Slovenija

Smernice za študijsko leto: na daljavo le v izjemnih primerih

Ljubljana, 16. 09. 2020 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
16

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je z visokošolskimi institucijami uskladilo smernice za zimski semester novega študijskega leta. Osnovno izhodišče v zimskem semestru je izvedba študijskega procesa na fakultetah v vseh primerih, kjer se aktivnosti lahko izvedejo varno ob upoštevanju priporočil NIJZ. Kadar to ni izvedljivo, priporočajo kombinirano izvedbo študijske dejavnosti (hibridni model), izvedbo na daljavo pa le v izjemnih oziroma utemeljenih primerih, so dognali pristojni.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Nacionalni inštitut za javno zdravje sta, v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, Univerzo v Mariboru, Univerzo na Primorskem, Univerzo v Novi Gorici, s Študentsko organizacijo Slovenije, s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture v Sloveniji in z Visokošolskim sindikatom Slovenije, pripravila smernice za zimski semester študijskega leta 2020/21. Smernice so sicer, kot pojasnjujejo, le pripomoček visokošolskim zavodom za lažjo in konsistentno organizacijo dela v trenutnih epidemioloških razmerah. 

Učenje na daljavo
Učenje na daljavo FOTO: Shutterstock

Osnovno izhodišče v zimskem semestru je tako izvedba študijskega procesa na fakultetah v vseh primerih, kjer se aktivnosti lahko izvedejo varno ob upoštevanju priporočil NIJZ. Kadar to ni izvedljivo, priporoča kombinirano izvedbo študijske dejavnosti (hibridni model), izvedbo na daljavo pa le v izjemnih oziroma utemeljenih primerih, so dognali pristojni.  Pri izvedbi študijskih programov v prostorih fakultet naj imajo prednost tisti deli učnih enot, pri katerih sodelujejo manjše skupine študentk in študentov in kjer prostorske kapacitete zagotavljajo pogoje za varno izvedbo v skladu s priporočili, dodajajo. 

Hibridni model: študijska dejavnost v živo in na daljavo

Kot pojasnjujejo, hibridni model pomeni kombinirano izvedbo študijske dejavnosti z izvedbo 'v živo' in z izvajanjem na daljavo. Kjer je ob upoštevanju priporočil NIJZ mogoče organizirati študijsko dejavnost 'v živo', delitve skupin niso potrebne. V ostalih primerih se študentkam in študentom, ki se zaradi prostorskih omejitev v predavalnici ali zaradi osebnih zdravstvenih omejitev ali zaradi karantene oz. drugih z novim koronavirusom povezanih razlogov predavanj ne morejo udeležiti 'v živo', omogoči dostop, to je spremljanje in sodelovanje, na daljavo.

Prehod na študij na daljavo pa se izvede zgolj, kadar načrtovana izvedba 'v živo' ali kombinirana izvedba nista mogoči in kadar vodstvo visokošolskega zavoda presodi, da je takšna prilagoditev izvedbe potrebna in pedagoško ustrezna. Smernice vključujejo NIJZ priporočila tudi za ostale oblike študija. Za čim bolj nemoten potek študijskega procesa je pomembno dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov.

V prostorih visokošolskih zavodov je potrebno zagotavljati fizično razdaljo najmanj 1,5 metra. V skupnih prostorih, pri hoji in v sanitarijah smernice priporočajo uporabo zaščitne maske študente in za zaposlene. V predavalnici, ko študenti sedijo na zahtevani fizični razdalji, lahko masko odložijo, če se jim predavatelj ali drug slušatelj približa, pa si nadenejo masko.

"Pred začetkom študijskega leta je potrebno preveriti in zagotoviti, da imajo predavalnice ustrezno prezračevanje. Predavalnice je potrebno med vsakim odmorom prezračiti. Med vsako menjavo študentov v predavalnici je potrebno prostor prezračiti in razkužiti površine, ki se jih uporabniki dotikajo (npr. površine mize, kljuke)," je še razvidno iz smernic, objavljenih na spletni strani ministrstva.

Predavalnice bodo opremili z novo opremo, pri kritju stroškov pričakujejo pomoč ministrstva

Prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, je ob tej priložnosti povedal, da ga veseli, da so vsi deležniki uspešno uskladili Smernice za izvedbo zimskega semestra: "Za članicami Univerze v Ljubljani je daljše obdobje priprav na izvedbo študijskega procesa ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov. Pomembno je osnovno izhodišče, ki je v tem, da se študenti vrnejo na fakultete in akademije ter da izvajamo študijski proces 'v živo' ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov, kar zajema tudi varnostne razdalje in prostorske omejitve. Kjer tega ne bomo mogli zagotoviti v celoti, bomo uporabili hibridni sistem."   V ta namen bodo predavalnice opremili z ustrezno avdio-vizualno opremo, pri kritju tovrstnih dodanih stroškov pa pričakujejo pomoč ministrstva, še dodaja.  

Prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru pa je povedal, da na Univerzi v Mariboru skrbijo za ustrezno organizacijo pedagoškega procesa ob strogem upoštevanju vseh odlokov Vlade RS in priporočil ter navodil NIJZ. Izpostavljajo, da je pri organizaciji študijskega procesa  potrebno upoštevati tako vsa pravila kot infrastrukturne možnosti, ki jih ima posamezna inštitucija na področju izobraževanja. 

Študentska organizacija Slovenije je ob tej priložnosti sporočila, da so "glede na izkušnje ob izvajanju študija na daljavo v preteklem študijskem letu zagovarjali izvedbo študijskih aktivnosti v živo, kjer je mogoče upoštevati smernice, ki jih je podal NIJZ. Kakovost študija in pridobljeno znanje sta namreč neprimerljivo večja ob izvajanju študija v živo. Študij po bolonjski reformi je tako ali tako že organiziran na način, da študente usmerja k samostojnemu delu in študiju, kontaktne ure (predavanja, seminarji in vaje) so minimizirane."   

Prof. dr. Marko Marinčič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije je poudaril, da se jim zdi prav, da priporočila univerzam nudijo poenoten okvir za izvedbo študij: "Menimo namreč, da prilagajanje oblik študija posebnim razmeram tudi na najvišji ravni izobraževanja ne more biti v celoti prepuščeno posameznim univerzam, fakultetam in celo oddelkom, med drugim zato, ker ustanove in njihove enote ne morejo prevzeti vse odgovornosti za odločitve, ki zadevajo zdravstveno varnost celotnega prebivalstva. Okvir se nam zdi povsem zadosten in lahko nadomesti natančnejša navodila na nižjih ravneh izobraževanja, saj lahko v konkretnih situacijah za zdravje udeležencev študijskega procesa poskrbijo zgolj ti udeleženci sami, in sicer z odgovornim ravnanjem." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buldog7
17. 09. 2020 19.18
Ekonomska fakulteta, bo vsa predavanja in vaje za vse letnike razen 1.letnike izvajala preko interneta. Najprej se pozanimajte za prave informacije in nato širite stvari..
Betuul
16. 09. 2020 21.22
-1
Ministri za šolanje bi morali misliti v smeri poklicev ki bodo potrebni v tej CORONA dobi . Več zdravstva ,kot stroka za covid 19 , negovanja , oskrbovanja, itd.
nekdo998
16. 09. 2020 20.11
+22
Hvalabogu sem letos končal s študijem. Ta predavanja prek neta niso za nikamor.
Jajajaj
16. 09. 2020 19.28
-6
Nika Kučan
16. 09. 2020 21.24
-1
Nika Kučan
16. 09. 2020 18.28
+50
Studenti smo dognali da nimamo pojma al si naj najamemo sobo al ne in da nas bojo fural celo leto tak kot veter piha
Sngvs9
16. 09. 2020 17.55
+48
Spet tako, da ni ne tič ne miš. Ljudje spet nevedo ali si naj najamejo pregrešno drage garsonjere itd. Ampak je direktno šah mat, kajti tudi če sta 2 lab. vaji na teden je iz določenih koncev neizvedljivo priti tja in nazaj z busom in spet rabiš prenočišče, poleg tega pa tako ali tako neveš, kdaj si bodo zmislili, da spet vse poteka na fakultetah. Katastrofa za že tako obubožane študente. Vse od doma in pika!
Millady
17. 09. 2020 10.44
+2
Ja, ker doma je najboljše izobraževanje, mu bosta fotr pa mat dajala inštrukcije...
Fuzbaler
16. 09. 2020 17.50
+37
Jah ni cisto tako. Na mojem faksu bodo vsa predavanja na daljavo, razen za prve letnike. Potekale bodo le laboratorijske vaje, pa se to v manjsem stevilu.
druga Švica
16. 09. 2020 17.34
+41
Hibridni model,....... so dognali pristojni,... Wau
RamzesII
16. 09. 2020 17.12
-51
Zimski semester, kaj pa ostali, jesenskega kar preskočili.
nekdo998
16. 09. 2020 17.26
+59
IQeS
16. 09. 2020 17.28
+30
Na faksu sta samo dva semestra. Zimski (bi se začne oktobra) in poletni (sredina februarja).
mak0521
16. 09. 2020 17.32
+62
Se vidi, da faksa niti od zunaj še nisi videl :(
Millady
16. 09. 2020 18.07
+30
On je bil NA faksu...ko je popravljal streho :)
IQeS
16. 09. 2020 16.59
+72
Na ekonomski LJ bodo vsi študetje (razen prvih letnikov) imeli online študij. To pa je kontradiktorno temu članku.