Slovenija

Slovenski vojaki v humanitarni operaciji zveze NATO v Albaniji

Ljubljana, 28. 05. 1999 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska vlada je v aprilu sprejela sklep, da Slovenija sodeluje v humanitarni operaciji zveze NATO Zavezniški pristan (Allied Harbour) v Albaniji s sanitetnim kontigentom Slovenske vojske (SV). Iz Luke Koper bo tako jutri, 29. maja, odšla v Albanijo sanitetna enota Slovenske vojske - bataljonska sanitetna postaja ROLE 1. V ta namen je bil danes v vojašnici Logatec slovesen postroj enote pred odhodom v Albanijo, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Kontigent sestavlja sanitetna enota velikosti bataljonske sanitetne postaje (ROLE 1) s 15 vojaki, osmimi podčastniki in dvema častnikoma. Poleg tega kontingent sestavlja še šest častnikov, ki bodo vključeni v poveljstvo sil zveze NATO v Albaniji AFOR.

Naloga kontigenta bo podpora civilnim oblastem v Albaniji in mednarodnim organizacijam pri organiziranju in nudenju medicinske pomoči beguncem s področja ZRJ. Pomoč, ki jo bo zagotavljala bataljonska sanitetna postaja SV, je tako namenjena civilnemu prebivalstvu kot tudi pripadnikom mednarodnih sil v operaciji.

Kontigent vodi sanitetni podpolkovnik Jože Prislan. Poveljnik sanitetnega voda je štabni vodnik Cristian Marot, ki je hkrati namestnik vodje kontigenta. Namestnik poveljnika sanitetnega voda je štabni vodnik Arpad Pinter.