Slovenija

Slovenski startup leta je podjetje Inno Lab

Ljubljana, 21. 06. 2022 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje Inno Lab, ki želi z zabojčkom eksperimentov Innobox otroke navdušiti za fiziko, matematiko in računalništvo oz. naravoslovje. V finale so se uvrstila še podjetja DeltaHub, Epidemic, mPOR in SaleSqueze, so sporočili organizatorji izbora.

Innobox je škatla poučnih in zanimivih poskusov, otroci pa vsakič spoznajo še dosežke slovenskih znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov. Poskusi so varni. Ekipa Inno Laba je zanjo na podelitvi na Ljubljanskem gradu prejela kristalni kipec, nagrado, ki jo 15. leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Največje veselje ustanoviteljice Innoboxa Teje Bajt je prenašati strast do naravoslovja in znanosti na otroke. Ekipa se je Sloveniji predstavila na Štartaj Slovenija 2020, zdaj pa je njihova ideja pripravljena na preboj na tuje trge prek italijanskega Amazona. "Zmaga na slovenskem startupu nam pomeni ogromno. Vsi vemo, da imamo v Sloveniji super tehnološka podjetja, raziskovalce, inženirje in preostale, ta talent pa moramo začeti vzgajati zgodaj. In to je tudi naša želja," je povedala Bajtova.

Teja Bajt
Teja Bajt FOTO: Aljoša Rebolj

Gospodarski minister Matjaž Han je na dogodku dejal, da bo prihodnost vseh nominirancev za startup leta svetla, ne glede na izid tekmovanja, pri tem pa izpostavil, da se na svoji poti lahko zanesejo na kakovostno in dobro organizirano podporno okolje. "Moja najpomembnejša prioriteta bo gotovo dvig dodane vrednosti in do nje bomo prišli z vlaganjem v vseh fazah razvoja in rasti podjetij, spodbujanjem v tehnološko napredne naložbe in umeščanjem v mednarodne verige vrednosti," je povedal.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič pa je dodala, da je letošnji zmagovalec dokaz več, da na mladi generaciji podjetnikov svet stoji. "Strast do novih idej, njihovo uresničevanje in zagon uspeti so kljub negotovim časom tudi v slovenskem prostoru zelo živi, kar nas izredno veseli. Pohvaliti moram tudi ostale štiri finaliste, saj prav vsi pripovedujejo pohvale vredno zgodbo podjetništva," je menila.

Finalni izbor Slovenski start:up leta 2022 je potekal na sedežu Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), ki je tudi partner nagrade. Pet finalistov se je predstavilo pred strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Benjamin Kumalić (Bird Buddy), Jure Knez (Dewesoft), Dušan Omerčevič (LeanIX), Marko Lukič (Lumar), Maja Tomanič Vidovič (Slovenski podjetniški sklad), Jure Mikuž (South Central Ventures), Kristina Kočet Hudrap (TIKO Pro) in Andraž Tori (Outbrain).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pubc
22. 06. 2022 08.52
+0
Indoktorizacija takoj ko že shodiš. Vse v škatlice
alicante123
22. 06. 2022 08.41
+1
Naredi si sam kompleti za otroke obstajajo že skoraj stoletje, od raznih robotkov, solarnih lučk, kemijskih setov, baterije iz krompirja, LED vetrnic... Ne vidim, kaj je tu tako inovativnega.
NotMe
22. 06. 2022 08.29
+2
Kaj je tu inovativnega res ne vem. Razen cene. 20 e za en poskus, ma kaj so kuku? V babycentru je na voljo 10plus takih kompletov, vse je notri, reagenti, očala, pribor, slovenska navodila, za ceno od 10-25 evrov za 120!!!!!!! poskusov. In takilele robotki za 10 evrov. Ali pa roba iz mladega tehnoveda, vrhunski kompleti z 80 in več poskusi za 35 - 50 evrov. Kako najdejo naivneže, ki tole kupijo, res ne vem.
Geres
22. 06. 2022 08.11
+1
DBH
21. 06. 2022 21.57
+3
Ta Start-Up okolja počasi postajajo sama sebi namen, vse več inkubatorjem ali kakorkoli se že poimenujejo, se gre zgolj za to, da lepo črpajo sredstva z raznih evropskih razpisov, na koncu je saldo takšnih in drugačnih inovativnih idej verjetno precej globok minus. Pišem bolj po občutku, koliko sem imel stika s Start-Up okoljem, mogoče (upam!) se motim.
NotMe
22. 06. 2022 09.20
+1
Tako je. Edino inovativno je cena, ala jim vera, da prodajo en poskus za 20 evrov, medtem ko konkurenca ponuja za 15 evrov 50 poskusov
RdecaPesa
21. 06. 2022 21.55
-1
Take neesencialne stvari delajo tile startupi. Malo prevec nisne. Pol jum pa hitro zmanjka kupcev.
Kuku456
21. 06. 2022 21.25
+2
Čez pet let pa v stecaj