Slovenija

Sluga o Janši: Bolj ko mu popuščamo, dlje bo šel

Ljubljana, 02. 04. 2021 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja vodja poslancev SMC Janja Sluga je bila v intervjuju za Mladino ostra do predsednika stranke Zdravka Počivalška, ker se v koaliciji ni močneje zoperstavil premierju Janezu Janši. Po njeni oceni je stranka na poti, da postane satelit SDS. Janševa dejanja sicer razume kot dokazovanje lastne moči. "Bolj ko mu popuščamo, dlje bo šel," je dejala.

Janja Sluga je v pogovoru za Mladino povedala, da poslanska skupina SMC ni nikoli glasovala o njeni zamenjavi – to naj bi zahteval premier Janez Janša. "In Zdravko Počivalšek mu jo je tudi obljubil," je dodala.

Izpostavila je, da so se do lanskega decembra vsak teden sestajali vodje poslanskih skupin koalicijskih strank in usklajevali različna stališča. "V nekem trenutku pa smo o razlikah nehali govoriti, češ da bodo razlike usklajevali na višjih ravneh, kot je temu rekel vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. To pomeni, da smo parlamentarci nehali odločati o svojih dejanjih," je navedla in dodala, da v to ni mogla privoliti.

Prepričana je, da je imela SMC v tej koaliciji določen manevrski prostor, ki je ostal neizkoriščen. "Če bi se postavili za svoja stališča, če bi bili bistveno močnejši in glasnejši koalicijski partner, bi lahko izkoristili svoj potencial," meni. Prepričana je, da bi SMC, ki zaradi nizke podpore javnosti ni imela druge izbire kot vstopiti v koalicijo, "lahko danes imela petodstotno javnomnenjsko podporo ali še več, če bi Počivalšek in ministri SMC delali tako, kot smo delali poslanci, če bi bili oni tako glasni, odločni, nepopustljivi, kot smo bili mi".

"Večkrat so se ministri SMC obrnili name in rekli: 'Ali si upaš v državnem zboru popraviti to, kar nam v vladi ni uspelo?' In sem si upala. To torej pomeni, da bi morali biti odločnejši in da nas v tem primeru predsednik vlade ne bi mogel razrezati kot klobase," je dodala. Po njeni oceni torej "stranka, natančneje Počivalšek ni bil kos izzivom".

Počivalšku očita, da se je ravnal bolj po logiki, kaj bo zanj v odnosu do predsednika vlade najlažje, da ni liberalec in da "že nekaj časa ne povečuje ugleda SMC, ampak stranko razgrajuje in razmišlja bolj po gospodarsko, o tem, kaj bo od nje v 'stečajnem postopku' lahko uporabil".

Povezovanje Počivalška z Andrejem Čušem in Francem Kanglerjem vidi kot obračanje SMC na desno: "Postala bo stranka satelit, ki jo SDS potrebuje na prihodnjih volitvah." SMC je tako sredino še bolj oslabila in skrajnosti so se okrepile, meni Sluga, ki sicer vstopa SMC v aktualno koalicijo ne obžaluje: "Napake so sledile po tem."

Janja Sluga
Janja Sluga FOTO: Bobo

'Nepojmljivo je, da vlada ne upošteva zakonov'

Dotaknila se je še dogajanja glede Slovenske tiskovne agencije, ki ji je vlada ustavila financiranje. "Pri STA so bila Počivalškova stališča zelo posebna. On problema preprosto ni razumel," je navedla in dodala, da je zanjo vse, kar se dogaja, nepojmljivo. "Nepojmljivo je, da vlada ne upošteva zakonov. Na to gledam precej čustveno. Na kocko se postavlja STA, ki seveda daje kruh več sto družinam. Vse to je nedopustno," je izpostavila.

Sluga je tudi nadomestna članica preiskovalne komisije o financiranju SDS iz tujine. Kot je dejala, jim Italija, preko katere naj bi šli denarni tokovi, ne želi izročiti dokumentov, potrebnih za ugotovitev, ali gre za takšno financiranje.

Glasovanje o Igorju Zorčiču, ki ga koaliciji ni uspelo razrešiti, pa vidi kot upanje.

Izvršni odbor SMC je sicer po neuspešnem poskusu koalicije, da bi razrešila Zorčiča, razpravljal o možnih scenarijih. Ena od možnosti je vrnitev Počivalška v DZ, čeprav si ga poslanci SMC bolj želijo na mestu gospodarskega ministra. Kot so sporočili iz SMC, so se pogovarjali o tej možnosti, a to odpira vrsto vprašanj, ki jih je treba pretehtati.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
04. 04. 2021 09.29
+0
SPET HALUCINACIJE,PRIVIDI IN LAŽI. KAM BO ŠEL DLJE? KAM JE PA SPLOH ŠEL? ČE BI BILO TAKO KOT PRAVIŠ,NE BI SMELI GOVORITI IN PISATI ,KAR MISLIMO.
Kristjan Rebec
04. 04. 2021 08.59
-1
Že več kot pedeset hlastajo po plačah ne samo od Janše so bili tudi drugi pred njim samo Janša je problem korona bo marsikaj spremenila.
dante
04. 04. 2021 08.15
Vsi parlamentarci delajo za plačo, če pa še dobijo dodatno finančno motivacijo od Janše se ubogljivi ne glede v kateri stranki so. Ko ne bodo več dobivali, bodo želeli odstop JJ.
bc123456
03. 04. 2021 21.28
+0
BARABA GROSUPELJSKA ŠE NISI DOJEL DA CELO ŽIVLJENJE DELAŠ ŠKODO KJER KOLI SE POJAVIŠ, SPELJI SE SAM, ČE NE TI BOMO POMAGALI
BETONSKI
04. 04. 2021 09.30
-2
lado-a1
03. 04. 2021 19.23
+5
Pripoved gre takole: en slavni človek (ne morem povedati kateri, kajti do sedaj sem videl, da izjavo pripisujejo vsaj štirim različnim) je rekel "obožujem izdajo, gabijo mi se izdajalci". Ti trije, ki so zdaj izstopili iz cmerave stranke me ne morejo prepričali, da so (bili, so?) taki bedaki, da jim ni jasno kam pelje pristop v SdS koalicijo. Če so resno mislili, da bodo enakopraven partner koalicije in nekakšen korektiv ekstremizmu Herr twitlerja, imajo celo manj pameti, kot sem jim pripisoval. Prva izdaja je bila izdaja lastne volilne baze, ki so ji obljubili, da se s SDS in njihovim firerjem ne bodo spečali. Seveda se je zgodilo to kar je neizogibno. Stranko je Herr twitler požrl s perjem vred: Potreboval in našel je enega požrtneža (iki se je kar sam ponudil), na katerega lahko obesi krivdo za koruptivno nabavo neustreznih naprav in zaščitnih sredstev, kjer se je kradlo po dolgem in počez. Tisti požrtnež sedaj obupno smrdi, EdSovci pa še vedno dičijo po vijolicah. Zdaj so zaradi umobolnih izpadov Herr twitlerja opazili, da je šale konec ali pa morda od njega niso dobili toliko bonbončkov kolikor so mislili, da jim pripada. In so se odločili za drugo izdajo. Izstopili so iz Herr twitlerjeve koalicije. Opozicija je to pozdravila s ploskanjem (jaz tudi). To pa je tudi vse, kar bodo legalno dobili od nje. Edino kar jim ostane je branjarija za glasove ob vsakem malo pomebnejšem glasovanji v DZ. Politično pa so mrliči, ki so se prepozno poskušali rešiti iz jame v katero so prostovoljno skočili. Amerikanci za take pravijo: Too little, to late! Jaz pravim, prav vam je! Vi ste pravzaprav največji krivci za to štalo, ki jo imamo! Brez vas ne bi bila možna! Mimogrede, gabite se mi tudi.
bc123456
03. 04. 2021 21.23
+0
lado-- +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
User768643
03. 04. 2021 18.45
+1
Komu boš pa ti sluga, Sluga? Me zanima na kateri strankarski listi boš.
papi1
03. 04. 2021 16.30
+2
Keš, keš, keš, keš ....
DediDPitbul
03. 04. 2021 15.59
+4
Sluga... zakaj si pa drzala stango eno leto? Nacelen clovek bi se distanciral od tega skropucala takoj... lagali ste volilcem in omogocili krajo in represijo.
Daoist
03. 04. 2021 15.33
+2
Moj prijatelj skrbi za živali, redno pospravi iztrebke v hlevu, je bil tudi že do kolen v njih, pa je ven prilezel. Enako ste storili vi ga. Janja.
lado-a1
03. 04. 2021 19.31
+1
Je razlika. Prijatelj je splezal iz iztrebkov, se pošteno umil, pa je bilo. To, kar je storila ona, se ne da umiti. Politični iztrebki niso kot živalski. Brez Janje in njenih ne bi bilo poboja starih ljudi, karšnega smo in še doživljamo!
BETONSKI
04. 04. 2021 09.32
NE BI BILO POBOJA?? BIL BI PA MASAKER, SAJ TIŠLER NI ZNAL NITI MASK IN RAZKUŽILA PRISKRBETI.
Kristjan Rebec
03. 04. 2021 15.11
-1
Kadar začnejo piščanci komandirati in iščejo samo pravice tudi kokoška neve kam z njimi.
TooSick
03. 04. 2021 13.45
+3
Desna sekta hitr hitr, ful me je zasraufal pridte hitr pa na siroko odprite usta...
CIGU MIGU
03. 04. 2021 13.21
+2
janja kot ženska imaš vso pravico jovanu vrniti,kar ti je najavil,pa še nič kriva ne boš ke je samoobramba
tiandra4
03. 04. 2021 12.57
+1
Ta agonija naše vlade se mora čim prej končati, da ne bomo vsi skupaj "zamudili".
Oknaj 4
03. 04. 2021 12.42
+1
Če njej in vsem levim sopodpisnikom ustavna obtožba ne uspe naj bo ustavno sodišče toliko fer in ustavno obtoži celo opozicijo zaradi oviranja in onemogočanja normalnega delovanja vlade
simeoni
03. 04. 2021 18.22
+0
Zakaj pa koalicije ne ? Ti praviš, da vlada normalno dela ! Mislim, da tudi ti nisi normalen, če tako misliš.
riss
03. 04. 2021 11.52
+4
Rdeča (ob slavnostni izjavi izstopa v ravno takšni obleki) Sluga komentira zakaj so odšli. Ona bi že prej, ker po prepričanju spada v Levico in z njimi je že iz koalicije odlično sodelovala. Za Slovenijo je samo škoda, da je prepričala še brezjajčnega (v teh dneh bo celo mogoče dobil kakšnega pirha) predsednika parlamenta, ki bi kar ostal na tem mestu. Dedija Rajića seveda ni bilo potrebno prepričevati, njemu je samo naročila kdaj je pravi trenutek. Sluga nikoli ne bi zapustila stranke sama, ker potrebuje hlapce/sluge ob sebi, trenutno jih ima 3 z Lepom, ki je najbolj škodljiv za upokojence, Sluga pa kar za Slovenijo, saj podpira dajanje sredstev brez nadzora: nevladnikom, STA, zagovarja Vesela, nasprotuje mladim, da dobijo službe, si ustvarjajo družine, ker zagovarja, da ostajajo v službah tisti, ki so izpolnili pogoje za upokojitev in zavaja, da je to prisilna upokojitev,..., same negativnosti od nje, za proračun in davkoplačevalce pa je prava katastrofa. Ne vem, če se ona tega zaveda, ruši tudi svojo stranko, vlado, skratka morala bi oditi iz parlamenta in prepustiti mesto naslednjemu po glasovih iz SMC. Seveda se privilegijem ne bo odpovedala.
Silvester Ali62
03. 04. 2021 10.55
+4
Upam da bo Janša zmagal še leta 2022 in 2026
puspan
03. 04. 2021 15.26
+3
DediDPitbul
03. 04. 2021 16.00
simeoni
03. 04. 2021 18.23
biggbrader
03. 04. 2021 08.08
+6
Janja je lep primer tipičnega kovertita in politikantskega kameleonstva, ki bi rada ugajala vsem. To se vidi že iz njenega oblačenja, komuniciranja in iz njenega splošnega obnašanja v Parlamentu. Take smo že imeli in so ostali zunaj Parlamenta, na zadnjih volitvah; Erjavc, Alenka..., na njihovo srečo in na smolo njihovih političnih sopotnikov, so ti "reveži" prilezli nazaj v Parlament.
biggbrader
03. 04. 2021 08.03
+4
Tajnica že ve, do kam ji gre.
pepi bolcev
02. 04. 2021 21.30
-1
Janez Jansa pove direktno? Ze mogoce. Ampak ne svojim volilcem.
Stane Adami?
02. 04. 2021 21.29
+6
Sam na račun ji poglejte pa boste videli kam pes taco moli?
poneumljanje
02. 04. 2021 21.35
-1
Janezova sestriča ima velik račun , vse položnice tavariša Janiza plačuje !