Slovenija

Slovenski škofje do nadaljnjega odpovedali vse maše

Ljubljana, 12. 03. 2020 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski škofje so izdali izredna navodila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so zapisali, spremljajo ukrepe države, glede na zaostrene razmere pa po posvetu s strokovnjaki do nadaljnjega odpovedujejo vse svete maše, krste, poroke, verouk in druga srečanja. Podobne ukrepe so sprejeli v evangeličanski cerkvi, vse aktivnosti pa je odpovedala tudi islamska skupnost.

Slovenski škofje so po posvetu s strokovnjaki zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer sprejeli ukrepe za spopadanje z novim koronavirusom. Do nadaljnjega so tako odpovedali vse svete maše, spovedovanja ter vsa srečanja in druge dogodke.

V cerkvah le osebne molitve največ 10 vernikov na ustrezni medsebojni razdalji

"Duhovniki darujejo svete maše po sprejetih namenih izključno zasebno, brez prisotnosti vernikov. Somaševanje duhovnikov in skupno obhajanje ni dovoljeno," so zapisali škofje in dodali, da niso dovoljene niti svete maše, križevi poti in druge oblike pobožnosti na prostem.

Slovenski škofje so do nadaljnjega odpovedali vse maše, krste, poroke in verouk, pogrebi pa so dovoljeni le v ožjem družinskem krogu brez maše.
Slovenski škofje so do nadaljnjega odpovedali vse maše, krste, poroke in verouk, pogrebi pa so dovoljeni le v ožjem družinskem krogu brez maše. FOTO: Damjan Žibert
Vse aktivnosti je do nadaljnjega odpovedala tudi islamska skupnost v Sloveniji v prostorih skupnosti. Ukrep je sledil razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji, so sporočili iz islamske skupnosti. Mešihat islamske skupnosti je že v ponedeljek razpravljal o aktualnih razmerah glede širitve novega koronavirusa in sprejel sklep o omejitvi obiska prostorov, kjer se opravljajo molitve.

"Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila," so še dodali.

Župniki morajo na vrata cerkva pritrditi obvestilo, da so maše do nadaljnjega odpovedane, v cerkvi ali kapeli pa je možna osebna molitev zdravih vernikov, v kolikor v njej ni več kot 10 oseb in so med seboj oddaljene vsaj meter in pol.

Kjer je to mogoče, so lahko cerkve v času epidemije odprte izključno za osebno molitev zdravih vernikov, brez simptomov akutne pljučne bolezni, prisotnih je lahko največ 10 oseb na ustrezni oddaljenosti, tako cerkev pa je treba dvakrat dnevno očistiti z razkužilnimi sredstvi, razkužilo za roke pa mora biti na voljo tudi vernikom.

Pogrebi le v ožjem krogu, odpovedani krsti, poroke in verouk

"Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila," so zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

"Vsi verniki (še zlasti starejši) naj se preventivno samoizolirajo ter posvetijo čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije," so zapisali slovenski škofje.
"Vsi verniki (še zlasti starejši) naj se preventivno samoizolirajo ter posvetijo čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije," so zapisali slovenski škofje. FOTO: 24UR

Dodali so, da na smrt bolnim bolnikom duhovnik lahko podeli bolniško maziljenje, v kolikor sta oba ustrezno zaščitena. Vsi krsti in poroke se prestavijo.

Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

Do preklica po župnijah tudi ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. "Kateheti naj starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki," naročajo škofje.

Škofje vernike pozivajo k molitvi

Škofijske in župnijske pisarne, cerkveni arhivi ter drugi cerkveni uradi ostanejo do nadaljnjega zaprti. Verniki naj se na župnijske urade obračajo preko telefona in elektronske pošte.

"Katoliški vrtci, šole in druge izobraževalne ter karitativne ustanove morajo slediti navodilom NIJZ in ministrstva. V samostanih naj redovnice in redovniki omejijo izhode ter stike z zunanjimi obiskovalci. V samostanskih kapelah naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo."

"Vsi verniki (še zlasti starejši) naj se preventivno samoizolirajo ter posvetijo čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije," zaključujejo škofje, ki vabijo "vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da v zahtevnem času epidemije okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda."

V Slovenski evangeličanski cerkvi želijo ob epidemiji ljudem stati ob strani 

V Slovenski evangeličanski cerkvi prav tako podpirajo ukrepe, ki so jih zaradi širjenja novega koronavirusa sprejele pristojne institucije in jih bodo tudi upoštevali ter izvrševali. Navkljub resnosti stanja ni časa za paniko, ki bi povzročila še večje težave, je v sporočilu za javnost v imenu Slovenske evangeličanske cerkve zapisal tiskovni predstavnik in nekdanji škof Geza Erniša.

Je pa čas za realno oceno stanja, v katerem smo, brez takojšnjega preračunavanja, koliko nas bo to vse skupaj stalo. "Na prvem mestu so ljudje, kajti ljudje ustvarjajo milijarde, in ne milijarde ljudi," meni Erniša. Kot je še ocenil, smo "vsi skupaj v istem čolnu in ne sme nam biti vseeno kam ta čoln pluje". Ob tem je zaželel, da bi vsi stopili skupaj ter v sodelovanju s stroko in osebnim ravnanjem naredili vse, da to grožnjo zdravju in življenju premagamo in življenje vrnemo v vsakdanje tirnice.

Evangeličanska cerkev je na podlagi razglasitve epidemije sprejela tudi nekaj ukrepov, podobne tistim, ki so jih izdali katoliški škofje. Tako od petka odpadejo tudi vsa bogoslužja in pobožnosti v evangeličanskih cerkvah in kapelah. Odredba velja do preklica. Vernike ob tem spodbujajo, da doma berejo Sveto pismo, molijo ali sprejemajo radijska oz. televizijska bogoslužja, so zapisali v sporočilu za javnost. Pogrebni obredi naj potekajo v ožjem družinskem krogu in v čim krajši obliki.

Prav tako se do nadaljnjega prekine poučevanja verouka, ki se bo znova začel hkrati z začetkom pouka v šolah, veroukarji, še posebej konfirmandi, pa naj snov predelajo doma skupaj s starši. Cerkve so lahko čez dan odprte, a naj služijo osebni pobožnosti, so navedli. Pri tem naj se upošteva ustrezno oddaljenost med osebami, klopi in ključe v cerkvi pa naj se po uporabi razkuži. Poleg tega morajo biti v cerkvah nameščena razkužila.

V evangeličanski cerkvi vernikom in vernicam svetujejo, da naj se ob znakih lažje obolelosti samoizolirajo. Čas naj posvetijo molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in družinskih članov ter za čimprejšnji konec epidemije. Za konec vse vernike, vernice, duhovnice in duhovnike pozivajo, da naj aktivno spremljajo in upoštevajo napotke NIJZ in drugih zdravstvenih institucij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cervantes Saavedra
13. 03. 2020 16.25
+2
ZA Lumpx (13.03.2020, 12:29:23): A tvoj nasvet o nepljuvanju drugače mislečih (po enakomislečih torej lahko?) velja tudi za desničarje? Morda celo za novega ministra kulture Vaska Simonitija, ki slovi po svoji "kulturnosti" v javnosti. Ki bi po tvojem nasvetu moral moliti za svoje starše, posebej za zbeganega očeta Rada Simonitija. Ta je namreč leta 1943 odšel kar k partizanom, ne pa k pravim domobranskim rodoljubom. In je nepremišljeni Rado celo zložil prvo slovensko partizansko opero (Partizanka Ana), za polno mero pa še samospeve na partizanska besedila Karla Destovnika Kajuha.
Ost1234
13. 03. 2020 14.11
+2
Pa pravte da je bog vsemogočen ... Vse na Zamlji ustvaril v petih dneh, zoper virus pa nima nobene moči ... Beda božja ...
d_evil
13. 03. 2020 13.30
+2
saj te pa bog čuva.
peresni
13. 03. 2020 12.37
+3
Bo šlo en teden brez navodil in pravovermega šnelkursa?
Lumpx
13. 03. 2020 12.29
+0
Levaki manj pljuvat po drugace mislecih in vec bo treba delat. Dokler pa tale virus ne mine pa lahk tud kdaj zmolite kako molitev zase in se bolj za vase starse.
Nidani
13. 03. 2020 17.16
Ja, čas zapravljen za molitev, je nadvse produktiven....ccccc
krnekilojz
13. 03. 2020 11.27
+5
Verniki a v tem primeru pa bogec ne pomaga? Aja to je njegov veliki plan!
majmun11223344
13. 03. 2020 11.18
+3
Molite bratje in sestre😂 Mogoče se vas bog usmili😂 In vam pomaga, kot je pomagal kristjanom. Pri kugi, ospicah, španski gripi...
jg57
13. 03. 2020 11.28
+1
Kuga je izginila, španske gripe ni, ošpice pa obvladujemo s cepljenjem. Ti še kaj ni jasno?
papi1
13. 03. 2020 11.38
+1
Vse te bolezni smo premagali ljudje, ne bog. Pojavile se pa niso same od sebe, od nekod so se vzele. Tebi tudi ni čisto jasno, a ne?
jg57
13. 03. 2020 13.23
+0
granit-kocka
13. 03. 2020 08.31
+0
Komentarji so zelo neprimerni,so odraz neinteligencije komentatorjev,škoda.
jg57
13. 03. 2020 11.30
+2
So pač na nivoju osnovnošolskih otrok. Nekateri niso imeli možnosti izobrazbe, drugi se niso hoteli učit. Moraš razumet!
papi1
13. 03. 2020 08.08
+4
Bemti, kje pa je sedaj bog? Izgleda, da mu je po godu, da ljudje umirajo!?
Lumpx
13. 03. 2020 08.05
-5
Levaki pac morajo pljuvat in nakladat gnilo slamo vsepovsod. Navduseni bi bili samo ce bi prislo v slovenijo kakih 10.000 "social turistov", ki jih imajo rdeci dost raje kot nas slovence ki delamo in placujemo davke.
krnekilojz
13. 03. 2020 11.28
+3
13klu?
13. 03. 2020 07.29
+3
denarja za vofer tud ne pobirajo in ga je treba sterilizirat
Vest-naroda
12. 03. 2020 21.55
+3
Kaj ni Bog ustvaril vseh živih bitij, torej tudi vse viruse? Samo vprašam.
tistntadruj
12. 03. 2020 21.36
+2
MA JE TRJBA MOLIT BL HITRO E! : )
brddd
12. 03. 2020 21.34
+1
Nehali bojo prati možgane .
Chopper
12. 03. 2020 21.22
+1
Upam, da niti zvonili ne bodo vec!!!
mojcd
12. 03. 2020 21.06
+8
buh nam pumagi
Našvasan_zob
12. 03. 2020 21.35
+7
felix59 drugič
12. 03. 2020 21.01
+14
Kaj to pomeni , da tudi Velike noči ne bo pa šunke in pirhov?
Nightrider
12. 03. 2020 21.13
+14
Niso ukinili praznik 🙈🙈 Velika noc bo, samo mase ne bo
mackintosh
12. 03. 2020 21.47
+0
ivan.z Doba
12. 03. 2020 21.01
+9
Žegnano vodo grgrat, 100 evrov župniku, pa ti je zagotovljeno božje kraljestvo. Pa ne kuhar'ce šlatat!
26277
12. 03. 2020 20.56
+3
Cerkev.... tako napredna,, razgledana institucija,, pa zamuja vsaj en mesec. Grem bruhat.
dpmem
12. 03. 2020 21.00
-11
26277
12. 03. 2020 21.13
+7
26277
12. 03. 2020 21.24
+10
Svoje sem povedal,, ti pa žališ. Vpraši se malo po vzgoji,, si mogoče zahrbten?
krnekilojz
13. 03. 2020 11.30
+4
on je tipični vernik! To jih v cerkvi učijo!
Našvasan_zob
12. 03. 2020 20.51
+7
Vsemogočni je kapituliral zaradi ene gripe.... amen...
1918
12. 03. 2020 21.41
-3
Vsemogočni je samo poslal opozorilo, on nikoli ne kapitulira, pa če ti vanj verjameš al pa ne
mackintosh
12. 03. 2020 21.48
+6
on je tudi ta virus ustvaril po defoltu kar v rkc učite naivce :)))