Slovenija

Slovenski okoljevarstveniki svarijo: Zaščitimo vodne vire

Ljubljana, 22. 03. 2021 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec, STA
Komentarji
51

Obeležujemo svetovni dan voda, ki je letos namenjen ozaveščanju o pomenu te dobrine. Slovenija velja za bogato državo z vodami, a mora vodne vire ščititi tudi za zanamce, opozarjajo strokovnjaki. Te dni so razprave o pomenu vode in ščitenja vodnih virov razgrete, saj javnost deli predlagana novela zakona o vodah. Na pravico do čiste vode je opozoril tudi varuh človekovih pravic. Posvaril je pred hitrimi rešitvami, ki bi to pravico lahko ogrozile. Vsak peti otrok na svetu sicer nima dovolj vode, da bi zadostil svojim vsakodnevnim potrebam.

Novelo, ki jo državni zbor obravnava po skrajšanem postopku, je koalicija v zadnjem trenutku dopolnila z določbama, ki bi na vodovarstvenih in obalnih območjih dopustili nekatere do zdaj nedovoljene posege. Spremembam med drugim nasprotujejo strokovna združenja, naravovarstveniki in zbornica komunalnega gospodarstva.

Mnenja so različna tudi zaradi načrtov gradnje hidroelektrarn na srednji Savi. Okoljevarstveniki pozivajo k zaščiti vodnih virov, za okoljskega ministra Andreja Vizjaka pa je hidroenergija eno od ključnih orodij razogličenja.

Elektrarne na spodnji Savi
Elektrarne na spodnji Savi FOTO: Damjan Žibert

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je bil pred nekaj tedni kritičen do postopkov, ki jih ministrstvo za okolje in prostor vodi v zvezi s pripravo osnutka novega zakona o varstvu okolja

Ocenil je, da delovanje ministrstva ni skladno s sodobnimi demokratičnimi standardi. Ob tem je opozoril, da je v zadnjem času zaznan tak modus operandi ministrstva, da  pripravlja pomanjkljivo obrazložene ali celo neobrazložene predloge predpisov, kar vzbuja resno skrb glede zaznane širše degradacije temeljnih postulatov varstva okolja – tako z vidika nacionalnih predpisov kot z vidika mednarodnih standardov.

V zadnjih dneh duhove buri zlasti spreminjanje zakona o vodah, saj bi z novelo omogočili določene posege na vodovarstvenih in obalnih območjih, ki so bili doslej prepovedani.

Vsak peti otrok nima dovolj vode za zadostitev vsakodnevnim potrebam

Po vsem svetu več kot 1,42 milijarde ljudi, med njimi 450 milijonov otrok, živi na območjih z visoko ali izjemno visoko stopnjo vodne ranljivosti, ugotavlja Sklad ZN za otroke (Unicef). To pomeni, da vsak peti otrok na svetu nima dovolj vode, da bi zadostil svojim vsakodnevnim potrebam, so ob današnjem dnevu opozorili v organizaciji.

"Svetovna vodna kriza se ne bliža, temveč je že tu, podnebne spremembe pa jo bodo samo še poslabšale," je opozorila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. "Otroci so največje žrtve. Ko se izsušijo vodnjaki, so otroci tisti, ki zaradi hoje po vodo k oddaljenim vodnim virom ne hodijo v šolo. Ko se zaradi suše zmanjšajo zaloge hrane, otroci trpijo zaradi podhranjenosti in zaostajajo v rasti. Ko poplave prizadenejo območja, otroci zbolijo zaradi bolezni, povezanih z onesnaženo vodo. Ko primanjkuje vode, si otroci ne morejo umiti rok, da bi preprečili širjenje bolezni," je ponazorila.

Svetovne potrebe po vodi še naprej močno naraščajo, medtem ko se viri zmanjšujejo.
Svetovne potrebe po vodi še naprej močno naraščajo, medtem ko se viri zmanjšujejo. FOTO: Thinkstock

Otroci v več kot 80 državah živijo na območjih z visoko ali izjemno visoko stopnjo vodne ranljivosti. V vzhodni in južni Afriki je delež otrok, ki živijo na takšnih območjih, največji. Več kot polovica otrok – 58 odstotkov – ima namreč vsak dan težave z dostopom do zadostne količine vode. Sledijo zahodna in srednja Afrika (31 odstotkov), južna Azija (25 odstotkov) in Bližnji vzhod (23 odstotkov). Največ otrok, ki živijo na območjih z visoko ali izjemno visoko stopnjo vodne ranljivosti – več kot 155 milijonov otrok – živi v južni Aziji.

Svetovne potrebe po vodi ob tem še naprej drastično naraščajo, medtem ko se viri zmanjšujejo

Poleg hitre rasti števila prebivalstva, pospešene urbanizacije, malomarnega ravnanja in slabega upravljanja z vodnimi viri razpoložljive količine vode zmanjšujejo tudi podnebne spremembe in ekstremni vremenski dogodki. Po podatkih Unicefa iz leta 2017 bo skoraj vsak četrti otrok na svetu do leta 2040 živel na območju z velikim pomanjkanjem čiste pitne vode in dostopa do vodnih virov.

Unicef je zato sprožil pobudo Varna preskrba z vodo za vse, s katero bi vsakemu otroku zagotovili dostop do trajnostnih in podnebno odpornih vodnih storitev. "Ukrepati je treba dvojno: za reševanje vodne krize ter za preprečevanje poslabšanja razmer," je opozorila Forova. "Varno preskrbo z vodo za vsakega otroka lahko dosežemo samo z inovacijami, naložbami in sodelovanjem ter z zagotavljanjem trajnostnih storitev, ki so odporne na podnebne spremembe. Ukrepati moramo čim prej, za svoje otroke in naš planet," je sklenila Henrietta Fore.

Pomen vode v kmetijstvu in pri pridelavi hrane

Kmetijstvo lahko povzroča onesnaževanje voda predvsem zaradi nepravilne ali prekomerne uporabe organskih in mineralnih gnojil ter fitofarmacevtskih sredstev. Zato je ena izmed strateških usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva tudi zmanjševanje njegovih negativnih vplivov na naravne vire, še posebej vire pitne vode, so ob današnjem svetovnem dnevu voda pojasnili na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP): "Ukrepi kmetijske politike podpirajo kmetijstvo tudi v njegovi okoljski funkciji. Spodbujajo nadstandardne sonaravne kmetijske prakse, ki so usmerjene v ustrezno gospodarjenje z vodami in upravljanje s tlemi, v ohranjanje biotske raznovrstnosti in krajine ter blaženje in prilagajanje kmetovanja podnebnim spremembam. S temi plačili je kmet 'nagrajen' kot skrbnik okolja, ki s svojimi aktivnostmi poleg tega, da prideluje hrano, tudi varuje vode in tla ter ohranja naravo."

Danes in v bližnji prihodnosti pa bo namakanje nujno za zagotavljanje stabilnega in kakovostnega pridelka.
Danes in v bližnji prihodnosti pa bo namakanje nujno za zagotavljanje stabilnega in kakovostnega pridelka. FOTO: Kanal A

Višanje temperatur, vremenski ekstremi in drugačna razporeditev padavin postavljajo pridelavo hrane pred nove izzive

Podnebne spremembe nas silijo v prilagajanje novim dejstvom. Med panogami, ki so zaradi podnebnih sprememb najbolj prizadete, je tudi kmetijstvo. Višanje temperatur, vremenski ekstremi, drugačne razporeditve padavin postavljajo pridelavo hrane pred nove izzive. Odziv na to so uvedbe novih vrst kultur v kmetijsko pridelavo in namakanje kmetijskih zemljišč, so izpostavila na MKGP:  "V Sloveniji imamo z namakanjem kmetijskih zemljišč veliko izkušenj, vendar nas dosedanje podnebne razmere niso silile v obsežnejšo izgradnjo namakalnih sistemov. Danes in v bližnji prihodnosti pa bo namakanje nujno za zagotavljanje stabilnega in kakovostnega pridelka. Sodelovanje med resorji (predvsem s področij voda, kmetijstva in narave) je ključno za izgradnjo novih namakalnih sistemov in njihovo umeščanje v prostor. Slovenija je vodnata država, voda in tla so njeno bogastvo, povezava med njimi pa je namakanje kmetijskih zemljišč."

Brez vode torej ni kmetijske pridelave, ne glede na to, ali pridelujemo hrano na prostem ali pa v rastlinjakih, v zemlji ali v substratih. "V kmetijstvu in živilstvu se pomena vode in stroškov, ki so s tem povezani, zelo dobro zavedamo, zato spodbujamo takšne kmetijske prakse in načine pridelave ter predelave hrane, pri katerih je raba vode čim bolj racionalna," so zagotovila MKGP. 

V Sloveniji smo pravico do pitne vode zapisali v ustavo leta 2016.
V Sloveniji smo pravico do pitne vode zapisali v ustavo leta 2016. FOTO: iStock

"Voda je pomembna za preživetje, zato je bistvenega pomena, kako je opredeljen in zagotovljen dostop do nje," je zapisal varuh

Peter Svetina je v sporočilu za javnost ob današnjem svetovnem dnevu voda opozoril na pravico do čiste pitne vode: "Ker je jasno, da je količina pitne vode povsod po svetu omejena, je voda pomembna ekonomska dobrina, čedalje bolj pa se krepijo misli in ideje, da voda ne bil bila več javna, pač pa tržna dobrina."

Resolucija Generalne skupščine Združenih narodov o človekovi pravici do vode in sanitarij iz leta 2010 je pomenila ključen korak pri opredelitvi dostopa do pitne vode kot človekove pravice. Vendar pa zgolj sprejetje resolucije še ne zagotavlja dostopa do vode vsem. Za to je nujen sprejem ustrezne zakonodaje v posameznih državah ter nato tudi njeno dejansko izvajanje, je spomnil Svetina.

V Sloveniji smo pravico do pitne vode izrecno zapisali v ustavo leta 2016. "Z dopolnitvijo ustave smo pričakovali, do bo to predstavljalo le temelj doslednejšega izvajanja človekove pravice do čiste pitne vode ter da bo zapis v ustavo pristojne spodbudil k nujno potrebnim spremembam na zakonodajnem področju. Žal pa deklaratoren vpis v ustavo kot najvišji pravni akt ni dosegel zaželenih učinkov pri širjenju zavesti o pomenu pitne vode ter o nujno potrebnih spremembah zakonov in podzakonskih aktov," opaža varuh.

"Nikakor ne moremo biti zadovoljni samo z vpisom pravice do pitne vode v ustavo, pač pa je s ciljem zaščite te pravice nujno takojšnje sprejetje vseh potrebnih predpisov, za kar se je sicer rok iztekel že maja 2018 in na kar smo pri varuhu pristojne že večkrat opozorili," je ponovno posvaril Svetina.

Slovenija v Evropi velja za vodno bogatejšo državo, to pa terja še posebej preudarno upravljanje z vodami. K ohranjanju čiste in neoporečne pitne vode smo zavezani vsi, bistvena odgovornost za zavarovanje vodnih virov pa je na oblikovalcih politik in odločevalcih, je prepričan varuh. Ob tem je opozoril na spreminjanje zakona o vodah in drugih okoljskih predpisov, ki "mora biti premišljeno, naravnano trajnostno, ob upoštevanju stroke in v dialogu z vsemi deležniki".

"Morebitne rokohitrske rešitve nas lahko kaj hitro zapeljejo v nasprotno smer, oskrba s pitno vodo bi lahko bila ogrožena, oddaljili se bomo od priznane človekove pravice do čiste pitne vode," je poudaril Svetina.

Svoj zapis je sklenil s pozivom, naj bo mednarodni dan voda opomin vsem pristojnim, da je voda najbolj dragocena dobrina, zato moramo v zvezi z njo sprejemati najodgovornejše rešitve, ki bodo zavarovale vodne vire ter prispevale h kakovosti pitne vode.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lado-a1
23. 03. 2021 13.47
+1
Čimprej sprožiti zakonski referendum, da preprečimo protiustavne namere protiokoljskega ministra! Ta vlada želi uničiti to kar Nemcem in njihovim hlapecen ni uspelo!
TistoPravo
22. 03. 2021 14.05
+2
In kje se zaščiti vode, zrak inn zemljo....verjetno na vrhu, v najvišje ležečih hribovskih vaseh....kjer je pa v večini vse uničeno, teksas kmetov z njihovo norim dojemanjem kako se naj bi šlo živinorejo na normalen okoljsko sprejemljiv način .....po njivovi logiki vseeno kako in kaj in v kakšnih količinah priteče v doline iz hribov....pa magar če gnojnica leti po vaških kanalih in neposredno v gozdne hudournike. Oni bi imelii veselice, po vaseh pa vse uničeno. In vse to na poti 24h dnevno 365 dni v letu leta desetletja stoletja proti dolinam. Kako dolgo še?
kure bedne
22. 03. 2021 12.37
Naša voda bo kaj hitro prišla v roke tujcem. In pol boste lahko samo jamrali tako kot pri kovid testih in cepivih. Kdo bo zaščitil našo čisto vodo- a Pahor mogoče? Junak vseh junakov. Ne bo ga junaka, ker bo spet denar v igri in naša zapufanost bo odločilna.
fafajonka
22. 03. 2021 12.35
A niso že v petek trije brez koles protestirali ??? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
All4KissMyAss
22. 03. 2021 11.45
+2
SDS v Brežicah si je z ministrom Andrejem popolnoma prilastil vodne vire v bližnji in daljni okolici. Minister si pa pod krinkjo ministrovanja pripravlja teren za nadaljno privatizacijo vodnih virov! Zato je potrebno imeti v Brežicah nekdanji komunakno podjetje, sedanje komunalno podjetje, želje pa so še po tretjem komunalnem podjetju. Vse za to, da se "lastnini"!!!
Legija 1942
22. 03. 2021 11.43
+2
Ma mi vode niti ne rabimo. Imamo alkohol. 🥴
plavimil
22. 03. 2021 11.21
-1
Zaščititi se bi morali proti nevladnimi cuzialisti.
Kopriva60918022
22. 03. 2021 10.10
-1
še leto dni te vlade pa boš moral bit član SDS da boš imel pravico do pitne vode..
Kopriva60918022
22. 03. 2021 10.10
+3
sprejmejo zakon ki dovoljuje posege ki do zdaj niso bili mogoči in katerim naravovarstveniki odločno nasprotujejo.. varovanje ja hahah prej privatizacija
MUNGATUMBA
22. 03. 2021 11.03
+1
pacijent
22. 03. 2021 10.07
-1
Zaščitimo vodne vire, da jih bomo za več denarja prodal..
Kopriva60918022
22. 03. 2021 10.06
+8
a ni vizjak že vse sprivatiziral ?? manj kot 1% energije dobimo iz vseh hidroelektrarn ki jih imamo, obenem pa uničimo ogromen del ekosistema rastlin in živali...kje imaš pamet vizjak kje ?
ochi
22. 03. 2021 09.59
+2
diši po privatizaciji?
wolfterier
22. 03. 2021 10.02
+1
ochi
22. 03. 2021 15.11
najprej nepremičnin, ki omogočajo dostop do voda, potem pa še same vodne površine?
borjac
22. 03. 2021 09.39
+3
Zmeraj so desničarji prvi, ki težijo k privatiziranju pitne vode, tem pa se pridružijo lačni denarja iz vseh političnih pozicij, predvsem je potrebno povedati, da pitno vodo potrebujemo vsi Slovenci, da ne bodo sedanji odločevalci našim otrokom, vnukom, pravnukom, ukradli pravico do pitne vode, kajti zgodilo se bo, da bodo naši potomci ob Slovenskem studencu morali plačevati vodo Arabskemu ali kakšnemu drugemu milijarderju, torej odločevalci, ki ste sedaj na oblasti pazite kaj delate, odločevalci: SDS, NSi, SNS, SMC, prodani DeSus, kot je videti tudi narodne manjšine v Sloveniji ne potrebujejo pitne vode, VSI VI PAZITE KAJ DELATE. !!!!1
Metalllca
22. 03. 2021 10.02
+4
Lej sam kot "desničar" nikakor nisem za privatizacijo vode in večina ni za to. SDS ni nobena desna stranka. Kot drugo ko že omenjaš Arabce, Kostela je bila prodana kupcu iz Arabskih emiratov pod taktirko takrat "leve" vlade..
MUNGATUMBA
22. 03. 2021 11.04
-1
Kako je pa končala zgodba z Aviano vodo..??
MUNGATUMBA
22. 03. 2021 11.07
-1
MUNGATUMBA
22. 03. 2021 11.07
-1
V slovenskem registru dejanskih lastnikov je kot večinski lastnik Costelle naveden Ali Saeed Omar Alameri iz Združenih arabskih emiratov, predsednik uprave energetske skupine Al Shoumoukh Group. - Vprašanje je, zakaj se Agrokor skriva za arabskim vlagateljem, saj naši neuradni viri zdaj trdijo, da se je že leta 2016 zelo hitro izvedeli, da je resnični kupec Costelle Agrokor.
wolfterier
22. 03. 2021 09.31
+4
Lepa slika izvira Kamniške Bistrice. V njem G.Ledenko organizira kopanje.Tablo z napisom Kopanje prepovedano so odstranili. Kje ste,vodovarstveniki,obč.redarji...
Metalllca
22. 03. 2021 09.25
+6
Nobenga od teh ni blo ko je Jankovič gradil kanalizacijo čez zajetja pitne vode....toliko o teh varstvenikih.
Generacija56
22. 03. 2021 09.59
-6
Genij, gradil ČEZ? A bi bilo bolje, DA SE STEKATA? Hahahahahaha.... Morda pa živiš, kjer se to dogaja...
wolfterier
22. 03. 2021 10.02
+2
Kopriva60918022
22. 03. 2021 10.07
-5
Generacija56
22. 03. 2021 10.17
-3
Bolj težko, a ne? Kaj ko ti ne bi imel hiše/stanovanja malo bolj proč? A začuda gradijo kanalizacijo vedno tam, kjer so ljudje... Potem pa še tam zajemajo vodo, hahahahahaha... Moj bog, kaj se dogaja s komentiranjem. Kdo ste vi? Trstenjakova? KJE PA SE GRADI KANALIZACIJA???? Pod njivami? Hahahahaha....
MUNGATUMBA
22. 03. 2021 11.09
+2
Ob "Nemški cesti" NI stanovanja.. razen Strojanovih..
ochi
22. 03. 2021 15.12
kot prvo, kaj sploh počne urbanizacija tam, kjer ni možno niti komunale speljat?
Prokariont
22. 03. 2021 09.21
+4
ves čas pljuvate po okoljevarstvenih organizacijah, ko pa je treba kaj narediti ali pa vam zgradijo kanalizacijo čez vodovarstveno območje, se pa jezite in jokate kje so, zakaj niso nič naredili....
Prokariont
22. 03. 2021 09.23
+1
kdor koli zaposlen v okoljevarstveni organizaciji ve kako omejena so sredstva in postajajo še bolj omejena in kako zgleda konstanten boj z korporacijami in ljudmi, ki pljuvajo po njih potem se pa jezijo zakaj jim ne uspe nič spremeniti/zavarovati
yanay
22. 03. 2021 09.18
+9
Še enkrat v opomin: vodovarstvena območja niso in ne smejo biti tržno blago. So območja nacionalnega pomena in kot taka, nedotakljiva!
borjac
22. 03. 2021 09.27
+3
To je potrebno povedati SDS-u, Nsi-ju, SNS-u, SMC-ju, prodanemu DeSus-u, kot je videti narodne manjšine v Sloveniji tudi ne potrebujejo pitne vode.
SnowmanR
22. 03. 2021 09.06
+2
Slovenski okoljevarstveniki svarijo: Zaščitimo vodne vire, maske so itak že po tleh, povsod kjer se obrneš...
manasa
22. 03. 2021 08.39
+7
Kakšno sprenevedanje je že to, da je minister za to področje oseba, že desetletja v navzkrižju interesov z varovanjem okolja! Obstaja še veliko drugih in bolj učinkovitih pridobivanj elektrike, BTW, samo provizije očitno niso dovolj zanimive, a ne?
travc
22. 03. 2021 08.28
+11
A je Zoki ze napeljal tiste cevi na barju?
ijsales
22. 03. 2021 09.01
+13
na na barju, temveč na severu ljubljane , blizu save. gre za 4.5 km skozi vodonosnik. pitna voda se nahaja samo nekaj metrov nižje... ne ni še, saj smo lastniki vse skupaj uspeli zablokirati dejansko in pravno. manjka še tri km ključnega dela. izkazalo se je, da se je sds samo sprenevedala in da lepo delujejo skupaj z jankovičem. vizjak spreminja zakonodajo , da bi to omogočila.... aja južna, ki gradi je vizjakov prijatelj pa še škrabec itd.. njego sekretar rožac pa prišel v upravo luke koper s podporo pozitivne slovenije leva desna elita delujejo skupaj za posle in jih prav malo briga za navadne državljane