Slovenija

Našim vojakom zažgali avto in ukradli orožje. Predstavnik Unifila: Opremo smo dobili nazaj

Bejrut, 04. 08. 2018 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab/Laura Štraser
Komentarji
510

Slovenski vojaki v Libanonu so bili tarča dveh napadov, ki sta se na srečo končala brez žrtev. Patruljo 24. kontingenta, ki sodeluje na misiji mirovnih sil ZN Unifil, je napadla večja skupina oboroženih posameznikov in jim zažgala vozilo. Slovenski vojaki niso bili poškodovani, poteka pa preiskava dogodka.

Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez, je do napada na patruljo 24. kontingenta SV, ki je na mirovni misiji v Libanonu, prišlo danes zjutraj, pri čemer je slovenske vojake napadla večja skupina oboroženih posameznikov.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: POP TV

V prvem napadu so patruljo obkolili, razbijali po steklih vozila in ga poškodovali, v drugem napadu pa so vozilo SV polili z bencinom in ga zažgali. Pripadniki SV so se napadalcem uspeli uspešno ubraniti ter se nepoškodovani vrnili v vojaško bazo.

Govorili smo tudi s tiskovnim predstavnikom Unifila Andreo Tenentijem, ki je potrdil dogodek in poudaril, da so izjemno zadovoljni, da v incidentu ni bil nihče poškodovan, da so se torej naši vojaki srečno vrnili v bazo, poškodovano pa je bilo samo njihovo vozilo. Pri reševanju situacije je ključno pomagala tudi libanonska vojska, ki sicer tesno sodeluje z Unifilom pri zagotavljanju miru na območju.

Tenenti je še dejal, da so v zvezi z incidentom že sprožili podrobno preiskavo, ki bo odgovorila na vprašanje, kaj se je pravzaprav sploh zgodilo.

Podrobnosti dogodka tako ni razkril, smo pa iz neuradnih, a zanesljivih virov izvedeli, da so slovenski vojaki med napadom v nekem trenutku ostali brez orožja oziroma nekaj opreme. Tenenti je s tem v zvezi poudaril, da je trenutno orožje in oprema spet v rokah enot Unifila.

Slovenska vojska je medtem glede situacije z orožjem in opremo med napadom več ur ostala predvsem skrivnostna. Tiskovni predstavnik je po dogodku le zatrdil, da je bila reakcija naših vojakov "profesionalna". Na naša vztrajna poizvedovanja so nato dodali, da naši vojaki napadalcem orožja niso predali, ampak so med zapuščanjem gorečega vozila in prerivanjem z napadalci, ti ukradli dve puški in tri pištole. Končni odgovor na vprašanje, kaj se je med napadom dogajalo z orožjem, ki ga vojaki naj ne bi izpustili iz rok v še tako ekstremnih situacijah, ali je bilo vse po pravilih misije, pa bo torej dala preiskava.

O današnjem incidentu je bil obveščen tudi predsednik države Borut Pahor, ki se je s poveljnikom kontingenta posvetoval tudi o širši varnostni situaciji v Libanonu in regiji ter o morebitnih nadaljnjih posledicah in trendih tovrstnih napadov in konfliktov. "Predsednik republike je pohvalil ustrezno ravnanje patrulje Slovenske vojske in jim zaželel varno in profesionalno delo do zaključka misije," so zapisali v sporočilu njegovega urada. Predsednik se je za komentar očitno odločil še preden je zaključena preiskava dogodka, ki je v vojaških strokovnih krogih zaradi "začasno izgubljenega orožja", ki naj bi ga vojaki praviloma nosili tesno ob sebi, dvignil kar nekaj prahu.

Slovenski vojaki v Libanonu sicer sodelujejo v okviru misije mirovnih sil ZN (Unifil), na kateri je uporaba orožja za vojake omejena in natančno opredeljena. 

Slovenija v misiji Unifil, ki so jo ZN po prekinitvi spopadov po izraelskem vdoru v Libanon ustanovili leta 1978, sodeluje vse od decembra 2006. 

Današnji napad na pripadnike slovenskega kontingenta sicer ni bil prvi te vrste, na srečo pa doslej še nihče ni bil poškodovan.

Koliko slovenskih vojakov je trenutno na mednarodnih misijah in operacijah?

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila v operacijo kriznega odzivanja v Albanijo leta 1997. Danes je težišče delovanja SV v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu (244) in Afganistanu (8), pripadniki pa delujejo tudi v Bosni in Hercegovini (4), Libanonu (15), Siriji (3), Somaliji, Srbiji in Makedoniji. Skupaj jih je trenutno nekaj več kot 300, poroča STA. 

Med slovenskimi vojaki so bili prvi napoteni na humanitarno operacijo Alba v Albaniji, in sicer zdravstvena enota in štirje častniki maja 1997. Od takrat naprej se je število pripadnikov SV na operacijah in misijah v tujini postopoma povečevalo.

Februarja 2007 je SV prvič v svoji zgodovini v operacijo napotila enoto velikosti bataljona, ki je prevzela lastno območje odgovornosti in poveljevala pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato.

Slovenska vojska z delom svojih sil deluje tudi v bojni skupini Evropske unije (EU Battle Group) in Natovih odzivnih silah (Nato Response Force), ki so namenjene delovanju na operacijah znotraj in zunaj meja zavezništva.

Incidenti na slovenskih misijah v tujini

Julija 2005 je med redno izvidnico slovensko vojaško vozilo tipa hummer s štirimi vojaki v okolici Kabula v Afganistanu zapeljalo na mino. En pripadnik je imel zaradi tega manjše težave s sluhom.

Konec maja 2011 je bila v napadu na vojaško bazo mednarodnih sil Isaf oziroma sedež skupine za obnovo provinc v Heratu na zahodu Afganistana lažje ranjena civilna strokovnjakinja, sicer pripadnica slovenskega kontingenta v Afganistanu.

Januarja 2014 je bil v Afganistanu slovenski vojak ranjen med opravljanjem redne naloge mentoriranja afganistanskih sil.

Spomladi 2015 so Slovenski vojaki na mirovni misiji v Libanonu med patruljo padli v zasedo, neznana arabska milica, ki naj bi bila oborožena, pa jim je iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem naj bi bili ključni vojaški podatki.

Februarja 2017 so slovenski pripadniki Unifila v Libanonu padli v zasedo ob vračanju z redne patrulje, ko jih je ustavila skupina neznancev, ki je na cesto postavila fizično oviro, po njihovih lahkih oklepnih vozilih pa udarjala s topimi predmeti. Na podobni oviri so naleteli še na dveh mestih. V incidentu nihče ni bil poškodovan.

Danes je redno patruljo 24. kontingenta Slovenske vojske na mirovni misiji v Libanonu napadla večja oborožena skupina. V prvem napadu so patruljo obkolili in poškodovali vozilo, v drugem napadu pa so vozilo polili z bencinom in ga zažgali. V incidentu slovenski pripadniki niso bili poškodovani.

Za edino smrtno žrtev med slovenskimi vojaki v mednarodnih operacijah doslej velja vojakinja, ki je leta 2009 na misiji na Kosovu naredila samomor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (510)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deratizacija
30. 08. 2019 07.48
+1
Glede na zapisano, so posnetki očitno lažni.
Alex Trefalt
29. 08. 2019 17.24
+1
nobenega oboroženega....,s kamni ,Kakšna sramota!!!!!!!!!!!!!!!!FUJ!!!!!!!!!!!!
Brabus
05. 08. 2018 19.49
-1
Vsem tistim, ki pljuvate po naši vojski, komanda je, da se NE strelja, če niso napadeni z strelnim orožjem in ognjem, tako, da so pravilno odreagirali. Če je pa to pravilno, je pa drugo vprašanje.
Nevzdrzni
06. 08. 2018 09.47
+5
Konjiček ti sploh bereš kaj pišeš? Če niso napadeni z strelnim orožjem in ognjem? So jih napadli oborozeni pastirji in jim z ognjem zažgali hummer!! Po tvojih besedah so bli vsi pogoji za uporabo strelnega orožja! Zajci so pa raje pustili orožje in strahopetno zbezali!!! Samo mrtvem vojaku se lahko vzame orožje to vedo vsi kateri so služili kdaj vojsko... Vojak nikoli v nobeni situaciji ne zapusti orožja!
wolfterier
06. 08. 2018 15.59
+1
Bili so napadeni z ognjem.Tistega,ki je kanto prinesel bi morali takoj eliminirati !
Smešno
05. 08. 2018 17.31
+5
Vrhovni poveljnik - Borut Pahor .. je potreben še kak komentar..?!
Frigo
05. 08. 2018 17.17
+8
V vojski so nas učili puške nikol zapustit
oježeš
06. 08. 2018 15.47
-2
Ja so. Ampak imamo napisane zakone, pa se jih kdo drži? Še sodniki ne zato pri nas prevladuje kriminal. Če bi se držali zapovedi in zakonov, bi živeli normalno življenje . Tako pa ga živijo le veliki lopovi in kriminalci.
Smešno
05. 08. 2018 16.55
+5
Vrhovni poveljnik je “vzhičen”.. the butale originale!
Smešno
05. 08. 2018 16.50
+5
Infraping
05. 08. 2018 16.28
+2
Slovenska vojska.
Infraping
05. 08. 2018 16.27
+3
Bedaki prekleti. Izgubit orožje. Strahopetci.
BUONcaffee
05. 08. 2018 14.47
-10
Toti talibani imajo srečo, da mene ni bilo med vojaki, sicer bi šiba pela. A so še talibani dol?????? Da nebi jaz prišel tam!
ivan.z Doba
05. 08. 2018 15.40
+7
Vzami rezervne gate. Boš kakal skupaj slovenskimi vojaki!
oježeš
06. 08. 2018 15.50
-1
BUON, če bi bil ti tam, bi bil hitro mrtev, zaradi tebe pa še vsi ostali slovenski vojaki. Če kapiraš se ne oglasi, predno se boš oglasil, preštej do 100 in malo razmisli kako je v resnih situacijah, ne v računalniških igricah.
kapljač1
05. 08. 2018 13.31
+5
Hezbolah, ki je napadel naše vojake podpirata Sirija in Iran. Takoj z obema državama prekinit diplomatske stike, in vse sirske in libanonske begunce in prebežnike pri nas, nemudoma transportirat bodisi v Libanon , bodisi Sirijo
kapljač1
05. 08. 2018 13.32
+6
Hazbolah se zavzema za priznanje Palestine. Odstopit dokončno od te možnosti in Izrael polno podpreti.
Nevzdrzni
05. 08. 2018 13.26
+12
Vsak mesec nas to članstvo v ZN stane miljone a potem se pošiljamo na misije strahopetne zajce katere plačamo kot bi bli neki specialni vojaki in sami izborili vse vojne na koncu pa ponizajo cel narod z svojo strahopetnostjo in zapustijo osebno orožje ter zbežijo!! A mavrični precednik hvali tako strahopetno dejanje...
Bigbadjohn
05. 08. 2018 11.47
+7
A so poklicali policijo? Po nekih informacijah se je katapultonosilka Triglav že napotila v Libanonski zaliv...
Achilleus
05. 08. 2018 10.49
+7
Ljudje znajo biti kritični do naših vojakov, ko bojo to prebrali. Najbolj pomembno pri tem je, da napadalci ne izbirajo sredstev za uspeh...ubijajo in kradejo...nihče jih ne kaznuje. Precej drugače pa je, ko gre za naše vojake v tujini. Tudi če vedo, da bojo napadeni, ne smejo prvi napasti in tudi v primeru zmage v boju...morejo ravnati po pravilih, ki jih je nemogoče izpeljati, ko se boriš za življenje. Nasprotna stran to ve, zato jih enostavno oropajo...običajno niti ne streljajo na mirovnike, ker poznajo zapleteno zakonodajo. Naši vojaki so storili, kar je v tem primeru najbolj pametno...Pustili so se premagat in okrast...in pustili nasprotnike zbežat. Vsak, ki je bil kdaj vojak ve, da, če ne streljaš prvi...padeš. Kdor prvi proži, ta preživi. Če to ne smeš, bolje, da pustiš in se elegantno umakneš.
Nevzdrzni
05. 08. 2018 17.28
+4
Elegantno prepustiš svojo orožje in jo pes mahnes jokat v bazo? Za kaj pol imajo orožje? Da se ob napadu nanje o ranijo! In Molotovka na avto in oborožena množica je vec kot dovol za uporabo orožja saj so bila ogrožena njihova življenja!
oježeš
06. 08. 2018 15.54
Achilleus, redka, pametna in realna razlaga. Ampak kaj, ko jo spletni igračarji ne razumejo. Oni v igricah na spletu pobijejo vse in vedno zmagajo. Kaj je realno življenje in preživetje v takih in podobnih situacijah, pa nimajo pojma. Za njih je vse igrica.
ivan.z Doba
05. 08. 2018 10.41
+9
Moraš biti res lolek, da objaviš, da so te razorožili! Namesto, da bi napisali, da so bili napadeni in so se vsi vrnili zdravi v vojašnico. Nekaj podobnega se jim je že zgodilo, na neki drugi misiji. Taborniki bi se bolje znašli.
antilevi?ar
05. 08. 2018 10.29
+10
Ko berem komentarje me obliva mrzlo pri tej pasji vročini, ko vidim s kaki tulipani imam opravka, eni ne znajo prispevka pravilno prebrat, drugi sklepajo neumnosti, tretji se delajo pametni in ne povejo ničesar, spet drugi ne znajo sestaviti dva stavka,. za te pajace naj se borim? A za ta narod opranih glav, ki ne loči med ovco in kozo, za ta narod. ki nima jajca, da naši politiki pokaže vrata,. za enega reveža štajerskega župana ste vsi skakali v zrak, tu kjer vas pa država drgne v glavo pa ste tiho,. žal ne ne boste me več žejnega čez vodo, ste me dovolj z (jugo narodna armada ) in ste me z 91 dosti vas mam, vas NATO, levičarje, nosilce mavrične zastave, globa-liste in vse. Za to državo več niti na tam kjer hodite se olajšat. Skrbim le zase in svoje bližnje, drugi se boste morali dokazati. Žal tukaj ne moreš napisat en navaden komentar, da te ta cenzura in ne ubije v pojem.
ivan.z Doba
05. 08. 2018 10.37
-6
Ti spadaš v četrto grupo, med sektaše ali "intelektualni poden".
Thinc25
05. 08. 2018 10.49
-9
Ta trenutek imate psihične težave, zato vam svetujem, da vas žena takoj odpelje na urgenco.
oježeš
06. 08. 2018 16.02
+1
Čisto dober komentar, usral ga je le pri zapisu 'levičarji', ker nihče ni nič boljši. JJ je želel imeti v Sloveniji pravo vojno in mu ni bilo škoda državljanov, ki bi zaradi njegove prepotentnosti umrli. K sreči smo imeli pametne ljudi, ki niso bili enakega mnenja in so s svojim razmišljanjem in ukrepanjem rešili veliko življenj naših državljanov. Zato je nepotrebno zapisana beseda 'levičarjev', ker nihče ni nič boljši. Če bi bil, danes Slovenija ne bi bila v podnu kot je. Nihče iz nobene politične stranke ne gleda državljane ampak le na svojo in strankarsko korist. Kaj je domovinska zavednost nima nihče pojma niti kaj je morala in še manj poštenost. Glede vojakov, ki so zdaj na tapeti, njihovo preživetje je dokazalo, da so ravnali pravilno.
antilevi?ar
05. 08. 2018 10.26
+6
Bedasto. Enega komentarja ne moreš napisat, da te ti tukaj ne brišejo ali stalno popravljajo, torej vidim, da komunizem dela s polno paro naprej
cbr1001
05. 08. 2018 10.35
+5
res, ja.. samo hvalimo in kimamo lahko.. drugo se cenzurira... bravo slovenija 2018
Thinc25
05. 08. 2018 10.14
+5
Sramota za SV! Takoj morajo domov in ostati brez službe. Mene je sram!
bkos020
05. 08. 2018 09.59
+6
to je slovenska vojska sramota za vse nas
diebaumeister
05. 08. 2018 09.44
+6
hahahahhahahahahhahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahah, nula na vseh področjih