Droni Belin so v Slovenski vojski veliko let igrali ključno vlogo v zračnem izvidovanju, Slovenija jih je od ajdovskega podjetja C-Astral kupila po letu 2015. Vrednost enega letalnika se giblje med 100.000 in 300.000 evrov, za ukrajinsko vojsko pa se je izkazal kot neprecenljiv. Po naših informacijah slovenske drone uspešno uporabljajo že nekaj časa, kljub ruskim poskusom elektronskega protidelovanja. Nad sposobnostmi Belina so navdušeni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dron je opremljen z naprednim sistemom za zajemanje podatkov, omogoča natančno kartiranje ter zbiranje informacij na območjih, ki so težko dostopna ali nevarna za človeške operacije. Belin ima visokoresolucijsko kamero in termalni senzor, zato ga je Slovenija velikokrat uporabila kot nepogrešljiv pripomoček pri iskanju pogrešanih oseb ali pri reševanju v primeru naravnih nesreč. Belin poganja elektromotor in leti s hitrostjo 30 metrov na sekundo oziroma 108 kilometrov na uro, doleta pa ima več kot 40 kilometrov.

Leti na najvišji višini 5000 metrov, dolg je slab meter, razpon kril pa ima dobra dva metra. Dron ni oborožen in je namenjen izključno za izvidovanje. Ima veliko stopnjo avtonomnosti in misijo lahko opravi avtomatsko. Civilisti so take vrste dron lahko nazadnje videli v Ljubljani ob dnevu Slovenske vojske pred dvorano v Stožicah.

Slovenija je drone v Ukrajino poslala v strogi tajnosti, podobno kot oktobra lani 28 tankov M55S in aprila letos 20 oklepnikov Valuk. Že pred tem pa je Slovenija kot prvo resno donacijo namenila Ukrajini 35 oklepnih pehotnih amfibijskih vozil BVP M80A. Ta so bila dolga leta spravljena in konzervirana med tanki in drugimi oklepniki v bližini Pivke.

Ministrstvo za obrambo danes nove donacije ni želelo uradno komentirati, saj MORS "ne komentira vrste in obsega vojaške pomoči Republike Slovenije Ukrajini. Sklepi Vlade RS, ki se nanašajo na tovrstno pomoč, niso javni". 

Za Slovensko vojsko pa je Slovenija že kupila novo generacijo teh dronov, imenovanih Belin-V. Ti imajo celo možnost vertikalnega vzletanja – eVTOL in so nov paradni izdelek C-Astrala. Sicer pa Beline pod imenom Bramor C4EYE, ki ga uporabljajo tudi Ukrajinci, uporabljajo italijanska vojska, vojske Cipra, Bangladeša in Kameruna. 

Vojaški del donacij Ukrajini je tako nekoliko višji od civilne pomoči. Za 5500 ukrajinskih beguncev je Slovenija lani porabila 17 milijonov, v letošnjem letu pa do danes prav tako 17, načrtujejo pa dodatnih 22 milijonov. Manjši del tega zneska gre iz sredstev Evropske unije, gre pa povečini za sredstva, ki se tudi vrnejo v državni proračun – denarno pomoč, denarno pomoč za zasebno nastanitev, zdravstvene storitve, stroške, povezane z nastanitvijo in oskrbo državljanov Ukrajine, ki imajo priznano začasno zaščito in živijo v nastanitvenih centrih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3