Slovenija

FOTO: To sta dijaka, ki sta v New Yorku prekosila vso svetovno konkurenco

Ljubljana/New York, 01. 07. 2014 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija ima potencial v mladih. To so znova dokazali gimnazijci, ki so z znanstvene olimpijade v New Yorku prinesli zlato odličje. Dijaka Aleš Zupančič in Jaka Šikonja sta vso svetovno konkurenco prekosila, ko sta dokazala, kako je mogoče iz biološko razgradljivih odpadkov pri sobni temperaturi pridobivati vodik in proizvajati elektriko.

Aleš Zupančič in Jaka Šikonja sta na znanstveni olimpijadi v ZDA premagala več kot 500 prijavljenih z vsega sveta in osvojiha zlato priznanje. Iskrene čestitke!
Aleš Zupančič in Jaka Šikonja sta na znanstveni olimpijadi v ZDA premagala več kot 500 prijavljenih z vsega sveta in osvojiha zlato priznanje. Iskrene čestitke! FOTO:

V drugi polovici junija je v Oswegu v ameriški zvezni državi New York potekala prestižna znanstvena olimpijada Genius 2014, kamor so se odpravili tudi slovenski gimnazijci. Niti sami si niso mislili, da bodo v kategoriji znanost, v kateri sta bila prijavljena 502 projekta, dosegli zlato odličje.

S čim sta prepričala žirijo?

Tekmovalci z vsega sveta so sicer tekmovali v petih kategorijah: umetnost, kreativno pisanje, glasba, dizajn in znanost. Aleš Zupančič, dijak tretjega letnika na Gimnaziji Novo mesto, in Jaka Šikonja, dijak tretjega letnika Gimnazije Črnomelj, sta v kategoriji znanost žirijo navdušila s svojim projektom, v katerem sta s pomočjo bakterij iz biološko razgradljivih odpadkov pridobila plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida in jo uspešno uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic. "Pika na i" je bil poslovni del njune raziskovalne naloge, saj sta uspela dokazati, da je lahko pridobivanje vodika iz organskih gospodinjskih odpadkov zelo dobičkonosna dejavnost.

Aleš, preprost fant, ki ne more skriti svojega navdušenja nad znanstvenim raziskovanjem, nam je po telefonu zaupal, da sta se z Jako usmerila predvsem v okoljske projekte, v smislu ohranjanja narave in pridobivanja energije na naraven način. Povezala sta se z inštitutom v Ljubljani, razvijala idejo in ugotovila, da se da iz odpadkov delati vodik. "Trenutno tega pridobivajo predvsem iz vode, in sicer s pomočjo elektrike. To se mi ne zdi ne vem kako pametno," nam je pojasnil mladi raziskovalec.

"Tedaj so se pričeli naši dolgi dnevi na inštitutu. Tri mesece sva bila tam praktično vsak dan do poznih večernih ur. Seveda ob tem, da sva dopoldne obiskovala šolski pouk," je dejal. A trud se je izplačal. Prišli so do realnih rezultatov, iz odpadkov proizvedli vodik, nato pa pomislili, da bi projekt lahko prijavili na kakšno od mednarodnih tekmovanj. "Na presenečenje vseh smo bili izbrani in prejeli celo zlato priznanje. Zelo na hitro se nam je zdelo vse skupaj," Aleš še danes ne skriva svojega neizmernega veselja. 

Aleš Zupančič in Jaka Šikonja - 3
Aleš Zupančič in Jaka Šikonja - 3 FOTO:

Kot nam je zaupal, pa to tekmovanje ni bilo mačji kašelj. Konkurenca je bila velika. "To so projekti z vsega sveta, ki so šli preko treh selekcij. Tam so bili na primer projekti Kitajske in drugih velesil, ki te res fascinirajo. Mi pa smo prejeli zlato medaljo. Neverjetno. Ta dosežek nam zato pomeni ogromno, hkrati pa je to tudi prva zlata medalja za Slovenijo na tovrstnih olimpijadah mladih raziskovalce," pravi.

Povsem na mestu je tudi njegova ugotovitev, da jim to verjetno ne bi uspelo, če se ne bi povezali s podjetniškim krožkom na šoli. "To izjemno izboljša uspešnost naloge. Znanstvenikom resnično manjka podjetniške žilice, to je izjemno pomembno. Ogromno je nekih raziskav in odkritij, ki so nato patentirana, a manjka podjetniška žilica, da bi lahko iz tega tudi nekaj naredili," je prepričan.

Navdih za oba nagrajenca so le projekti, vezani na ohranjanje okolja

Že iz kratkega telefonskega pogovora z Alešem je bilo moč razbrati, da gre za izjemno nadobudnega mladeniča, ki ve, česa si želi. "To raziskovanje me je tako pritegnilo, da se bom gotovo lotil novih nalog. Trenutno že delam na treh raziskovalnih nalogah. Drugo leto se bom gotovo lotil še česa, a le zadev, ki so vezane na okolje oziroma okoljske probleme. Zdi se mi, da je na tem potrebno delati," je dejal, mi pa smo ob tem zrelem razmišljanju mladih ostali brez besed.

Kot nam je še zaupal, bo najverjetneje po opravljeni gimnaziji študij nadaljeval v Sloveniji, podiplomski študij pa v tujini.

Vsem ostalim mladim, ki se tako kot on navdušujejo nad znanstvenim raziskovanjem, sporoča, da naj se ne ozirajo na prepreke. "Če se posvetiš nekemu delu z veliko predanostjo, je uspeh zagotovljen! Vse enostavno pride samo od sebe," se glasi njegov nasvet, ki mu gotovo velja prisluhniti.

Aleš Zupančič in Jaka Šikonja - 4
Aleš Zupančič in Jaka Šikonja - 4 FOTO:

Dijaka sta znanstveni del naloge izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar (Gimnazija Novo mesto) in Mete Šavli (Gimnazija Črnomelj), poslovni del naloge pa s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, Željke Kitić in Janeza Gorenca. Zelo pomembno pomoč je brihtnežema nudil tudi Borut Jeglič ter ekipa Inštituta za kakovost šolstva.

Slovenske ekipe osvojile tudi srebrno in bronasto odličje

Srebrno medaljo sta z raziskovalno nalogo Mikroplastika in siva voda iz pralnega stroja osvojila Urša Pirc in Maja Vidmar (Gimnazija Vič, mentorica Alenka Mozer), bronasto priznanje pa sta prejela še dijaka Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SleepyHollow
08. 07. 2014 15.15
-7
Ko vedno clanek za zavajanje povprecnega bralca. Zlato medaljo so dobili vsi ki so dobili ocene 90% navzgor. Torej od nekje 900 ki se jih je prijavilo jih je dobilo zlato medaljo se 89 ostalih ekip. Ce se pa temu fantu nelogicno zdi pridobivati vodik iz vode, ki je je na tem svetu miljonkrat vec kot bioloskih odpadkov pa pove veliko.
Fika Armel
07. 07. 2014 13.58
-2
Na Hrvaškem je dijak izumil polnenje na daljavo telefona brez fizičnega stika z abdapterju in kablo tudi to bi se lahko več kaj povedalo......
tirolec
07. 07. 2014 07.30
+3
....čestitke, še Slovenija bi morala kaj prispevati k takim rezultatom..., a to je morda že preveč za pričakovati...
suzuki bandit1200
03. 07. 2014 14.23
+2
Bravo, sedaj pa pridite še nekatere snužejce prepričat kako čist je veter.
refoschk
03. 07. 2014 13.37
+1
Željka je hči brata balkanskega pevca Mileta Kitića !! Punca le tako naprej !! Vse čestitke
Mitja Gorki?
02. 07. 2014 23.56
+14
berem tele komentarje in se ne čudim, da živimo v takšni državi. Namesto da bi bili ponosni da nas tako dobro zastopajo na svetovnem rangu , mečete take komentarje.....
dejgateprat3
02. 07. 2014 15.34
+9
...evo....take mlade v sloveniji delamo!!...kapo dol
minnaema@yahoo.com
02. 07. 2014 13.38
+3
Skratka ni besed koliko pohvale so vsi vredni z takšno sinergijo, ki žanje uspehe. Zares čestitke.............& saj veste, da se uspešno in dobro delo vedno z dobrim vrača-naj vam bo veliko tega uspeha iz dneva v dan in veliko osebne sreče vam želim vsem skupaj in Lp
musicismylife
02. 07. 2014 12.17
+4
zakaj je aleš žalosten?
Tujina123
02. 07. 2014 08.55
+16
Bravo fanta, bravo vsi tekmovalci in vaši mentorji. Vsak, ki se loi takih podvigov ve, koliko dela ste vložili, da ste sledili svojim idejam. Upam, da boste izkoristili možnost, ki se vam s to nagrado ponujajo. Čudovita stvar za v življenjepis in prijave za štipendije. Slovenija trenutno ni prava država za razvijanje potenciala v mladih in je ob toliko slabih novicah nemkgoce gledat pozitivno v prihodnost.navsezadnje ni važno iz katere države si, kje živiš in kje umreš, glavno je da v svojem življenju slediš svojim sanjam, pa če te ponesejo v Afriko pomagat titim, ki imajo še manj ali v Ameriko, kjer imaš na voljo vse da ustvarjaš. Vse skupaj je en majhen planet. Premikajte se po njem!
Kr en tm
02. 07. 2014 08.32
-11
To je kr nekaj. A je kdo sploh resno pogledal kaj je to za ena zadeva...znanstveni sejem za srednješolce. Takih je v Ameriki na vsaki šoli, vsako leto tamali miljon. Ja, tisith na katerih potem kažejo modele sončnega sistema in delovanje vulkana. Čisto nič več in bolj pomembno kot to.
DEDI DRAGO
02. 07. 2014 07.59
+11
Iskrene čestitke !!!!!!!!!!!!! Ponosen na vaju!!!!! Sej našemu predsedniku ni mar da bi jima čestital kaj?! Naj vama uspeva še naprej!!!
dule100
02. 07. 2014 07.46
+7
Sedaj pa čim preje v tujino, tu nimata bodočnosti !
jaka
02. 07. 2014 07.19
+16
BRAVO, fanta!!!! Če se naši malo podvizajo, bomo sedaj imeli odpadke v rjavih kantah mastno plačane, ker je v njih tako velik potencijal??? Upam, da smetarski lobi tega ne bo skri pod preprogo...
ŽigaLausegger
02. 07. 2014 08.38
+3
refoschk
03. 07. 2014 13.29
+1
Hočem da mi plačajo za organske odpadke !!
širakelj
01. 07. 2014 23.19
+17
KJe pa so dijaki elitnih ljubljanskih gimnazij,tistih kamor starši z kufri dnarja prosjačjo za vpis svojih otrok?Aja se morjo piflat,da imajo čim več zlatih maturantov,ki ne znajo mislit z svojo glavo.
strupberry
02. 07. 2014 00.16
+12
hehe, prvič v 8 letih vidim nekoga z istim avatarjem, me je kr mal zmedlo ;)
thinkP
01. 07. 2014 22.17
+1
Mi deluje bolj kot projekt raziskovalcev in uciteljev ter vse skupaj predstavljeno skozi dva dijaka, ampak ok, recimo da je res.. Sicer pa nista odkrila tople vode, le pokazala sta da se pri razgradnji izloca tudi vodik, ki se ga nato uporabi pri izgorevanju. Pri razgradnji dre ka se tudi izloca amoniak, ki ga lahko uporabis na enak nacin, konec koncev je vodik v njem primaren plin - to pa je ze v uporabi a ne?
upornik22
01. 07. 2014 22.51
+0
sej je projekt , to sem imel tudi jst v srednji šoli ko smo mogli naredit seminarsko nalogo na maturi................pol sem moral predstavljat na drugi šoli...............pač nč posebnega ni
Adena Boži?
01. 07. 2014 21.17
+26
Bravo fanta! Za vse tiste ki vrtite gob*ce..sram vas je lahko... ta ljubosumnost je samo v SLO in nikjer drugje!
refoschk
03. 07. 2014 13.31
Zdej pa kr tam ostante boste vsaj koristl za kej pametnga !!
ByDuhec
01. 07. 2014 21.17
+1
Congratulations, showed that know how to do much.
artus
01. 07. 2014 21.10
-35
Mejdun, imata smolo da gravitirata na Dolenjsko. Sigurno simpatizitata s SDS. V tem primeru zlato odlicje nima veze.
ByDuhec
01. 07. 2014 21.13
+2
Andrejcekas
01. 07. 2014 20.56
+10
Čestitke fantoma! Žal država nič nebo dala za to priznanje, kot večinoma strokovnjakom v sloveniji ne. Zanimivo pri vsem tem pa je da se tega tudi sami zavedamo in kljub temu ostajamo doma, kar pa se mi ne zdi prav saj tako podpiramo nepravilno nespametno ravnanje države.