Slovenija
Oglas

Slovensko meso v samem vrhu kakovosti

Ljubljana, 24. 06. 2019 00.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenci smo lahko hvaležni za ugodne pogoje tako za vzgojo zelenjave in sadja, kot za vzrejo živine in perutnine. Posledično pa smo upravičeno ponosni na bogato zakladnico živil lokalnih ponudnikov, ki slovijo po najvišji kakovosti. Nič čudnega, da nas vse pogosteje opozarjajo na izjemen pomen uživanja domačih izdelkov in pridelkov. Tokrat smo pod drobnogled vzeli meso in mesnine ter skušali najti odgovore, zakaj je bolje uživati slovensko meso od uvoženega.

PIVKA slovenski mesni izdelki vrhunske kakovosti
PIVKA slovenski mesni izdelki vrhunske kakovosti FOTO:

Ker se je v zadnjem času močno okrepilo zavedanje o pomenu uživanja uravnotežene prehrane, s poudarkom za kakovostnih ter svežih sesatvinah, so se spremenile tudi naše nakupovalne navade. Še posebej zahtevni smo pri nakupu mesa, saj smo Slovenci znani kot veliki ljubitelji mesnih specialitet. Da bi zadovoljili ne le naše želje in potrebe, pač pa tudi zahteve po najvišji kakovosti mesa in mesnih izdelkov, slovenska živilska podjetja veliko energije in znanja vlagajo v nenehen razvoj. Predelava mesa se je zaradi stroge slovenske zakonodaje preselila v specializirane obrate, s tem pa je v neomajno strogo nadzorovanih procesih na sodobno avtomatiziranih in tehnološko dovršenih sistemih zagotovljena najvišja stopnja higiene in varnosti. Odlične rejske prakse slovenskih družinskih kmetij in stroge proizvodne zahteve živilskih podjetij se še kako obrestujejo. S tem se je namreč izboljšalo zdravje živali, zmanjšala se je poraba zdravil, posledično pa se je izboljšala tudi kakovost mesa.

Enota Meso Pivke perutninarstva na Kalu pri Pivki.
Enota Meso Pivke perutninarstva na Kalu pri Pivki. FOTO:

Slovensko meso je v samem vrhu kakovosti

Šele ko pogledamo primerjavo kakovosti mesa med državami, ugotovimo, da slovenska živilska podjetja nudijo meso, ki je v vrhu kakovosti. Pokazatelj stanja je tudi pregled prometa antibiotikov za zdravljenje živali. Na dnu lestvice 29 ih evropskih držav so v tem merilu Ciper, Španija, Italija in Madžarska., ki imajo 15 krat slabše rezultate od najboljših. Poleg tega naša posamezna živilska podjetja ohranjajo vrednoste, po katerih so bili že od nekdaj znani gospodarji slovenskih kmetij – delavnost, skrbnost in solidarnost. Med drugim nas je zanimalo tudi, na kakšen način pravzaprav zmorejo slovenska podjetja dosegati najvišje standarde kakovosti. Za pojasnila smo se obrnili na podjetje Pivka perutninarstvo, edino slovensko podjetje s kar tremi certifikati kakovosti, z razvojem inovativnih izdelkov za žar in peko ter barjenih izdelkov brez konzervansov. "Pivka perutninarstvo sledi potrebam in pričakovanjem sodobnega aktivnega potrošnika in mu tako nudi prvovrsten izbor mesa, mesnih pripravkov in izdelkov. V podjetju imamo vzpostavljene najvišje standarde in učinkovit sistem sledljivosti ter kakovosti, ki določajo nadzor od prireje piščancev, do nastalega končnega proizvoda. V obratih so natančno nadzorovane vse faze procesa, kar nenehno dokazujemo z rezultati analiznih izvidov lastnih in zunanjih neodvisnih laboratorijev. Pozorni smo na potencialno kritične točke, ki jih obvladujemo s preventivnimi ukrepi in s tem skrbimo za varno živilo. Izredno pomembna je neprekinjena hladna veriga mesa, od samega začetka priprave mesa pa vse do končnega potrošnika. Kakovost potrjujemo tudi z vsakoletnim certificiranjem mednarodnega standarda IFS (International Food Standard). Naše dodatne prednosti so certifikati kakovosti, kot sta: Izbrana in Višja kakovost,« je dejala Tadeja Tomšič, tehnologinja kontrole kakovosti in vodja HACCP tima v Pivki.

Za rejo na sodobni farmi Kal skrbijo tri družine.
Za rejo na sodobni farmi Kal skrbijo tri družine. FOTO:

V Pivki se med drugim zavzemajo tudi za odgovorno ravnanje z živalmi; reja piščancev namreč poteka pod budnim očesom 58 družinskih kmetij, pod mentorstvom tehnologov družbe Pivka in veterinarjev. Uprava z varno hrano izvaja tudi stalen nadzor nad delom rejcev in strokovnih sodelavcev. Sicer pa rejci kar 24 ur dnevno skrbijo za ugodje in dobro počutje živali ob upoštevanju vseh predpisanih standardov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakovost potrjujejo analize in obvladovanje procesa

Posebno pozornost v Pivki namrenjajo tudi sami krmi, ki je naravna in jo pripravljajo v lastni mešalnici, s čimer zagotavlja najvišji nadzor. Uporabljajo zgolj sestavine rastlinskega izvora, kot so koruza, soja, pšenica z naravnimi vitamini in minerali. Krma za piščance nastaja pod budnim očesom strokovnjaka in ne vsebuje hormonov, antibiotikov ali surovin živalskega izvora. Kot pionir na tem področju je Pivka prva vzpostavila in implementirala dokazljiv in merljiv sistem vpliva izbrane krme na kakovost mesa, ki jo redno analizira v notranjih in zunanjih laboratorijih. Shemi Višja kakovost (VK) Pivškega piščanca z omega 3 in Piščančjega mesa vir selena sta dva celovita sistema sledljivosti in nadzora vseh faz proizvodnje, z velikim poudarkom na izboru ključnih surovin za krmo živali, ki vplivajo na sestavo mesa. Dokazano je, da imajo omega 3 in antioksidanti selen dokazan pozitiven vpliv na zdravje ljudi. Pomembno je poudariti tudi, da so posamezni izdelki brez ojačevalcev okusa, brez barvil ter brez aditivov.

Na sliki levo: Tehnologinja Tatjana Berčič, predsednik uprave mag. Janez Rebec, vodja enote Kromberk Vesna Pipan.
Na sliki levo: Tehnologinja Tatjana Berčič, predsednik uprave mag. Janez Rebec, vodja enote Kromberk Vesna Pipan. FOTO:

Tudi predelavi mesa in pakiranju namenjajo veliko pozornosti – procesa potekata na sodobnih avtomatiziranih linijah dveh živilsko predelovalnih obratov v Pivki in Novi Gorici. Priprava narezanih salam poteka v najbolj tehnološko dovršeni aseptični sobi v Sloveniji, kjer se odvija proizvodni proces v posebno nadzorovanih in obvladovanih pogojih dela.

Potrošnikom želijo ponuditi zgolj najboljše

V podjetju Pivka perutninarstvo s 500 sodelavci v tem letu obeležujejo tudi 60 let tradicije, ob tako pomembni obletnici pa predstavljajo tudi novo podobo. Že od samih začetkov sledijo svojemu poslanstvu – da v vsak dan svojih potrošnikov prinesejo le najboljše. So edini slovenski specializirani ponudnik piščančjega mesa ter pripravljenih piščančjih dobrot, ki z zagnanostjo ter inovativnostjo skrbijo za zagotavljanje najvišjih standardov priprave hrane in distribucijo izdelkov v več kot 15 držav po vsem svetu. Kulinarične trenutke napolnjujejo z dobrotami za vsako priložnost! Razveseljujejo polnim omizjem, ko se zbere vsa družina ali pisana druščina. Umeščajo užitek v dan napornega urnika in nudijo oporo za prehranske izzive aktivnim potrošnikom.

Priprava narezanih salam Pivka poteka v najbolj tehnološko dovršeni aseptična soba v Sloveniji, kjer se odvija proizvodni proces v posebno nadzorovanih in obvladovanih pogojih dela.
Priprava narezanih salam Pivka poteka v najbolj tehnološko dovršeni aseptična soba v Sloveniji, kjer se odvija proizvodni proces v posebno nadzorovanih in obvladovanih pogojih dela. FOTO:

Kot rečeno se ob jubileju predstavljajo z novim izgledom in novimi okusi, na ta način pa potrošnikom sporočajo, da so kljub bogatim izkušnjam, sodobna slovenska znamka, ki v prihodnost zre z vizijo in si ponosno utira pot do potrošnika ter je v njegovih očeh mladostna, priročna in odlična.

Pivka perutninarstvo sledi 10-im načelom za najboljšo kakovost:

- Lokalno pridelano meso domačih rejcev

- Rastlinska krma živali brez antibiotikov, živalskih proteinov in umetnih dodatkov

- Dokazana sledljivost v vseh fazah proizvodnje

- Visoka stopnja higiene in varnosti predelave

- Kratke prevozne poti

- Razvoj naravnih izdelkov brez ojačevalcev okusa, umetnih barvil, arom in drugih aditivov.

- Odlične kulinarične rešitve za hitro pripravljen, a zdrav obrok

- Dosledno izpolnjevanje pogojev certifikatov Višje kakovosti (Omega 3, vir selena)

- Upoštevanje zahtev sheme Izbrana kakovost Slovenija

- Dodaten notranji nadzor in nadzor neodvisnih institucij ter veterine

 

Naročnik oglasa je Pivka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3