Slovenija

Slovenski reševalci uspešni v Turčiji

Ljubljana/Duzce, 15. 11. 1999 22.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska enota za reševanje iz ruševin Uprave za zaščito in reševanje je danes nadaljevala z delom v turškem mestu Duzce, ki ga je prizadel petkov katastrofalni potres z močjo 7,2 stopnje po Richterjevi lestvici. Slovenski reševalci - 12 vodnikov psov z 12 psi, ki so v Turčijo prispeli včeraj zjutraj, opažajo, da delo otežuje pomanjkljiva organizacija reševanja v mestu. Zelo je tudi hladno, ruševine pa so takšne, da upanje, da bi še našli kakšne preživele, hitro kopni.

Kot so za STA povedali na Upravi za zaščito in reševanje, so slovenski reševalci v ruševinah včeraj odkrili preživelo žensko in jo tudi sami izkopali oz. rešili. Našli so še dve drugi osebi, a ju niso zmogli sami odkopati, saj sta bili precej zasuti.

Mesto je danes okrog 11.30 stresel še en močan potresni sunek, ki pa ni porušil novih stavb. Sicer pa slovenski reševalci, ki preživele iščejo v tričlanskih ekipah, opažajo, da so ljudje zelo apatični. Tisti reševalci, ki so bili v Turčiji že ob nedavnem hudem potresu, zatrjujejo, da so bili ljudje takrat bolj ustrežljivi in pripravljeni pomagati.

Na Upravi za zaščito in reševanje so še pojasnili, da v mestu Duzce delujeta dva štaba, in sicer krizni štab turške vlade in pa operativni center Združenih narodov; slovenski reševalci imajo stike z obema. V turškem taboru se srečajo zjutraj ob 9.00 in zvečer ob 18.00 ter se dogovorijo o nadaljnjem delu in razporeditvah.

Slovenski reševalci, ki so ves čas tudi v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Turčiji, bodo domov odpotovali predvidoma v sredo, 17. novembra.

V tokratnem potresu v Turčiji je umrlo najmanj 450 ljudi, več kot 2350 pa je ranjenih. Doslej so rešili več kot 40 oseb.