Slovenija

Minister Bertoncelj ob potrditvi višjih povprečnih napovedal morebiten odstop

Ljubljana, 19. 11. 2019 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če bo DZ potrdil predlog odbora DZ za finance glede višjih povprečnin občinam, bo prišlo do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, kar bo pomenilo, da proračuna nimamo, je opozoril minister za finance Andrej Bertoncelj. V tem primeru zelo verjetno tudi nimamo več finančnega ministra, je dodal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sprejetje proračuna
    02:53
    Iz 24UR: Sprejetje proračuna
  • Iz SVETA: Minister odhaja?
    02:57
    Iz SVETA: Minister odhaja?

Minister za finance Andrej Bertoncelj je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ ponovno spomnil, da je finančni strokovnjak na začasni politični funkciji in je večkrat jasno povedal, da bo podpisal le proračune s presežki oz. z doslednim spoštovanjem fiskalnega pravila.

"Moja naloga in moj podpis pod obema proračunoma in zakonom o izvrševanju proračunov je prav tak. Proračuna spoštujeta fiskalno pravilo," je poudaril in opomnil, da je od tu naprej vse v rokah poslancev. Tako jih je pozval k modri odločitvi v dobro državljanov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odbor DZ za finance je namreč v petek podprl dopolnilo k zakonu o izvrševanju proračuna, s katerim so povprečnine občinam občutno zvišali in s tem dodatno obremenili proračun za več kot 140 milijonov evrov letno. Koalicija se bo o tem, kako rešiti težavo, pogovarjala danes.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v ponedeljek napovedal, da bodo koalicijskim partnerjem predlagali, da skupaj vložijo dopolnilo, s katerim bodo vrnili zneske povprečnine občinam na prvotni predlog vlade.

'Slovenski proračun je eden najboljših'

Proračuna, o katerih poslanci razpravljajo danes in jutri, in ki ju bodo predvidoma potrdili v četrtek, sicer prinašata najvišjo porabo doslej. Za leto 2020 so odhodki določeni v višini 10,358 milijarde evrov, za leto 2021 pa v višini 10,450 milijarde evrov. To ne presega mej, ki jih je spomladi v skladu s fiskalnim pravilom določil DZ, je zatrdil minister. Povečujejo se tudi prihodki. Prihodnje leto naj bi se v proračun steklo 10,773 milijarde evrov, leto pozneje pa 11,111 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako leta 2020 znašal 415 milijonov evrov in se leta 2021 povzpel na 656,6 milijona evrov.

Vlada je tokrat k proračunskim dokumentom priložila tudi poseben zakon, ki ga je pripravila potem, ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj septembra znižal napoved gospodarske rasti. Z njim se omejuje rast stroškov dela v javnem sektorju in določa izredno uskladitev pokojnin v letu 2020.

Vlada je predlog proračunov za prihodnji dve leti pripravila ob zavedanju umirjanja gospodarske rasti. "Vlada se na upočasnitev gospodarske rasti odziva hitro in z veliko mero previdnosti," je dejal Bertoncelj. V tem smislu je ob pripravi proračunskih dokumentov smiselno upoštevala pripombe poslancev in državnih svetnikov ter opozorila fiskalnega sveta.

Je pa poudaril, da bo Slovenija z obravnavanima proračunoma tudi po šestletnem obdobju gospodarske rasti ohranila visoko raven socialne varnosti in še okrepila razvejan sistem socialne in družinske politike. Vanju je vgradila tudi ukrepe, ki so umerjeni k hitrejši aktivaciji delovno aktivnega prebivalstva in daljši delovni aktivnosti. "K izboljšanju socialnega položaja posameznikov bodo prispevali tudi dvig minimalne plače in usklajevanje pokojnin," je dodal.

Iz proračunskih dokumentov je prav tako razvidna razvojna komponenta. Zvišujejo se sredstva, namenjena investicijam tako na nacionalni kot lokalni ravni, povečujejo pa se tudi vlaganja v znanost, tehnološke razvojne projekte, digitalizacijo, gospodarsko infrastrukturo in razvojne centre ter novonastala podjetja, je naštel.

Spomnil je na petkovo dogajanje na odboru DZ za finance, ki je na predlog SDS in NSi občutno zvišal povprečnino za občine. "Proračuna sta pripravljena ob predpostavki, da občinam pripada povprečnina v višini, kot jo je predlagala vlada," je dejal in opozoril, da bosta v primeru drugačnega zneska povprečnine neusklajena s spremljajočim zakonom o njunem izvrševanju, to pa pomeni, da ju ne bomo imeli.

Slovenija ima po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja enega najboljših proračunov med evrskmi državami.
Slovenija ima po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja enega najboljših proračunov med evrskmi državami. FOTO: Bobo

Opozicija v proračunih pogreša reforme, koalicija zadovoljna

Koalicijske poslanske skupine so vložile dopolnilo k zakonu o izvrševanju proračuna, s katerim povprečnino občinam vračajo na vladni predlog, za leto 2020 na 589 evrov. S tem želijo rešiti zagato, ki je nastala po tistem, ko je odbor DZ za finance občutno zvišal povprečnino občinam.

Ob tem je Golubović poudaril, da gre za najvišjo povprečnino v zgodovini Slovenije in da je ta vlada v letu 2019 in 2020 samo s povprečninami občinam dala za 70 milijonov evrov več.

Golubović je na vprašanje, ali torej po dogovoru koalicije glede povprečnin Bertoncelj nima več razloga za odhod, odgovoril: "Ne vidim nobenega razloga, da bi kdor koli delal dramo iz sprejemanja proračuna. Ta proračun in zakon o izvrševanju proračuna imata dovolj glasov tudi za primer veta DS." Kot je zatrdil, je vlada stabilna in ima kljub temu, da je manjšinska, dovolj glasov za temeljni dokument, kar je državni proračun.

"Proračuna sta dobro in realno pripravljena," je dejal Marko Bandelli (SAB), Robert Pavšič (LMŠ) je povedal, da zagotavljata pogoje za stabilno in konkurenčno poslovno klimo ter spodbujata večji izkoristek raziskovalnega potenciala, Igor Zorčič (SMC) pa ju je opisal kot takšna, ki omogočata gospodarski razvoj in odražata pravično socialno politiko.

"Prioritete vlade in teh proračunov so zdravstvo, znanost, varnost državljank in državljanov, gospodarstvo," je naštel Jani Prednik (SD). Pomembno je, da se sredstva za večino programov povečujejo, je dejal in ugotovil, da to velja tudi za nekatera ključna področja, ki so bila dolgo zanemarjena, denimo kulturo.

V opoziciji so do predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti pričakovano kritični. V SDS razvojne komponente v obravnavanih dokumentih ne vidijo. "Predlog proračunov ni razvojno in ne ciljno naravnan," je dejal poslanec Marko Pogačnik. Nadaljuje se zgolj dosedanja politika, ki pa ne ustreza klicu po reformah, je opozoril in vlado pozval k pripravi reform na področju pokojninskega sistema, zdravstva in dolgotrajne oskrbe.

Podobno menijo v NSi. "Proračunski dokumenti kažejo, da reformnih ukrepov ne bo, torej bo vlada tudi v letih 2020 in 2021 opravljala po naši oceni zgolj tekoče posle," je dejal Jožef Horvat. V njegovi stranki pogrešajo tudi ukrepe, ki bi pripomogli k dvigu produktivnosti slovenskega gospodarstva, to pa bi lahko dosegli predvsem z davčno politiko in odpravo administrativnih ovir.

Luka Mesec (Levica) v predlogu proračunov pogreša zadosten obseg sredstev za stanovanjsko politiko, železnice, domove za starejše, izpolnjevanje podnebnih ciljev ter raziskave in razvoj. Za slednje se sicer namenja več denarja, a po njegovem mnenju "ne dovolj, da bi mlade prepričali, naj po zaključku študija ne odhajajo v tujino". Eno redkih področij, kjer po oceni vlade varčevanje ni potrebno, je vojska oz. nakup orožja, je ugotovil Mesec in kot največjega dobitnika proračuna "v tem mirnem" letu izpostavil Sovo, ki bo dobila še enkrat več denarja kot zdaj.

Veliko ostrih besed je na račun predloga proračunov izrekel tudi Zmago Jelinčič (SNS). "Komisija za preprečevanje korupcije je najslabša institucija v državi, zunanja politika je katastrofalna, turizem je za 'kozlat'," je dejal in med drugim predlagal ukinitev vseh socialnih transferjev. "Zakaj bi plačevali lenuhe, ki sami nočejo delati," je pojasnil, a napovedal, da bodo poslanci njegove stranke proračuna kljub temu podprli, saj sta potrebna za nemoteno delovanje države.

Če ne bi imeli fiskalnega pravila, na podlagi katerega se za posamezno leto izračuna zgornja meja dovoljenih izdatkov, bi lahko za določene projekte namenili še več denarja, je ob tem menil Pavšič. "Proračunski presežek bi denimo lahko šel v investicije in znanost, a ne sme," je dejal. Ukinitev fiskalnega pravila bi podprl tudi Mesec, v nekaterih poslanskih skupinah pa svarijo pred takšnim dejanjem, med njimi v SMC in SDS.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža je povedal, da bosta s poslancem madžarske narodne skupnosti proračuna podprla. "Avtohtona italijanska in madžarska narodna skupnost pozdravljata povečanje sredstev za njuno delovanje," je dejal.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzz66
20. 11. 2019 15.02
+3
Skratka, čakajo nas novi tovarišijski davki. Toliko o tej in o vseh ostalih vladah. Upam, da moja otroka dočakata dan, ko se bo kakšen davek znižal ali ukinil.
puspan
19. 11. 2019 19.43
+3
Bertoncelj, finančni minister, kakršnega Slovenija še ni imela. Janša si grize ustnice, kako bi mu delal škodo, a mu enostavno ne uspe. V penzijo naj gre pa še dobro odpravnino naj mu dajo, bo manj škode za vso Slovenijo.
korintos23
19. 11. 2019 19.19
+6
Volga, ti si se rodila v Aegentini?
Volga Malek
19. 11. 2019 21.43
+1
@korintos23 ja in. Moji starsi so iz takrat Dravske banovine pod Kraljevino Jugoslavije kakor se je imenoval del Slovenije, marca 1945 so odsli prinesla plosce od ameriskih Slovenk Josephine Lausche und Mary Udovich to sta bile znane pevke v 1920tih in 1930tih ki smo jih imeli doma, tako da sem kot Volksdeutscherin se naucila govorit in pisat tekoco slovenscino poleg rodne nemscine. Svoje kulture nisem nikoli tajila, in jo cenim in jo imam rada in ko bi vi enkrat ziveli v tujini bi imeli radi domovino, nikdar ne bom pozabila tiste ki so jo peli Slovenci tudi v Argentini in sicer - Polje kdo bo tebe ljubil in to s takim zarom da se ne da opisat. Domovino je treba imet rad, ker je edini dom in varno zavetje, vsepovsod je lepo a doma je najlepse. In leta 1992 sem se vrnila v domovino, mojo staro domovino nazaj. Pogresam vec patriotizma v Sloveniji, tega primanjkuje.
piljan
19. 11. 2019 21.58
+5
Volga Malek
20. 11. 2019 08.56
-4
piljan
20. 11. 2019 09.18
+2
Veš,jaz sem tudi veliko trezen,ti pa tistega,kar bo morala imeti pod lasmi,nimaš nikoli.
Volga Malek
20. 11. 2019 09.34
-3
@piljan jaz imam ampak ne sodit po sebi druge 😂
piljan
20. 11. 2019 09.55
+1
Nikogar ne sodim po sebi,zato je pa zate tak rezultat.Veš,že tvoja samohvala kaže na veliko vakuma.Je pa tudi nekaj.
Volga Malek
20. 11. 2019 11.38
-2
piljan
20. 11. 2019 12.10
+1
Zate sigurno,pa še težko ni.Povej še kakšno domišljisko zgodbico.
Domendo
19. 11. 2019 19.10
-3
Za dve leti spisali isti proraćun, da jim nebo potrebno 2 leti nič delat in bodo lahko hodili v parlament taborit. Potem se bodo pa ukvarjali z predvolilno kampanijo.
peresni
19. 11. 2019 18.37
+2
milijarde našega denarja kradete vlada in opozicija...nič pa v stanovanjsko i in starostno problematiko. Vas bomo ven nesli!!!!!
korintos23
19. 11. 2019 18.58
+3
zajebant2
19. 11. 2019 18.21
-5
piljan moški spol sem, saj ti tudi "verjetno", čeprav nisem siguren, lahko pa na moji profilni sliki pogledaš, če je opica moškega spola ali ženskega, ker za tebe ne bo problem, ker si zelo " pameten"
piljan
19. 11. 2019 18.35
+4
Čak bjondi,zaradi mene si lahko tudi ONO,s tabo se ne mislim družiti.Če je pa slika merilo lepote...ah brez veze,bom brisan.
korintos23
19. 11. 2019 18.58
+4
Opica gor ali dol, lušten si pa kak satan.
zajebant2
19. 11. 2019 19.43
+0
trunck
19. 11. 2019 16.56
+5
Ali se kdo od komentatorjev spomni, kaj je Janez izsiljeval Boruta, da bi imel pozitiven proračun leta 2008. Mislim, da bi neke izdatke moral prestaviti v leto 2009. Zato, da bi imel Janez kljub konjukturi v obdobju 2005 -2008 vsaj eno leto presežek v proračunu. In za ta presežek se je fant zadolžil za 25 milijard, zaradi katerih še danes plačujemo 500 milionov obresti na leto. Slovensko gospodarstvo pa je bilo leta 2009 tako zadolženo, da se jeprodalo vse, kar je bilo kaj vrednega, banke pa smo sanirali s petimi milijardami. IN se danes oglašajo SDS-ovci, ki so takrat bili zraven in solijo pamet vladam, ki so nas potegnile iz dr-eka, v katerega sta nas pahnili SDS - vladi. Leta 2013, ko se Jauška ni mogel kreditirati, pa m je BDP padel za 11%. Ali lahko najdemo bolj nesposobnega PM-a??
trunck
19. 11. 2019 16.58
+8
Če slučajno Marjan odstopi, predlagam, da kandidira Denis Avdič. Ne vem ali bo dober PM. Vem pa, da bo 100% boljši od Janeza.
Domendo
19. 11. 2019 17.26
-5
Če ljudje nebi imeli interneta in nebi znali računati bi ti verjel kaj si napisal. Najbolj vesel bi bil, če bi vedel iz katere stranke si, da nebom nasedel, ko bodo volitve.
trunck
19. 11. 2019 17.31
+2
Verjamem, da ljudje znajo računati, vendar to pač ne velja zate. Ne samo, da ne znaš računati, tudi pisati ne znaš (vejice, pa to). Če ne boš šel na volitve, boš volil mojo stranko. Kapiš.
zajebant2
19. 11. 2019 17.46
-3
piljan
19. 11. 2019 17.58
+4
A dej bjonda,da si kdaj imela tak@en nick pa ne verjamem.Čeprav,nič nas ne sme presenetiti.
piljan
19. 11. 2019 17.59
+5
A daj,da si kdaj imela takšen nick pa ne verjamem.Čeprav,nič nas ne sme presenetiti.
piljan
19. 11. 2019 18.39
+6
No vsaj eden ,ki ima predlog,ne pa kot svečkarji,ki bi menjali,ne vejo pa kdo potem...no,vejo že,pa je še njih sram povedati.
Volga Malek
19. 11. 2019 16.11
+2
Socialisti zivijo na tuje kredite na tuj od drugih ljudi zasluzen denar kar je proracun 😂 Socialisti nikoli niso nicesar ustvarili. Nicesar. "Ce bi se socialisti spoznali na ekonomijo ne bi bili socialisti " je rekel von Hayek. Najbolj mi je pa vsec izjava Thatcherjeve o socializmu ki je zadela bistvo vsakega socialista: "Tezava socializma je v tem, da vam sčasoma zmanjka denarja drugih ljudi." "Socialisti vpijejo" Moc ljudstvu "in dvignejo stisnjeno pest, kot pravijo. Vsi vemo, kaj v resnici pomenijo - oblast nad ljudmi, moč nad državo. " je Margaret Thatcher opisala delovanje socialistov v enem svojih govorov leta 1981 , vse to kar je Thatcherjeva nastela ob opisu socialistov se vedno bolj cuti v negativnem smislu danes. "Socializem je filozofija neuspeha, krepost nevednosti in evangelij zavisti pa je njegova sorodna krepost enakopravna delitev bede." je izjavil Winston Churchill leta 1948 v Perthu na Skotskem.
piljan
19. 11. 2019 16.33
+7
Ti,ki vse veš,daj nam povej zakaj je Argentina dvakrat,ali celo trikrat bankrotirala,dokler ste večina vsi potomci domijev živeli tam?Na žalost vam to ni zadosti,pa bi potomci zbankrotirali še Slovenijo.Poden,od podna ste.
Volga Malek
19. 11. 2019 16.35
-3
@piljan Argentina ni 3x bankrotirala, sicer pa ne sodi vsakega cloveka po sebi bo slo ?
prašek
19. 11. 2019 16.38
+8
Čista resnica, Arđentina je samo dvakrat bankrotirala !!! Ampak potem se je Bajuk odselil v Slovenijo ☺☺☺
Volga Malek
19. 11. 2019 16.44
-3
Hahahahah ta levi o ekonomiji 😂 Argentina ni bankrotirala nikoli, bila je pa v krizi in to od leta 1998 do 2002 zaradi ruske in brazilske financne krize - v Braziliji zaradi devalvacije reala v januarju 1999. Od leta 2003 naprej pa Argentina belezi ekonomsko rast, da bi jo vodili vasi socialisti bi bila Venezuela ali Zimbabve.
prašek
19. 11. 2019 16.46
+5
Nadvse prijazno ti svetujem, da se kar vrneš v Arđentino !!!!!!
Volga Malek
19. 11. 2019 16.49
-3
@prasek nadvse prijazno ti bom odgovorila da se nekaj casa ne ;) ta levi pa lahko sli v socialisticne raje na zemlji v Venezuelo ali v Zimbabve ker tu gor neprestano prodajate "demokraticni" socializem 😂
piljan
19. 11. 2019 16.49
+5
Argentinke,jaz sodim tebe po tebi.Pa od kot ti ideja,da bi te po sebi?Moji predniki niso bežali,kot strahopetci.
prašek
19. 11. 2019 16.52
-1
Aristokratka ..... Jaz sem ti dal samo dober nasvet, zakaj bi trpela tu, če lahko uživaš doma !
Volga Malek
19. 11. 2019 16.53
-6
@prasek Slovenija je moja stara domovina in sem poleg Argentine tu tudi doma. ;)
ahim1225
19. 11. 2019 16.54
+4
Socialistični družbenopolitični sistem, ni bil uspešen nikjer na svetu!!!!!! Če kdo misli drugače naj našteje države, kjer je bil socializem uspešen. Marx se je hudičevo zmotil!
prašek
19. 11. 2019 16.55
-2
Aristokratka ...... Tukaj NISI doma !!! PIKA !
piljan
19. 11. 2019 16.56
+3
Argentinka,sem te že večrat vprašal,pa bom spet.Povej mi za en tvoj pameten post.Veš,tak,ki ima smisel???Do sedaj še ni bilo odgovora.
Volga Malek
19. 11. 2019 16.58
-4
@prasek to pravi 😂 ceprav je moj rod tu zivel vec kot 500 let do leta 1945. Leta 1992 sem se vrnila in sem tu in bom tu.
prašek
19. 11. 2019 17.03
+2
Jaz te ne bom izganjal, ampak Slovenija NI tvoj dom !!!!!
Volga Malek
19. 11. 2019 17.04
-1
@piljan ce post razumes je vsak post lahko pameten ,drugace je problem pri tebi ne v postu. Ja in nisem docakala odgovora, vedno so padale besede kot so svecka uzw.
Volga Malek
19. 11. 2019 17.06
-3
piljan
19. 11. 2019 17.11
+2
Res je Argentinka,lahko je pameten,ampak tvoj,hm,nemogoče.
Volga Malek
19. 11. 2019 17.16
+0
@piljan dokler pises na nacin kot je kopiral tvoj tale post spodaj ; "Svečka,reciva,da imaš prav.Samo neka vlada mora biti,torej katera namesto te?Preprosto vprašanje." Tvoji posti niso pametni, nemogoce res.
Volga Malek
19. 11. 2019 17.17
-3
@piljan kopija enega tvojega "pametnega" posta. Aplavz res. Vrhunsko, nimas kaj. Kopirala sem en tvoj post.
piljan
19. 11. 2019 17.26
+3
Se pravi svečka Argentinska,po tvoje potem država ne potrebuje nobene vlade???Da vidim tvoj pametni odgovor.Ne ponikni sedaj.
vinogradnik33
19. 11. 2019 17.33
+4
Volga Malek
19. 11. 2019 17.37
-5
@piljan drzava potrebuje pametno vlado, in pametne ljudi v njej ,ta levi ste svoje ze pokazali. Eish...no ponikni sedaj povedano po tvoje.
Volga Malek
19. 11. 2019 17.39
-5
@vinogradnik ne vem po katerem scenariju naj bi se to zgodilo. 4 leta vlade 04-08 nista nic proti 24 let levih vlad. In sedaj je tudi leva vlada na oblasti.
piljan
19. 11. 2019 17.40
+2
Aja,sedaj jo pa rabi.Daj svečkarka,katero?Če ve kdo,moraš ti.
Volga Malek
19. 11. 2019 17.46
-2
@piljan nekaj osnovne kulture bi pa ja lahko imel, eish tovarisi pa kultura sta 2 pojma, podobno kot tovarisi in ekonomija.
zajebant2
19. 11. 2019 17.48
-4
volga ne mantraj se z levaki, tak nič ne dojemajo in pišejo same laži
zajebant2
19. 11. 2019 17.49
-2
piljan
19. 11. 2019 17.53
+6
Vidva svečkarja sta ravno prava za pogovor o olturi.Malo se poučita,pa se potem javita.
Volga Malek
19. 11. 2019 18.36
-3
Volga Malek
19. 11. 2019 18.41
-2
Moderator hiter brisat komentarje da ne bo spet stara zenska kej prevec skritizirala....se vidi da kar tovarisem ni vsec podomace stari pac zbrisejo 😂
piljan
19. 11. 2019 18.42
+2
Vidim po tebi in ti celo mAlo zavidam...ne preveč.
Volga Malek
19. 11. 2019 18.59
-3
@piljan 😂 zgleda vas je veliko ko ste s Super Marjanom skupaj skakal v bazen brez vode.
Volga Malek
19. 11. 2019 19.08
-3
Stara sola, stara praksa. Meni pa res ne boste prodali socializma, dajte to naivne ljudi prepricevat kak je to lustno pa smo vase uspehe vidli v Venezueli in v Zimbabveju. Kot je rekla Margaret Thatcher : "Socialisti vpijejo" Moc ljudstvu in dvignejo stisnjeno pest kot pravijo. Vsi vemo kaj v resnici pomeni oblast nad ljudmi, moc nad drzavo." To je rekla Margaret Thatcher ze leta 1981 in zadela je bistvo socializma, da se ne gre za ljudi kar je slepilo ampak zgolj za moc nad drzavo.
piljan
19. 11. 2019 19.26
+6
Svečka,ko si napisala do konca,si še vedela kaj si hotela povedati???
Volga Malek
19. 11. 2019 19.31
-4
@piljan a razumes kaj pises ? Ce ne gre pa beri pocasi.
Volga Malek
19. 11. 2019 19.35
-5
@piljan nocem bit nesramna ali si neumen da ne razumes kaj pise ali treniras ? 😂
Volga Malek
19. 11. 2019 19.44
-4
@piljan zgleda si veckrat zapojes ono ; "jaz sem ze tak znucan da vcas ne vem ka nucam ,kok naj lotim kake se stvari, ajajaj , tist kar nucam nimam ,ti kar nucam nimam tak se zadne cajte mi godi." 😂
piljan
19. 11. 2019 20.48
+7
Ti veš,tega komada pa ne poznam,se pa vidi,da je tebi všeč,ker te opisuje v piko natančno.Nimaš na ta tvoj opis nobenega razloga za ponos.
Volga Malek
19. 11. 2019 21.01
-3
piljan
19. 11. 2019 21.21
+2
Hmm,niti ne,vidim,pa ,da ti resnica o tebi ni ravno všeč.Imaš prav,na tvojem mestu nebi bila nikomur.
Volga Malek
19. 11. 2019 21.54
+0
piljan
19. 11. 2019 21.59
+3
Volga Malek
20. 11. 2019 08.19
-3
@piljan bog ne daj a mislis da mi gre tako slabo. 😂
piljan
20. 11. 2019 09.23
+5
Slabše,zato se pa bojim,drugače se nebi.
šlogar
20. 11. 2019 10.08
+3
Pa ja nisi ti prišla v Slovenijo, da bi rešila s svojimi so mišljeniki slovensko vlado?Malo morgen! Argentina tako gospodarsko blešči, da je škoda, da nisi ostala tam in p'rišla med levake, ha,ha!
Volga Malek
20. 11. 2019 12.42
+0
piljan
20. 11. 2019 15.45
+3
Svečka,ti si se očitno res zaljubila v levake.Ni nič čudnega,vsi svečkarji so ali pulkljasti,ali pa stari,betežni.Večina pa nekdanji komunisti,ki vse kar imajo so dobili v Yugi.
Volga Malek
20. 11. 2019 20.52
+1
ich123
19. 11. 2019 15.59
+1
Za nas bi bilo najbolje, da odstopijo vsi z komedijantom na čelu !!
komarec
19. 11. 2019 16.01
+3
In nato nove volitve, zmaga Janša pa vlade ne bo znal sestaviti. Ja kaj smo pa razumeli?
piljan
19. 11. 2019 16.21
+3
piljan
19. 11. 2019 16.50
+3
brabusednet
19. 11. 2019 14.21
+23
Brez Jelinčiča bi vlada že slovo jemala.On pa gleda na svoj žep saj mu bo baba vse pobrala,ker se ločuje.Od nečesa pa mora živet in čas zapravljat.
prašek
19. 11. 2019 14.22
+17
piljan
19. 11. 2019 15.05
+5
Svečko,reciva,da imaš prav.Samo neka vlada mora biti,torej katera namesto te?Preprosto vprašanje.
piljan
19. 11. 2019 15.22
+3
snežek
19. 11. 2019 15.23
+7
piljan: to, kar si povedal, je bistvo. Pri nas opozicija samo ruši, ruši in še enkrat ruši, samo da bi mogoče prišla na oblast pred rednimi volitvami. To je skrajno neodgovorno. Ne rečem, če bi vlada res delala slabo, vendar je evidentno, da dela dobro in v skladu z možnostmi, ki jih ponuja parlamentarna demokracija z vsemi svojimi zavorami. Primer je ukinitev dodatka na delovno aktivnost, ki ga je zminiral Državni svet iz same nagajivosti. Vsi vemo in vrabci čivkajo, da se socialni transferji izkoriščajo na veliko in da je potrebno narediti tukaj red. Šarčeva vlada je imela hrabrost zagrizti v to kislo jabolko, čeprav se zaveda, da ji bo podpora takoj padla. Vendar ne moja in še mnogih, ki jo pri takih potezah podpiramo. Finančni minister je prvi minister, ki z državno blagajno upravlja enostavno in vsem razumljivo. On ne zavija svoje nesposobnosti v plašč visokoletečega izrazoslovja. Všeč mi je od vsega začetka in njegov odhod bi bilo slabo za Slovenijo.
piljan
19. 11. 2019 15.39
+6
Snežak,že leta se sprašujem ,glede na to,da je iz yuge nastalo 7 držav,ravno mi Slovenci imeli tako smolo,da smo fobili totalno nesposobnega komunista dohtar janško in njegove svečkarske zdraharje.A ni zanimivo,da na smrt sovražijo komuniste,jih pa brezpogojno podpirajo.
komarec
19. 11. 2019 16.05
+2
Vedno se najde kakšen jelencic. Naprimer pri zadnjih predsedniških volitvah je bil ta jelencic SDS.
Volga Malek
19. 11. 2019 14.20
-3
Le kdo klicari na "neodvisni medij" da se komentarje ki so kriticni do oblasti skrije ? O kako se tovarisi bojijo demokracije in svobode govora....to jim je trn v peti. 😂
prašek
19. 11. 2019 14.21
+16
V Arđentini tega ni . Kar nazaj tja se odpravi !!!
Volga Malek
19. 11. 2019 14.39
-1
Sredina
19. 11. 2019 14.50
+8
Ato misls na Novo, oni se predstavljajo kot "prvi v sluzbi resnice" 24ur je privat medij in lahko poroca kot zeli
Volga Malek
19. 11. 2019 14.57
-3
@sredina a mislis da ceski lastniki vedo kaj se dogaja v Sloveniji ? Ceska je clanica skupine V4 - visegrajske skupine poleg Poljske, Avstrije, Slovaske in Madzarske. Velika razlika je med 'nasimi' mediji in mediji prej omenjenih drzav. Velika razlika.
Sredina
19. 11. 2019 15.05
+7
Avstrija ni v V4, hkrati pa ne vem kaj imajo drzave V4 s 24 ur...kvecjemu bojo manj kriticno porocal o ceski to je pa tut vse..Je pa V4 dalec od standardov, ki naj bi jim sledile demokraticne drzave, korupcija, nacionalizem, omejevanje svobode medijev, omejevanje avtonomije visokega solstva, poseganje v svobodo sodstva itn.
Sredina
19. 11. 2019 15.07
+7
Ce te pa tko mot 24 ur pa jih pav ne ber, pa ber Zoltana od Orbana, on ma po tvojih stabdardih zihr najbolj objektivno porocanje, pejt se sam na Mađarsko, pa bos najbol srecen...vsak posameznik pa mora bit sposoben sprejete informacije kriticno ovrednotit, ce ti tega nisi sposoben, je to tvoj problem
prašek
19. 11. 2019 14.16
+8
» Rafaeluss 19.11.2019, 14:07:17 0 Tudi kot mesar si zanič, lepo meso za zreske se ne razreže za golaž, to vem se jaz ki sem EKONOMIST :) «........................... Kaj so zreski ????? Slab ekonomist, ki niti slovensko ne zna ! Za povrhu pa, ko imaš pred seboj celega bika, se moraš odločati, kam boš kakšen del namenil ! Npr. bočnik sigurno ne bo rezal za zrezke , etc !
prašek
19. 11. 2019 14.18
+6
Si v življenj že slišal za florentinca ????? No povej mi, kateri del bi ti uporabil za florentinca ????? Pa ni treba googlat ☺☺☺
šlogar
19. 11. 2019 14.15
+3
No, jaz bi rekel takole. Doma imaš toliko in toliko denarja. Čez te možnosti ne moreš. Ne morem pa na plac, sesti na pločnik in iztegniti roko. Pač ne gre. Je pa tako. N.pr pri nas je deležen napredka samo tam kjer je sedež občine, os5tali se moramo zadovoljiti s tu in tam kakšno cestico, za kanalizacijo pa pač ni. Se je žunap tako odločil, da bo raje naredil v mestu knjižnico ( novo, no ja) plavalni bazen ( no ja je ta pač premajhen) itd.itd. Torej župani malo manj ambiciozno pa bo denar šel tja kjer je bolj potreben in ga bo malo manj za vaše postavljanje kajne!Vam bomo manj ploskali ampak kaj hujšega pa ne boste doživeli!
Volga Malek
19. 11. 2019 14.14
-5
Zanimivo kako hitro izginjajo komentarji ki so kriticni do oblasti kako hitro jih trobilo skrije.... 😂
piljan
19. 11. 2019 15.24
+8
Argentinka ,če so zraven še lažnivi in otroški kot tvoji,pa je res vseeno,če brišejo.
Volga Malek
19. 11. 2019 15.38
-5
@piljan "Svečko,reciva,da imaš prav.Samo neka vlada mora biti,torej katera namesto te?Preprosto vprašanje." kaj pa tvoj s "sveckami" ? no bo kaj ?
Volga Malek
19. 11. 2019 15.41
-2
@piljan svecka, vosceni, jajo in druge besede so zaljivke za opozicijo aja teh se pa ne sme brisat. to je pa tovarisem dovoljeno kajne
piljan
19. 11. 2019 17.45
+3
Niso ksvečka,vsak na koncu dobi kar zasluži.O žalitvah raje molči.
Uporabnik443897
19. 11. 2019 14.04
-1
Moreniten, reci bom ali ne bom, mogoce pa bom ali lahko da bom ali.... ko kaka PUNČKA !!!
Uporabnik443897
19. 11. 2019 14.05
-6
p.p. Pač levičarji, tudi za eno samo besedo ne STOJIJO !!!
igy02
19. 11. 2019 13.46
-2
Ponavadi za vse tiste, ki nam niso všeč rečemo, da niso diht. Ampak s to Bratušco je pa res nekaj narobe. Za ministrico bi dala brezposelno Avstrijko? Kake možgane moraš imeti, da se to spomniš. Aja, od Bratušce.
Domendo
19. 11. 2019 13.08
+2
Ženska iz sds vladi nastavlja ogledalo prašek in podobni so se pa skrili. Neprecenljivo.
prašek
19. 11. 2019 13.14
+1
Prisežem, da jaz nisem v vladi. In tudi nikoli ne bom !!! Mene čaka še kakih 40 kg mesa za zrezat v zrezke ali za golaž ! Ti pa le še kakšno kozlarijo napiši !
Domendo
19. 11. 2019 13.24
+7
Najvišji proračun v zgodovini Slovenije in za reševanje stanovanjskega problema so namenili 3,7 miljonov eur. Ugani koliko namenjajo za migrantsko krizo. Dalje nebom našteval. Ti pa zdaj lahko napiše kdo je kriv.
dragan krstic
19. 11. 2019 13.36
-3
Kaj ga sprašuješ kdo je kriv? Saj veš njegov odgovor: Janez Janša.
Uporabnik443897
19. 11. 2019 14.07
+0
Tudi kot mesar si zanič, lepo meso za zreske se ne razreže za golaž, to vem se jaz ki sem EKONOMIST :)
Uporabnik443897
19. 11. 2019 14.08
-2
santamaura
19. 11. 2019 13.07
+6
Minister Bertoncelj je na sprejem proračunov vezal zaupnico - Jaz mu nekako ne zaupam, ker ni še nobene pametne ideje predstavil - Kar nekaj jamra in cvili, da ni denarja. Seveda je denar, samo razdeliti ga je treba pošteno. Nihče , ki je pošteno delal ali dela v tej državi ne bi smel biti reven. Dežela Slovenija ne leži v puščavi. Pri nas imamo rodovitna polja, gozdove in vodo - Nov Proračun - Za koga????
ROMELS
19. 11. 2019 13.05
+8
Bomo videli, kako si bodo naš proračun hodili ogledovati britanci, nemci, holenderji, danci, čehi...........itd.
User1553709
19. 11. 2019 13.03
+3