Slovenija

Smetarska hobotnica, katere del je tudi kralj banan

Ljubljana, 16. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić , Nina Šašek
Komentarji
420

Številni požari na deponijah, izlivi v vode in nazadnje tudi nelegalno odlaganje komunalnega blata v gozd pri Hočah. Kako je sploh možno, da blato iz čistilne naprave pride v neokrnjeno naravo, se zdaj sprašujejo kriminalisti, mreža izvajalcev in podizvajalcev pa je pokazala na resno sistemsko napako v Sloveniji – podjetja s samo nekaj zaposlenimi dobijo milijonske razpise in nato kot podizvajalce najamejo druge, ti pa pogosto nove podizvajalce, s čimer se možnost napak izjemno poveča.

Hoče – kdo je pripeljal blato in povzročil okoljsko škodo?
Hoče – kdo je pripeljal blato in povzročil okoljsko škodo? FOTO: Jana Ujčič

Več kot 200 ton komunalnega blata je bilo nelegalno in neodgovorno odloženih blizu vodnega zajetja v Hočah in težko bi govorili, da je šlo za enkratno dejanje, saj lahko povprečen tovornjak prepelje približno 25 ton blata. Usodni četrtek so prepeljali kar za devet takšnih tovornjakov blata, vsi pa so bili namenjeni na isti kraj. 

Na prvi pogled kaže, da je to blato najverjetneje iz Komunalnega podjetja Ptuj. Tam so odgovornost zanikali, saj so imeli sklenjeno javno naročilo s celjskim podjetjem CEP, ki je zanje izvajalo sprejem in odvoz blata. In tako so se zadeve začele zapletati. Podizvajalec, ki bi moral delo po vednosti Komunalnega podjetja Ptuj opraviti, je podjetje Surovina, d. o. o., ki je tudi dalo zagotovilo za posel, blato pa je brez vednosti ptujske komunale odstranilo podjetje ML Surovine. 

Podpisniki, izvajalci, podizvajalci in odgovornost

Leta 2019 je Komunalno podjetje Ptuj iskalo rešitev za prevzem in končno obdelavo dehidriranega blata, na javni razpis pa sta se prijavili dve podjetji, EKOMO in CEP. EKOMO je za odvoz blata želel dva milijona evrov, CEP pa je nato zmagal s ponudbo, ki je pol milijona evrov cenejša (z DDV). Podobno kot CEP ima tudi podjetje EKOMO malo zaposlenih – manj kot tri – prihodke pa visoke (leta 2019). Če pogledamo finančne izkaze obeh podjetij, gre večji delež sredstev za plačevanje storitev. Poznavalci trga nam pravijo, da je takšnih mikroposrednikov na slovenskem trgu kar nekaj, ta posel pa nato izvedejo velika podjetja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Surovina, d. o. o., katere zastopnik je Jure Fišer, je v lasti podjetja Eko Surovina, d. o. o., iz Ljubljane. Slednje je imelo prvi vpis v register leta 2018, po podatkih poslovnega registra pa nima zaposlenih. Podjetje Eko Surovina, d. o. o., je najelo dva kredita, za garancijo pa so uporabili celoten delež podjetja – če vračunamo lastništvo Surovine, d. o. o., postane ta kredit bolj logičen. Podjetje nima drugih deležev in je vmesnik za še eno podjetje – Rastoder, d. o. o., katerega lastnik je Izet Rastoder

Vprašanje je, kako se podjetje, ki naredi približno 80 milijonov evrov prometa letno, ni samostojno prijavilo na razpis, medtem pa je podjetje CEP, ki ima le desetino tega prometa, dobilo ta posel in ga nato "podelilo" podjetju Surovina, d. o. o. No, podjetje CEP, d. o. o., je bilo vzpostavljeno leta 1999. Do leta 2005 je imelo manj dohodkov, približno 100.000 evrov na leto, po letu 2007 pa ta znesek naraste že na milijon, leta 2009 na dva milijona, leta 2020 pa že na osem milijonov evrov. Leta 2020 je imelo podjetje štiri zaposlene, izračunano na podlagi delovnih ur. 

Logičnih pojasnil, zakaj se velika podjetja, ki se že leta ukvarjajo s predelavo odpadkov, na te razpise ne prijavijo direktno, ni. Poznavalci domnevajo, da se s tem lahko delno zavarujejo, saj sami pogosto ne bi nosili odgovornosti, če bi ugotovili kakšne napake, poleg tega pa kot vmesni člen vedno še nekaj zaslužijo. Pri pregledovanju lastniških deležev v podjetjih, ki se pogosto pojavljajo na različnih razpisih, je bilo jasno, da se številni med seboj poznajo.

Ta poznanstva bi morala biti ključna, saj sicer ni logično, da podjetje Surovina, d. o. o., sploh ne odda prijave na takšno javno naročilo, a je nato kot podizvajalec odgovorno za kar 85 odstotkov naročila. A zdaj sledi še dodaten zaplet, saj je podjetje CEP očitno kršilo pogoje javnega razpisa. 

Kdo je odpeljal blato in ali so za to vedeli vsi 

V okvirnem sporazumu med CEP in Komunalo Ptuj tako poleg razpisa in prenosa na podizvajalca Surovina, d. o. o., vidimo tudi, da bi moralo podjetje CEP samo zagotoviti tehtanje blata (dokument tudi na dnu članka). Okvirna teža tega naročila bi morala biti približno 12.000 ton, saj je cena 117 evrov na tono, samega tehtanja pa ne izvaja Komunalno podjetje Ptuj – to bi pomenilo možnost nenapovedanega inšpekcijskega nadzora tehtnice. Glede na to, da CEP nima tovornjakov, bi to padlo na Surovino, d. o. o. A to podjetje nam je potrdilo, da so bili del javnega naročila, dodali pa so: "Pri izvajanju predmetnega posla za CEP nismo blata nikoli prevzemali s Ptuja ... Predmetno javno naročilo se je začelo izvajati 1. 3. 2020 skladno s pogodbo med KP Ptuj kot naročnikom in podjetjem CEP kot izvajalcem. V obdobju od 1. 3. 2020 do danes iz CČN Ptuj nismo prevzeli ničesar niti tone blata. Med drugim zaradi tega, ker je prišlo pred pričetkom izvajanja predmetnega javnega naročila do zaustavitve možnosti izvoza blata na Madžarsko, na kar so bile vezane naše rešitve za izvajanje storitev, ki so vezane na predmetne dogovore. Kakšne poslovne odločitve sprejema CEP, nam ni znano." 

 

Portal javnih naročil kaže, da ni bilo spremembe ali aneksa k pogodbi, v okviru te pogodbe pa sta bili oddani dve naročili, nazadnje marca 2021. In zdaj je tukaj vprašanje, kako podjetje ML Surovine iz Ljubljane prevzame blato, ki bi ga po pogodbi moralo prevzeti podjetje Surovina, d. o. o. Sklepamo lahko, da je podjetje ML Surovine za odvoz blata najelo podizvajalca, a pogodba med Komunalnim podjetjem Ptuj in CEP kaže, da se podizvajalci brez soglasja KP Ptuj ne bi smeli zamenjati. Tega komunalno podjetje Ptuj ni dalo – za to, da odpadkov ne vozijo v Maribor, so izvedeli šele po dogodku, ko je ogromna količina blata končala v naravi. Kot je dodal direktor podjetja Janko Širec, bi jih morali o spremembi vsaj obvestiti, a se to ni zgodilo. "Mi smo verjeli, da gre blato po odvozu v Maribor." 

Komunalno podjetje Ptuj je CEP v začetku leta 2021 obvestilo, da bodo odpadke odvažali tudi v Avstrijo in da so za to dobili izvozno dovoljenje, "to izvozno dovoljenje naj bi poteklo maja in mi smo razumeli, da bo to po koncu dela s Surovino, d. o. o.," še pove direktor. 

Odstranjevanje blata bo dolgotrajno in drago.
Odstranjevanje blata bo dolgotrajno in drago. FOTO: 24ur.com

Vprašanje pa je, kako je možno, da je v to zgodbo prišlo še podjetje ML Surovine iz Ljubljane. Ustanovljeno je bilo leta 2016, leta 2017 je imelo 41.000 evrov prihodkov, leta 2018 pol milijona, leta 2020 pa že več kot milijon evrov. Leta 2020 so od milijona evrov prihodkov imeli 943.000 evrov odhodkov za storitve in material ter stroške dela v višini 71.000 evrov. Število zaposlenih pa je 4,6. 

Iz podjetja ML Surovine so na naše vprašanje, ali so sprejeli blato, odgovorili le: "Naša družba je vpisana v Evidenco zbiralcev odpadkov, ki imajo potrdilo o vpisu v to evidenco. Družba med drugim zbira tudi odpadek 'mulj iz čistilnih naprav komunalnih odpadnih voda'. Podrobnejših informacij glede poslovanja družbe v zvezi z zbiranjem mulja ter svojih poslovnih partnerjih vam zaradi zaupnosti podatkov ne moremo posredovati."

Direktor podjetja CEP, d. o. o., Urban Majcen je dejal, da je za prevoze skrbelo podjetje, od katerega so prejeli pisno zagotovilo, da je bil ves mulj iz Komunalne čistilne naprave Ptuj prevzet v skladu z okoljevarstveno zakonodajo in z njihovim dovoljenjem. Kdo je bil podizvajalec v podjetju CEP, niso želeli razkriti. Iskanje odgovornosti bo tako zdaj naloga kriminalistov, vpleteni in podpisniki pogodb – CEP in ML Surovine – pa bodo morali še pojasniti svoje vloge in odnose, ki jih v pogodbi ni bilo, naročnik pa ni vedel za spremembo. 

Okvirni sporazum za odvoz dehidiranega blata CEP - CČN Ptuj
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
18. 06. 2021 12.04
+1
kako je možno da država ljudem kot je banana šef in njemu podobni ne stopi na prste možakar je kar javno vmešan v nič koliko afer, tudi droga med bananami , a država mu ploska in najverjetneje celo subvencionira kriminalno dejavnost
galop
17. 06. 2021 16.10
+0
Kralj banan ,napolnjenih, se ve s čem...
yomo31
17. 06. 2021 10.16
+2
Zakaj ima delavec koronamasko me zanima? Če je za zaščito pred strupi in hlapi - you're doing it wrong.
yomo31
17. 06. 2021 10.14
+2
Zakaj ma delavec koronamasko sred me zanima? Če za zaščito proti strupom in hlapom - you're doing it wrong.
morjeee
17. 06. 2021 09.58
+6
Žalostno in kriminalno kaj se dogaja v naši Sloveniji. Organi pregona imajo "zvezane roke",ali kaj. Z gospodi bi na Kitajskem hitro in po kratkem postopku rešili.
janez Kovač 1
17. 06. 2021 09.51
+4
Za vse to je kriva država in razni pokvarjeni inšpektorji!
relos
17. 06. 2021 09.27
+2
nekaj je še narave, da se se jo izkoristi, kakšen obogati...potem bo pa vse usrano in konec
zlo?o
17. 06. 2021 08.45
+6
kaj dela hojsek naj gre d..k mešat kot je vajan
ksrecko
17. 06. 2021 08.37
-4
Mesec in Levica so tiho ker vidijo dabojo pobirali peneze za dostop do zdrave vode hahaha.
patogen
17. 06. 2021 08.18
+7
Tukaj se vidi, kako imajo uporabniki Javnega in Državnega visoke cene. Le tako visoka cena omogoča, pokritje stroške verige podizvajalcev. Če bi bila cena Tržna, ne bi omogočala kritja stroškov desetih podizvajalcev. Z drugimi besedami, Cena Komunlna storitve ima v sebi toliko "špeha", da se vanjo lahko prisesajo še 4 druge firma, podizvajalke. Enako je povsod. Na Javnem in Državnem ni bilo nikoli škoda denarja. Potem pa vpijejo, da moramo ohraniti "javno in državno". Seveda velja tudi obratna pot. Pri privatnikih velja, da je cena za javno vedno x2-3 tržne. Le pravo "vezo" moraš imeti, da prideš zraven.
sbštajerec
17. 06. 2021 08.07
+10
V Sloveniji je vse možno, samomorilnost na vrhu, zdravstvo v kolapsu, za vse je kriva destruktivan politika, kiu deluje za ozek nabor somišljenikov in uničuje državo in vse podsisteme, pa na samo ta vse do sedaj še najbolj se mi je zdela DEMOSEVA in Drnovškova vlada nekako utirajoča z napredkom, vse ostale so razjedle družbo, napravile pufe in uničle državo kot inštitucijo. Ko ne deluje zdravstvo, sodstvo, inšpekcije s dogajajo tekšni in podobni mafijski posli, če pa bi bili urejena držva in bi krimnialci, določeni politiki ki so pomagali pri krajah sedeli po 30 let, z odvzetim premoženjem, pa varjemite da bi se naslednje generacije hitro streznile, ko pa vidijo da se nikom nič ne zgodi pa "psi lajajo, karavana gre naprej".
DianaMul
17. 06. 2021 08.04
+3
Pa smo tam Slovenski EKO socialni socializem iznajdba tistih, ki so izumili Transpolni cekret in 80. spolov(( ni čudno, da sirjejo eden po drugem.. in pravi obraz tega nagnitega sistema propadlega rdečega sistema, kjer nikoli nihče ni za ničesar kriv..((
DianaMul
17. 06. 2021 08.04
+1
Vse po Kardeljevmm urniku Nisam ja...?? Sam Bog zna ??
PrettyBird
16. 06. 2021 21.37
+6
Derby naj se malo več ukvarja z bananami in malo manj s postranskimi posli, vse skupaj se že pozna na kvaliteti banan. Takšne banane kot zadnje čase videvam v Šparu bi me bilo sram nest opicam v Zoo.
silva-d
16. 06. 2021 21.36
+13
spet ne najdejo krivca,ja kaj dela inšpekcija,aja male ribce lovijo
dajno
17. 06. 2021 10.08
+1
DianaMul
16. 06. 2021 20.54
-8
Nobene HOBOTNICE ni razen tiste ki se redi v Dražgoah..kurjeki z zvezdo..stali pa so jasni, javni in ni nobene skrivnosti..če le hočeš jih imaš..Ampak Avnojsko sodišče je zato, da ščiti lik komunista zločinca Josila Broza..
herohero
16. 06. 2021 21.24
+6
oježeš
16. 06. 2021 21.55
+5
In očitno nisi sposoben komentirati razločno napisan članek, ki poudarja srž problema pri nas. Ampak, lahko imaš za tolažbo, če imaš naročeno kaj pisati, čeprav nič ne razumeš.
INŠTITUT 1.APRIL
16. 06. 2021 19.54
+10
a ta je un kralj teh banan pomešanih z paketi neznane bele snovi🤣🤣🤣
Delavec_Slo
16. 06. 2021 19.41
+12
Nič ne bo Gliha vkup štriha, bomo pa spet plačali davkoplačevalci-kot vedno ane!
oježeš
16. 06. 2021 21.56
+6
Štrafati vse, pa se bodo hitro zmenili kdo je naredil skrajno neumnost.
md55
16. 06. 2021 19.23
+7
naslednjič naj skipajo pred parlament.
Delavec_Slo
16. 06. 2021 19.42
+8
md55
16. 06. 2021 19.23
+3
naslednjič naj skipajo pred parlament.
User300173
16. 06. 2021 19.06
+11
Mislim, da razjasnitev, kaj je sekretar na notranjem ministrstvu delal zvečer pri uvozniku banan, kateri je bil v policijski obravnavi zaradi najdbe drog v njegovi pošiljki banan. Tega sekretarja so kasneje ustavili in kontrola je pokazala, da vozi vinjen. V tej Janševi vladi so narejeni večji problemi, pa ni noben odstopil. Razjasnitev razloga tega obiska bi marsikaj pojasnilo okoli "mafijskih" poslov okoli odpadnih surovin v Sloveniji. Je zgolj naključje, da že nekaj časa ni nikjer v predelavi zagorelo? Možno so že vsi pokasirali od zavarovalnic?