Slovenija

Obe reševalni skupini že doma: Reševalni psi so enakovredni člani enote

Ankara, 11. 02. 2023 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, Nicol Vujović
Komentarji
213

Svojo reševalno misijo so v Turčiji uspešno zaključili slovenski 'kosmati heroji' in njihovi vodniki. Z letališča v Adani se s podporo Slovenske vojske s Falconom v dveh skupinah vračajo domov. Obe skupini sta že na slovenskih tleh. Kot je povedal vodja enote Blaž Turk, je bilo delo zelo zahtevno: "Slovenska ekipa je bila skozi celotno obdobje zelo motivirana, kljub nekaterim poškodbam psov in manjšim odrgninam reševalcev".

Slovenska ekipa reševalcev s psi je pomagala pri iskanju preživelih v izjemno težkih posledicah silovitih potresov v Turčiji. Kot so že povedali, so bile razmere na terenu, kjer so pomagali, zelo zahtevne, 

V.d. generalnega direktorja Leon Behin je dejal, da zdaj lahko ocenijo, da je bila pravilna odločitev Republike Slovenije, da pošlje enote v Turčijo in pomaga pri iskanju. "Enota je bila majhna, kar je pomenilo lažji transport, zaradi tega smo bili tudi eni izmed prvih na terenu."

Po stotih urah se čudeži dogajajo in se bodo dogajali v Turčiji, vendar se začnejo kazati čedalje večji problemi: do povečanega števila mrtvih in do zelo velikega nemira prebivalstva, je pojasnil Behin. Razmišljali so u umiku, ker je minilo dovolj ur za uspešno reševanje in ker je začel naraščati kriminal. To so tudi bili eni izmed razlogov, da so se vrnili.

Ob tej priložnosti se je Behin zahvalil Slovenski vojski, vladi in ministru Marjanu Šarcu, ki je v 15 minutah odobril uporabo Falcona. Spregovoril je tudi o stanju psov, pet jih je resno poškodovanih, samo dva sta takšna, ki bi lahko nadaljevala nemoteno reševanje.

"V Turčiji ne bi delovali tako kot smo, če ne bi imeli podpore njihove jamarske zveze, skupaj smo bili v taboru, izvedli so transport po deloviščih, zahvala gre tudi predstavnikom turških oblasti. Zahvala gre tudi obema krovnima organizacija, ki sta dali svoje pse," je sklenil Behin.

Vodja enote Blaž Turk je dejal, da je šlo za eno izmed najbolj zahtevnih nalog, ki so jih do zdaj imeli. "Potrebovali smo za 170 kilometrov za kar osem ur vožnje, mesto je porušeno, tiste hiše, ki stojijo pa so v nevarnosti, da se porušijo. Delo je bilo zahtevno, vsi fantje so zadevo dobro prestali, so profesionalci, znajo delati in s tako ekipo lahko gremo kamorkoli," je pojasnil Turk.

Vodnik reševalnega psa Tomaž Dražumerič je opisal situacijo iz ''pasje perspektive''. Takšne razsežnosti so jih presenetile, šlo je za ruševine osemnadstropnih stavb, gledali so predvsem na varnost psov, je pojasnil. "Ogromno glaževine, kovinskih ostrih predmetov, palic, armaturnih mrež... Kar je za psa noro zahtevno za gibanje. Kljub temu so psi v mnogih ruševinah zaznali človeka."

Dražumerič je pojasnil kako izgleda, ko pes zazna izvor vonja. Najprej opozori, da ga je našel, denimo z lajanjem, nato pa tja spustijo vse pse na delovišču. "Ko so vsaj trije psi potrdili izvor vonja, smo stvar predali turškim reševalnim službam ali tisti službi, ki je bila na samem mestu." 

Reševalni pes
Reševalni pes FOTO: POP TV

Reševalec in reševalni pes sta tandem, reševalni psi pa so enakovredni člani enote, je še dodal Dražumerič. "Za pse je bilo stresno, dlje kot smo bili tam, več je bilo vonja po preminulih."

"Veliki psi so premagovali teren, ki ga je bilo treba preskakovati, s seboj smo pa vzeli tudi majhnega psa, ki je bil sposoben iti v majhne luknje in jih pregledati," je pojasnil. "Naš najboljši prijatelj na terenu, kjer je smrtna tišina je pes in njegov smrček." 

Šlo je za težke trenutke, je dejal Turk. "Delali smo zahtevno delo, premagovali smo ovire, enostavno so težki trenutki."  Objekti so bili nagnjeni, držali so se na varni razdalji, drugi dan pa so se pomikali bližje ampak so čutili popotresne sunke, je dodal. "Enostavno stopiš en korak naprej, tvegaš, da pomagaš in da najdeš še kakšnega preživelega."

"Vsi ti mrtvi, veliko trupel je na cesti, na pločnikih. Dogovorili smo se, da se dobimo s psihološkimi  zaupniki, da to predelamo. Za vsakega je bil to velik izziv."  Nestrpnost narašča, ljudje so izgubili vse, postaja tudi varnostno zahtevno, je zaključil Turk.

Kot je pojasnil Turk, je bilo delo zelo zahtevno. V izjavi, ki so jo na Twitterju objavili pri upravi RS za zaščito in reševanje, je Turk dodal še, da je bila "slovenska ekipa skozi celotno obdobje zelo motivirana, kljub nekaterim poškodbam psov in manjšim odrgninam reševalcev".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenska ekipa je v Turčiji delovala v okviru mehanizma EU za civilno zaščito, tja so se odpravili v sredo. In rešili so marsikatero življenje, že prvi dan so denimo rešili štiri ljudi. 

Uprava RS za zaščito in varovanje je na Twitterju delila posnetek enega od reševalnih psov, ki sliši na ime Jet in se je med reševanjem v Turčiji rahlo poškodoval. A po posnetku sodeč, je zdaj že povsem v redu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot smo poročali, je slovenski reševalec Marko Bručan sporočil, da so skupaj z madžarsko ekipo izpod ruševin uspešno rešili leto in pol starega dečka in njegovo mamo. Prav tako so rešili dedka in vnuka. 

Razmere na terenu, kjer je pomagala tudi slovenska ekipa, so ekstremno zahtevne, saj na območju praktično 100 kilometrov naokrog ni nobene infrastrukture, ni trgovin, vode, elektrike, prebivalci pa praktično živijo na ulici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ..
12. 02. 2023 15.11
+1
Ne razumem zakaj ne morejo narediti ustrezne zaščitne opreme (obuval) za reševalne pse v takih razmerah.... Iz kevlarja in ogljikovih vlaken izdelujejo "ni da ni", ampak na reševalne pse se pa očitno nihče ne spomni. Saj je logično, da je polno črepinj po porušenih stavbah, ter mnogih ostrih predmetov, torej je logično, da si bodo "bosi" psi po nepotrebnem poškodovali blazinice. Naj se že enkrat nekdo zbudi in za pse naroči izdelavo ustreznih obuval iz kevlarja, ter uri pse z njimi tako, da bodo psi dobro navajeni nanje in jih ne bodo motili. Sicer pa naslov "Reševalni psi so enakovredni člani enote" ni prav posrečen. Ali so hoteli z njim povedati, da so tudi ljudje "nekaj vredni"? Ker dejstvo je, da brez reševalnih psov ne bi rešili nikogar. Pri taki katastrofi in s takim načinom reševanja pač ne. Pasji voh (in sluh) je tisti, ki "rešuje". Človek bi lahko samo prekopaval na slepo...
Maiike
12. 02. 2023 11.01
-6
Ne se sramot na izlet ste šli tretji dan po potresu peti dan pa domov razen sramote si ne zaslužite ničesar.
Maiike
12. 02. 2023 11.02
-6
Sej beremo tuje medije in vemo, da od teh ni bilo nobene koristi.
Kamakura
12. 02. 2023 12.00
+3
A si kaj pomagal v Turĉiji ko tako bluziŝ
Vizi892
12. 02. 2023 10.12
+5
Pomoč je v takšnih razmerah vedno dobrodošla. Bravo.
ertzuu
12. 02. 2023 09.55
-4
zakaj niso psom zaščitili tačke, to obstaja.....zdej pa k pirčevi po jabolko navdiha pse pa na evtanazijo......a zato so jih šolali
sloZebra
12. 02. 2023 09.59
+5
ti psi niso lastnina države ... so družinski člani vodnika, ki ga je kupil in šolal na lastne stroške, z lastno vnemo in trudom.... evtanazija tukaj ni opcija pod nobenim pogojem
ertzuu
12. 02. 2023 10.00
-4
zakaj ga pa bolj ne čuva, lastna vnema in trud ......se špara al kaj bi rad povedal
spectator935
12. 02. 2023 09.11
+7
Vprašanje za komentatorje, ki pljuvajo po resevalcih: v koliko naravnih alli drugih nesrečah ste že pomagali?
Kamakura
12. 02. 2023 12.02
-2
To so dežurni Rusofili cev dan tukaj bluzijo
Hachi
12. 02. 2023 08.55
+5
Mislim,da so se vrnili predvsem zaradi porasta kriminala.
Petur
11. 02. 2023 21.47
+0
kako končano,če je še pol ljudi spodaj?
srecnii
11. 02. 2023 21.20
-3
so dobil plačan za tiste dni ko so bli na reševanju.... in to ni solidarnost
fljfo
11. 02. 2023 21.19
+18
Kapo dol! Samo poklon
Marcus Aureliuss
11. 02. 2023 21.18
+21
Veseli me, da so umeli Falcon na razpolago in da ni bil zaseden z letom na Dunaj ipd.
Delavec_Slo
11. 02. 2023 21.56
+3
srecnii
11. 02. 2023 21.17
-12
Ok prav da ste pomagal tujcem sam članek in slik je pa preveč, mamo v Sloveniji več naravnih nesreč, ko so bla ogrožena življenja, pa ni blo pomoči
srecnii
11. 02. 2023 21.17
-10
Matiy
11. 02. 2023 20.43
-14
Dober izlet učinka nobenega, koristi tudi ..so šli delat selfije..( Vikend paket all inclusive Z ČARTER POLETOM..
goveja župca
11. 02. 2023 20.28
+6
Sedaj imamo, koncno, sirso sliko. Ce je bila vecina stirinoznih resevalnih kosmatih prijateljev poskodovana, res nima vec smisla vztrajati na nevarnem obmocju. Kuzki so svoje oddelali, ranjeni so, clovek/resevalec jih pac ne more nadomestiti. Se opravicujem v svojih nebulozah cloveskim resevalcem, ce je tota moja hipoteza o poskodovanih kosmatincev pravilna. Kudos vsem.
Paula
11. 02. 2023 20.22
+15
Poklon vodnikom in n kužkom ❤️. Ponosni na vas, sramujemo se pa takih primerkov, ki jih najdete v določenih komentarjih 😪. Računam na karmo 🙏
raptor2
11. 02. 2023 20.13
+11
Sli so v sredo in danes so ze nazaj, mal so resevali, mal se slikali. Naj ostanejo dol 1 mesec, pole bodo zame pravi heroji. Taki zame niso heroji da grejo za dva dni dol pa ze clanek na 24ur kako so resevali. Sam da recejo smo sli v Turcijo pomagat. Kaj pa Turki ki ze od potresa neumorno kopljejo in iscejo prezivele. Oni so zame pravi heroji.
Panter 63
11. 02. 2023 20.43
+11
Ce so samo enega resili so opravičili svojo misijo. To da so se slikali pa skoda komentarja.
jankoslo
11. 02. 2023 20.46
+5
Kamakura
12. 02. 2023 12.03
+1
Raptor bluzator a si ti ŝe kar v Turĉiji
goveja župca
11. 02. 2023 20.05
+3
ma, se vedno ne stekam tega clanka o resevalnih kuzkih (prebral sem ga na sosednjem portalu)?? Torej, dva sta se vrnila domov (z manjsimi poskodbami), ostali so pa huje ranjeni?? In se ti, ostali, s hujsimi poskodbami, niso vrnili v Slovenijo? So izgubili zivljenje in vse to nasi mediji zavijajo v celofan? Ker sem hardkor zivaloljubec, me to iritira in mi ni vseeno. Nekdo tukaj zavaja. Nasi mediji ali pa resevalci. Ne bom lagal, unicevalni potres je bil v daljni dezeli, katastrofa na polno, ubogi ljudje v Siriji in Turciji, resno. Ni pa v nasi relativni blizini. Petrinja se me je bolj dotaknila, sosednji becirk. Kakor, da bi stoicno prebiral statistiko umrlih v smrtonosnem tsunamiju (vec njih) daljnega 2004, ki je pobrala zivljenja okoli 230.000 ljudi... ce se prav spominjam...
Kollerik
11. 02. 2023 19.59
+8
Kapo dol vsem...
Srečko
11. 02. 2023 19.52
+14
Kva je jarci, kaj kritizirate pošteno in požrtvovalno delo reševalcev? Pojdite vi med ruševine brskat, ko se ti vsak trenutek lahko kaj na glavo zvrne...
suleol
11. 02. 2023 19.44
-8
to je pristovolno delo?
Koprivnik
11. 02. 2023 20.22
+2
suleol
11. 02. 2023 19.43
+6
sej so se vec do tja vozil kokr so iskal