Slovenija

Poslanci in evroposlanci ostro nad Salvinijeve ideje o ovirah na meji

Ljubljana, 05. 07. 2019 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
25

V DZ se vrstijo obsodbe napovedi italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija glede možnosti postavitve ovir na slovensko-italijanski meji za zajezitev nezakonitih migracij. Nekatere poslanske skupine menijo, da bi bile fizične ovire nesprejemljive in neevropske, medtem ko so mnenja o mešanih patruljah še vedno različna. Do idej o fizičnih ovirah na meji so kritični tudi evroposlanci.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je namreč v izjavah v zadnjih dneh napovedal nadzor meje na kopnem z vsemi razpoložljivimi sredstvi, tudi z morebitno postavitvijo ovir na meji s Slovenijo in "zapečatenjem meje".

Grims: Imamo varnostno in razvojno impotentno vlado

Aktualno dogajanje v odnosih z Italijo je popolna katastrofa in dokaz, da imamo "varnostno in razvojno impotentno vlado", je danes v izjavi za medije dejal poslanec SDS Branko Grims. Kot je poudaril, bi morala biti ustrezno varovana že bosansko-hrvaška meja, s strani Slovenije pa schengenska meja. Če bi se to mejo ustrezno zaprlo, potem poteze Avstrije in Italije ne bi bile potrebne, je poudaril.

Po Grimsovem mnenju bi bili slovenska policija in vojska, če bi jima vlada dala potrebna pooblastila, brez težav sposobni zaščititi južno mejo. Glede na to, da se meje na jugu ne brani, je po besedah poslanca povsem logično, da se postavljajo meje na severu in zahodu. Opomnil je še, da je ravnanje vlade tudi v razvojnem smislu "prava katastrofa".

"Gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. Slovenci na obeh straneh meje pa ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico," je dejal Vrtovec.
"Gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. Slovenci na obeh straneh meje pa ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico," je dejal Vrtovec. FOTO: POP TV
Pomembna sta zaupanje in sodelovanje med državami članicami schengenskega prostora in skupne patrulje dveh schengenskih držav so namenjene predvsem temu - krepitvi zaupanja. EU potrebuje učinkovit nadzor predvsem na svojih zunanjih mejah. SMC

Tudi po mnenju SMC bi bile fizične ovire na notranji schengenski meji med Slovenijo in Italijo "nesprejemljive in neevropske". Kot so poudarili v stranki, zanje ni nobenega razloga, ki bi imel osnovo v podatkih o nedovoljenih prehodih meje.

Da ne gre za zapiranje meja, pač pa za kontrolo obmejnega pasu, in da je glavna naloga mešanih slovensko-italijanskih patrulj preprečevanje tihotapskih in kriminalnih združb, so poudarili tudi v LMŠ. Je pa poslanec Igor Peček v sredinem pogovoru za našo televizijo POP TV izrazil pričakovanje, da bo EU svoj napor usmerila k skupnemu varovanju zunanjih meja EU tudi na kopnem.

'Med retoriko slovenske in italijanske desnice v bistvu ni razlike'

Trend bi moral biti zaskrbljujoč za celotno EU, saj so napovedani ukrepi na slovensko-italijanski meji nesorazmerni s prehodi prebežnikov, je ocenil poslanec SD Matjaž Nemec. Nad Salvinijevimi besedami je po njegovem opažanju sicer še bolj ogorčeno italijansko prebivalstvo ob slovenski meji. "Zavedajo se, kako lahko en posameznik s preveliko mero populizma in nacionalizma zruši sanje več generacij," je pojasnil.

Nemec je tudi ocenil, da je dialog notranjega ministra Boštjana Poklukarja s Salvinijem ni več konstruktiven, zato je pozval premierja Marjana Šarca, naj se začne pogovarjati z njegovim italijanskim kolegom. Osredotočiti bi se morali na hrvaško-bosansko mejo kot mejo EU, je še povedal.

Poslanec Levice Primož Siter pa je v izjavi za medije v DZ ocenil, da med retoriko slovenske in italijanske desnice v bistvu ni razlike. "Edina razlika je v tem, da je slovenska desnica svojo žico že dobila, italijanska pa k njej kliče zdaj," je pojasnil.

Kot je poudaril, pa je žica nedopustna in "ni odgovor na migrantsko vprašanje". "Zato Salvinijevo neofašistično retoriko v Levici najostreje obsojamo," je dodal Siter.

V NSi Salvinijevega zaostrovanja retorike danes niso dodatno komentirali, so pa spomnili, da so v četrtek zahtevali sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, na kateri bi obravnavali mešane policijske patrulje. Poudarili so, da so te napaka in da imajo lahko dolgoročne negativne posledice.

Po Grimsovem mnenju bi bili slovenska policija in vojska, če bi jima vlada dala potrebna pooblastila, brez težav sposobni zaščititi južno mejo.
Po Grimsovem mnenju bi bili slovenska policija in vojska, če bi jima vlada dala potrebna pooblastila, brez težav sposobni zaščititi južno mejo. FOTO: POP TV

"Gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. Slovenci na obeh straneh meje pa ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico," je v izjavi za medije dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Po mnenju NSi bodo tisti, ki jih bodo mešane patrulje zajele, ostali v Sloveniji, ki ima zelo "radodarno" azilno zakonodajo.

V DeSUS pa so za STA opozorili, da EU v povezavi z reševanjem migrantske krize nima pravega odgovora. "Tako je vsaka država primorana reševati to vprašanje samostojno in na svoj način, pri čemer je italijanski način spopadanja s to problematiko skladen s premisami sedanje italijanske notranje in zunanje politike, ki sta nacionalistično obarvani," so navedli.

Kot so dodali v DeSUS, slovensko notranje ministrstvo skupaj s policijo relativizira problematiko, medtem ko Italija sprejema ukrepe, ki so po njenem mnenju ustrezni za nadzor migrantskih tokov.

Jelinčič: Mešane patrulje so neumnost in brca v temo

V SAB bi z mešanimi policijskimi patruljami raje okrepili nadzor na meji s Hrvaško, pri čemer bi Sloveniji lahko pomagali tudi Italija in Avstrija. "Ukrep z mešanimi policijskimi patruljami na naši zahodni meji je neevropska poteza, enako kot nadzor Avstrijcev na severni meji," so za STA navedli v poslanski skupini.

Izpostavili so, da problema migracij nobena država ne bo mogla rešiti sama, pač pa ga je treba rešiti skupaj s krepitvijo nadzora na zunanjih mejah in sprejemom učinkovite azilne in migracijske politike na ravni EU.

Da so mešane patrulje neumnost in "brca v temo", pa meni prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Zdaj bo namreč Slovenija pomagala Italijanom "loviti migrante, ki naj bi šli čez, in jih bomo zadrževali pri nas doma". Jelinčič je izjemno kritičen do ravnanja zunanjega ministra Mira Cerarja in se sprašuje, ali tako ravna, da bi dobil italijansko podporo pri kandidaturi za evropskega komisarja.

Slovenija bi morala imeti dvojne patrulje na meji s Hrvaško, lahko tudi mešane. Patrulje na slovensko-italijanski meji pa pomenijo, da se Slovenija "zapira v migrantski žep", je še opozoril Jelinčič.

Tudi slovenski evroposlanci kritični do Salvinijevih napovedi

"Napoved postavitve fizičnih ograj za Slovenijo predstavlja nevarnost, da postane migrantski žep, kar bi nesporno poslabšalo našo varnost in povzročilo razvojno škodo našemu gospodarstvu," pa je o Salvinijevi napovedi dejala evroposlanka  Romana Tomc (EPP/SDS) .

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je to napoved označila za zaskrbljujočo. Od slovenske vlade je ob tem zahtevala, da tovrstne napovedi o fizičnih ovirah na meji takoj obsodi in na svoji strani stori vse, kar je možno, da se nezakoniti prehodi na slovenski južni meji zaustavijo.

Večina evropskih poslancev iz Slovenije je kritičnih do napovedi italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o možnosti fizičnih ovir na slovensko-italijanski meji.
Večina evropskih poslancev iz Slovenije je kritičnih do napovedi italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o možnosti fizičnih ovir na slovensko-italijanski meji. FOTO: Damjan Žibert

Tudi Franc Bogovič (EPP/SLS) je poudaril, da mora slovenska vlada zagotoviti, da bo južna schengenska meja EU dejansko postala neprepustna za nezakonite migracije, kajti potem tudi Italijani ne bodo imeli razloga za postavitev ovir in fizičnega nadzora na meji. Ob tem je vladi predlagal, naj "z vsemi diplomatskimi sredstvi poskuša zagotoviti odlog dodatnih ukrepov na meji s strani Italije". Italijanske napovedi o nadzoru je označil za nedopustne.

"Te napovedi so neprimerne in nanje nikakor ne pristajam," pa je glede Salvinijevih napovedi dejala evropska poslanka iz skupine socialistov in demokratov (S&D/SD) Tanja Fajon. Pristojne v Sloveniji je pozvala, naj storijo vse, da bo v Evropi spet vzpostavljena solidarnost, da oblikujemo skupno evropsko migracijsko in azilno politiko in dosledno izvajamo vse razpoložljive ukrepe in dogovore za zagotavljanje varnosti zunanjih meja EU.

Njen strankarski kolega Milan Brglez pa je poudaril, da gre za nadaljevanje politike, ki je v nasprotju z obstoječo vladavino prava znotraj EU. "To je dejansko poskus nadaljevanja notranjepolitičnih zadev, ki pa so bile na ravni Evropskega parlamenta zaustavljene," je poudaril. Salvinijeva politična skupina Identiteta in demokracija (ID) ter skupina Evropski konservativci in reformisti (ECR) namreč nista dobili nobenega pomembnega položaja, je pojasnil.

Evroposlanci zagotavljajo, da bodo o napovedih Salvinija spregovorili v Bruslju

Tudi člana politične skupine liberalcev (RE) Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba LMŠ) sta mnenja, da so izjave vodje italijanske Lige namenjene v prvi vrsti volivkam in volivcem v Italiji oziroma notranjepolitičnemu dogajanju v tej državi. "Fizične ovire na schengenskem območju so za naju nesprejemljive, to bi bil velik korak nazaj in velik napad na temeljne vrednote EU," sta poudarila v skupni izjavi.

Če bodo italijanske oblasti vztrajale pri svojih napovedih, bosta zagotovo o tem spregovorila tudi v Evropskem parlamentu, sta dodala. V vsakem primeru bosta to vprašanje odprla na pogovoru njune politične skupine s kandidatko za predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen naslednji teden v Bruslju.

Da bo o dogajanju na meji in napovedi italijanskih oblasti zagotovo spregovorila v Evropskem parlamentu in na rednih srečanjih znotraj politične skupine EPP, je poudarila tudi Novakova.

Klemen Grošelj (na sliki) in Irena Joveva sta mnenja, da so izjave vodje italijanske Lige namenjene v prvi vrsti volivkam in volivcem v Italiji oziroma notranjepolitičnemu dogajanju v tej državi.
Klemen Grošelj (na sliki) in Irena Joveva sta mnenja, da so izjave vodje italijanske Lige namenjene v prvi vrsti volivkam in volivcem v Italiji oziroma notranjepolitičnemu dogajanju v tej državi. FOTO: Aljoša Kravanja

"Nedvomno!" pa je na vprašanje, ali bo o Salvinijevih napovedih fizičnih ovir spregovorila v Strasbourgu oziroma Bruslju odgovorila Fajonova. Dejala je, da je že v prejšnjem mandatu opozarjala na neupravičene notranje nadzore na slovensko-avstrijski meji in mejah drugih petih držav v schengnu. "Opozarjala bom in že opozarjam tudi v morebitnem primeru zaprtja meje z Italijo," je izpostavila.

'Očitno Slovenija razmer na južni meji ne obvladuje'

Mnenja evropskih poslancev iz Slovenije se nekoliko bolj razlikujejo glede mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji, ki so začele delovati 1. julija. Po mnenju Joveve in Grošlja "gre za ustrezen mehanizem pri preprečevanju ključnega problema, ko govorimo o migrantski problematiki, to je preprečevanje ilegalnih tihotapskih združb".

Mešane slovensko-italijanske policijske patrulje medtem po besedah Novakove ne bi bile sporne, če do njih ne bi prišlo zaradi nezakonitih prečkanj na slovenski južni meji. "Očitno Slovenija razmer na južni meji ne obvladuje, kar je skrajno zaskrbljujoče," je poudarila.

Bogovič je mešane patrulje označil za dobrodošle, a mora Slovenija domačo nalogo narediti na schengenski meji. "Gre za zunanjo mejo in pričakuje se, da ta ne bo luknjasta," je dejal.

Tudi po mnenju Tomčeve vzpostavitev mešanih patrulj kaže na to, da ne držijo trditve Poklukarja, da Slovenija na južni meji obvladuje razmere. "Menim, da vzpostavitev mešanih patrulj ni prava poteza," je poudarila.

Fajonova pa je poudarila, da " tem trenutku ni nikakršne resne potrebe po patruljah na meji med Slovenijo in Italijo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
06. 07. 2019 14.13
+2
Bolj logično bi bilo,če bi naše policisti iz italijanske in avstrijske meje premaknili na hrvaško sengensko mejo! Pa kaj tile Butalci v vladi sploh počno s svojimi glavami,da se rojevajo takšne neumnosti?
Sava Sava
06. 07. 2019 14.01
+0
Grims govori o postavljanju mej na severu in zahodu. Ni jasno, o čem govori, a glede na ozemeljske želje Italijanov (Salvini) in Madžarov (Orban) po slovenski zemlji (Primorje oz. Prekmurje) bi obmejne ovire morda res morali postavljati na teh mejah. Od česar pa bi se Grims in njegova stranka takoj ogradili.
BUONcaffee
06. 07. 2019 10.42
-2
Salvini išče pozornost tudi v Sloveniji. Se obeta nov posel za nas???
wolfterier
06. 07. 2019 10.34
+6
Evropa naj nam pomaga braniti šengensko mejo,naši kekci niso sposobni !
KladivoSi
06. 07. 2019 09.51
+2
Po drugih besedah, Avstrija, Madžarska in Italija nas zapira na balkan... toliko o enotni EU. Polnopravna članica, enotno gospodarstvo...pa ja de to vam je le licenca ta turbo kapitalizem in nepravno privatizacijo...na koncu nisi pa nič več kot si bil na začetku. Jugo čuš.
KladivoSi
06. 07. 2019 09.48
+5
Gledali so vas nekaj let kako ppskušate ubrani šengen, a kjub Cmerastim obljubam vam ni ratalo. Pa spet jokate, kaj ste vi naredli hrvatom, to je isto. Priznat si je treba, da ste naredli premalo pa bo. Vojski dat zakonska pooblastila pa to železje iz juge na mejo pa bo.
BUONcaffee
06. 07. 2019 09.38
-2
Thinc25
06. 07. 2019 09.16
+8
Slovenija bi morala napraviti ograjo, kot so to naredili Madžari, kajti migranti se že klatijo že po naši vasi, ljudje pa so zgroženi. Upam, da me ne bodo brisali.
Thinc25
06. 07. 2019 09.13
+7
Naši levičarski politiki in mediji lažejo o nezakonitih migracijah.
vinogradnik33
05. 07. 2019 18.28
-4
Da bi Slovenija postala migrantski žep so prazne marnje SDS-a in njihovih EU poslancev , da strašijo Slovence in v naprej negujejo mržnjo in sovraštvo do pribežnikov , katerih ciljana država NI SLOVENIJA ampak severni del Evrope !
Thinc25
06. 07. 2019 09.12
+3
vinogradnik33! Pojdite v kraje, kjer nezakoniti migrantje prehajajo zeleno mejo, pa boste videli katastrofo! Žično ograjo bodo, upravičeno, postavili Italijani, če naši obmejni organi ne bodo polovili migrantov, ki mejo prečkajo med SL in HR. Naša meja je slabo varovana!!!!
Thinc25
06. 07. 2019 09.17
+3
vinogradnik33! Koliko tujcev imate v svojem stanovanju?
BUONcaffee
05. 07. 2019 17.49
-6
Sicer saj še ni meja zaprta. Zagotovo jo Italija ne bo zaprla. Sem prepričan v to. Nebi paničaril po nepotrebnem.
BUONcaffee
05. 07. 2019 17.33
+5
Italija bo zagotovo dokazala, da se Slovenija ni držala pravil Šengena, kar vemo tudi mi, tako da se ni smisla jokat in pritoževat.
wolfterier
06. 07. 2019 09.34
-1
Generale,malo pomisli,preden tipkaš.Tvoje izjave si nasprotujejo !
gekados
05. 07. 2019 17.27
+5
Bom kmalu ustanovil stranko, a brez takih nesposobnezev in izdajalcev, rabim vsaj 200 ljudi, pisite mi.
gekados
05. 07. 2019 17.25
-1
Vsaj ena pametna od tomceve
gekados
05. 07. 2019 17.23
+7
Ti nasi politiki enostavno ne razumejo za kaj se gre....blesavi do AMENA.
velikiblek
05. 07. 2019 17.10
+12
Fajonova bi lahko ostala tiho. Migranti prihajajo v Evropo zato, ker jih vabijo politiki kot je ona.
velikiblek
05. 07. 2019 17.07
+7
In kaj bo sedaj naredil Serpentinšek? Udeležil se bo borčevske pasje procesije in jokal, da so Italijani fašisti.
BUONcaffee
05. 07. 2019 16.51
+4
Slovenija je izločena iz Šengena.
Nimasmisla
05. 07. 2019 16.49
-1
kaj pa če bi mi zaprli mejo ko gredo italijančki na dopust v cro
BUONcaffee
05. 07. 2019 16.49
+2
Cerar ve zakaj tako.