Slovenija

Slovenski vojaki domov prispeli z vladnim falconom

Ankara, 09. 01. 2020 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
637

Šest slovenskih vojakov, ki so del misije Neomajna odločenost in so jih po zaostritvi razmer v regiji morali umakniti iz baze v Erbilu, je prispelo domov. Najprej so pristali v Ankari, od koder so z vladnim falconom poleteli v Slovenijo. Deset minut pred 22. uro so naši vojaki pristali na Brniku.

Več videovsebin
  • Pristanek letala s slovenskimi vojaki na krovu
    00:46
    Pristanek letala s slovenskimi vojaki na krovu
  • Marjan Sirk o vrnitvi slovenskih vojakov v domovino
    07:34
    Marjan Sirk o vrnitvi slovenskih vojakov v domovino
  • Iz 24UR ZVEČER: Marjan Sirk o vrnitvi vojakov
    01:44
    Iz 24UR ZVEČER: Marjan Sirk o vrnitvi vojakov
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Veseli smo, da so vojaki živi in zdravi doma'
    07:55
    Iz 24UR ZVEČER: 'Veseli smo, da so vojaki živi in zdravi doma'
  • Iz 24UR: Vojaki na poti domov
    03:22
    Iz 24UR: Vojaki na poti domov
  • Iz SVETA: Se vojaki vračajo domov?
    03:04
    Iz SVETA: Se vojaki vračajo domov?
  • Iz SVETA: Slovenski vojaki po štirih mesecih spet doma
    02:50
    Iz SVETA: Slovenski vojaki po štirih mesecih spet doma

Ministrstvo za obrambo je zaradi napada na letališče v Erbilu sprejelo odločitev za umik šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja. Sprva bi morali Kurdistan zapustiti že včeraj v večernih urah, a se je zaradi logističnih težav evakuacija prestavila. Vojaki so danes naposled pristali na mednarodnem letališču Esenboga v Ankari, kamor so prispeli z letom PC1705, tam pa jih je pobralo vladno letalo falcon.

Na generalštabu je tiskovni predstavnik SV Marjan Sirk povedal, da več informacij o vrnitvi vojakov v domovino danes niso dajali, ker je premik z vojaškega območja zahteven postopek. "Interes javnosti ne bi smel imeti prednosti pred varnostjo izvedbe," je ob tem povedal Sirk. Dodal je, da je bil premik izveden kot eden od načrtov, uspešna izvedba pa je pokazala, da so dobro načrtovali.

"Slovenska zastava v tej misiji še vedno vihra," je povedal tiskovni predstavnik SV.
"Slovenska zastava v tej misiji še vedno vihra," je povedal tiskovni predstavnik SV. FOTO: POP TV

"Nismo govorili več o evakuaciji, ker so se razmere izboljšale, temveč o relokaciji v tretjo državo in vrnitvi v domovino," je še povedal Sirk. Poudaril je, da ne gre za nobeno predčasno rotacijo, saj je naslednji kontingent že pripravljen za napotitev v Erbil. "Slovenska zastava v tej misiji še vedno vihra," je še dodal.

Premier Marjan Šarec je vrnitev naših vojakov v domovino komentiral z besedami, da ni šlo za umik, temveč za predčasno prekinitev kontingenta. Poudaril je, da Slovenija ostaja na vseh misijah in dejal, da so prav misije tiste, ki zvišujejo ugled SV v svetu. "Če smo verodostojen partner, potem se moramo obnašati tako, da naši partnerji računajo na nas," je poudaril.

Do konca ostalo nejasno, kdaj se bodo naši vojaki vrnili

Prvoten načrt je bil, da bi se umaknili skupaj z nemškimi vojaki z njihovo logistično podporo, a so ti spremenili svojo odločitev in ostajajo na severu Iraka. Obrambni minister Karl Erjavec je posledično zavrnil kritike, da so bile napovedi o sredinem umiku vojakov preuranjene, in ob tem poudaril, da so se na to dejansko pripravljali. Svoje vojake so že v torek umaknili Hrvati in Italijani.

Danes so sicer na seji parlamentarnih odborov za obrambo in za zunanjo politiko razpravljali tudi o tem, ali se bodo slovenski vojaki v celoti umaknili iz Iraka, kar je bila pobuda Levice. Sklepa niso sprejeli, ponovno pa bodo razpravljali o tem, če se bodo varnostne okoliščine tako zaostrile, da kontingent ne bi mogel opravljati svojega dela. Predvidoma 1. februarja se bo sicer v Erbil zaradi rotacije vrnila nova ekipa kontingenta.

Zakaj relokacija?

Spomnimo, dve letalski oporišči v Iraku (Al Asad in Erbil), v katerih so nameščene ameriške vojaške enote, je točno ob 00.30 po našem času zadelo več kot ducat iranskih balističnih raket. Žrtev v napadu ni bilo, sledil pa je ameriški likvidaciji poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde Al Kuds, generala Kasema Solejmanija.

Naši vojaki so v bazi v Erbilu pod vodstvom Nemčije sicer delovali kot inštruktorji za usposabljanje iraških enot v boju proti Islamski državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Angelski
10. 01. 2020 19.51
+3
Neomajna odločenost, poč prva raketa pa fantje bežijo. Bojim se da bi ob morebitnem napadu na slovenijo najprej evakuirali vojake v kakšno varno državo. To niso vojaki, so samo obiralci denarja.
nexus4321
10. 01. 2020 18.00
-3
Pravilno da so prisli domov
Volga Malek
10. 01. 2020 17.01
+4
Borči, Cmerar in Korl so samo ščitili svoje riti. Če bi se slučajno kakšnemu vojaku kaj zgodilo, so se bali javnega pogroma in odstopa. To je vse. Boli njih "patka" za vojake dol. kakor jih boli "patka" kako je to izpadlo v zavezništvu. Kao, da so Nemci se odločili to in ono. Ja, potem pa ne potrebujemo domačih politikov, vse damo v roke Nemcem, pa bo! Tile kvazi levičarji so še hujši od radikalnih levičarjev. Slednji imajo vsaj kolikor toliko konsistentna stališča (akoravno abotna). Kako se torej reče ljudstvu, ki take bedake voli? Kakšen bi bil najprimernejši izraz?
Malinha
10. 01. 2020 17.41
-3
Zakaj kopiraš svoje brezume pod različne članke? Ti je še ta usb zatajil? 🤣🤣🤣
maršal Broz
10. 01. 2020 15.28
+12
V miru je lahko vsak vojak. Ko pa malo poči, pa rep med noge in domov. Hrabrost pa taka ! In mi to plačujemo....????
JApajaDAja
10. 01. 2020 13.34
+12
bravo heroji, na vas človek res lahko računa ob morebitni nevarnosti!
dragan krstic
10. 01. 2020 13.23
+8
Samo hvalisanje poziranje in samopromocija Erjavca in Pahorja kako ju skrbi usoda vojakov. Vsak dan so leti Turkish airlinesa iz Carigrada na Brnik in je bil polet Falcona samo v peč vržen denar. Vsaki 2 uri pa so letalske povezave med Ankaro in Carigradom.
IS58
10. 01. 2020 13.35
+6
Tudi Falcona je potrebno kdaj zapeljati na sprehod. To je bila zelo dobra priložnost. Naš Karlek je mislil(nič ni mislil), da bodo ljudje to njegovo potezo požegnali. Zgodilo pa se je prav nasprotno.
JApajaDAja
10. 01. 2020 13.40
+3
ne skrbi ti za falkonove sprehode...preveri koliko se koristi...več kot je smiselno!
dragan krstic
10. 01. 2020 14.05
+2
Falcon opravlja koristno delo ko prevaža človeške organe za transplantacije, vse drugo je terciarnega pomena in proč vržen denar davkoplačevalcev. Šopirjenje ministrov ko se prevažajo s Falconom je dokaz kako balkanska država smo saj vsi politiki EU vedo da smo pravzaprav dokaj revna država.
JApajaDAja
10. 01. 2020 14.38
+2
edino čemur koristi je kakršenkoli prevoz v medicinske namene....sicer ga pa največ koristita mirek in alenka...to pa je brez haska!
IS58
10. 01. 2020 14.43
+2
Ja pajaDAja, teh podatkov nimam, je pa res, da ta polet do Ankare ni bil potreben. Lahko bi prišli z redno linijo, imeli so dovolj časa do ROTACIJE 1. februarja.
KAPIBARA
10. 01. 2020 11.38
+6
Sposojeno od Luckysss: Treba jih je odlikovat...ker so pravočasno zavzeli zaklonišče in neustrašno prodrli iz države..
mbtukaj
10. 01. 2020 11.30
+7
Navijači so jih sprejeli z transparenti?
Naglič
10. 01. 2020 11.16
+5
Zdaj pa talevi hitro preimenujte vojašnice, ki si zaslužijo da nosijo imena teh strahopetcev. Pa hitro! Ura tiktaka, pa to...
KAPIBARA
10. 01. 2020 10.17
-2
Sedaj pa kot ta prvi, k ta prvi maši..
DAEMONIUM
10. 01. 2020 09.53
+17
Sicer za beg mogoce res po krivici obsojamo vojake, ki se nimajo moznosti braniti no vsaj tu gor, da bi sploh izvedeli resnico temvec so zgolj izpolnjevali povelje predpostavljenih o cem seveda nimajo pravice razpravljati kot sedaj mi tu gor. Sicer osebno ne verjamem, da bi zaradi dveh pokov pobegnili. Druga pa je stvar v nesposobnem, ampak cisto resno, NESPOSOBNEM ministru Erjavcu, ki je izgleda nadaljeval z umikanjem vojske kljub temu, da so nemci ugotovili, da pa stanje ni tako kriticno, da bi zapustili bliznji vzhod. No tukaj pa se Erjavec, sicer z mastno placo za nekaj kar ni sposoben opravljati, ni znasel in namesto, da bi se povezal z Nemci v sklopu katerih nasi opravljajo naloge (sam ali preko vojaske obvescevalne sluzbe-za to pa jo imajo) je trmasto nadaljeval z umikanjem vojakov pri tem pa mu na kraj pameti ni padlo, da bodo ljudje doma to jemali za beg (valjda ce pa so edini odsli) zavezniki pa za neke vrsto izdajo in strahopetnost. Sedaj pa se Erjavec vlece ven, ces saj tako niso imeli kaj za poceti s tem da temu zaplankanemi Erjavcu ne zna nihce povedati, da se v teh "organizacijah" ne gleda na to a ima vojak kaj za delati ali ne ampak je bistvo da je na mestu na razpolago v tem casu se pac usposablja, izobrazuje, nabira kondicijo... Po Erjavcevi logiki je potem najbolje razpustiti vojsko saj itak v mirno dobski situaciji nima kaj za delati. Zato bi morali Erjavca pod nujno odstaviti ker ne le da je unicil arbitrazo ampak sedaj sramoti drzavo tudi v mednarodni skupnosti in dejansko deluje skodljivo in proti interesom rep. Slovenije. Zaradi njegove odgovornosti pa je potrebno obvezno ugotoviti ali vse to pocne nacrtno in preracunljivo ali pa dejansko zaradi lastne nesposobnosti!
KAPIBARA
10. 01. 2020 11.24
+9
Kdaj si pa že vidu kako korist od hrjavca ?? Še na sodišču je vse zgubil..
pogledd
10. 01. 2020 09.17
+28
Ne morem si predstavljati, da bi se pri osamosvajanju Slovenije TO, policija... ob letalskih in tankovskih napadih na Slovenijo poskrila in zbežala. Junaško smo se uprli agresorju in ga pregnali. To kar dela slovenska vojska sedaj, da zapusti partnerje in strahopetno zbeži ob prvem napadu domov je velika sramota. Saj so profesionalni, izurjeni in plačani vojaki. Pahor, Šarec, Erjavec, Cerar... nas ne bi nikoli osamosvojili, ker niso iz "pravega testa". V primeru, da se zgodi teroristični napad ali njih več v Sloveniji, se nam z strahopetnimi politiki, brez strategije in znanja ne piše nič dobrega.
METKA102
10. 01. 2020 11.11
-6
Eno je upreti se agresorju na domačih tleh, braniti svojo državo, drugo pa je biti tam nekje nekaj 1000 km daleč, ker si tam le zaradi denarja in ni drugega motiva.
JApajaDAja
10. 01. 2020 13.37
+8
zavestno in prostovoljno so si izbrali ta poklic in tudi vse prednosti in nevarnosti le-tega! smrt plačanega vojaka .katerikoli že je,pač morajo vzeti v zakup!
?ebula
10. 01. 2020 09.13
+10
Voziti se z vladnim falkonom pa nima vsak priložnosti.
Periot222
10. 01. 2020 10.36
-7
KAPIBARA
10. 01. 2020 11.26
+6
Bol da ne : En prevoz nas je koštal 90.000- SAMO do Sarajevo.. enga smo pa častili, da se je na neko tekmo popeljal ( s svojo kliko)..
JApajaDAja
10. 01. 2020 13.38
+2
da so bile vsaj seksi stevardese v posadki!
Chon
10. 01. 2020 09.04
-9
Koliko polivanja gnojšnice po Slovenski vojski in teh šestih vojakih s strani zagrenjenih osebkov z intelektualnega dna slovenske družbe omogoča tale portal... Slovenska vojska in omenjeni vojaki so samo izvedli to in točno to kar se je politika odločila in ukazala. Če razni maloumni komentatorji ne morejo brez upiranja prsta in polivanja gnojšnice po nekom, potem to definitivno ni SV in njeni pripadniki, ampak politika, ki preko predstavnikov v parlamentu in vlade, ki ste jo izvolili, dragi komentatorji, ravno vi, sprejema odločitve o delovanju naše vojske v tujini. Naši vojaki zmorejo marsikaj, ampak v Irak so bili napoteni za inštruiranje iraških vojakov in ne za boj proti balističnim izstrelkom... točno to so tudi počeli in to zelo dobro.
Realen pes
10. 01. 2020 09.06
+12
Chon
10. 01. 2020 09.39
-5
Pes... ti se pa vrni nazaj za šank in nadaljuj z gostilniškim opravljanjem in reševanjem sveta.
Renato Volker
10. 01. 2020 09.48
-7
Kdor za denar pustoši tujo državo je plačani terorist. Ti vojaki so sramota za Slovenijo. Proizvajalci beguncev.
Periot222
10. 01. 2020 10.38
+0
Da te ni sram da pljuvas cez vojake fuuujjjj!
Krta?a 21
10. 01. 2020 08.52
+12
Za ta dnar ki so ga pogonil v Iraku za telih šest plačancev (slo vojska to sigurn ni), bi bla slo vojska obuta za ene deset let naprej. Živa neumnost.
helter skelter
10. 01. 2020 08.49
+18
Zadnja leta hodijo k nam iz tistih krajev migranti, ki bi jih naši levaki na vladi, Tanja Fajon in podporno levo okolje rado imenovalo "begunci" ... No, zdaj vam priznam .... Dobili smo prvih 6 pravih beguncev ...
rožarica
10. 01. 2020 08.49
-4
rožarica
10. 01. 2020 08.49
+4
neomajno odločni so bili, da pomagajo tam doli 😂😂😂
Wahl
10. 01. 2020 08.47
+10
6 inštruktorjev je neupravičeno val posmeha, tisti z vrha navzdol, ki so izvedli >evakuacijo, relokacijo< se pa bodisi ščitijo ali so se poskrili v luknje.
rožarica
10. 01. 2020 08.47
+4
dobrodošli JUNAKI. !!!
123soba
10. 01. 2020 08.46
+11
Pa so nasi veleumniki spet naredili nekaj, kar bomo lahko poslusali naslednjih 10 let. A se zavedate kaksen sok je to za vojake. Iz +30 jih privlecete sem v tale mraz, de bojo sli vsi v bolnisko....
Krta?a 21
10. 01. 2020 08.53
+4