Slovenija

Slovenski in ukrajinski predsednik o spornem črnem seznamu, na katerem so tudi slovenska imena

Ljubljana, 08. 11. 2016 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Petro Porošenko, ukrajinski predsednik, je obiskal Boruta Pahorja. Pozdravila sta boljše gospodarsko sodelovanje. Pahor je ostro obsodil rusko priključitev Krima, Porošenko pa se mu je zahvalil za podporo. Govorila sta še o spornem ukrajinskem črnem seznamu, na katerem sta tudi imeni slovenskih novinark in snemalca. Porošenko je zagotovil, da bodo zadevo preverili.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je bil danes na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja na uradnem obisku v Sloveniji. V pogovorih s slovenskim političnim vrhom je izpostavil dobre dvostranske odnose med državama in se zavzel za krepitev gospodarskega sodelovanja. Slovenske gospodarstvenike pa je povabil k naložbam v Ukrajini.

Slovenski in ukrajinski predsednik sta na novinarski konferenci po pogovorih izrazila zadovoljstvo, ker se gospodarsko sodelovanje med državama v zadnjem času krepi. Kot je pojasnil Pahor, je v prvi polovici letošnjega leta blagovna menjava znova zrasla, kar dokazuje, da se povečuje zaupanje v stabilnost Ukrajine.

Pahor je tudi ostro obsodil rusko priključitev Krima, ki je Slovenija ne priznava, ter izrazil upanje na politično rešitev ukrajinskega konflikta. Ukrajinski predsednik se je slovenskemu zahvalil tudi za podporo glede Krima.

Aneksijo Krima sta predsednika obsodila tudi v danes sprejeti skupni izjavi, v kateri sta med drugim ponovila zavezo suverenosti in teritorialni celovitosti Ukrajine, ki sta ključni za varnost vseh evropskih držav. Obsodila sta tudi nasilje v regijah Doneck in Lugansk ter pozvala mednarodno skupnost k celovitemu uresničevanju sporazuma iz Minska.

Pahor je še povedal, da se je leta 2013 vključil v skupino prijateljev Ukrajine, katere cilj je okrepitev sodelovanja med EU in Ukrajino z možnostjo članstva Ukrajine v povezavi. Po njegovem mnenju bi bilo lažje, če bi EU sporočila, kaj je njena vizija glede Ukrajine. Kot je ocenil, je to tudi odločilnega pomena za čimprejšnjo rešitev krize v Ukrajini.

Porošenko se je Pahorju in tudi drugim slovenskim sogovornikom zahvalil za podporo Slovenije pri prizadevanjih Ukrajine za liberalizacijo vizumskega režima z EU.

Na spornem ukrajinskem črnem seznamu tudi novinarka in snemalec POP TV

Slovenski in ukrajinski predsednik sta na novinarski konferenci tudi obljubila posredovanje glede slovenskih novinarjev, ki imajo težave zaradi uvrstitve na ukrajinski črni seznam novinarjev. Ukrajinski portal Mirotvorec je na seznam med drugim poleg sedanje urednice spletnega portala Russia Beyond the Headlines (RBTH) Polone Frelih uvrstil tudi Ireno Pan s POP TV ter snemalca Roka Plešnarja (POP TV). Panova je pred časom poročala iz Doneške republike. Porošenko je v zvezi s tem dejal, da bo zahteval od sodelavcev, naj preučijo okoliščine, zakaj slovenski novinarki nista dobili dovoljenja za obisk ukrajinskih vojaških objektov. Ob tem je poudaril, da to ni povezano z njunimi političnimi aktivnostmi, temveč z varnostnimi razlogi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Državi podpisali več dvostranskih aktov

Slovenija in Ukrajina sta ob drugem uradnem obisku kakega ukrajinskega predsednika v Sloveniji in prvem po 17 letih podpisali več dvostranskih aktov. Med njimi sta memorandum o soglasju o sodelovanju na področju varstva potrošnikov in nadzora trga ter memorandum o soglasju na področjih energetske učinkovitosti in energetske varnosti.

Predsednika sta popoldne v spremstvu njunih življenjskih sopotnic Tanje Pečar in Marine Porošenko odkrila spomenik ukrajinskemu filozofu Grigoriju Skovorodi in klop prijateljstva na ljubljanskem Navju.

Porošenka je nato na delovnem kosilu gostil premier Miro Cerar, s katerim sta se strinjala, da je spoštovanje pravne države in mednarodnega prava eden od ključnih temeljev stabilnosti, tako v posameznih državah kot v mednarodni skupnosti.

Cerar je ponovil slovensko stališče o potrebi po spoštovanju dogovorov iz Minska in se zavzel za čim prejšnjo mirno rešitev ukrajinske krize. Vnovič je obsodil rusko priključitev Krima ter poudaril potrebo po spoštovanju suverenosti ter teritorialne celovitosti posameznih držav oziroma Ukrajine, za kar se mu je Porošenko zahvalil. Pomembno je tudi, da Ukrajina nadaljuje s svojimi reformnimi procesi, je dodal slovenski premier.

Ukrajinski predsednik je ob tem izrazil upanje, da bosta EU in Ukrajina kmalu sklenili pridružitveni sporazum. Uveljavitev sporazuma bi za Ukrajino predstavljala velik korak k normalizaciji in stabilizaciji delovanja ukrajinske države in družbe, je pojasnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porošenka je kasneje sprejel tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je poudaril, da so odnosi med državama dobri in prijateljski ter neobremenjeni z morebitnimi odprtimi vprašanji. Izrazil je tudi upanje na tesnejše medparlamentarno sodelovanje na ravni delovnih teles in skupin prijateljstva kot tudi na najvišji ravni. Ukrajinski predsednik pa se je zavzel za nadaljevanje dela misij mednarodnih opazovalcev, predvsem pa za vztrajanje mednarodne skupnosti pri izvajanju ekonomskih sankcij do izpolnitve zavez iz Minska.

Na srečanju s slovenskimi gospodarstveniki, ki so se ga udeležili predstavniki kakih 20 slovenskih podjetij, je ukrajinski predsednik poudaril, da je Ukrajina odprta za naložbe. Povabil jih je naj pridejo, sodelujejo in pomagajo sooblikovati evropsko Ukrajino. Izpostavil je, da se razmere za investicije v Ukrajini izboljšujejo, in napovedal nove ukrepe, s katerimi namerava privabiti tuje vlagatelje.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je srečanje označil za priložnost za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Izrazil je pripravljenost sodelovati z ukrajinskimi podjetji, ki bi vlagala v Slovenijo, ter s slovenskimi podjetji, ki bi delovala na ukrajinskem trgu, vidi pa tudi možnosti za skupen nastop podjetij iz obeh držav na tretjih trgih.

Visokega ukrajinskega gosta je sprejel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ob robu obiska je bil na ljubljanskem Prešernovem trgu napovedan protest proti nacizmu v Ukrajini, ki ga je organizirala Facebook skupina, vendar je bil odpovedan. Za protest namreč niso dobili ustreznih dovoljenj od policije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
10. 11. 2016 11.04
+1
Slovenci ! Morali bi razpisat referendum za prepoved takih trapastih izjav našega BP.
Adolph
10. 11. 2016 10.02
-1
Ta dva patrona nista cula da je se ena predkomunisticna zgodovina,v komunusticnih casih sta se ucila verjetno pravljice o rimskih in grskih bogovih. . . .
KladivoSi
09. 11. 2016 12.20
+2
Tale je pa čist po tiho prišel, itak kdo se bo te medijsko napihoval z to Eu/Zda marioneto. Drugače pa brez hrbtenice naša demokracija, zemlja odpri se !!
gongash
09. 11. 2016 09.52
+0
pred enim mesecem širil rit pred rusko kapelico, potem pa se rokuje s porošenkom in blati ruse. obenem tudi pomilosti na 8 let obsojene kriminalce in opravlja vse možne poklice pred kamero razen svojega. to je en in edini borat pahor.
Fifi 24
09. 11. 2016 18.12
populist težava ni on težava so ovce ki voljo
HorstWiesel
09. 11. 2016 07.19
+1
Barbika, slovenska brezhrbtenična sramota
Heretik1
08. 11. 2016 22.57
+15
V imenu Republike Slovenije priznavam Republiko Krim kot del Ruske federacije!
HorstWiesel
09. 11. 2016 07.17
+4
Bruhalnica24
08. 11. 2016 22.14
+16
Ojej ubogi Borči.. Odcepitev Krima je bila kot odcepitec Slovenije.. Bil je REFERENDUM, torej je šlo za sukcesijo... Sramota, da lahko skorumpirani Porkyšenko obišče našo malo skorumpirano državo, ki je le vazal Amerike...Sramota..Kakšno gospodarsko sodelovanje že ???? Ukrajina, kaj že proizvaja ????
krutz
08. 11. 2016 22.18
+7
nove oklepnike..... in podajanje neonacijev v azov bataljon podobnim
kolbek460
08. 11. 2016 21.47
+17
Hvala ,moderator zbrisal si veliko komentarjev ki so bila namenjena temu našemu klovnu ,,in niso bili žaljivi in so zajemali resnico in resnica in demokracija in svoboda govora ,,Sram vas naj bo .,,
Klimova
08. 11. 2016 21.14
+20
Ha ha, ruski mediji se norčujejo iz čokoladarrja, ker si je v Sloveniji nakopal sramoto zaradi nepoznavanja zgodovine lastnega naroda. Saj sem vam rekla, da se borut druži z odpadki. Človek bi se zjokal. Letos je Borut stal z ramo ob rami z namogočnejšim človekom na svetu, zdaj pa mu je dobesedno plljunil v obraz. Samo upamo lahko, da bo Vladimir zaradi naše majhnosti in ubornosti zamižal na eno oko.
Bald
08. 11. 2016 21.13
+15
Pahor je ostro obsodil rusko priključitev...zdej so pa dobil kar so iskal, ziher se jim gate tresejo
Joža Gabroža
08. 11. 2016 21.13
+16
še en dokaz kake copate od amerike smo
KladivoSi
09. 11. 2016 11.06
To nas bo v prihodnje še kako teplo, bolj kot nas že zdaj.
Schnitzel
08. 11. 2016 21.12
+8
Novinarji morajo poročati iz Ukrajine tako kot paše režimu v Kijevu, v nasprotnem so teroristi in kot taki izpostavljeni življenski nevarnosti in šikaniranju. To pa je svoboda!
Erik Nov
08. 11. 2016 21.12
+13
Nas dragi pahorcek zdaj hvali putina drugic tega ukrajinca. Ocitno so njegova zdravila res mocna
dannyer
08. 11. 2016 21.12
+12
Predsednik ,ki dela sramoto narodu . Toliko časa je imel da bi lahko preiskal zadevo na koncu pa govori sramoto
Matjaž Šac 1
08. 11. 2016 21.11
+5
Pahor amerikanska proti.....a
srebrnibreg
08. 11. 2016 21.06
+8
Zdi se mi, da je Borči bil kurirček Putinu in je prenesel njegove besede iz poti v avtomobilu od Vršiča do Ljubljane temu šalabajzerju.
Schnitzel
08. 11. 2016 21.04
+10
Porošenko mu je rekel Borat, hahahaha!
tornadotex
08. 11. 2016 20.55
+21
Borut ga sračka,prej Putinu dobrikanje,sedaj Porošenkotu....kakšna dvoličnost........
JApajaDAja
08. 11. 2016 20.55
+9
prcednik, tisi naravna ujma-kot premier si nas uničil, sedaj nas pa še sramotiš!
Našvasan_zob
08. 11. 2016 20.47
+29
Pr Ruski kapelci je bil ob Putini tih kot rit, zdele pa pametuje !!! Prok..t hinavc !