Slovenija

Tradicionalni slovenski zajtrk: letos pomembnejši kot kadarkoli prej

Ljubljana, 20. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
43

Kos kruha, na njem pa maslo in med. Poplaknjeno z mlekom, za zdravo sladkanje pa slovensko jabolko. To so zadnjih deset let na današnji dan v šolah in vrtcih zajtrkovali otroci. Letošnja epidemija je onemogočila tradicionalen slovenski zajtrk v šolah, a ravno v teh časih je še kako pomembno zavedanje, da ima lokalno pridelana hrana močan potencial, da odžene zdravnika stran. Poleg tega pa tako podpremo slovenske pridelovalce, ki jih je epidemija covida-19 dodatno prizadela.

Dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo danes, je znova priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. Na ta dan se vsako leto otroci v šolah in vrtcih veselijo tradicionalnega slovenskega zajtrka, letošnji je že 10. po vrsti. Zaradi trenutnih razmer ga v šolah in vrtcih v fizični obliki ne bo. Bodo pa otroci pri pouku na daljavo spregovorili o pomenu zajtrka in uživanja lokalnih živil. Seveda je zelo zaželeno, da jim takšen super zajtrk pripravijo starši ali pa jim pri pripravi pomagajo in pozajtrkujejo skupaj. 

Takole je lani potekal tradicionalni slovenski zajtrk in poskrbel za navdušenje v šolah in vrtcih.
Takole je lani potekal tradicionalni slovenski zajtrk in poskrbel za navdušenje v šolah in vrtcih. FOTO: Aljoša Kravanja

Letos izbira lokalnih sestavin pomembnejša kot kadarkoli

Trenutno težko stanje zaradi epidemije covida-19 zelo občutijo slovenski kmetje in drugi proizvajalci živil oziroma prehranski sektor. Zaradi zaprtja gostiln, restavracij, šol, vrtcev, drugih javnih zavodov in prepovedi organiziranja dogodkov se je prodaja kmetijskih pridelkov in drugih živilskih proizvodov zelo upočasnila ali pa celo zaustavila, opozarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo.  

Tako pozivajo, da bodimo na današnji dan še posebej pozorni na to, kaj imamo na krožniku: "Spomnimo se, od kod pride hrana, kdo jo pridela in koliko truda vloži v to delo, zakaj je hrana iz bližine (naj)boljša izbira, kdo skrbi za podeželje, kakšno vlogo imajo v celotni prehranski verigi čebele ter drugi opraševalci – seveda z mislijo na potrebno redno zajtrkovanje. Dan slovenske hrane pred nas postavlja še eno priložnost – da se zavemo problema zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi v tej smeri lahko vsak od nas naredi korak v smeri zmanjševanja količine zavržene hrane," predlagajo na ministrstvu.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z vsakim grižljajem poskrbimo za zdravje 

V času, ko zdravje prav vsakega prebivalca Slovenije potencialno ogroža novi koronavirus, lahko sami poskrbimo za preventivo in vzdrževanje telesa v dobri in zdravi kondiciji. Najpomembnejša je zdrava prehrana, ta pa gre z roko v roki z izbiro lokalnih  živil. 

Z zdravstvenega vidika se namreč priporoča uživanje sezonske hrane iz lokalnega okolja, saj je takšna hrana običajno bolj dozorela in ima višjo biološko (hranilno) vrednost. Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika se drastično zmanjša vsebnost različnih vitaminov, ki so za naše telo izrednega pomena. Možno je torej, da bo hrana, za katero je jasno, da bo podvržena dolgemu transportu in skladiščenju, zaradi nujnih obsežnih agrotehničnih ukrepov pri njeni proizvodnji, manj kakovostna. Pri živilih domačega izvora zaradi bližine pridelave ni treba uporabljati konzervansov, zato so sicer lahko manj obstojna, vendar pa prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.

Vzpostavitev t. i. 'kratkih verig' med pridelovalcem in potrošnikom, ki je ena od prioritetnih nalog Ministrstva za kmetijstvo in okolje, bo zagotovo pozitivno vplivala na domačo pridelavo živil ter njeno povezovanje, na povečan obseg ponudbe raznolikih in kakovostnih živil lokalnega porekla, posledično pa tudi na znižanje cen in večjo potrošnjo, izpostavljajo na ministrstvu. 

Zakaj je lokalna hrana tako pomembna?

Tradicionalna živila so se v lokalnem okolju razvila iz potreb in danih možnosti, torej podnebja, zemlje in drugih dejavnikov, zato je ravno lokalna hrana najprimernejša za posamezno okolje. Njene ključne prednosti so, da živila najhitreje in po najkrajši poti pridejo do potrošnikov, manj obremenjujejo okolje ter imajo višjo biološko vrednost, saj so pobrana ob svoji optimalni zrelosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedal minister za kmetijstvo,  žal priljubljeni zajtrk pri otrocih zaradi zdravstvenih razmer letos torej ne bo potekal tako, kot smo ga navajeni. Šole in vrtce pa so prosili za drugačno izvedbo zajtrka. Predlagali so, da pri pouku na daljavo nekaj časa namenijo vsebinam dneva slovenske hrane, predvsem ozaveščanju, od kod pride hrana, kdo jo pridelal, koliko truda je potrebnega za to, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšno vlogo imajo čebele in opraševalci ter nasploh o pomenu rednega zajtrkovanja:  "Želim si, da se zavedamo, da je dan slovenske hrane naša izjemna priložnost, da izrazimo podporo kratkim lokalnim verigam, podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujamo zavedanje o pomenu domače samooskrbe z lokalno pridelano hrano."

Dr. Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudaril sledeče: "Želimo si, da se navada, da se dan začne z zajtrkom, znova vrne v naše domove. To je bil cilj tudi že pred desetletjem ob začetku projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Številke se počasi izboljšujejo, saj redno zajtrkuje že polovica slovenskih otrok, se je pa ta navada očitno prijela tudi doma, v družinah, saj zajtrkuje vse več odraslih. Pomembno je poiskati hrano lokalnega izvora, ki je bolj kakovostna, sveža in hranilna. Ravno vrtci in šole so po našem mnenju tisti, ki si zelo prizadevajo za izboljšanje prehranskih navad otrok, tako s promocijo zajtrka kot z vključitvijo kakovostnih lokalnih sestavin v obroke. Za to smo jim zelo hvaležni in jih pri tem podpiramo. Zdaj, ko smo doma, je priložnost, da se ozremo po svojih prehranskih navadah ter poskrbimo za svojo prehrano in prehrano svojih bližnjih."  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako se je vse začelo? 

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora. V vrtce in osnovne šole je bilo za zajtrk dostavljenih več kot 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53.600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32.000 kg jabolk. V projekt je vključenih okoli 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah (160.242 otrok v osnovnih šolah in 84.692 otrok v vrtcih). Projekt je potekal na 1.535 lokacijah, in sicer na 828 osnovnih šolah in v 707 vrtcih.

Tradicionalni slovenski zajtrk - 6
Tradicionalni slovenski zajtrk - 6 FOTO: Blaž Garbajs

V projekt so se z donacijo živil vključila živilsko predelovalna podjetja, kmetijska podjetja in zadruge, fakultete, šolski center in kmetijski inštitut, kmetje in čebelarska društva. Živila so dostavili donatorji sami, kjer pa to ni bilo mogoče, se je projektu pridružil tudi trgovski center, ki je poskrbel za distribucijo živil.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo s pomočjo humanitarne organizacije z zajtrkom tudi letos razveselilo nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki. Pozabili ne bodo niti na naše osrednje točke, ki skrbijo za zdravstveno stabilnost v državi - bolnišnice. Namenili jim bodo jabolka za zdravstvene delavce in bolnike, ki naj bodo zahvala za trud in srčnost za naporno delo in majhno lajšanje prestajanja bolezni, so poudarili na ministrstvu.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MyTrixie477
20. 11. 2020 21.46
+1
Se spomnim, kok sem sovražil malico z maslom & medom 🤮 Čist neprimerna malica za otroke (zdravo gor ali dol).
bojer
20. 11. 2020 21.14
Ni slabo imeti pravi slovenski zajtrk. Ob tem bi bilo dobro tudi to, da bi bil zajtrk tudi sicer z nič ali čim manj zdravju škodljivih snovi.
Sentis
20. 11. 2020 19.47
+2
Zakaj šole in vrtci ne ponudijo staršem, da bi lahko v času šolanja na daljavo pri njih osebno dvignili kosilo? Seveda za enako plačilo kot če bi bili otroci v vrtcih/šolah? Marsikateremu staršu bi na ta način pomagali in ga razbremenili. Najhujše pa je, da kuhinje delujejo, saj omogočajo hrano socialno ogroženim, torej zakaj se ne pripravi več obrokov, še za ostale otroke? Seveda tiste, ki bi želeli in bi se prijavili.
flojdi
20. 11. 2020 17.40
+2
.moji fruštki nekoč so bili : dve jajci domačih putk na uč + doma pečen kruh , skuhana proja in divka , zmešano z domačim mlekom +doma pečen kruh not , doma pečen kruh + pobrana smetana domačega mleka, pa malo cukra potrosenega gor , mnjammm . jabuke smo pa itak meli. pa krhlje . pa hruške tud. / res imam srečo , da se mi je ob vseh selitvah posrečilo vedno najti v bližini še vedno domače pridelovalce ; tudi ob tej , zadnji
motorka57
20. 11. 2020 20.37
+3
.... tako je bilo včasih na kmetih in tudi pri meni. Najraj sem mel fruštek od stare mame, ko je koruzne žgance skuhala v tačrnem loncu na ognju šporheta in mi naredila še dva jajca na uč.... Pa tudi danes mi še vedno teknejo koruzni žganci zmleti na kamnu v mlinu, samo stare mame ni več.....
nikhrast
20. 11. 2020 17.17
-3
Tudi v Sloveniji vidim da je banana obvezna vsako jutro, kruh , maslo in med pa nikoli ne vidim na mizi. Pa kako kupovati banane, nekaj zelenih, pa nekaj malo rumenih, pa nekaj rumenih, tako da jih imaš za ves teden,
Nakljucje
20. 11. 2020 14.22
+0
Narodi, v Evropi ki imajo meščansko demokracijo imajo značilne zajtrke, žal v Sloveniji je značilen zajterk mešanica balkanskega pridiha.
Walter Pravicek
20. 11. 2020 15.25
-1
Če na margarino ali maslo daš med,SE CEDI!-Prvo med,ki se vpije v kruh,nato maslo ali margarino!Preiskušano milijon krat,potrjujem!"
RamzesII
20. 11. 2020 16.06
+2
Potem se cedi skozi kruh. Medu se na margarino ali maslo da malo, ne toliko, da teče na vseh straneh s kruha. Maže se hladen med ne topel, med tem ko za maslo in margarino velja obratno.
macek_garfield
20. 11. 2020 14.03
+2
sem moj tradicionalni zajtrk burek za zajtrk pojedel pa to
TistoPravo
20. 11. 2020 13.49
-2
Maslo in med nista nič kaj dobrega za zobovje, maslo vsebuje določene kisline...med je v bistvu sladkor...mleko je pravtako nekaj živega, ki zelo vpliva na procese v telesu...prej v negativnem smislu, kot pozitivnem. In jabolko, eden izmed sadežev ki med rastjo vase potegne največ razpadle mižroplastike na kateri so vezani pesticidi...saj je to v bistvu voda z dodatki...za razmislit je, če pa se že človek odloči da to je....da to ni na dnevni ravni ponavljajoče...še vode če niste vanjo prepričani 100%, kaj vsebuje..čni dobro preveč...vsakega po malem, so že stari ljudje znali povedat.
Walter Pravicek
20. 11. 2020 15.30
+4
Ali si zoboder?Maslo z margarino je 1.A!Med cvetlični je super,boljši je še kostanjev,malo grenak,daš kapljico na malo ranico,in je hitra ozdravitev.Zobovje?Zakaj pa imamo zobarje?V ustih "opravi"zdravilno nalogo prav MED!ZATO MED,NE ČIPS,priboljški iz avtomatov!FEJ in FUJ! JE PA RESNICA BOLJ KISLA:CENA MEDU 800 gramov JE ZA MARSIKATERO DRUŽINO VISOK IZDATEK!
bossanoga
20. 11. 2020 12.21
+2
To delate samo reklamo za pridelovalce medu in masla/margarine, resnica pa ni takšna. Zajtrk JE POMEMBEN, ampak ni enak zajtrk za vsakega, ne paše vsakemu zjutraj maslo, mleko in med - večini celo prej škoduje, kot pa koristi. Ampak vi ste svoje plačilo dobili in Samo to vam je važno.
Walter Pravicek
20. 11. 2020 15.35
Po mačku zvečer paše KISLA JUHICA,z svinjskimi nogicami,lorbekom,krompirjem in kisom!A je to zajtrk?Če bi imel žgance vseh vrst,ki jih gospodinje skuhajo,pa mleko bi bil to kmečki SLOVENSKI ZAJTRK!A ne v mestih,ko že zjutraj goltaš kavico,kavico,kavico.Jesti?tam okli 12-13 ure neredno!A je to življenje?JAZ:KAVA,KRUH ALI KAJZERICE,MED,ALI MARMELADA IN OBVEZNO RAMA!PA SEM PRILEZEL V VISOKO STAROST!.KO BOŠ IMEL LE SKORJICO KRUHA ZJUTRAJ BOŠ OBČUTIL,DA BI TI MED IN RAMA NAREDILA NEBESA!
bossanoga
20. 11. 2020 12.21
+1
To delate samo reklamo za pridelovalce medu in masla/margarine, resnica pa ni takšna. Zajtrk JE POMEMBEN, ampak ni enak zajtrk za vsakega, ne paše vsakemu zjutraj maslo, mleko in med - večini celo prej škoduje, kot pa koristi. Ampak vi ste svoje plačilo dobili in Samo to vam je važno.
bossanoga
20. 11. 2020 12.20
To delate samo reklamo za pridelovalce medu in masla/margarine, resnica pa ni takšna. Zajtrk JE POMEMBEN, ampak ni enak zajtrk za vsakega, ne paše vsakemu zjutraj maslo, mleko in med - večini celo prej škoduje, kot pa koristi. Ampak vi ste svoje plačilo dobili in SAMO TO vam je važno.
Banion
20. 11. 2020 12.03
+2
kdor je določil to za tradicionalni zajtrk je bil včasih buržuj. Za zajtrk smo imeli med ali maslo vendar je oboje skupaj v poprečni družini veljalo za potrato
Walter Pravicek
20. 11. 2020 15.38
+2
Tudi v moji mladosti.Maslo redno za peko,za na kruh še topel ali za potrebe kuhe,ga je mama znala narediti!Svinjske masti nesem maral.Vsaka gospodinja kmečka ženska ve kako se maslo dela.Sedaj se kupi,se ne izplača pravijo!
Smartbtm
20. 11. 2020 10.50
+0
ne dolgo nazaj pa članek o lakoti v SLO, koliko je lačnih otrok v SLO, pa da dobijo kakšno palačinko za praznik...
TEDYC
20. 11. 2020 10.48
+0
Slovenski zajtrk ni pomemben je kar nekje napisana novica, drugorazredna , tam fajmošter sa srbije pa na top novice! Toliko o pristranskosti! Slovenija gre v ... na jug
dajno
20. 11. 2020 10.34
+5
Špeh pa klobase 👍
Walter Pravicek
20. 11. 2020 15.42
+0
Ja,se jedo a kje pri kom?Vsi nimajo svinje za zakol,slanina ni poceni!
ni_mi_vse_eno
20. 11. 2020 10.25
+3
Še posebno veliki problemi imajo v pivovarni Union in Zlatorog. Odločili so, da znižajo ceno in s tem povečajo prodajo. Ne hodite na Češko po pivo, čeprav je cena 30 centov/steklenico. Uporabite domače, hehe.
Heretik1
20. 11. 2020 10.15
+6
Zdrav zajtrk je zaseka na kruhu. Ker pa je zaseka mastna, je treba zraven spiti en štamprle domačega šnopca, da se maščoba lažje razgradi.
Heretik1
20. 11. 2020 09.38
+2
Sama maščoba in cukr.
nivampomo?i
20. 11. 2020 09.30
+6
Večina nas je imela lokalno pridelano hrano z svojih vrtov,pa ste nam jih pobrali, uničili samooskrbo,zdaj pa nam pametujete o tradicionalnih slovenskih zajtrkih.FUUUJ.
Rodion Raskolnikov
20. 11. 2020 09.08
-10
Tradicionalni slovenski zajtrk je rasistični koncept, priseljeni otroci se s tem počutijo drugorazredno, kaj manjka bureku ali tufahiji???? Sramota!
TEDYC
20. 11. 2020 09.22
+8
Naj pa tam ostanejo, jih noben ne drži tukaj in vsak je prostovoljno tukaj!
Periot222
20. 11. 2020 10.13
+4
Priseljenci vkljucite se v slovensko druzbo in navade ali pa na vlak in nazaj!!!!