Slovenija

'Domnevne zlorabe patra Rupnika so nas šokirale, namiguje se na več primerov'

Ljubljana, 22. 12. 2022 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.P., U.B.
Komentarji
218

V začetku decembra je krščansko skupnost pretresla nova cerkvena afera, v katero je vpleten znani jezuitski duhovnik, pater Marko Ivan Rupnik. Na obtožbe so se po dobrih treh tednih odzvali tudi slovenski škofi, ki so dogodek tako kot slovenski jezuiti ostro obsodili. Žrtvam so izrazili podporo, krščanski skupnosti pa obljubili, da bodo domnevne zlorabe tudi sami preiskali. "Če so se stvari ponavljale še pred dvema letoma, niso zastarane," je ob tem še izpostavil predsednik škofovske konference.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: So Rupnika ščitili?
    10:20
    Iz 24UR ZVEČER: So Rupnika ščitili?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pozvali k prijavam zlorab Rupnika
    03:48
    Iz 24UR ZVEČER: Pozvali k prijavam zlorab Rupnika
  • Iz 24UR: Odziv škofovske konference
    02:50
    Iz 24UR: Odziv škofovske konference
  • Iz SVETA: Odziv škofov na domnevne zlorabe
    02:28
    Iz SVETA: Odziv škofov na domnevne zlorabe
  • Nadškof Zore o prejemu pisma
    01:10
    Nadškof Zore o prejemu pisma
  • Saje: Mi nismo prejeli nobene prijave
    00:30
    Saje: Mi nismo prejeli nobene prijave
  • Saje: Zadeva je zastarana, vseeno jo bomo preiskali
    00:50
    Saje: Zadeva je zastarana, vseeno jo bomo preiskali

 

Na novinarski konferenci, ki se je odvijala v prostorih Slovenske škofovske konference v Ljubljani, sta ljubljanski nadškof Stanislav Zore in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje komentirala domnevne zlorabe patra Marka Ivana Rupnika

Na začetku je predsednik SPK Andrej Saje odkritja označil za presenetljiva. "V zadnjih tednih smo bili prek medijev seznanjeni o zlorabah patra Rupnika."  Povedal je, da so se v luči prej njim neznanih obsodb s slovenskimi škofi sestali na izredni seji, kjer so dejanja ostro obsodili. Soglasni so bili tudi v tem, da so jih domnevne zlorabe patra Rupnika razžalostile in šokirale. "Novica je šokirala slovensko in svetovno javnost. Poznali smo ga kot umetnika in pronicljivega voditelja, ki je zaznamoval veliko življenj in skupnosti," je nadaljeval Saje. 

Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje na novinarski konferenci o domnevnih zlorabah patra Rupnika
Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje na novinarski konferenci o domnevnih zlorabah patra Rupnika FOTO: POP TV

Dogodek je označil za tragičnega. "Gre za preizkušnjo vere in zaupanja v Boga," je tudi dejal in zaključil, naj bodo dejanja povod za očiščenje in prenovo Cerkve. Znova je razložil, da škofje o dogodkih niso bili vnaprej obveščeni in da so o domnevnih zlorabah izvedeli prek medijev. Ob tem je žrtvam v imenu vseh slovenskih škofov izrazil podporo in jih pozval, naj se obrnejo na organe pregona in cerkvene organe ter prijavijo kakršne koli oblike zlorab in nasilja. "Žrtve nikoli niso krive," je poudaril. 

Na včerajšnjem sestanku so slovenski škofje soglasno podprli tudi slovensko jezuitsko skupnost. Ob koncu konference pa je sicer izpostavil, da slovenska jezuitska skupnost vrha Cerkve o domnevnih zlorabah Rupnika ni nikoli seznanila sama. "Obžalujemo prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja," je tudi dejal. Opredelili so se tudi do drugih primerov, ki so se zgodili v Sloveniji, ki jih prav tako obsojajo in obžalujejo, je dodal. 

"Ne glede na to, ali je star zastarana ali ne, je vredna obsodbe in raziskave," je tudi nadaljeval in izpostavil, da naj bi se v primeru afere Rupnik pojavila dodatna namigovanja na več primerov. Želijo si, da se v primeru ugotovi, kaj je res. "Če so se stvari ponavljale še pred dvema letoma, niso zastarane," je povedal. Ob tem je dodal, da se povprečna starost žrtve zlorab s strani RKC giblje pri 53 letih.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore FOTO: POP TV

Nato je besedo prevzel ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Komentiral je prejem pisma sestre iz skupnosti Loyola v Ljubljani. Omenjena je namreč zapis, v katerem je patra Rupnika obtožila zlorab, prek elektronske pošte anonimno poslala tudi nadškofu. Ta je dejal, da kljub seznanitvi z obtožbami glede njih ni mogel ukrepati, saj da to ni v njegovi pristojnosti. A fizična pisma, ki so Rupnika bremenila psihičnih, duhovnih in čustvenih zlorab, naj bi v 90. letih prejšnjega stoletja prejemal tudi takratni nadškof Šuštar. A v arhivu nadškofije ni ničesar, je zadevo komentiral Zore. 

Kaj pa se dogaja z obljubljeno neodvisno komisijo, ki bi preiskovala domnevne spolne zlorabe znotraj RKC? Kot je dejal Saje, naj bi jo ustanovili drugo leto, imela pa bo nalogo pomoči škofom, in sicer pri prepoznavanju zlorab. "Odgovornost je na škofu, kjer je konkreten redovnik član skupnosti. To ni dodatno sodišče, ki bi preiskovalo, česa cerkev ne bo naredila," je sicer pristojnosti škofov razložil Saje. "Kar se tiče neodvisnosti komisije: Neodvisna bo le, če jo ustanovi nekdo, ki ni del nas. Ampak ne gre za to (neodvisnost, op. a.). Skupina bo sestavljena iz strokovnjakov, med njimi ne bo duhovnikov," je dodal Saje. Kot je še dejal ob zaključku, stika z Rupnikom nimajo, saj da se je umaknil.

Nekaj več kot tri tedne je minilo, odkar so slovenski prostor dosegle prve novice o lani vloženih obtožbah zoper znanega slovenskega jezuitskega duhovnika, patra Marka Ivana Rupnika. V njih so redovnice skupnosti Loyola iz Ljubljane patra obtožile domnevnega psihičnega in spolnega nasilja. A ker je primer zastaral, patra Rupnika Policija ni kazensko preganjala. Kljub temu so zaradi obtožb patra že takoj ostro obsodili v slovenski jezuitski skupnosti, sam cerkveni vrh pa zadeve ni želel takoj komentirati. 

Slovenski jezuiti podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka

V Slovenski provinci Družbe Jezusove podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika, ki naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic. Ob tem so slovenski jezuiti sporočili tudi, da niso prejeli še nobene prijave, in poudarili, da stojijo na strani žrtev zlorab.

"Ta primer kot tudi drugi nas je pretresel in razžalostil. Od nas zahteva razumevanje in sočustvovanje s trpljenjem vseh vpletenih v takšni ali drugačni obliki. Postavlja nas pred izziv, kako to bolečino spoštovati, hkrati pa vestno začeti postopke, ki jih zahteva civilno ali kanonično pravo," so v posebni izjavi Slovenske province Družbe Jezusove v primeru Marka Rupnika jezuiti v Sloveniji zapisali v nedeljo.

Pater Marko Ivan Rupnik
Pater Marko Ivan Rupnik FOTO: Bobo

Vse, ki so sedaj ali v preteklosti doživeli spolno, psihično ali duhovno zlorabo s strani jezuitov ali njihovih sodelavcev, so pozvali, naj se obrnejo na delegata za varovanje, jezuitskega predstojnika ali kateri koli drug ustrezni organ, vključno s Policijo. Dodajajo, da so tudi sami že pred nekaj meseci ustanovili ekipo žensk in moških z različnih področij in z različnim strokovnim znanjem ter izkušnjami pri obravnavi takšnih situacij.

Če bi opazili, da je prišlo do neustreznega spolnega obnašanja, spolnega napada ali katerega koli drugega kaznivega dejanja zoper otroka ali ranljivo odraslo osebo, očividce in žrtve pozivajo, naj svoje opažanje nemudoma posredujejo vodji apostolata, jezuitskemu delegatu za varovanje, jezuitskemu predstojniku ali kateremu koli drugemu ustreznemu organu, vključno s Policijo.

Marku Ivanu Rupniku očitajo psihične in fizične zlorabe več redovnic ljubljanske skupnosti Loyola pred več desetletji. Omenjene obtožbe so bile vložene lani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

Vatikan je sprejel ukrepe proti Rupniku, sicer priznanemu sakralnemu umetniku. Že leta 2019 ga je začasno ekskomuniciral, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. Kot je potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa, so ukrep ekskomunikacije kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Dve leti po tem mu je Vatikan zaradi obtožb o zlorabah duhovnic prepovedal opravljati nekatere dejavnosti. Ti ukrepi ostajajo v veljavi, zaradi zastaranja zadeve pa ni bilo kazenskega pregona.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
21. 02. 2023 08.49
+1
Leta in leta sami zdrsi teh božjih služabnikov najhujše pa je da ta RKC nadleguje otroke in druge svinjarije ki se vam" izobraženim " zdijo normalne tokrat vas je povozil napredek kateri vam je bil vedno trn v peti Ker danes lahko že neizobražen oceni da ste navadni prevaranti prodajalci megle in lenuhi ki živite na tuji račun zato bi morali namesto molitve ponavljati deset božjih zapovedi ki jih nikoli niste spoštovali ker če jih bi se nikoli niti v sanjah ne bi lotili otrok ji zlorabljali da ne navajam vsega ostalega ker mi gre na bruhanje .
borjac
25. 12. 2022 10.06
+2
Včasih je veljal rek "Bog vse vidi Bog vse ve", tako da vi sleparji, hinavski pogoltni se ne boste mogli izogniti Božji sodbi, dilema je seveda ta če vsi ti visoki cerkveni dostojanstveniki Rode, Zore, Saje, Štuhec ............. SPLOH VERJAMEJO V BOGA, mislim da je za njih EDINI BOG EVRO.
Brus123
24. 12. 2022 14.17
+3
Nič ne zastara, vse se vrača in vse se plača, dobro z dobrim in slabo s slabim.
Mr.
22. 12. 2022 21.58
+5
Samo sprenevedanje... dragi gospodje, ki se imate za poštene in vrh RKC v Sloveniji... V objavljenih pismih je točno navedeno komu so vse redovnice naznanjale Rupnika, pa ste ga očitno ščitili vse do sedaj ... no in zaigrali presenečenje ker o tem niste nič vedeli.... če že nimate vesti bi vas bilo lahko vsaj malo sram, če že ne sram v dno duše!!! In strah božje kazni ker laž je kar velik božji greh...
METKA102
22. 12. 2022 21.18
+1
Že odkar pomnim, prihajajo novice o nepravilnostih v cerkvi. Da ne omenjam srednjega veka, kjer so sežigali 'čarovnice' na grmadah. In strašili ljudi s peklom in večnim pogubljenjem. O vseh tistih sirotah v internatih, ki so jih na vse načine zlorabljali in grobovih tam v bližini. Pa se je kaj spremenilo? Ljudje se zgražate in pišete nad vsem tem. Pa vas kdo zdaj (v preteklosti pač ni bilo tako) sili, da ste član (vernik) te organizacije. Ne. Vsak ima svobodo odločanja. Oni naj počnejo kar hočejo, saj če nisi njihov, te to ne more vznemirjati. Ni vam treba pošiljati otrok v njihovo varstvo, niti šole, itd. Imate dovolj drugih možnosti. Odločitev je vaša.
komarec
22. 12. 2022 20.30
+1
Ta Ivan Rupnik je zame priznal, da bi moral živeti med normalnimi ljudmi.
Perivnik
22. 12. 2022 20.24
+1
Zanimivo, da so zlorabljene osebe prijavile šele po 30 letih in to šele potem, ko so postale bivše redovnice. Sprašujem se, zakaj ne takoj, če jim ni ustrezalo.
komarec
22. 12. 2022 20.22
+3
Težko me bojo tile župarji prepričali, da se pa pri njih ne dogaja v vezi s spolnostjo. Pri vsakemu normalnemu človeku se zgodijo spremembe v puberteti in te stvari so po mojem trdnem prepričanju naravne, da si moški zaželi ženske in obratno. Spolno slo je močna stvar. Obstajajo pa tudi drugačni kot so na primer istospolni, ampak tudi pri njih deluje spolno slo. Tako da te njihove razlage o nečistosti ne pijejo vode. Tu so oni lahko razlagali ko je bil še svet temen, sedaj je v vseh mogočih barvah, tako, da gospoda škrlatnih plaščih in črnih talarjih ne gre vam dobro. Pa še to, če je Bog je velik.
jahta
22. 12. 2022 20.12
+0
In kje so otroci ob vsem vašem pridiganju za veliko otrok.Tudi v teh odnosih je moralo priti do nosečnosti,ali ste se pač spovedali in je bilo odpuščeno.Klobčič zlorab ni samo zloraba sama ampak je še veliko hudega zraven.
komarec
22. 12. 2022 20.10
+3
A se ni dalo več skrivati? Nikoli ne bom pozabil mojega kapetana, ki je velikokrat ponavljal, "vojna tajna" ni več vojna tajna ko vesta dva. To pomeni, da zelo težko kaj skrije.
JOCR1255
22. 12. 2022 20.09
+1
In kdaj bo od kardinala Rodeta prišlo tisto o majhnem lokalnem kiksu?
Brus123
24. 12. 2022 14.19
jahta
22. 12. 2022 20.07
+2
Kakšno farizejstvo samega nadškofa!Sem verna ,a nič več vernik te Cerkve in ni nas malo! Ampak kar je v vednost tega ni pravi nadškof,čeprav je vsak moralen človek dolžan prijaviti kaznivo dejanje.Ampak kaj je že to MORALA,pravijo gospodje ,ki si kar med seboj grehe odpuščajo?Pokvarjenost je med vami g.Zore.,ampak kaj bi to ,če niste dobili pisma na svoj naslov,potem tega pač ni!
MladInPerspektiven
22. 12. 2022 19.51
+5
Osebno verjamem da jih je NOVICA o zlorabah šokirala in to samo zato, ker je prišla v javnost in ne potihne. Vsaj nekaj dobrih in poštenih novinarjev obstaja. Žal večina pa je sužnjev svojih poglavarjev
Nebodijetreba
22. 12. 2022 19.44
+4
... zlorabe patra Rupnika ... Bo še kdo razumel, da so ga zlorabljali, reveža!
nur-amrabar
22. 12. 2022 19.24
+4
kje si zdaj Janez Kobe 1, da se mi javiš!
nur-amrabar
22. 12. 2022 19.22
+2
Mozaiki od Rupnika- blasfemija!
kapljač1
22. 12. 2022 19.22
+3
Sama hinavščina !
nur-amrabar
22. 12. 2022 19.19
+5
kak se Zoretu trese glas..........
rogla
22. 12. 2022 19.18
+8
Slovenska škofovoska konferenca - konferenca namernih sprenevedenj za kršitve 10 božjih zapovedi. Mafija, ki zavaja.
džonborno
22. 12. 2022 19.09
+2
Pa saj nune so šle prostovoljno v program "svete trojice"! Zakaj so zdaj žrtve zlorabe?