Slovenija

'Slovenski mediji preveč naklonjeni levosredinski opciji'

Ljubljana, 01. 09. 2011 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski mediji so kritični in zelo občutljivi na pritiske glede svojega poročanja, a novinarji pogosto niso profesionalni, ker pomešajo dejstva in lastna mnenja. Izrazito so tudi naklonjeni levosredinski opciji, je ugotavljal Young.

Nekdanji veleposlanik ZDA v Sloveniji Johnny Young
Nekdanji veleposlanik ZDA v Sloveniji Johnny Young FOTO: State Department

Spletna stran WikiLeaks, ki objavlja tajne depeše ameriškega zunanjega ministrstva s predstavniki ZDA po svetu, je objavila tudi depešo, v kateri nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Johnny Young komentira obnašanje medijev v Sloveniji. Zapis je nastal 28. aprila 2004, nosi pa oznako občutljivo. Takrat je bil premier Tone Rop, predsednik države pa Janez Drnovšek.

Young ugotavlja, da je v demokratični in ustavni Republiki Sloveniji svoboda govora in tiska zagotovljena, informacijsko okolje je zelo odprto, vladne in zasebne institucije imajo sofisticirane spletne strani in veliko dela je mogoče opraviti prek elektronske pošte in interneta.

A medijsko okolje v Sloveniji je bolj težavno in zelo kritično do ZDA, nadaljuje Young. "Glavni tiskani mediji jasno izražajo in priznavajo naklonjenost levi sredini. Slovenska zgodovina, kombiniranje komunizma in Titovega koncepta 'samoupravljanja' so oblikovali novinarje, ki na splošno ne zaupajo vladam in ki hitro kako informacijo označijo za propagando, ljubosumno čuvajo svojo neodvisnost, zavzemanje skrajno kritičnih stališč pa dojemajo kot naravno v njihovi nadzorni vlogi in na neki način tudi kot priložnost, da si ustvarijo ime," je menil Young.

Potožil je, da je medijsko okolje v Sloveniji zelo sovražno do njegovega veleposlaništva, saj so novinarji dobesedno "alergični" na (tedanjega) predsednika ZDA Georgea Busha. "Desnih dnevnih časopisov ni, retorika proti ameriškim politikam je močna, globoka je tudi identifikacija z Evropo (nasproti ZDA)," je zapisal.

'Novinarji mešajo poročanje s komentiranjem'

Kot je ocenil, je v slovenskem časopisju preveč uredniških komentarjev, novinarji pa pogosto mešajo poročanje s komentiranjem. Poleg tega komentatorji pogosto zbirajo novice iz sekundarnih virov in sestavljajo svoje prispevke skoraj izključno zgolj iz lastnih idej in komentarjev, namesto da bi jih podprli z zunanjimi mnenji in idejami.

Raziskovalno novinarstvo, kakršno je v ZDA, se v Sloveniji ni razvilo, deloma tudi zato, ker uredniki ne želijo ali pa ne morejo dovoliti novinarjem, da porabijo več tednov za razvoj, raziskavo in spremljanje ene same zgodbe. Deloma je morda to tudi posledica relativno nove zakonodaje glede dostopa do informacij javnega značaja, je ugotavljal veleposlanik ZDA.

Medijsko lastništvo je težko ugotoviti, tako kot tudi prave politične in gospodarske pritiske, ki naj bi vplivali na poročanja medijev in dosegli nekaj samocenzure, je še zapisal Young v depeši.

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani
Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani FOTO: Reuters

Do medijev je bila najbolj kritična opozicija

Kljub določenim kritikam pa javnost medijem v Sloveniji zelo zaupa. Glede na javnomnenjske raziskave so med najbolj zaupanja vrednimi institucijami v državi, je še zapisal Young. Izpostavil je še vlogo nacionalne Televizije in Radia Slovenija, ki sta prav tako zelo priljubljena, čeprav naj bi bila po mnenju nekaterih kritikov naklonjena vladi.

Najbolj kritični do medijev so sicer v opozicijskih vrstah, je še ugotavljal Young. Predvsem zaradi dostopa do medijskega prostora in ker v državi ni nobenega desno orientiranega medija, je zapisal.

Precej obsežna depeša ameriškega veleposlanika v Sloveniji je sicer namenjena predvsem analizi, kako vplivati na medije in kako jim umestiti načrtovana ameriška sporočila. To je bilo za veleposlanika zaradi levo usmerjenih medijev zelo težko in kot je ugotavljal, bodo slovenski mediji še naprej kritični do ameriške zunanje politike. Se bodo pa na veleposlaništvu še naprej trudili slikati ZDA v najboljši luči in razjasnjevati po njihovem mnenju zgrešene poglede na ameriško politiko, je še zatrdil Johnny Young, ki se je s položaja veleposlanika v Ljubljani poslovil že septembra istega leta. Zamenjal ga je Thomas Robertson.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hyper
03. 09. 2011 23.02
Nej americani prvo odplacajo svoj dolg in se vsem ostalim drzavam ki so padle v njihovo brezno pa bomo mel tud ljudje ne samo mediji kej realno lepega za povedat o ZDA kar se seveda nebo zgodilo.... dolg=moc oz. vpliv
GSMG
02. 09. 2011 15.35
V kolikor bi poročilo pisal danes bi napisaL:RTV je skrajno desna in proti-vladna, ostali mediji pa so več ali manj desnosučni!
Elias47
02. 09. 2011 12.26
Lahko bi napisali: "slovenski mediji preveč naklonjeni prostozidarjem", pa bi to bilo to; brez možnosti napačne domneve. Tisto pa ali so levi, desni, zgornji, spodnji, sprednji ali pa zadnji, pa nima nobene veze, ker so vsi skupaj skorumpirani lažnjivi meglomanski psihopati, ki bodo privedli svet ali do popolnega zasužnjenja ali pa do popolnega uničenja! Mediji pa bi se lahko malo zamislili pri tem svojem početju služenja prostozidarskemu zlu; ker boste tudi vi končali enako žalostno kot vsi ostali!!!
Civil
02. 09. 2011 11.41
Preveč je pri nas statistike v medijih, pa koga zanimajo številke. Treba je govorit o uspehih, kako se odpirajo firme, kulturni domovi in športni centri, poudarjati je treba kohezijo med mestnim in ruralnim okoljem, medgeneracijsko sodelovanje, otroci so ogroženi. Ne smemo odstopati od ciljev revolucije, kateri je zavezan naš narod, nikoli ne smemo pozabiti žrtev in tistih, ki so nam omogočili svobodo in neodvisnost. Paziti je treba na jezik, ki je temelj kulture našega naroda, s katerim smo se poistovetili skozi zgodovino in ki nas še danes povezuje v različnosti. Mediji se morajo zavedati, da so ambasadorji naše kulture v tujini, kam pa pridemo, če bi vsakdo pisal kar hoče. Imejmo se radi in spoštujmo svojo domovino, ne dopustimo razdiralnim silam, da bi nas umazali ter očrnili pred tujino. Nekateri si preveč dovolijo, brez zdrave cenzure ni prave medijske svobode, treba je počistiti smeti, da lahko glas razuma, odgovornosti in čustvene zrelosti pride skozi do ljudi, ki jim je namenjen. Ne tolerirajmo tujih sil, ki s svojo poceni propagando, v naš prostor vnašajo razdor. Slovenija je demokratična republika, pravna in socialna država, zgrajena na temeljih revolucije, ki ceni svojo kulturno izročilo, to moramo ves čas poudarjati, če hočemo postati prepoznavni ter sprejemljivi za naše prijatelje iz tujine. Ponosen sem, da smo kljub vsem tujim škodljivim vplivom, ohranili strokoven in objektiven medijski prostor, ki je že desetletja nespremenjen ter vzor tudi vsem ostalim v svetu, ki se v želji po čim večjem kapitalu, zatekajo le k banalnosti in medijskemu populizmu.
ill_be_back
02. 09. 2011 11.38
Raztezje dobro si napisal, sice po ovinkih sem pa tja, ampak bistvo sem razumel, ker ga itak že dolgo razumem
ill_be_back
02. 09. 2011 11.25
načeloma pa tv-ja sploh ne gledam ker filme in dokumentarce in celo določene tekme si lahko al cuknem dol z računalnika ali pa preprosto preklopim na interaktivni prenos
ill_be_back
02. 09. 2011 11.24
hot-shot69 01.09.2011, 20:06 0 polifem To tudi ni dobro, internet ti vrže ven samo tisto kar sam hočeš, tako da jaz se tudi s tem ne bi ukvarjal preveč :) to pa je tvojega "piskra" ki ga nosiš odvinso al boš konzumiral tote informacije ali ne ? vedno moreš strmeti k resnici in poslušati alternative ni pa n ujno da pa pol vzemeš alternativo za resnico lahko je delno resnična ali pa ssploh ni resnična in je čista laž dejstvo, da nas danes vodi neka elita in večina totih članov tote elite poznamo ne poznamo pa na žalost vseh tako da se delo nadaljujej v tej smeri in vv seh smereh veliko prikrite spoznaš iz TV če si odprtega uma ko po tv- ju predstvljajo laž kot resnico lahko hitro opaziš včasih pa tudi sploh ničesar ne opaziš....zato tv-ja ne gledam (razen včasih šport pa še to zgolj določene tekme ter kake dokumentarce (spet pozorno gledam če je kje kaka balast) in filme,medtem ko poročil, dnvenikov in podobno balast ko se gre okoli politike in zgodovine ne gledam) vem pa kaj pomenijo simboli kot logotipi na TV kanalih ravno danes sem nekaj bral o simboliki kar že zelo zelo dolgo časa vem in poznam piramide in leve ampak vseeno pač berem stvari katere poznam in vem da obstajajo je samo ena "neodvisna" novinarka (ni iz slovenije) v lastni žiriji podajala dejstva ki jih po TV-ju ali katerem koli mediju nikoli ne slišiš na nobenem kanalu skrakta nikoli skratka vse kar se ne sklada z uradno logiko. Tako bi rekel tistim ki so skeptični do vsega kar ni "uradno" in zavračajo vsako alternativo tudi če se tista alternativa izkaže kot resnica in izpodbija uradno.Ljudje se ves čas trudijo da bi verjeli uradnim virom medtem ko jih resnica obdaja zelo žalostno vse skup.
izbriši mi profil admin
02. 09. 2011 11.17
dobro jutro !!!! drži kot pribito !
byteME
02. 09. 2011 07.51
upam da vsaj ta članek drži
Fenomenalno
02. 09. 2011 07.34
A veste zakaj je Delo v takem formatu?? Zato k Trdeč tok lažejo...ejga ,-)
CtrlDelete
02. 09. 2011 04.16
Gospod Young, je bil veleposlanik v mandatu ameriškega predsednika Busha......ki je pa bil res verodostojen poštenjakar med predsedniki. Jao jao
makajjezvami
02. 09. 2011 01.11
In tako je še danes.
loden
01. 09. 2011 23.31
A jest sem tud ukinjena?
loden
01. 09. 2011 23.28
Raztezje 01.09.2011, 22:49 Si, za kar se imaš. Oz., smo točno to, za kar se imamo. Bojimo se t.i. OBLASTI, ki je v demokraciji NI. Pa marsikomu to še vedno ni jasno. V demokraciji je le izvoljeno vodstvo državi, ki ima omejen mandat. Ene generacije imajo še vedno PREVEČ VCEPLJENO v sebi, da se je oblasti treba bat in biti ponižen. Hvala bogu, prihajajo vsako leto novi volivci, ki so bolj razgledani...
Raztezje
01. 09. 2011 22.57
Če bi spremljal lokalne medije, bi rekel pa, da imamo pri nas le skrajno desničarske medije. Eh ti Američani, saj ne vedo kaj govorijo...
Raztezje
01. 09. 2011 22.49
Pa kaj!? Oni so veliki zmagovalci! Pa kaj? Kaj pa je zdaj? Kdo pa smo mi, da bomo tlele malenkostni. Nas imajo za malenkosten narod? Mi kot drugorazredni državljani pa moramo razumeti te globalne informacije in izkoristiti vse poslovne priložnosti, ki so nam s tem dane. Seveda smo všeč američanom, saj smo sodelovali v koaliciji voljnih, med napadom na Irak, skupaj z Dominikansko republiko, Etiopijo, Eritrejo in Angolo. S kosovom so pa zadovoljni, pa tam desnih medijev sploh nimajo, odkar je Hođa prepovedal vsako religijo. Pozabil je povedati, da pri nas policija preganja ter vdira v domove še civilom, zaradi nedolžnih komentarjev na portalih, novinarji lahko pa itak takoj spokajo, če bi svobodno pisali proti režimu. Potem ni čudno, da ostane objavljena le kritika Amerike, kot ustreza komunističnemu režimu. Ve kaj pomeni "of the record" ali mu moramo prevesti? Resda ni vse v redu, ni vse prav. Če bi mi rešili letos vse probleme, kaj bi potem ostalo za prihodnje leto? Potem bi bili brezposelni. Veleposlanik je bil črn, pa tega ne ve, kot da so lahko pri njih desni mediji zagovarjali sužnje, dokler niso osvobodili med državljansko vojno. Ko bomo pri nas prešli to fazo, nas čaka pa doba prohibicije in gangsterjev, šele potem bomo postali bolj sprejemljivi za Ameriko. Vidi se mu, da ni pri nas nikoli gledal dnevnika, vsak dan ob pol osmih zvečer. Škoda, da ni več Drnovška, on bi bil Bushu všeč, takrat smo vse izvedeli iz medijev, ki nam jih je pomagal ustanoviti George Soros. Zdaj smo demokratizirani in strpni, imamo tržno gospodarstvo, ne kregamo se z drugimi, za svoje ozemlje smo se pripravljeni pogajati s sosedi. Imamo zelo prijazenega predsednika vlade. Postopek, kako je nastajal arbitražni sporazum, pride pojasnit tudi na dom. So what, Hitler je imel pa desno sredinske medije, Američani so se vseeno dolgo delali, da ni tako hudo. Niti nimamo levih, pri nas je popularna srednja pot, nam se gre za ravnovesje duha in materije, kot so ga imeli med Iransko revolucijo. Le ljubosumni so na nas, ker imamo bolj policijsko državo kot oni, Amerika hoče biti vedno v vsem prva. Bilo kuda, Udba svuda. Kaj vse bom še slišal? Da smo barabe, lažnivci, bedaki. Okej, vse to se da prenesti. Bojim pa se, da bodo šle stvari tako daleč, da utegnejo še reči, da je katera država lepša od naše. Krucefiks, a ne vidijo, da je pri nas mir, vladata dobro organiziran red in disciplina, to ni šala ampak so bile potrebne številne žrtve, nepopisno trpljenje posameznikov ter desetletja naporov. Narod mora pri nas preživeti z 225 evri mesečno. Morda te izjave niso bile potrebne, so pa resnične. Če je kdo razumel izjave kot žalitev, se opravičujem.
Kunar
01. 09. 2011 22.26
No to se jaz na študiju medijskih komunikacij v MB učim vsak dan, da so slovenski mediji in novinarji na samem svetovnem podnu. In v tem je težava...naši novinarji niti nimajo ustreznega profila...noben nima profila v smeri medijev, komunikologije, ker bi jih potem bilo treba več plačevat in tako delajo v medijih ljudje ki ne vedo kako sistem deluje. Če pa ima kateri ustrezni profil katerih je verjetno malo pa je najverjetneje prespal predavanje o objektivnosti novinarja.
Danger_Mouse
01. 09. 2011 22.03
Čakamo demanti Miheljaka, Repovža, Zgage, Šurca, Jeklinove...
tinetone
01. 09. 2011 22.00
"...novinarji pogosto niso profesionalni..." o novinarji so že profesonalni, samo pravih novinarjev pri nas je kakšnih 5%
Mb128
01. 09. 2011 21.14
Eureka, ljudje eureka, posvetilo se mi je. Kdo ima dovolj križev na grbi ve kako so 'svoje' 'brate' Rusi prijateljsko prepričevali, jim dajali 'dobrohotne' nasvete. Seveda je bila potem odločitev njihova in 'svobodna'. Kako svobodna je bila je pokazal čas in sicer na Madžarskem v 50. in takratni Češkoslovaški v 60. letih prejšnjega stoletja. Kaj če gre tukaj za kaj takega? Verjetno da ja. Sicer pa bi bilo modro upoštevati njihov nasvete. Saj veste kaj se je zgodilo Francozom. Na ameriških tleh je potekala težka domoljubna 'bitka'. Ja nasproti sta si stala francoski in ameriški, svobodni krompirček. Če pogledamo dalje v zgodovino sta si nasproti stali Nova in Stara Evropa. In če mi nebomo upoštevali dobrohotnih nasvetov si bosta lahko nasproti stali Krajnska in Ameriška klobasa ali pa bo zaenkrat še Piranski zaliv postal zavekomaj Savudrijska vala. Najhuje kar pa se nam lahko zgodi pa je da nam našo ljubo deželo zbombandirajo nazaj v kameno dobo. Torej lepo poslušat kakšne nasvete nam dajejo in kaj porečejo naši diplomanti njihove 'kumrovške' šole. Kdo so pa ti diplomanti pa ugibajte, saj ni težko. Me pa nekaj zanima. Kdaj bodo Ameri končno razumeli da povprečen Slovenec nima nič proti povprečnemu Američanu in bi rad samo uresničil to kar je pel Sinatra, My way namreč. A je to tako težko za razumet ali pa o gospodarjev zahtevamo preveč? Naj zaključim še z besedami Martin L. Kinga. I have a dream. Musomeli, a to bereš?! Mb