Slovenija

'Izstop Sluge in Zorčiča iz SMC še ne pomeni konca vlade Janeza Janše'

Ljubljana, 23. 03. 2021 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
537

Da se v drugi največji vladni stranki SMC pojavljajo večje notranje razprtije, težko skriva tudi njen predsednik Zdravko Počivalšek, ki si sicer prizadeva, da odhodov iz stranke in prestopov v druge poslanske skupine ne bi bilo. Ali bi izstop poslancev Zorčiča in Sluge lahko dodatno premešal politične karte v državi in ogrozil stabilnost vlade?

Za komentar političnega dogajanja smo povprašali politologa dr. Marka Hočevarja s Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Kot pravi, je ob vsem skupaj ključno vprašanje, zakaj se razprtije dogajajo sedaj in ne mesec dni nazaj, ko je potekalo glasovanje o konstruktivni nezaupnici. "Na to vprašanje nimam odgovora, a je zelo pomenljivo, da se je takrat kazala neka možnost za zamenjavo vlade in bi bil tudi izstop določenih članov iz SMC logična stvar. Takrat bi še lahko izpadli kot "rešitelji" pred Janšo."

Hočevar meni, da gre za merjenje moči znotraj SMC ter da potencialni izstop iz stranke prej ali slej pomeni tudi priključitev neki drugi poslanski skupini, skupaj z nekaterimi poslanci DeSUS, nikakor pa ne konec vladavine Janeza Janše. "Tu gre mogoče za zapoznelo spoznanje, da po novih volitvah SMC dejansko ne bo obstajal ali pa se bo za to moral združiti z nekimi nastajajočimi sateliti SDS." Ob tem omenja nekdanjega poslanca SDS Andreja Čuša, ki je našel zaposlitev v kabinetu ministra Počivalška. 

Strokovnjak s FDV meni, da izstop enega ali dveh poslancev ne bo imel radikalnih posledic ter da bo stranka SMC do konca ostala v vladi. "Vprašanje s kakšno ministrsko ekipo, Janša si bo zagotovil podporo s poslanci SNS, če bi slučajno zmanjkal kakšen glas poslancev SMC. Zagotovo pa bi kakršenkoli izstop poslanca ali poslancev iz poslanske skupine SMC zelo dvignil ceno NSi in tudi preostalim poslancem DeSUS, ki malo so koalicija, malo pa opozicija." 

"Ljudje se upravičeno čutijo izigrani in ekonomsko opeharjeni"

Naš sogovornik se je dotaknil tudi kroničnih težav liberalnih strank v Sloveniji, ki se kažejo kot nasprotje Janši, ampak hkrati delujejo na zelo podoben način. "Gre za personalizacijo politike in stranke, ki nosijo ime svojih predsednikov in predsednic, ker ni nobenega programa v ozadju, razen da niso Janša in da se bodo podrejali EU." Po njegovem mnenju te stranke odigrajo na karto antijanšizma, "sami pa se popolnoma podredijo EU in izvedejo enako škodljive gospodarske ukrepe: privatizacija, konsolidacija, varčevanje ipd." 

Marko Hočevar
Marko Hočevar FOTO:

 Ena od strank, ki torej najbolj jasno predstavljajo takšno zgodbo, je prav SMC, ki je že nekaj časa v zatonu in glede na raziskave javnega mnenja ne more upati na ponovno izvolitev v Državni zbor. "Zaton SMC ne pomeni zatona zgodbe novih obrazov, kajti to vidimo že eno leto, da se poskuša in išče novi "novi obraz". Nekateri so celo že v anketah merili možnost Aleksandra Čeferina, da zmaga na volitvah, čeprav sploh nima stranke ali česarkoli podobnega."

Pa se lahko zgodba, ki smo jo v preteklosti videli z novimi obrazi, še ponovi? Bodo volivci po tem, ko je SMC izigrala zaupanje velikega dela volilne baze – podobno kot pred tem stranki Zares in PS – znova zaupali novim močnim obrazom, ki bodo v politiko vstopili kot antipod Janeza Janše?

"Trenutno se mi zdi, da bo prišlo do novega močnega novega obraza o tem govori tudi nesojeni mandatar Jože P. Damijan," meni Hočevar in dodaja, da bodo volivci vseeno volili novi obraz, če bo le dovolj privlačen in prepoznaven. To pa bo po njegovem mnenju pripeljalo da izpada precejšnjega dela strank iz DZ. 

"Ljudje bi radi imeli znova tistih 10 do 15 let po osamosvojitvi, ko je vladal LDS, ampak stvar je v tem, da so se globalno zadeve spremenile in mislim, da je specifična liberalna politika nezmožna ponuditi odgovor na ekonomske in ekološke probleme in protislovja kapitalizma v 21. stoletju."

Hočevar ob tem opozarja, da je edina leva stranka v Sloveniji stranka Levica, ostalo pa so neoliberalne stranke. "Alternativa 'vse je bolje kot Janša' na koncu običajno vrne Janšo na oblast, kajti takšna politika proizvaja pogoje, da Janša lahko ohranja stabilno število glasov na volitvah, ogromen delež ljudi pa sploh ne gre na volitve, ker se zaveda, da kogarkoli volijo, se zadeve ne spremenijo. Ekonomsko gledano je to dejstvo, kajti vsi izvajajo zelo podobne politike, ki rezultirajo v razkroju srednjega razreda in v 's. p.-izaciji družbe', enormni rasti cen nepremičnin in v stagnaciji plač." Tako se ljudje upravičeno čutijo izigrani in ekonomsko opeharjeni, ocenjuje Hočevar.

Kot pravi Hočevar, je SMC primer (nekdanje) liberalne alternative Janši, ki je za ohranjanje lastnih pozicij ali razrednih privilegijev pripravljena na sodelovanje z Janšo. "Tako imam SMC v vladi z Janšo, od morale in etike je ostal le kapitalski interes, ki je bil verjetno vseskozi v ozadju tega projekta." 

Spomnimo ...

Na nedavni seji sveta stranka SMC sredi marca so med Počivalškom in nekaterimi člani stranke leteli očitki na račun njegovih potez. Takrat sta vidnejša člana, predsednik DZ Igor Zorčič in vodja poslanske skupine Janja Sluga, sejo zapustila brez izjav. 

predsednik DZ in član SMC Igor Zorčič.
predsednik DZ in član SMC Igor Zorčič. FOTO: Bobo

Kot smo poročali, Zorčič in Sluga neuradno razmišljata o izstopu iz poslanske skupine SMC. Zorčič je ocenil, da stranka ne igra vloge, za katero so se dogovorili ob vstopu v koalicijo. Dejal je, da bo verjetno tudi sam moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki. Slugo pa naj bi Počivalšek po neuradnih informacijah poskusil zamenjati kot vodjo poslanske skupine, vendar za to ni zbral dovolj podpore. 

Stvari so se še dodatno zapletle, ko je premier Janez Janša na poslansko vprašanje Sluge glede učinkovitosti protikoronskih ukrepov in vladnega komuniciranja, odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo".

Na Janšev komentar se je danes odzval tudi Počivalšek, ki je dejal, da so bile izjave predsednika vlade žaljive in tudi škodljive za prihodnje odnose v koaliciji. Hkrati je še dejal, da od predsednika vlade pričakuje več discipline in samokontrole.

Po poročanju novinarke Kaje Kobetič s Sveta na Kanalu A, naj bi Janja Sluga, Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić še pred četrtkovim svetom stranke zapustili poslansko skupino. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na poslansko skupino SMC smo sicer že včeraj naslovili vprašanja glede enotnosti stranke in govoric, da naj bi Zorčič in Sluga ustanavljala svojo poslansko skupino. Na odgovore še čakamo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (537)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
23. 03. 2021 20.34
-4
Jajo je razturil levake ...
Cervantes Saavedra
23. 03. 2021 21.10
+3
In bo JJ spet ostal sam, v opoziciji. Kot je že 25 let v zadnjih 30 letih. Še Orban ga je zapustil v Bruslju v stranki EPP.
?upakabra
23. 03. 2021 20.15
+5
najbolj pogosta novinarjev 24 ur: Neuradno, neuraden vir, neuradno smo izvedeli....
son?ek11
23. 03. 2021 20.12
+0
Sluga,zorcic, prikoritnik bodo uničili vsako stranko, v katero jim bo uspelo splezati. Naj gredo vsi v SDS
reaf
23. 03. 2021 20.05
+8
Sluga in Zorčič ... čista predvolilna puhlica! Če sta tako hendikepirana v svoji stranki in v vladni koaliciji, bi to lahko vedela že takrat, ko je SMC stopil v koalicijo z SDS ... neke bonitete sta pokasirala, sedaj je očitno nekdo drug ponudil več... čista kolaboranta... in ne gre se za nazorska prepričanja, gre se za denar, privilegije ... beda!
VAREN
23. 03. 2021 20.04
+7
Seveda je konec, sam sprijaznit se ne morejo.
Nimasmisla
23. 03. 2021 20.04
+2
Ni konec je začetek
son?ek11
23. 03. 2021 19.43
+0
Ajoj, tudi prikoritnik je njihov. Tega bo težko odlepiti od korita. Joj, kakšne žalostne primerke imajo v sms . TISTA LEVOSREDINSKA STRANKA,KI BO POBRALA TE ODPADKE, JE ZE SEDAJ OBSOJENA NA PROPAD!!!!
sinhron
23. 03. 2021 19.40
+14
V SMC se prepočasi prebujajo , takrat , ko je bila možnost zrušiti to absurdov polno Janševo vlado , ko je bila dana nezaupnica tej vladi so glasovali proti in tako dali krila pokvarjenemu PV in prvnomočje SDS , da počnejo kar želijo , ker imajo takšno podporo v parlamentu , čeprav v javnosti ta vlada nima več nikakršne podpore ! Tudi če izstopijo trije člani SMC NE POMENI PADCA VLADE , se pa precej zamaje ! Glede na izpade PV bi morali odstopiti tudi vsi ministri in ministrice SMC ! VENDAR SE POČIVALŠEK ZELO UGODNO POČUTI V TEJ VLADI zato ni pričakovati , da bi svoje pozval k izstopu iz vlade in priključitvi eni izmed opozicijskih strank , saj samostojne politične poti ta stranka nima , prav tako kot je nima DESUS !
Cervantes Saavedra
23. 03. 2021 19.37
+0
Hočevar pravi, da pri levosredinskih strankah »gre za PERSONALIZACIJO POLITIKE IN STRANKE«. Koliko je to res, se vidi iz podatka, kako kakšno stranko prizadene zamenjava na samem vrhu neke stranke. Tu se SD kaže kot najbrž naša najbolj stabilna parlamentarna stranka, medtem ko bi takšen dogodek tektonsko prizadel SDS in SNS, že manj Levico, najmanj NSi. - Po Hočevarju se levosredinske stranke popolnoma PODREDIJO EU, ne opazi pa, da se tako ravna velika večina (vse) jedrnih držav v Evropi. Ne govori pa o mnogo hujšem in trdnejšem podrejanju SDS Orbanu. – Hočevar omenja ZGODBE NOVIH OBRAZOV, ne doda pa, da je to skorajda rutinsko opravilo vsake normalne evropske stranke po neuspehu na volitvah. Na pa v luzerski SDS. - Hočevar zapiše, da zgrešena levosredinska politika Janšo NA KONCU OBIČAJNO VRNE NA OBLAST, ne doda pa, da se to zgodi po 6 let v 30 letih. – Kar preveč kiksov za nekega politologa, ki se oglaša.
toti mišek
23. 03. 2021 19.36
-1
elektroncek
23. 03. 2021 19.27
-18
hah .. ne morem verjet da ste v SMC podlegli pritisku rtvja ...
Cervantes Saavedra
23. 03. 2021 19.43
+6
za elek: Lažje pa najbrž verjameš, da so podlegli pritisku odhoda svojih volilcev. Ha-ha.
dosmrtnipredsednik
23. 03. 2021 19.23
+19
Pacient je stranki SMC in Janji na kratko in jasno povedal. Lahko ste samo tiho in izpolnjujete ukaze stranke SDS in ko rabimo glasove "morate brezpogojno glasovati po želji pacienta."
Schnitzel
23. 03. 2021 19.20
+11
Sluga noče več biti Janezov sluga.
Antoniozmaj
23. 03. 2021 19.24
+13
deratizacija
23. 03. 2021 19.14
+10
Sedaj bo zrasla cena Jelinčiču.
Castrum
23. 03. 2021 19.12
-1
"Money makes the world go round" je pela legendarna diva Liza Minnelli ......vsaka podobnost s prestopi politikov, je zgolj naključna:)
Leviizgubljeni
23. 03. 2021 19.11
-13
Saj ni izstooa, spet bluzite
Legija 1942
23. 03. 2021 19.08
+9
Eto zakaj se ne zaupa politiki. Kot veter malo levo malo desno itd...
KroškaTikev
23. 03. 2021 19.07
+20
Za SMC več ni pomoči in poslanci si bodo reševali riti na različne načine
Antoniozmaj
23. 03. 2021 19.26
+11
tista stranka, ki bo te izdajalce sprejela, je ne volim več
Cervantes Saavedra
23. 03. 2021 19.46
+4
za Antonio: Točno!!! Ker so SMC izdajalska stranka, ki jo je sprejel JJ, jo ne voli nihče več, ne samo ti.
dolenjska
23. 03. 2021 18.59
-14
Kaj vse ne bodo naredili samo da zrusijo vladajoco stranko in nazaj postavijo tatove, prevarante, brezdelneze, parazite ki se brez pomislekov priklopijo na izsesavanje drzave
trn v šesti
23. 03. 2021 19.02
+20
večjih lopovov v sloveniji ni od teh ki so trenutno na vladi!!praktično ima vsak policijsko kartoteko!!samo tvoj ljubljeni ima 200 + zadev na sodiščih!!
Cervantes Saavedra
23. 03. 2021 19.49
+5
za dol: JJ je v svoji politični karieri vedno naredil vse, da je zrušil stranke v svoji koaliciji. Tudi včeraj, ko se je posmehoval SMC kot stranki 1 odstotka.
trn v šesti
23. 03. 2021 18.58
+14
ivan se je pokakal zaradi predsedovanja eu ampak noče da bi ga imeli za slabiča zato hoče prevaliti krivdo za padec vlade spet na druge !!