Slovenija
Oglas

Slovenski gasilci imajo prošnjo

Ljubljana, 14. 12. 2020 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsako leto ostaja približno polovica sredstev iz 0,5 % dohodnine državljanov (več kot 5 milijonov evrov) nerazporejenih, kar pomeni, da se sredstva vrnejo v državni proračun. To so sredstva, do katerih bi lahko bila gasilska društva upravičena, v kolikor bi jih posamezniki društvom namenili. Slovenski gasilci uporabljamo spletno platformo E-Donacije, kjer nam lahko donirate dohodnino v 3 minutah, kar prek mobilnega telefona.

Slovenski gasilci
Slovenski gasilci FOTO: Arhiv revije Gasilec: Gasilska zveza Slovenije

V tem letu je gasilska organizacija opravila več kot 24.788 intervencij, kar je VEČ kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Naša operativna sposobnost pa je tudi v veliki meri odvisna od izobraževanj, ki jih organiziramo. Žal so v tem letu bila izobraževanja v večji meri odpovedana zaradi situacije z novim korona virusom. Izpad usposabljanja pa bi lahko v daljšem časovnem obdobju vplival tudi na operativno pripravljenost gasilskih enot. Da bi nekoliko ublažili stanje, bomo na daljavo začeli izvajati teoretični del usposabljanj, ko se bo stanje z epidemijo umirilo in ukrepi sprostili, pa bodo tečajniki v izobraževalnem centru opravili še praktični del usposabljanja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Niso pa samo izobraževanja tista, ki so bila odpovedana. Odpovedana so bila vsa tekmovanja, druženja in prireditve, ki so tradicionalnega pomena in s katerimi društva zbiramo sredstva za nakup nove gasilske zaščitne in reševalne opreme. Posledično imajo določena društva tudi do 70 % primanjkljaja lastno zbranih sredstev, kar lahko povzroči hujše posledice v letu 2021 pri osnovnem delovanju društev. Društva trenutno še imajo osnovne finančne pogoje za delovanje, ampak nujna nova oprema in potrebna menjava stare opreme se ne odvija po planih, saj za to ni sredstev. V kolikor se finančna situacija ne izboljša, se lahko pripeti, da nekatera društva ne bodo mogla normalno delovati.

Pred nami so novoletni prazniki, ko v običajnih razmerah gasilci obiščejo občane s koledarji in so posledično deležni prispevkov in donacij, ki so pomemben del prihodka za društva. Vendar to v tem letu – glede na epidemiološko sliko – ne bo mogoče, kot je to bilo do sedaj. Ob upoštevanju vseh navodil NIJZ obiski s koledarji na domu zaradi preventivnih ukrepov za preprečitev širjenja virusa niso priporočljivi. Smo pa na Gasilski zvezi Slovenije v sodelovanju s podjetjem Kovanček Group in njihovo platformo E-Donacije pripravili možnost doniranja brez lastnega vložka donatorja in to kar od doma.

Slovenski gasilci
Slovenski gasilci FOTO: Arhiv revije Gasilec: Gasilska zveza Slovenije

Ob prijavi v spletno platformo odgovorite na nekaj kratkih vprašanj, na podlagi vaših odgovorov vam bo sistem v bodoče ponudil možnosti doniranja brez lastnega vložka (s tem si gasilska društva lahko zagotovimo konstantne prilive za normalno delovanje). Ob zaključku prijave se podpišete s prstom po telefonu ali z miško po računalniku in nam s tem tudi namenite vaših 0,5 % dohodnine. 

Prosimo vse državljane Slovenije, da si vzamete teh nekaj minut in obiščete spletno stran zagasilce.si in namenite svojo dohodnino lokalnemu gasilskemu društvu ter nam s tem omogočite normalno delovanje. 

Slovenski gasilci
Slovenski gasilci FOTO: Arhiv revije Gasilec: Gasilska zveza Slovenije

Ni dovolj, da delimo objave po družbenih omrežjih, potrebno je tudi izpolniti obrazec in s tem omogočiti donacije, ki vas kot državljana finančno ne bremenijo popolnoma nič.

VEDNO SE ODZOVEMO V NEKAJ MINUTAH, VZEMITE SI ŠE VI 3 MINUTE ČASA ZA NAS!

https://zagasilce.si

 

Naročnik oglasa je Gasilska zveza Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3