Slovenija

Slovenski praznik knjige

Ljubljana, 17. 04. 2000 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ta teden je v Sloveniji praznik knjige. Od 17. do 23. aprila tečejo v večjih mestih 5. slovenski dnevi knjige. Po Zdravljici, ki jo je odpela Darja Švajger, je na današnji slovesnosti v ljubljanskem parku Zvezda, kjer so delavci KPL-ja polagali še zadnje kose poprej vzgojene zelene travnate preproge, o knjigi, tej ''čudoviti iznajdbi človeškega uma'', spregovoril predsednik Društva slovenskih pisateljev Evald Flisar. Ugotovil je, da je knjiga ''čedalje bolj živa'', da dnevi knjige izhajajo iz zavesti, da je pisana beseda temelj civilizacije in da skoznjo odkrivamo, kdo smo. V ''vlogi bralca'' je ljubitelje knjige pozdravil predsednik države Milan Kučan, knjigo primerjal z ''vzvratnim ogledalom človeštva'' in menil, da bi življenje na Slovenskem ''utegnilo biti bolj prijazno'', če bi Slovenci in politiki več brali.

Minister za kulturo ''v odhajanju'' Jožef Školč je v vzpodbudo povedal, da je v letošnjem državnem proračunu za subvencije knjig in revij zagotovljen ''lep, znaten znesek'' 1,6 milijarde tolarjev, tako da so tudi knjižnice skorajda v celoti preskrbljene. Zadnja leta se veliko vlaga v zgradbe in informacijske sisteme knjižnic, tako da je knjiga dostopnejša vsem, ki so nanjo ''obsojeni'', denimo študenti, pa tudi drugi. Školč je prepričan, da ''knjiga ostaja človeku zanesljiv prijatelj''.

V Zvezdi knjige z 10- do 50-odstotnim popustom na 36 stojnicah in še dodatnih 40 prodajnih mizah ponuja 44 založb, vsak dan med 10. in 20. uro. Dražba knjig bo v torek, 18. aprila.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.