Slovenija

Slovenskim železarnam bo država še zadnjič pomagala

Ljubljana, 23. 01. 1998 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kot kaže, se lahko Slovenske železarne (SŽ) še zadnjič nadejajo državne pomoči. Vladni amandma k predlogu zakona o delni privatizaciji SŽ predvideva, da bo država letos dokapitalizirala železarne v znesku treh milijard tolarjev. Enako vsoto denarja naj bi jim v skladu s tem amandmajem namenila tudi v letu 1999. Poleg tega jim lahko letos še pred dokapitalizacijo nameni kratkoročno posojilo za obratna sredstva v višini šest milijard tolarjev.

Drugi amandma vlade pa govori o tem, da bo država letos prevzela vse obveznosti SŽ, ki v letu 1998 zapadejo v plačilo iz naslova posojil - ta so železarne najele v skladu z zakonom o jamstvu RS za kredite za trajna obratna sredstva SŽ. Tako naj bi država letos prevzela obveznosti v višini glavnic posojil, ki znašajo približno štiri milijarde tolarjev, k temu pa je treba prišteti še pripadajoče obresti in redne stroške posojil v višini 370 milijonov tolarjev. S tem naj bi posamezne družbe v veliki meri razbremenili plačila stroškov financiranja iz naslova najemanja posojil s poroštvom države in jim dodatno izboljšali strukturo financiranja. Prednostno naj bi ta inštrument uporabili v družbah Acroni in Metal. Omenjeni zakon je trenutno v parlamentarnem postopku, sprejemal pa naj bi se po hitrem postopku.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.