Slovenija

Počivalšek: Prizadevam si, da bo v stranki ostal ves njen potencial

Ljubljana, 22. 03. 2021 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kako enotna je še poslanska skupina koalicijske SMC? Besede kritike v zadnjem času letijo predvsem s strani Janje Sluga in Igorja Zorčiča, predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa glede njunega morebitnega odhoda odgovarja, da si "prizadeva, da bo v stranki ostal ves njen potencial". O zadevah, ki jih delijo, se bodo pogovorili in se odločili, kako dalje, je dejal.

Že na nedavni seji sveta SMC naj bi padali ostri očitki.
Že na nedavni seji sveta SMC naj bi padali ostri očitki. FOTO: Bobo

Prvak SMC Zdravko Počivalšek se je ob kritičnih stališčih poslancev SMC Janje Sluga in Igorja Zorčiča danes v DZ izognil neposrednemu odgovoru o enotnosti in njuni vlogi v poslanski skupini. Na vprašanje, ali bi bila velika škoda za SMC, če bi jo zapustila podpredsednik stranke Zorčič in vodja poslanske skupine Sluga, je Počivalšek v izjavi ob robu seje DZ odgovoril: "Kaj bi bilo, če bi bilo, danes ne moremo govoriti. Jaz sem si, si prizadevam in si tudi bom, da bo v stranki ostal ves njen potencial."

Sluga in Zorčič z eno nogo že izven SMC-jeve poslanske skupine? 

Zorčič je sicer v nedeljo zvečer na RTV Slovenija ocenil, da SMC ne igra vloge, za katero so se dogovorili ob vstopu v koalicijo. Kot je dejal, bo verjetno tudi sam moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki.

Spomnimo, da so ostre besede in očitki leteli že na seji sveta stranke sredi meseca, predvsem med Počivalškom in posamezniki, ki so kritični do njegovih potez. Zorčič in Sluga sta sejo zapustila brez izjav. 

"Imeli smo kar nekaj poglobljenih diskusij in jih bomo imeli še nekaj. Dejstvo je, da kot liberalci in tudi v konkretnem primeru nimamo o vseh zadevah istih stališč, ampak na koncu se poenotimo," je na Zorčičeva stališča danes odgovoril Počivalšek. Po njegovih navedbah so že dokazali, da znajo strniti sile in zgodbo uspešno peljati naprej.

Izognil se je tudi neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali sta Sluga in Zorčič trdna v poslanski skupini SMC ali z eno nogo že drugje. "Vse zadeve, ki nas delijo, bomo prediskutirali. Na koncu se bomo skupaj odločili, kako bomo šli dalje," je dejal.

Že dalj časa se sicer ugiba, da si želi Počivalšek zamenjave vodstva v poslanski skupini. Danes je glede tega dejal, da bodo za to, kako bo stranka delovala v prihodnje, našli rešitev. Na to temo po njegovih navedbah potekajo pogovori organov stranke. Poročali smo že, da naj bi po neuradnih informacijah Slugo kot vodjo poslanske skupine Počivalšek znova poskusil zamenjati v preteklem tednu, a za to ni imel dovolj podpore. 

Se bo enotnost SMC-jevih poslancev pokazala že v sredo? 

Počivalšek je danes napovedal tudi, da bodo poslanci SMC proti interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, o kateri bo DZ razpravljal v sredo. Spomnil je, da so del koalicije. Ali bodo poslanci SMC o tem enotni, pa bodo po Počivalškovih besedah videli.

Obenem ni bil konkreten v komentarju današnjega odgovora premierja Janeza Janše na poslansko vprašanje Sluge, ko je ta ocenila, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje skomunicirati. Janša je namreč odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

"SMC je stranka centra, trudimo se biti povezovalni. Imamo veliko moč, ki jo bomo realizirali tudi na naslednjih volitvah," je dejal prvak SMC. Dodal je, da imajo pa veliko "prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti".

Tudi v tej vladi je po njegovih besedah vloga SMC povezovalna in so osredotočeni na realizacijo koalicijske pogodbe. Ponovno je napovedal, da bodo naredili vse za to, da povežejo liberalni center. Tiste, ki so pripravljeni delati za dobrobit Slovenije, vidijo kot partnerje pri bodočem političnem delu. Glede povezovanja s konkretnimi strankami, denimo z novo stranko Naša dežela, pa ni želel špekulirati.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dusan21
27. 03. 2021 16.11
Levaki so že ciklamične barve v ksiht, tako jih gospod Janša stiska pod pasom, če sledim zanimivi pripovedki tovariša Krentu - ja ki omenja
Dusan21
27. 03. 2021 16.01
Yanaj, halo, napiši tudi ko se ti bo zdelo, pazi, zdelo se ti je da si v medožju ultra plus igralke iz obdobja faraonov
Dusan21
27. 03. 2021 15.57
Optimistikus. Kako pravilno razmišljaš, nekdo mora biti pameten na svetu, le kam bi prišli, če bi nam vladali tebi podobni. Tokrat si le sklamfal nekaj o čemer drugi še ne sanjajo, torej sedaj veš da si doživel orgazem v postelji levaka
yanay
23. 03. 2021 12.43
+5
Se mi zdi, da je Janša z namenom vedno bolj nesramen in nemogoč. Stvari mu počasi polzijo med prsti in hoče s takim obnašanjem določene koalicijske partnerje spraviti ob živce. Še vedno laže o neznanju angleškega jezika obeh kandidatov za evropsko tožilstvo, pa so mu že dokazali nasprotno. Še vedno ne da denarja za STA, pa bi po zakonu to moral storiti. Kršenje ustave, zakonov in predpisov je spravil na nov nivo, pristojne institucije in predsednik države pa nič!
MladInPerspektiven
23. 03. 2021 13.40
+4
Al ne more drugače JJ ga drži za jajc- ker nekaj ve o njegovih nečednih poslih. zato je sedaj pleše kot JJ igra..
yanay
23. 03. 2021 12.34
+3
Sluga bi morala Janši odgovoriti, da ta 1%, ki pripada SMC, drži koalicijo nad vodo. Sam vem, da po taki žalitvi takoj skličen organe stranke in se poskusim pogovoriti z ostalimi člani o nadaljnih ukrepih.
Še plešem
23. 03. 2021 12.00
+3
Po včerajšnji demonstraciji, ko smo lahko tudi v živo spremljali, kako je Tvitler popljuval Slugo, mi ni jasno, zakaj je še vedno v SMC in v tej vladi? Kot da ji paše, če nekdo pljuva po njej. Koliko pa znaša poslanska plača, da je vredna več od dostojanstva?
son?ek11
23. 03. 2021 11.54
+6
Pocepovalnik, vstopil,dobil in prevzel si levo sredinsko stranko z dovolj veliko podporo,naredil si pa skrajno desničarski ultra zmazek z manj kot 1% podporo!!! In kdo bi te še hotel imeti ?????
Uporabnik1929613
26. 03. 2021 09.10
problem je v tem da počivalnikovo stališče glede tega kar si napisal je: cilj dosežen. počivalnik je Rushiti-jev podtaknjenec že od začetka.
optimistikus
23. 03. 2021 11.31
+4
Nič posebnega, Počivalšek ne more iz svoje kože, tudi v firmi je deloval vzvišeno, nastopaško in kot da je on eden in edini pameten na tem svetu
optimistikus
23. 03. 2021 11.31
+3
Nič posebnega, Počivalšek ne more iz svoje kože, tudi v firmi je deloval vzvišeno, nastopaško in kot da je on eden in edini pameten na tem svetu
wolfterier
23. 03. 2021 11.30
+0
Sluga bo služila Veselinoviću,nje !
son?ek11
23. 03. 2021 11.29
+2
Pa se to,pocepovalnik. V ozadju se pripravlja nov Janezov satelit s pivcevko kot pilotom na čelu in ti s svojo sms boš čisto odpadel. Upam, da te leve stranke tudi ne bodo hotele glede na vse te tvoje neslavne pogruntavščina!!!!
son?ek11
23. 03. 2021 11.22
+2
Kje ste potenciali te stranke, zorcic Perić in ostali "zgovorni " člani??? Janez je kepo rekel, da ne bo poslušal nekoga iz stranke z 1% podporo in da tudi ne bo trpel soliranja. In vi,potenciali???? Lepo upognjeno tiho ste!!! Pa kdo bi vas še kdaj hotel voliti??? Kozloviceva je svojo zgovorno tišino demonstrirala pri Štefančiča, o kustecovki je pa škoda besed. Ja super potenciali!!!!😱😱😱😱🥶🥶🥶🥶🥶🤯🤯
staridida
23. 03. 2021 11.04
-2
Počivalšek-saboterjev se takoj očisti...
Lepa prihodnost
23. 03. 2021 10.59
+2
Ja Zdravko lahko delaš kar hočeš, samo ne moreš koliko hočeš!
SLObunkeljn
23. 03. 2021 10.46
+3
A potencial za kimanje in počepanje?
borjac
23. 03. 2021 10.42
-3
Kaj Zorčič in Sluga nista potencial, Perič in Gregorič pa sta.
son?ek11
23. 03. 2021 10.39
+2
Hehe,Janez je jasno povedal, da mu nekdo iz stranke z 1% podporo ne bo solil pameti, njemu 30% podporo!!! Prav tako je povedal da soliranja ne bo trpel!!! In kaj si ti rekel na to??? NIC!!! En velik glasen NIČ!!!! Ti si potenciale nekam zatakni!!!!!
simeoni
23. 03. 2021 10.37
+0
Počivalnik, tvoj potencial ti dol visi in ne moreš več držat stranko za vrat. Dobrega inštruktorja v laganju imaš, končno si pa že prej znal lagat, samo tvito ti je dal še kak napotek, kako te bo ščitil, dokler ne gresta oba na zasluženi počitek v apartma na Dobu.
wolfterier
23. 03. 2021 11.31
+1
Kdor enkrat vrže puško v koruzo,mu to preide v navado !!!
oježeš
23. 03. 2021 10.35
+0
Imamo kar nekaj ljudi, ki skrbijo za potencial, saj s tem ostanejo na pomembnih vodilnih mestih z odličnimi plačami. Kdo pa ne bi skrbel za tak potencial. Ostali tako niso pomembni, razen 5 minut pred volitvami, te se pa tako pridobi z nekaj lepimi besedami, ker cel mandat ne želijo videti, kaj ti ljudje počno.
silva-d
23. 03. 2021 10.34
+1
tvoj bivši šef ti jamo koplje