Slovenija

SMC v pogovorih z SDS? 'Predčasne volitve so mokre sanje premierja v odstopu'

Ljubljana, 28. 01. 2020 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
2358

Po besedah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča po odstopu premierja Marjana Šarca že potekajo nekateri pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije, a ne na ravni delegacij strank, pač pa bolj mimogrede. Če bodo ugotovili, da je sodelovanje možno, se bodo pogovarjali, katere projekte lahko izvedejo, je dejal in zatrdil, da so poslanci SMC enotni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preštevanje strank
    03:39
    Iz 24UR: Preštevanje strank
  • Iz 24UR: Želja po preživetju in plači
    03:11
    Iz 24UR: Želja po preživetju in plači
  • Iz 24UR: Kakšne so možnosti za oblikovanje nove vlade?
    01:50
    Iz 24UR: Kakšne so možnosti za oblikovanje nove vlade?
  • Iz 24UR: Oblikovanje stabilne večine
    03:37
    Iz 24UR: Oblikovanje stabilne večine
  • Iz 24UR: Poziv gospodarstvenikov
    02:40
    Iz 24UR: Poziv gospodarstvenikov
  • Iz SVETA: Politična kombinatorika
    04:16
    Iz SVETA: Politična kombinatorika

Če se bo našla kritična masa strank, ki lahko skozi DZ spravi zakonodajo, ki je nujno potrebna, bodo po navedbah Igorja Zorčića verjetno vsi ocenili, da je to bolje kot predčasne volitve. Zatrdil je, da je vseh 10 poslancev SMC v tem stališču enotnih.

Če soglasja ne bo, gredo na volitve

Med projekti, ki bi jih lahko nova koalicija sprejela, je izpostavil med drugim preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, dolgotrajno oskrbo in demografski sklad. Če soglasja ne bo, pa gredo na volitve, je povedal.

Po besedah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča že potekajo nekateri pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije, a ne na ravni delegacij strank.
Po besedah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča že potekajo nekateri pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije, a ne na ravni delegacij strank. FOTO: Bobo

Vprašanje, ali se bo zavzemal za to, da bi bil mandatar morebitne nove koalicije njihov predsednik Zdravko Počivalšek, pa po Zorčičevih ocenah namiguje na to, da jim je pomembno, na katerem položaju je kateri politik. "Nam je bolj pomembno to, kaj se bomo na koncu dogovorili. Če se bomo o tem, da lahko neke zakone izpeljemo skozi parlamentarni postopek, bomo v tako koalicijo šli, če se ne bomo ničesar dogovorili, pa je povsem vseeno, kje kdo sedi," je poudaril.

Glede sodelovanja s prvakom SDS Janezom Janšo pa je dejal, da nesodelovanja z njim ni imela SMC nikoli zapisanega v programu, so bili pa v soočenjih pred zadnjimi parlamentarni volitvami predsedniki strank o tem vprašani. Ali bo zdaj prišlo do takšnega sodelovanja, je po njegovih besedah prezgodaj govoriti. "Če pa se bo našla kritična masa strank, ki bo sprejela zadeve, ki so dobre za državljane, kar bi bilo bolje kot volitve, potem bo pač do tega prišlo," je dodal Zorčič.

'Predčasne volitve so mokre sanje premierja v odstopu'

Na vprašanje, ali torej v SMC z novim predsednikom do sodelovanja z Janšo nimajo takšnih zadržkov kot so jih imeli pod vodstvom Mira Cerarja, pa je odgovoril, da morajo na takšna vprašanja odgovoriti predvsem predsedniki strank. Po njegovih besedah pa se bomo v Sloveniji morali enkrat vprašati, "kaj je program strank na volitvah: ali je to nesodelovanje na določenih področjih, ali so neke pozicije, ali pa to, da skušamo nekaj dobrega storiti za državljane".

Poslanka SMC Monika Gregorčič je sicer danes na svojem Twitterju zapisala, da so "predčasne volitve mokre sanje premierja v odstopu". Zanj zelo boleče pa je, da ima ključ do njih prav Janez Janša, ugotavlja. Zorčič njen zapis in osebno stališče razume tako, da si nekateri verjetno bolj želijo volitev zaradi kalkulacij, nekateri manj.

Na vprašanje, ali bi koalicija pod Šarčevim vodstvom lahko še obstajala, če bi imel premier do koalicijskih partnerjev drugačen odnos, pa je Zorčič odgovoril, da SMC ni imela odprte nobene fronte. Spomnil je, da so se Šarcu fronte odpirale znotraj njegovega kroga, okoliščine pa so se po Zorčičevem mnenju "nabrale" proti tej vladi.

Han stranke, ki razmišljajo o sodelovanju v morebitni novi koaliciji, razume.
Han stranke, ki razmišljajo o sodelovanju v morebitni novi koaliciji, razume. FOTO: Kanal A

Organi SMC bodo razmere in nadaljnje korake po odstopu premierja ocenili v prihodnjih dneh.

Horvat: Volilno telo bo najbrž kmalu ugotovilo, da novi obrazi niso prava rešitev za državo

Izvršilni odbor NSi je takoj v ponedeljek zvečer po Šarčevem odstopu ustanovil volilni štab in takoj pričel s postopki evidentiranja kandidatov za parlamentarne volitve. Sklep o tem so sprejeli soglasno. Predsednik NSi Matej Tonin je že čez dan v prvem odzivu na odstop predsednika vlade ocenil, da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije, četudi možnosti pogovorov o novi koaliciji, če bi bili k njim povabljeni, v NSi ne zavračajo.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat priznava, da je rezultat volitev negotov, pritrdil pa je Toninovi izjavi, da je treba pustiti vrata odprta. "NSi ima odprta vrata za vse prave, korektne politične partnerje, vrat nikoli ne zapiramo," je dejal in pojasnil, da sklepa o preprečevanju kakršnihkoli pogovorov izvršilni odbor ni sprejel.

Hkrati ocenjuje, da bo najbrž tudi volilno telo kmalu ugotovilo, da novi obrazi niso prava rešitev za državo.

Hršak: Zagotovo je za državljane boljša nova koalicija, koalicije brez DeSUS pa ni

Poslanec DeSUS Ivan Hršak pa ocenjuje, da je velika možnost oblikovanja nove koalicije. "Zagotovo je za državljane boljše, da se tvori neka koalicija, oddela mandat in da se v tem času sprejme zakone," je pojasnil ob robu seje v DZ. Spomnil je tudi, da je bilo v zadnjem letu že več volitev in da volitve stanejo. "Denarja stranke nimajo in mislim, da bodo naredile vse, da bi neka trdna koalicija, ki ne bo imela minimalnega števila glasov, lahko delala ta mandat," je ocenil.

Verjame, da pogovori o novi vladi že potekajo, a pravi, da vanje ni vključen. "To novo koalicijo si bodo verjetno želele tiste stranke, ki se sedaj ne vidijo, da bi se vrnile v parlament," je povedal. Ob tem je dodal, da v DeSUS te bojazni nimajo. "DeSUS je vedno ključen, brez DeSUS ni nič. Dejansko se je pokazalo, da koalicije brez DeSUS ni," je navedel. Kot je dejal, so vedno tudi konstruktiven koalicijski partner.

Zdravko Počivalšek je včeraj v oddaji 24UR ZVEČER izpostavil, da bodo poskušali v okviru obstoječega sestava parlamenta sestaviti stabilno vlado.
Zdravko Počivalšek je včeraj v oddaji 24UR ZVEČER izpostavil, da bodo poskušali v okviru obstoječega sestava parlamenta sestaviti stabilno vlado. FOTO: 24ur.com

Za zdaj je po njegovih besedah še prezgodaj oceniti, kdo bi lahko bil novi mandatar.

Na vprašanje, kako bo javnosti zagotovil, da pri namerah za sestavo nove vlade ne gre le za njegov položaj in poslansko plačo, pa je odgovoril, da je "ljudem včasih kaj težko pojasniti, ampak morda bodo razumeli argumente".

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je v izjavi za medije povedal, da se bo pri vprašanju predčasnih volitev oz. oblikovanja nove vlade prilagodil odločitvam stranke in poslanske skupine. "Tako da ne želim reči, da me ta stolček toliko zanima, da bi želel na njem še obsedeti do konca mandata. Dobil sem mandat ljudi, to bi bilo najbolj idealno, da se oddela do konca. Ampak če se stvari tako odvijajo, se pač tako odvijajo," je dodal Jurša. Meni, da je prihodnje dogajanje odvisno od velikih igralcev.

Vatovec: Na volitvah bi se lahko okrepile stranke z jasnimi ukrepi v korist državljanov

Po oceni vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca so najboljša možnost predčasne volitve, saj bi bila kakršnakoli koalicija, ki bi se uspela oblikovati v tem mandatu, slabša od aktualne. Na volitvah pa bi se lahko okrepile predvsem stranke, ki zagovarjajo jasne ukrepe v korist državljanov, je dejal.

Prav tako bi se po oceni Vatovca na predčasnih volitvah lahko izoblikovala nova kombinatorika, ki bi oslabila stare navade starih politik. "To so tudi politike, ki smo jim očitno priča tudi danes, ko so po včerajšnjem odstopu nekatere stranke koalicije začele hitro kalkulirat glede svojih osebnih ali drugih strankarskih interesov," je bil kritičen v izjavi ob robu seje DZ.

Kot je dejal, to ni nobeno presenečenje, saj da so se takšnih nenačelnosti nagledali v zadnjem letu. Prvi preizkusni kamen nenačelnosti bo po njegovih besedah verjetno že v sredo, ko bodo poslanci odločali o "zelo načelni zadevi": "Ali bomo z delno ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poskrbeli, da bo šel denar v javno zdravstveno blagajno, ali bomo še naprej financirali interes zasebnih zavarovalnic." 

Han: Zaradi Šarčevih izjav sem še 15. januarja mislil, da padca vlade ne bo

V SD vidijo kot najboljšo možnost volitve. "Iskreno mislim, da je v takšnem primeru najbolj čista varianta, da gremo čim prej na predčasne volitve in da dobi Slovenija operativno vlado," je povedal vodja poslancev Matjaž Han. Zaradi Šarčevih izjav je še 15. januarja mislil, da padca vlade ne bo, ko je Šarec v intervjuju pojasnjeval, da razlogov za padec vlade ni.

Zorčič o sodelovanju s prvakom SDS Janezom Janšo: "Nesodelovanja z njim ni imela SMC nikoli zapisanega v programu."
Zorčič o sodelovanju s prvakom SDS Janezom Janšo: "Nesodelovanja z njim ni imela SMC nikoli zapisanega v programu." FOTO: POP TV

Zato je, tako meni Han, razlog za odstop premierja odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja. "Bertoncelj je odstopil in ko odstopi minister za finance, ki je najožji sodelavec pri vsakem predsedniku vlade, seveda alarmi zazvonijo. Škoda, da delamo iz tega ne vem kakšne zgodbe, da se ni dalo delati, ker 15. januarja se je še dalo," je povedal.

Kritičen je tudi do načina, na katerega je premier odstopil. "Če ne moreš delati, je najmanj, da pokličeš v petek pet predsednikov strank in rečeš: Fantje moji in dekleta, jaz ne morem več. In odstopiš," je do premierjevega načina odstopa kritičen Han. Dodal je, da je zato še 15. januarja mislil, da so 'najboljši prijatelji'.

SD ne sodeluje v pogovorih o novi vladi, niti jih nihče ni povabil

V pogovorih o morebitni novi vladi v stranki zaenkrat ne sodelujejo, niti jih k pogovorom ni nihče povabil. "Do predčasnih volitev lahko pride samo, če Janez Janša reče, da se ne gre. Je pa dejstvo, da je Marjan Šarec omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec," ob tem dodaja Han.

Stranke, ki razmišljajo o sodelovanju v morebitni novi koaliciji, razume. "Jaz razumem stranke, ki imajo v tem trenutku malo slabše rezultate volilnih anket. Vsi smo krvavi pod kožo in razumem, da se lahko nekateri pogovarjajo - tudi državotvorno - da lahko naprej še dve leti ostajajo v vladi," je povedal.

Še ostrejši do Šarca pa je danes poslanec SD Matjaž Nemec, ki je na Twitterju navedel: "Želeli smo prvega med enakimi. Dobili smo drugega Janšo. Kdo bo sploh še želel v vlado s Šarcem?"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pozneje je spomnil še na odhode funkcionarjev v Šarčevi vladi, tudi kabinetu predsednika vlade. "Krajčič, Fakin, Kirn, Urlep, (Dragonja), Bertoncelj, Šabeder, itd. Vsi is kvote LMŠ. Vsi so odšli. Vsi zaradi nesporazumov s Šarcem. On pa, da so krivi drugi, ker da on ima le 13 poslancev," je bil neposreden Nemec.

Kociper: SAB ne sodeluje v pogovorih o novi koaliciji

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je ponovila, da po odstopu premierja Marjana Šarca SAB za zdaj ne sodeluje v pogovorih za morebitno oblikovanje nove koalicije. Organi SAB bodo po besedah Kociprove o potezah po Šarčevem odstopu govorili v četrtek ali petek, ali pa v začetku prihodnjega tedna. Preden se posvetujejo, pa se je po njenih besedah prezgodaj opredeliti glede prioritet SAB.

Kociprova je zatrdila, da SAB vse raziskave kažejo, da v primeru volitev ne bodo ostali zunaj parlamenta. Njihov cilj je sedem do osem poslancev, kar je po njenem mnenju realno. Spomnila je, da so kljub nenaklonjenim anketam javnega mnenja v DZ prišli že na treh zaporednih volitvah.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2358)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko1310
02. 02. 2020 12.24
Cirkus je začel, 90 klovnov igra igro, borba za stolčke(visoke plače, nedelo, privilegije, korupcija). Eni bi še z vragom podpisali pakt samo da obdrže stolček. Skrb za volilce in državljane ha, ha, ha pravljice, a sploh što verjame tim pravljicam??? Levi - desni vse je to enako, samo skrb za lasne riti!
fracola
31. 01. 2020 09.34
+3
Nemec kaj si pa ti naredo za državljane da piskaš.Zdaj stw vsi užaloščeni ker je odstopil,ker se bojite da ob ponovnih volitvah izvisite iz parlanenta
BETONSKI
30. 01. 2020 13.53
-1
Skregali so se med sabo predno so rekli keks.
BETONSKI
30. 01. 2020 13.52
+0
Lahko lapate kolikor hočete SDS z Janšo na čelu, 25% na naslednjih volitvah,a je to dovolj za vlado,bodo pa drugi povedali,ko so 2 leti nazaj povedali so videli da brez SDS ne GRE.
gappy666
01. 02. 2020 13.48
+1
Ti pa si zabetoniran hehehe... Desnuharji nikoli več ne boste vladali to naj ti bo jasno. Pa.lahk orbanu jocete kolikor hocete
0OO7
30. 01. 2020 10.51
+1
Bog nas obvaruj antipatičnega Počivalška...!
BETONSKI
30. 01. 2020 09.56
-1
Jaz vem da SDS na vsakih volitvah manj kot 25% ne bo dobila ,več pa tudi ne.
0OO7
30. 01. 2020 10.51
-1
amedeo
29. 01. 2020 21.14
+4
Vsi skupaj so čisto navadne prostitutke, ki so se pripravljene prodati vsakomur za svoj stolček in odlično poslansko plačo z vsemi ugodnostmi vred! So popolni opurtonisti brez minimalnih načel in hrbtenice...skrbijo jih samo svoje riti!
Simon ?olni?
29. 01. 2020 16.00
+7
če volitve bojo, SMC ne bo več dosegla parlamentarnega praga. Če pa ga bo, ga bo tudi na račun SDS pobranih glasov
Cervantes Saavedra
29. 01. 2020 15.54
+11
Če bo Janši uspelo sestaviti novo vlado, bo zanimivo videti njegove podpornike, ali bodo čez primeren čas ocenjevali kot dobre slovenske kazalce razvoja in stanja, četudi bodo enaki ali podobni dosedanjim, katere so imeli za slabe ali katastrofalne. - In ali bodo stranke, ki so doslej bile v koalicijski Šarčevi vladi, po vstopu Janševo vlado tudi tako solirale kot pri Šarcu. Gre namreč za stranke, ki se bolja li manj odločajo o tem, ali bodo izginile iz parlamenta že zdaj (če bodo predčasne volitve) ali šele čez dve leti ob rednih volitvah.
dule100
29. 01. 2020 15.53
-6
Levaki, kako boli in peče, da ne da spati? A življenje teče in nič ne reče, samo nasmeh je bolj grenak!
Berdem
29. 01. 2020 15.29
+2
Janša ne bo prevzel, ker je kaos njegov zaveznik
OrodniK
29. 01. 2020 15.25
+8
Drag je ta Šarčev eksperiment z manjšinsko vlado. Sedaj ko se pa us_rje, pa pričakuje, da bi na ponovnih volitvah dobil večino?!? LOL pravi Ostržek! Je pa že prav zabavno gledati kako nesposobne levičarske stranke že nastavljajo Janšila (strašila v obliki Janše), s katerimi želijo ohraniti čimveč piškavega političnega pridelka (za rajo tako nič ne ostane).
Berdem
29. 01. 2020 15.17
+8
SMC in DESUS-adijo stolčki
Sredina
29. 01. 2020 15.35
+0
dejannovak
29. 01. 2020 15.12
+6
Jest bom volu za Hana, bo vsaj čisto v Petrolu, saj naj bi tam imel ta gospod poslanec svoj čistilni servis. Čistoča je pol zdravja.
korintos23
29. 01. 2020 15.11
-2
Pivčeva se je pa dala Janši, SDS?
Mirjiam90
29. 01. 2020 14.53
+7
Ko Cipar )) se oglaša, ko jo nihče v Sloveniji absolutno nič ne vpraša..
korintos23
29. 01. 2020 15.05
-1
BETONSKI
30. 01. 2020 09.58
Ja ta mi je pa res antipatična. Menjava stranke kot gate,tipičen iskalec koristi.
MojsterSplinter
29. 01. 2020 14.47
+0
Baba Vanga je že zdavnaj napovedala: "Predčasne volitve bodo junija. Počivalšek bo kandidiral na listi SDS in bo postal poslanec. Cerar se bo vrnil v akademske vode. Bratuškova se bo združila z DESUS in spet za rep ujela parlament."
BETONSKI
30. 01. 2020 09.59
Ja in SDS bo dosegla absolutno večino-more sanje.
cakra
29. 01. 2020 14.35
+0
Kaj je bilo druga za pričakovat kot razpad VL......saj so bile vse VL..stranke brez programov,in isti bodo sestavljali VL ...po predčasnih volitev.Srbi bi rekli, isto sr...samo drugo pakovanje.
revirji
29. 01. 2020 14.34
+5
smc in desus se je že prodal janšatu. Se vidi po razpravah v parlamentu. Še prejšnji mesec so govorili čisto drugače kot danes. jani m.da te ni sram. Hodiš iz ene stranke v druge, sedaj si se pa še prodal. ( z namenom mišem o teh ljudeh in strankah z malo začetnico, saj si velike v Slovenskem prostoru ne zaslužijo). Strah vas je, da bi ostali brez zaslužka, ne dela, saj nič ne delate. Mimogrede, ali bodo poslaci janšata in tonina danes dobili plačan delavnik? Cel dan jih ni na vidiku. A si lahko to privošči delavka v proizvodnji, katera dela za vas, da si vi lahko nasitite vaše požrešne trebuhe. Da vas ni sram? Zavedajte se, da nam bo tudi Slovencem enkrat prekipelo in ne bomo dolgo tiho in vam filali krožnike. ne mučite Slovenskega naroda in vsi odstopite in pejte na Zavod za zaposlovanje, kjer boste dobili 500€. Še to si ne zaslužite.
korintos23
29. 01. 2020 15.08
+0
Potem pa Pivčeva ni tako dobra kot so jo hvalili?
kritika1
29. 01. 2020 14.17
+24
G. Han sedaj ugotavlja, da se nam lahko zgodi "Janša". Dobro, gospod, nisem njegov volivec sem pa zagovornik demokracije kar pomeni, da ima enake pravice, da sestavi vlado kot ostali in da dejstvo, da bi morda on celo prevzel vodenje nove vlade nekaj povsem legitimnega in normalnega. Kako si upate ljudi "opozarjati" za možnost da v ospredje stopi Janša. Zakaj gradite na izključevanju liderja opozicije a v isti sapi ne priznate, da je problem nastal na levem polu zaradi levih idej in ne desnih. Je za vas normalno, da stranka - ki samo koordinira - tista, ki bo narekovala kako in kaj in če smo pošteni je Levica ključni krivec za to dogajanje kajti oni so v proceduro poslali zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in s tem naredili usoden razkol tako znotraj LMŠ kot koalicije v celoti. Vi ste oportunistično taktizirali in v ozadju celo kurili Levico in ji dajali polno podporo. Vsi se prerekate kako čim več pobrati niste pa se sposobni lotiti problema porabe, ki je ključen. Enako ste zatajili pri izvršitvi ustavne odločbe o financiranju šol - javnih in zasebnih, ki izvajajo javni program? Šarec je za večino stvari odgovoren, ker je on vodil vlado, vendar ste enako odgovorni vsi, ki ste pri tem sodelovali. Sedaj jokate kako je bilo težko in kako je stvar zaje.. ker je nenapovedano odstopil. Dvoličnost, če je bil nemogoč bi ga morali sami odstaviti, če vam je kaj mar za našo prihodnost ne, vse ste prenašali, ker se vam je izšlo, enako velja za ostale koalicijske partnerje, ki so sedaj "presenečeni", ogorčeni, samo opozicija je vedela kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo, čudno??
zek
29. 01. 2020 14.57
+3
korintos23
29. 01. 2020 15.10
+4
Ti si zagovornik demokracije, ko ima SDS kongres lahko kandidira le Janša, to je demokracija?
OrodniK
29. 01. 2020 15.17
+3