Slovenija

'Služba v javnem sektorju je privilegij!'

Ljubljana, 09. 09. 2009 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Rešitev s sindikati naj vlada doseže s sporazumom," pravi nekdanji minister Virant in dodaja, da služba v javnem sektorju zagotavlja varno zaposlitev, kar bi sindikati morali upoštevati.

Virant je prepričan, da je glavna napaka Pahorjeve vlade predvsem povečevanje števila zaposlenih v ožji javni upravi.
Virant je prepričan, da je glavna napaka Pahorjeve vlade predvsem povečevanje števila zaposlenih v ožji javni upravi. FOTO: Miro Majcen
"Ukrepe glede plačnih nesorazmerij, ki jih je ministrska ekipa Irme Pavlinič Krebs pred kratkim predstavila sindikatom javnega sektorja, razumemo, jim ne nasprotujemo, si pa želimo, da bi vlada s sindikati našla rešitev v socialnem dialogu", pravi predsednik odbora strokovnega sveta SDS za javno upravo Gregor Virant. Po njegovem mnenju bi morali sindikati upoštevati dejstvo, da zaposlitev v javnem sektorju pomeni varno izplačilo plače.

"Kljub precej hudim kritikam, ki so pred volitvami lani letele na naše delo, je po enem letu vlada končno priznala, da je bil naš plačni sistem dober,“ trdi bivši minister in dodaja, da je sicer ukrepanje vlade razumljivo in da bi tudi prejšnja vlada odpravo plačnih nesorazmerij po prihodu finančne in gospodarske krize prestavila na boljše čase.

Ministrska ekipa je pred kratkim sindikatom javnega sektorja predstavila dva možna ukrepa glede reševanja plačnih nesorazmerij.
Ministrska ekipa je pred kratkim sindikatom javnega sektorja predstavila dva možna ukrepa glede reševanja plačnih nesorazmerij. FOTO: Dare Čekeliš

'Služba v javnem sektorju je privilegij!'

Rešitev s sindikati naj vlada po Virantovem doseže s podpisom aneksov h kolektivni pogodbi, torej s sporazumom. V tem času je namreč služba v javnem sektorju po njegovem mnenju neke vrste privilegij, ker zagotavlja varno zaposlitev in varno izplačilo plače. "To bi sindikati morali razumeti,“ še dodaja.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) je zavrnilo navedbe Gregorja Viranta, da se je v mandatu te vlade število zaposlenih povečalo za 1500. Po dostopnih podatkih Ajpes se je število zaposlenih v celotnem javnem sektorju v obdobju dela te vlade, tj. od decembra 2008 do junija 2009 povečalo za 168 javnih uslužbencev, pojasnjujejo.
Virant: Ministrica ima očitno manj podpore

Virant vlado Boruta Pahorja opozarja, da maso plač v javnem sektorju zvišuje tudi povečevanje števila zaposlenih. "Mi smo v času našega mandata znižali število zaposlenih za približno dva odstotka, v zadnjem letu pa se v ožji javni upravi to število povečuje,“ poudarja. Od začetka mandata te vlade do junija letos je namreč v javni upravi zaposlenih kar 1500 več uslužbencev. "Očitno ministrica pri predsedniku vlade nima tolikšne podpore, kolikor sem je imel jaz,“ je prepričan Virant.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pravi, da plače v javnem sektorju niso samopostrežba.
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pravi, da plače v javnem sektorju niso samopostrežba. FOTO: POP TV

Dva vladna predloga

Ministrska ekipa je sindikatom javnega sektorja predstavila predloga za zamrznitev plač javnih uslužbencev. Odgovor pričakuje v desetih dneh.

Kot prvo možnost je vlada predlagala neizplačilo odprave plačnih nesorazmerij, zamrznitev napredovanj in neizplačevanje dodatka za delovno uspešnost v višini dveh odstotkov. Poleg tega naj ne bi izvedli uskladitve plač z inflacijo, regres pa bodo izplačali v višini letošnjega.

Kot drugo možnost javnim uslužbencem ponuja odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij s 1. januarjem 2010, vendar pa bi bilo v tem primeru potrebno znižanje plač.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
10. 09. 2009 11.29
Se strinjam s Pejterblanko, poklon PrvoBorcu.
periot
10. 09. 2009 09.32
Paraziti na plečih delavcev
Alhambra
10. 09. 2009 07.49
Ulikses, če bi vsi dobili 30% več, bi se država totalno sesula že ob uvedbi novega plačnega sistema. Pač to ni res. Glede varnosti zaposlitve je pa tako: eni jo res imajo, ampak smo pa tudi taki, ki je nimamo, imamo pogodbe za določen čas in smo izkoriščani tko kot v gospodarstvu – v pogodbah piše eno, delaš pa vse in svašta, stvari k so pod nivojem za znanje, sposobnosti in izobrazbo. Zasluge za karkoli si itak poberejo živine, ki si med drugim pod sabo naberejo nesposobne vodje oddelkov, da lahko še naprej sami vlečejo niti, ker so itak že celo življenje na istem položaju in drugega pač ne znajo. Ja, plača je vsak mesec, ampak če nisi človek noseča ženska/oseba, ki te absolutno nič ne gane in ti je pomembna kakovost dela in učinkovitost in ne mešanje megle, pol je javni sektor samo vir stresa in kontatne živčnosti. K gledaš folk k kr neki muti in bluzi-vsi bi radi imeli višje plače, delamo pa mi ocpodi.... Js se sicer nad mojo plačo sploh ne pritožujem. Služb pa itak pretirano na trgu glih ni (če gledaš strukturo ponudbe, ne samo števila prostih delovnih mest), da bi človek kar šel. Tako da, ima tudi gospodarstvo svoje pozitivne strani, se ni za bat. Problem je v tem, da so bobili največ tisti, ki so že imeli največ. In njih to ne bo ravno ganlo, nekdo k pa ima bolj povprečno plačo in gara ko živina pa....sori, ima vsoo pravico se razburjat. tudi javni sektor se znotraj deli :D
petdan
10. 09. 2009 06.20
Nisem pristaš nobene stranke, še najmanj SDS, vendar še zdaj trdim, da je bil g. Virant eden najboljših ministrov kar jih je Slovenija doslej imela. Ljudi njegovega kova potrebujemo na najpomembnejših funkcijah v državi.
bukefal
09. 09. 2009 23.14
Virant je povedal, kaj je glavna Pahorjeva napako. Z njim se ne strinjam povsem, ker je Maneken naredil že toliko GLAVNIH NAPAK, da se komaj vidi iz lastnega dreka!!!
brankasrbijanka
09. 09. 2009 22.37
@rado62.... žal je to dejstvo... bejba je silikonska bolj kot je salome - your roll model ....
RADO62
09. 09. 2009 22.02
brankasrbijanka09.09.2009, 21:450 ... ha ha ha.... Prav nasmejala si me s svojimi kozlarijami.... Silikonat babji.... heh
brankasrbijanka
09. 09. 2009 21.45
.... dovolj časa je bil minister gregor, da je s svojo mezdico lahko plačal estetske popravke svoji ženki nani... vsa estetsko korigirana do konca mandata... sedaj se lahko igra s svojo silikonsko igračko...
Buena Vita
09. 09. 2009 21.37
vsi sledimo tej poti,slej ko prej,matilda vrti svojo koso
Buena Vita
09. 09. 2009 21.35
killi-123 ja ,na žalost,infarkt ga je zadel,pogreb je bil danes ob 16 uri nič več se ne bova kregala
killi-123@hotmail.com
09. 09. 2009 18.38
titovka
09. 09. 2009 18.35
a ni plačno reformo inštalilar sam presvetli minister virant...najboljši minister janševe vlade in veliki poštenjak??
zahod.west
09. 09. 2009 18.17
killi-123@hotmail.com
09. 09. 2009 17.55
Pajtlerblanka, sem prav razumel,da nas je PRVOBOREC zapustil???
ivo55
09. 09. 2009 17.23
Znano razmerje 40.000 produktivnih na cesto, 1500 na novo v sektor porabe javnega denarja. Nekomu je potrebno izmeriti opravilno sposobnost s tujim izvedencem - nepristransko, žal!
poetess
09. 09. 2009 17.19
g. Virant ima 100 % prav!
Golosek
09. 09. 2009 17.15
Od kdaj pa je varna zaposlitev privilegij!? Pravica do dela je ustavna pravica. Brezposelni ne iščejo privilegijev, iščejo delo. Virant se obnaša in komentira, kot bi bil še zmeraj minister. Pospravi naj se na smetišče zgodovine s svojo plačno reformo vred, ki je bila napisana za birokratske šefe v DU in za nikogar drugega.
CezDrnInStrn
09. 09. 2009 16.53
Uffff...dobil sem službo v javni upravi !Jaz sem CAR !
BB57547
09. 09. 2009 16.41
res je privilegi spoh v vojski ki delas kot vojak do 45 leta pol si pa ne cesti res privilegiji ne
CDROM
09. 09. 2009 16.11
Delavce v gospodarstvu na cesto oni pa imajo do upokojitve zagotovljeno službo. KJE V DEMOKRACIJI STE TO VIDELI, TO JE SAMO KOMUNIZEM PODPIRAL. Plačani naj bodo po efektivnosti svojega dela tako kot to prakticirajo povsod. Na upravni enoti v NOVI GORICI imajo za stranke odprto ponedeljek, sreda, petek in mene zanima kako so lahko enako plačani kot delavci na ljubljanski upravni enoti, ki delajo vse dni v tednu. Kar naj izsiljujejo do onemoglosti, potem naj se jih prične odpuščat, da vidijo da obstaja tudi slaba stran zgodbe.