Slovenija

'Vključitev držav Zahodnega Balkana v EU je v obojestranskem interesu'

Ljubljana, 04. 10. 2021 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.H.
Komentarji
8

Vključitev držav regije v EU je v obojestranskem interesu, saj poleg gospodarskih koristi in napredka zagotavlja tudi stabilnost in varnost Evrope, pred prihajajočim vrhom EU in Zahodnega Balkana na Brdu pri Kranju poudarjajo slovenski evropski poslanci. V spletni razpravi Lahko EU pozabi na Balkan? so se strinjali, da je Evropska unija prebivalcem Zahodnega Balkana dolžna ponuditi pozitivne spremembe, ki jih bodo občutili še pred vključitvijo v EU.

 Države na Balkanskem polotoku so na vstop v EU  zelo različno pripravljene.
Države na Balkanskem polotoku so na vstop v EU zelo različno pripravljene. FOTO: Dreamstime

V spletni razpravi Studia Evropa, ki jo je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, so poleg treh evroposlancev iz Slovenije, Franca Bogoviča (EPP/SLS), Tanje Fajon (S&D/SD) in Klemna Grošlja (Renew/LMŠ), sodelovali poznavalci Zahodnega Balkana.

Vključitev držav regije v EU je v obojestranskem interesu, saj poleg gospodarskih koristi in napredka zagotavlja tudi stabilnost in varnost Evrope, so poudarili. Strinjali so se, da je EU prebivalcem Zahodnega Balkana dolžna ponuditi pozitivne spremembe, ki jih bodo občutili še pred vključitvijo v EU. So pa opozorili, da bo pot do vstopa balkanskih držav v EU težka in dolga.

Bogovič je poudaril, da obseg povezanosti EU z Zahodnim Balkanom ljudem, ki živijo v regiji, ni dovolj splošno znan, zato bo morala Evropa svojo vlogo na območju v naslednjih letih prikazati zelo strateško. Opozoril je na vpliv tretjih igralcev, ki izkoriščajo neodločnost EU glede širitve kljub zelo močnim gospodarskim povezavam med Zahodnim Balkanom in Unijo.

S tem se je strinjal koordinator BiEPAG Florian Bieber, ki je poudaril, da je sodelovanje z Rusijo in Kitajsko v interesu nekaterih voditeljev na Balkanu, vsekakor pa ni v interesu prebivalcev držav, ki se tega zaradi pomanjkanja komunikacije ne zavedajo.

Nekdanji predstavnik EU na Kosovu in v Severni Makedoniji Samuel Žbogar je na primeru bolgarske blokade začetka pogajanj s Severno Makedonijo izpostavil, da je postala EU veliko bolj tolerantna do vnosa dvostranskih vprašanj v pogajalski proces.

Fajonova je izpostavila, da so države na Balkanskem polotoku zelo različno pripravljene na vstop v EU, zato ni dobro pričakovati časovno usklajene vključitve. "Slovenija poziva EU k velikemu paketu vstopa držav regije v EU do leta 2030. Postavljanje datumov se ne dogaja prvič in to niti ni hvaležna naloga," je poudarila in dejala, da bila napaka, če bi EU pozabila na Zahodni Balkan.

Grošelj pa je bil kritičen do ideje Evropske komisije o vzpostavitvi enotnega gospodarskega prostora na Zahodnem Balkanu. Menil je, da bo cilj vrha sporočilo, da EU računa na Zahodni Balkan.

Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Valentin Inzko je dejal, da je ključno, da razprave o problematiki ne zamrejo. Predstavil je tudi nekaj konkretnih predlogov za tesnejše povezovanje ljudi v regiji, kot sta uvedba evra v BiH in odprava vizumov ali pa program Erasmus Balkan za mobilnost mladih v regiji.

Članica kabineta evropskega komisarja za sosedstvo in širitev Oliverja Varhelyja, Maja Kocijančič, pa je poudarila, da si Evropska komisije želi začetka pristopnih pogajanj s Severno in Makedonijo in Albanijo do konca leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brinjevka
05. 10. 2021 09.28
Ja, predvsem zaradi koristi. Kulturno pa sigurno ne spadajo v EU.
pepikrlinca
04. 10. 2021 19.07
Ne rabimo širitve na Balkan...kar tam naj ostane!
Al83
04. 10. 2021 17.19
+2
Bogate Zahodnje države gredo ven iz EU, revne Balkanske države polne revežev pa rinejo noter. Ja ne vem komu je to v interesu, samo vsem sigurno ni!
Space Voyager
05. 10. 2021 12.17
Samo VB je šla, pa imajo vedno večje težave zaradi svoje izstopa. Če nič drugega, so se iz njihovega izstopa vsi ostali marsikaj naučili. Imajo prazne police v trgovinah in prazne bencinske črpalke, ker so jim ves prevoz izvajali vzhodni Evropejci. Plus izjemne cene energije, ki bodo veliko višje, kot v EU. Fino ga bodo nasrkali, pomoje bodo nazaj v petih letih.
Štajerc123
04. 10. 2021 17.10
+2
Razen srbije.
sinhron
04. 10. 2021 16.09
+3
Najprej rešite mejna vprašanja s Hrvaško , da ne boste izgubljali po nepotrebnem lastnega ozemlja zaradi parcialnih interesov , kot smo to v Sloveniji , ko sta Janša in Bavčar podarila veliko Slovenskega ozemlja v zamenjavo za lastne interese !
JApajaDAja
04. 10. 2021 14.40
+2
balkanske nedosanjane sanje-prej bo eu razpadla kot bodo tile prilezli v eu!
Korintos11
04. 10. 2021 15.04
+1