Slovenija

Slovenski turisti kljub nemirom v Egipt

Ljubljana, 29. 01. 2011 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z letališča Jožeta Pučnika sta v Egipt odleteli dve letali. Vsi potniki, ki so s turističnimi agencijami nameravali odpotovati tja, so tudi odšli.

Zaradi nemirov v Egiptu se turistične agencije z odpovedmi turističnih aranžmajev za zdaj ne soočajo. Z ljubljanskega letališča sta danes v Egipt odleteli dve letali.

Kot je povedal Mišo Mrvaljevič iz agencije Kompas, je dopoldne v Šarm el Šejk poletelo okoli 40 njihovih strank, še okoli 40 pa jih bo šlo popoldne v Hurgado. Približno toliko se jih bo iz obeh letovišč ob Rdečem morju, ki sta za zdaj varni, tudi vrnilo, saj danes poteka zamenjava gostov, je pojasnil.

Slovenski turisti so zjutraj odpotovali v Šarm el Šejk.
Slovenski turisti so zjutraj odpotovali v Šarm el Šejk. FOTO: Reuters

Če bi se potniki odločili za odpoved potovanja, ne bi bili upravičeni do povračila stroškov, pri Kompasu pa tudi še ne razmišljajo, da bi se odločili za odpoved potovanj s svoje strani. "Naši potniki so danes odšli. Naslednji bodo odšli naslednjo soboto. V enem tednu pa se lahko veliko zgodi. Morda bomo mi tisti, ki bomo odpovedali potovanje, če bomo ocenili, da položaj ni več varen," je pojasnil.

Odpovedali pa so potovanja v Kairo. Zadnjo skupino v egiptovski prestolnici so imeli v četrtek, v petek pa že nobene več, je povedal Mrvaljevič.

Pojasnil je še, da položaj spremljajo in da je skrb za varnost potnikov na prvem mestu. "Ko se odločimo, da nekaj ni več varno ali pa da lahko ne bi bilo več varno, takoj ustavimo potovanja," je še zagotovil. "Imeli smo že nekaj tovrstnih primerov. Včasih smo izvajali potovanja v vzhodni Turčiji, ko pa se je začela vojna v Iraku, smo nehali, čeprav tja še vedno hodi cel kup agencij. Mi mislimo, da ni varno. Podobno je tudi z Jemnom, kamor tudi ne želimo hoditi, ker mislimo, da ni varno," je še pojasnil.

S Palmo v Egiptu trenutno okoli 180 turistov

Tudi pri agenciji Palma so povedali, da so vsi tisti, ki so nameravali danes oditi v Šarm el Šejk, tudi odšli, prav tako pa ni nobenih odpovedi za polet v Hurgado. Tudi v tej agenciji ocenjujejo, da je v teh dveh letoviških mestih varno in da ni razlogov, da bi potniki odpovedovali potovanja iz varnostnih razlogov. Tako jih, če se za to vendarle odločijo, čakajo stroški odpovedi potovanja, so pojasnili v Palmini poslovalnici v centru Ljubljane.

Predstavnica agencije Leonida Petek - Rovšnik je pojasnila, da je z njihovo agencijo trenutno v Egiptu okoli 180 turistov. Ocenjujejo, da se bo situacija čez konec tedna umirila.

Sonček bo povrnil denar

Le na agenciji Sonček so povedali, da so nekaj odpovedi že dobili. Hkrati pa so zagotovili, da se njihove stranke lahko odločijo za odpoved potovanja brez stroškov in da jim povrnejo denar. Podobno so se sicer odločili tudi v skupini turističnih agencij TUI, katere del je Sonček.

Zaradi izrednih razmer so številne države svojim državljanom odsvetovale potovanja v Egipt oziroma jih pozvale k previdnosti, enako je storilo tudi naše zunanje ministrstvo.

Protesti v Egiptu - 15
Protesti v Egiptu - 15 FOTO: Reuters

MZZ: Zaskrbljeno spremljamo dogodke

Ministrstvo za zunanje zadeve RS je sporočilo, da dogodke v Egiptu pazljivo spremlja. “Zaskrbljeni smo nad poročili o nasilnem obračunavanju policijskih in varnostnih sil z demonstranti in njihovim pridržanjem. Še posebej obžalujemo tragično izgubo življenj ljudi, ki z izvrševanjem ene temeljnih človekovih pravic, to je pravice do zbiranja in mirnega izražanja volje, opozarjajo na potrebo po demokratičnih in socialno-ekonomskih reformah v državi.”

Kot so zapisali, pričakujejo, da bodo egiptovske oblasti izpustile tiste, ki so bili pridržani zaradi sodelovanja v mirnih protestih. Zaskrbljeni so tudi nad hišnim priporom enega voditeljev opozicije, nekdanjega generalnega sekretarja IAEA, Mohameda El Baradeija. Oblasti v Egiptu in prebivalce, ki se udeležujejo protestov, pozivajo, da se vzdržijo nadaljnjih nasilnih dejanj.

Egiptovske oblasti morajo po njihovem mnenju pozive civilne družbe k spremembam v državi skrbno preučiti. Pričakujejo, da bosta obe strani poskušali vzpostaviti odnos, ki bo ob zaustavitvi nasilja in izgubah življenj vodil h konstruktivnemu dialogu o pobudah in zahtevah civilne družbe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The_princess
31. 01. 2011 09.34
@LASCAN111 Očitno tebe ne moti, če bi ti nekdo svetoval, da se izdajaj za Bosanca ali osebo druge narodnosti. Če ne dojameš bistva mojega pisanja... Žal, očitno med nami Slovenci živi ogromno takih, ki bi v trenutku zatajili sebe in niso ponosni na to, da so Slovenci. Res žalostno. Sami sebe ne cenimo, ja kdo pa nas bo?!!!!!!!
The_princess
31. 01. 2011 09.26
@LASCAN111 Ej, ti poznavalec dogajanja... Bravo, bil si enkrat v Hurgadi in sedaj si pravi strokovnjak za Egipt. Mimogrede, mi smo bili že 5x (3x Hurgada in 2x Sharm el Sheikh). Sicer pa, če si bil v Hurgadi, kako lahko trdiš, da je Palmina predstavnica ful prijazna, saj sem jaz napisala, da so bili naši znanci v Sharm el Sheikhu, kjer je bila sigurno ena druga predstavnica. Halo!? Smo zelo pametni?
LASCAN111
30. 01. 2011 20.01
Anuša Vogelnik-holzner: Očitno ne poznate v turističnih centrih nobenega Resorta, ki so večinoma vsi že od nekdaj varovani s strani turistične policije. Tako smo se turisti počutili varne in uživali v hotelih in na plaži. Tanki so na poti zaradi PREVENTIVE. Sicer pa je to "tako blond" izjava kot bi rekel: V Sarajevu divja prava vojna, tanki pa so na poti proti Banja Luki, vi pa pravite, da je v Portorožu mirno!?
Anuša Vogelnik-Holzner
30. 01. 2011 18.37
Slovenski turisti so na varnem in daleč od nemirov, kakšna nora izjava. Vojska z tanki na poti v Šarm, vsi se zgovarjajo o načrtih evakuacije svojih gostov naši pa "vsi na varnem". Egipt je v totalnem kaosu, ne samo protesti, nasilje, ropanje....
Adolph
30. 01. 2011 18.12
ODSLI . . . .? Slovenscina je tudi Slovencem tuji jezik . . Ko bojo prisli v Egipt, bojo nemiri ze koncani . . . . razen,ce so leteli . . . .. .
LASCAN111
30. 01. 2011 17.05
Joj, komentatorji in "poznavalci" dogajanja, saj nekateri sploh ne veste kje je Sharm el Sheik. Strinjam se s tistim ki daje primerjavo z Američani, ki odsvetujejo potovanje v Slovenijo, ker je vojna v Bosni. Sam sem bil v Hurgadi in so bili domačini izrazito prijazni in vljudni. Iz trgovine bi pa tudi sam nagnal tečne stranke, kakršne so to verjetno bile. Pa predstavnica Palme je bila ful prijazna, mislim, da ji je ime Helena.
elstar
30. 01. 2011 15.44
@ruckus Imam dve pripombi na tvoje pisanje: -praviš, da te ne briga, če ti povrnejo denar ; očitno ga imaš preveč, oziroma (ne)zasluženega na prelahek način. -formalna izobrazba še ni zagotovilo, da človek res zna živeti po moralnih načelih.
supergupi
30. 01. 2011 15.11
V Palmi imajo pa vsevedne predstavnike! Ga. Rovšnik, a vi ocenjujete, da se bo situacija v Egiptu čez konec tedna umirila? Vi ste pa dobra!! Tam je začetek revolucije, Rovšnikova, in zaradi enih palminih turistov se situacija gotovo ne bo umirila. Lahko bi pa tistim, ki ne nameravajo odpotovati tja, vsaj vrnili denar, tudi če aranžma ni bil zavarovan. Vsaj tako bi lahko poskrbeli za -sicer že hudo načeto, dobro ime.
BB85964
30. 01. 2011 15.08
joj a vi ne razumete, da je šarm 700 km stran iz Kaira! Govorite kot Američani, ki se bojijo v Slovenijo, ker je v Bosni vojna! Mislim halo?! Noben ne protestira v šarmu, cela slovenija v premeru nima 700km!
The_princess
30. 01. 2011 15.04
Še eno "cvetko" s strani ene naše turistične agencije (celjske Palme) sem se spomnila. Eni znanci so bili cca. dve leti nazaj na počitnicah v Sharm el Sheiku. Seveda prvič v Egiptu. Po prihodu v hotel so seveda takoj šli malo naokoli in pristali v prvi trgovinici v hotelu. Nakar jih trgovec vpraša od kje pa so in mu odgovorijo, da iz Slovenije. Baje se je ful razjezil in jih nagnal iz trgovine, ker kao Slovenci tam niso zaželjeni. Seveda popolnoma šokirani na naslednjem srečanju to omenijo predstavnici Palme. Pa saj ne boste verjeli, kaj jim je odgovorila - Joj, ne bi smeli reči, da ste iz Slovenije, ampak bi rekli da ste iz Bosne. Ej, če meni to reče sonarodnjak... Halo!? No, to je razlog zakaj mi ne potujemo s slovenskimi agencijami.
volek
30. 01. 2011 14.07
Prepričan sem, da se turistom v Sharmu ne bo zgodilo nič hudega. Egipčani v tem mestecu živijo za turizem in od turizma in to relativno dobro. Hurghada pa zna biti nevarnejša.
Gunnar
30. 01. 2011 13.58
@ Celjen jst si predstavljam, da študirajo po kokošje torej kt ena kokoška od barbike, vsa spedenana pa našponana, k gre v bar kjer se folk začne pretepat in misl, da zdej če je ženska, pa če je lepa k mater, da je pa v tistmu baru ne bo noben usekal.
Plak0t
30. 01. 2011 13.32
Pa kaj ti ludje študirajo in še kr dol rinejo??? Pol bojo pa jokla, ko nebojo nazaj mogl it.....
ruckus
30. 01. 2011 13.19
The_princess30.01.2011, 11:462 misterbin... "Nihče nikomur ne zavida še najmanj pa totim ki grejo v Egipt .Če te zanima sem prepotoval pol sveta .Egipt pa mi ni več zanimiv .Nočem naštevat kje vse sem bil da ti mogoče ne boš nikoli." Ta tvoja izjava me je spomnila na eno nemško oddajo na RTL.de, kjer je ena ženska s podpovrečnim nemškim standardom izjavila, da je bila na počitnicah že v Bolgariji, Jugoslaviji, Italiji. Nakar reče, eh vsepovsod sem že bila. SE POPOLNOMA STRINJAM......ME SPOMINJA NA TISTE "PREPAMETNE",KI ŠE OSNOVNE ŠOLE NIMAJO, PA VSEM PAMET SOLIJO!!! LlJUDJE,KI RES VELIKO POTUJEJO-MO, SE STEM NIKOLI NE HVALIJO-MO, KER JE SLOVENSKA FOUŠIJA PREVELIKA!!! LJUDJE, KI SO-SMO VISOKO IN ŠE VEČ IZOBRAŽENI, TUDI NE SOLIMO PAMETI DRUGIM!
vidaw
30. 01. 2011 13.15
Strinjam se, da je država dolžna poskrbeti za svoje državljane,nikakor pa ne za stroške, saj so kljub opozorilu odpotovali na krizno področje. Sedaj pa naj sami plačajo interventno reševanje-če bo to sploh mogoče !!!!!!!
przelmuding
30. 01. 2011 12.44
Če bodo stroški reševanja naših turistov naj to sami plačajo. Se je že pred dnevi videlo da ni varno, Tem Kompasovim uslužbencem ,ki govorijo da ne bodo vrnili denarja v primeru odpovedi pa vzet dovoljenje za opravljanje takšnega dela.
ruckus
30. 01. 2011 12.39
BRIGA ME, ČE MI POVRNEJO DENAR, ALI JE NEKAJ STO EVROV RES VREDNO ŽIVLJENJA...KOT NA AMERIŠKIH ULICAH,KO UBIJAJO ZA NEKAJ DESET DOLARJEV.JjA ,RES ČUDEN NAROD SMO!
Brabus
30. 01. 2011 12.38
Kolker sem slišal, agencije za Egipt vračajo denar brez vprašanja.Tisti , ki so pa vkljub razmeram odšli v Egipt na počitnice, se pa naj rešujejo , kakor vejo in znajo, ne pa jamrat pol za neke izredne avijone in pa take, za moj denar.
slosap@yahoo.de
30. 01. 2011 12.05
če bi se potniki odločili za odpoved, niso upravičeni do povračila stroškov???? Aja? Kdo to odloča? najbrž sodišče in ne nek pohlepni norec pri Kompasu!!! Pa kaj je z vami? Država je v izredni situaciji. Policijska ura je od 16ih do osmih!!! Ma nimam besed, pa take ljudi tu pri ans velja poslati na IQ test!!!
slosap@yahoo.de
30. 01. 2011 12.03
jaz upam da bodo ti pohlepneži kazensko odgovarjali, ko bo in če bo prišlo do žrtev. Pošiljati v tej nejasni situaciji kogarkoli tja je skrajno neodgovorno, da ne rečem noro. Ker imam poslovne konatke z Egiptom in so mi rtavno danes povedali, da ni več prave kontrole nad situacijo, se čudim tem pohlepnežem v turističnih agencijah. Vem da v resortih še ni hudega, vendar se situacija lahko spreobrne iz minute v minuto. Jaz sem se odločil, da nikoli več ne potujem z nobeno od zgoraj navedenih agencij. Sram vas bodi in pljuvam na vas!