Slovenija

Smo leta 2020 in v Sloveniji še vedno nimamo otroške paliativne oskrbe

Ljubljana, 22. 02. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko se moraš v situaciji osebnega in čustvenega viharja, izjemne stiske, strahu, žalosti in bolečine znajti sam, je kritičnega pomena paliativna oskrba, pravi Gregor Bezenšek, ki se vse od smrti svojega sina Viljema Julijana bori za pravice otrok z redkimi neozdravljivimi boleznimi.

V Sloveniji še vedno nimamo ustrezno urejene otroške paliativne oskrbe, saj slednja praktično ne obstaja, to pa pomeni, da so družine otrok z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi zunaj bolnišnične hospitalizacije v številnih pogledih prepuščene same sebi. Starši, ki na domu skrbijo za svoje otroke s težkimi boleznimi, namreč nimajo podpore zdravstvenega sistema, ki bi ga morala zagotavljati paliativna oskrba, opozarjajo v Društvu Viljem Julijan.

Pediatrična paliativna oskrba obsega aktivno celostno oskrbo otrokovih telesnih težav, pa tudi duševno in duhovno podporo, ter vključuje podporo celotni družini. Bistvo paliativne oskrbe je odpravljanje kakršnihkoli težav, ki spremljajo bolezen. Njen namen je lajšanje trpljenja in bolečin ter zagotavljanje kakovosti življenja v situaciji neozdravljive bolezni. Poskrbi za "dobro" otrokovo življenje in za "dobro" otrokovo smrt ter za "dobro" življenje otrokove družine. Poteka tako v času otrokove bolezni kot po njegovi smrti v procesu žalovanja bližnjih.

V Sloveniji bi paliativno oskrbo vsako leto nujno potrebovalo od 40 do 50 otrok in mladostnikov, ki letno umrejo zaradi težkih bolezni, paliativno oskrbo pa bi potrebovalo tudi okrog 450 otrok in mladostnikov, ki imajo neozdravljive ali smrtonosne bolezni.

Svojo izkušnjo o tem, kako je družini, ki skrbi za otroka z neozdravljivo boleznijo, pri tem pa nima podpore zdravstvenega sistema, je delil tudi oče Viljema Julijana, dečka, ki je postal obraz in glas vseh otrok z redkimi boleznimi. "Si predstavljate situacijo, da se znajdeš doma sam z umirajočim otrokom v naročju in ne veš, kako skrbeti zanj? Da ni nikogar, ki bi te imel pod medicinskim okriljem … Da se moraš v situaciji osebnega in čustvenega viharja, izjemne stiske, strahu, žalosti in bolečine znajti sam…" sprašuje Gregor Bezenšek, ki poudarja, da je prav v takih primerih kritičnega pomena paliativna oskrba. "..., da v najhujši situaciji ob negi težko bolnega otroka starš ne ostane sam, brez podpore, brez znanja in vedenja, kako skrbeti za takšnega otroka in mu lajšati bolečine".

Starša Viljema Julijana sta brezčutnost države občutila tudi sama. Kot opisuje Gregor, sta veliko stvari morala na krut način ugotoviti sama, ob tem pa gledati svojega otroka v bolečinah. "Zdravstveni sistem nama z Nino ni niti trenutka namenil o tem, kaj pomeni imeti doma popolnoma nepokretnega otroka. Niti besede ali stavka na to temo! Si predstavljate? Nujno potrebno je nepokretnega otroka pravilno negovati, kar pomeni, da ga je treba na vsake nekaj ur pravilno obrniti v drugačen položaj, ker drugače otrok dobi preležanine. To so brezpogojno nujna znanja, ki jih mora vsak starš obvladati, preden s takšnim otrokom zapusti bolnišnico," pojasnjuje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A tukaj ne gre le za zdravstveno znanje, ampak tudi zdravstvene pripomočke, ki bi Viljemu Julijanu pripadali, a tega jima nihče ni povedal. Ko pa sta izvedela, sta bila preveč izmučena od skrbi za neozdravljivo bolnega otroka in za birokracijo nista našla časa. Gregor Bezenšek je razočarano spregovoril tudi o CSD, ki jim ni razložil, da jima pripada več oblik pomoči. "Nisva bila seznanjena, da za težko bolne otroke obstaja državna denarna pomoč v obliki dodatka za nego, nisva bila seznanjena, da nam pripada invalidska kartica za avto, niti nisva nikoli izvedela, da bi lahko preko zavarovalnice dobila brizge, ki sva jih kupovala ves čas sama in tudi druge zdravstvene pripomočke. In od prijateljev sva izvedela, da Viljemu Julijanu pripada dodatek za slabovidnost, saj je bil tudi slep. Slednjega dodatka tudi nikoli nismo prejeli, saj je najin fantek umrl, preden so počasna kolesja slovenske birokracije sploh konkretno zagnala postopek," pojasnjuje.

Bezenšek za nedopustno situacijo neurejenosti otroške paliativne oskrbe krivi državo. "Da država ne nameni denarja za paliativno oskrbo, je naravnost sramotno in nedopustno," pojasnjuje in dodaja, da je pediatrična paliativna oskrba osnovna pravica otrok, ki imajo skrajno težke bolezni in skrajni čas je, da se v Sloveniji ta oskrba uredi.

V Sloveniji bi paliativno oskrbo skupno potrebovalo okrog 450 otrok in mladostnikov, ki imajo neozdravljive ali smrtonosne bolezni.
V Sloveniji bi paliativno oskrbo skupno potrebovalo okrog 450 otrok in mladostnikov, ki imajo neozdravljive ali smrtonosne bolezni. FOTO: Shutterstock

Na Pediatrični kliniki v UKC Ljubljana sicer obstaja ekipa za paliativno oskrbo otrok, ki ga vodi Anamarija Meglič, vendar ta ekipa nima formalnega statusa in deluje na prostovoljni ravni. V Društvu Viljem Julijan zato prvi korak v smeri otroške paliativne oskrbe vidijo v formalizaciji ekipe za paliativno oskrbo otrok na ljubljanskem UKC in ureditev vseh potrebnih pogojev za njeno polno delovanje. Potem bi morali vzpostaviti še ekipe v drugih bolnišnicah na terciarni in sekundarni ravni. Te ekipe bi se morale povezati s primernim zdravstvenim varstvom, vzpostaviti pa bi morali tudi regijske mobilne ekipe, ki bi lahko delovale sedem dni v tednu, 24 ur na dan.

V Društvu Viljem Julijan so zato vodstvu UKC Ljubljana in zdravstvenemu ministrstvu poslali dopise, v katerih so jih pozvali, naj v čim krajšem času v Sloveniji uredijo otroško paliativno oskrbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
23. 02. 2020 12.40
+4
Šarec je pred volitvami zatrjeval, kako bo sistemsko uredil zdravstvo, od tega ni bilo nič. Pri nas je zdravstvo na psu!
Transformerji
23. 02. 2020 11.03
+4
Smo v letu 2020 - po koledarju že, je pa preveč pomembnih stvari, ki so še iz 19. stoletja.
scipio
23. 02. 2020 08.24
+9
Takoj vzet raznim za delo sposobnim voluharjem, ki jih je v sloveniji ne 400+, ampak vsaj 40000, pa vsak mesec lepo prejemajo zneske iz socialnih transferjev, da jih pokurijo po bifejih in za svoj sončni šverc, in dati tem ubogim otrokom pogoje za dostojen odhod s tega sveta, tj. medicinsko paliativo. Sami niso nič krivi, da so se rodili tako nesrečni kot so se. Res smo leta 2020, a v tej Sloveniji tudi leta 2120 ne bomo imeli mnogih nujnih stvari, glede na to, kakšni smo.
Ula_
22. 02. 2020 19.40
+36
Sramota za državo! Ubogi starši, ki morejo skozi to. Ne morem si predstavljati, koliko trpljenja, solz in neprespanih noči.
borut_p
22. 02. 2020 18.53
-42
vse bi radi imeli samo davkov nebi placevali pa raje bi bili 6 ur na sihtu namesto 8
devote
22. 02. 2020 18.58
+34
Sploh ne, radi bi samo državo kjer letno ne ponikne s korupcijo 500 Mio eur v zdravstvu.
Geres
22. 02. 2020 19.27
+24
Radi bi samo, da bi od teh davkov kaj imeli. Ker za vevt kit 40%, ki mi jih mesečno poberejo od plače, dobim bore malo. Pa nisem zahtevna: ampak tole zdravstvo je vse slabsez, od moje plače gre mesečno več kot 400 EUR samo za zdravstvo. Za ta denar dobim kjerkoli v Evropi top zavarovanje, pri nas pa si še osebnega zdravnika ne morem izbrati, če pristanem na infekcijski pa bom ležala na hodniku. Solidarnost je že ok, če sistem deluje, če ne, naj nam pustijo, da vsaj zase poskrbimo.
DAEMONIUM
22. 02. 2020 18.44
-8
Hoces ali noces ampak dejstvo je da so za vsa ta grozedejstva ubogomi z otroki in trpecimi starsi izkljucno krivi levaki(LDS, SD, ostali levi so itak preostanki LDSa), ker preprosto 25 let vodijo politiko v tej drzavi!!!
TOX6
22. 02. 2020 18.43
+19
slo javna in državna uprava spominja na rusijo, naredijo vse da se človek za vsako stvar čim več muči brez udobja in človeka vrednih storitev!!!
TheEarthIsFlat
22. 02. 2020 18.38
+2
Še marsikaj nimamo v tem "našem" udbomafijskem NEOKOMUNIZMU, nimamo ne sodišč, ne vojske, ne policije, preveč sposobnih ljudi je že zapustilo to "komunajzarsko" luknjo od države,
TheEarthIsFlat
22. 02. 2020 18.41
+1
Aja, imamo pa ene 50 MILIJARD € dolgov, samo neokomunisti pa tega nimajo,
nightangel
22. 02. 2020 18.37
+24
Saj ni čudno,da gre vse nekam v tri krasne.Zdravniški in zavarovalniški lobi z roko v roki uničujeta zdravstvo in prebivalstvo.
kapetan
22. 02. 2020 18.29
+31
Še to. Vsak, ki plačuje prispevke in ne more do zdravnika ker ga nima, ga ne sprejme, bi mu motali bit vrnjeni prispevki. Ti ljudje so v primežu izčrpavanja države kar je danes legitinmi kriminal. Vsaj zdravnika da si lahko placajo, če jim ga že sistem ne more zagotovit kjub temu, da plačujejo.
scipio
23. 02. 2020 08.31
-1
V žalostni zmoti živiš. Zdravstvo plačuješ kot zavarovanje in ne kot depozit. In tako je povsod. Kjer tega ni, je šaman in tvoj pršut zanj za sprotno plačevanje njegovih storitev. Sicer pa ti ni treba na Irian po primerjave: koliko pa dobiš ob letu nazaj iz avtomobilskega zavarovanja, tudi če si brez škodnih dogodkov? Kasko? Odbitna franšiza, ko se predmet zavarovanja stara? Depreciacija, ko prideš v stara leta?
kapetan
22. 02. 2020 18.25
+29
Ko se postaviš v kožo teh staršev je kot nočna mora. Žal je pa leta 2020 naš zdravstveni sistem v razsulu. Druzinskih zdravnikov ni, obstojeci se pritozujejo in korona trka pred vrati. Sploh si ne znam zamislit kako se bo naše zdravstvo spopadlo ko pride korona v. v Slovenijo Politiki namesto da bi se kaj zganli tu po 24 ur forum nabijajo... Zelim pa vsem tem starsem, da bi čimprej prisli do potrebne pomoci.
mertseger
22. 02. 2020 18.20
+31
Leta 2020 v Ljubljani ne moreš dobiti osebnega zdravnika, lahko z več kot enim letom čakanja dobiš zobozdravnika h kateremu nihče noče ker je tako slab. Da ne govorim za druge zadeve. In v zdravstvo letno zmečemi 3,5 milijarde €.
Geres
22. 02. 2020 19.39
+12
Tako je! Pa tudi med osebnimi zdravniki ni nobene selekcije. Tako kot v vsakem poklicu je tudi med zdravniki določen % tistih, ki so nesposobni. V gospodarstvu trg poskrbi, da so taki brez službe. V našem socialističnemu zdravstvu se takim nesposobnim zdravnikom ne zgodi nič in bodo tam do smrti. Moja sestrična, stara 33 let, do takrat v vrhunski formi, nikoli bolna, prazen zdravniški karton, brez dneva bolniške v življenju, je tri tedne hodila k osebni zdravnici, da se grozno slabo počuti, začelo se je s hudimi bolečinami v sklepih, nato neznosno srbečico itd. Ker osnovni krvni test ni dvakrat pokazal nič, ji je predpisala antidepresive in ji konstantno govorila, da je vse v njeni glavi. No na koncu so jo komaj rešili, razvila se je sepsa in je imela akutno odpoved praktično vseh možnih glavnih organov (srce, pljuča, jetra, ledvice)! Če bi želela v tožbo proti zdravnici, ji deset let na sodišču ne uide, na koncu pa bi rekli, da je zdravnica delovala v najboljši veri.
Lumpx
22. 02. 2020 18.12
+15
Trenutna in ze prejsnja Cerarjeva vlada niso zmogli resitiniti problema odpadne embalaze in blata. Tu pa pricakujete da bodo resili tale problem z bolnimi otroci. Ste pa res optimisti. Ja no saj bo naslednja vlada "novih obrazekov" vse to in se marsikaj kr takoj resila.... in zraven se cel svet. Kar vol-imo to dobimo.
Geres
22. 02. 2020 18.04
+29
Smo leta 2020 i: - v številnih mestih so ne moreš izbrati osebnega zdravnika, ker noben ne sprejema novih pacientov; - mesečno plačujemo ne da bi vedeli, kdaj bomo prišli na vrsto, ko bomo kaj potrebovali; - imamo socialistično plansko zdravstvo, kjer državna monopolna zavarovalnica določi, koliko ljudi lahko na leto dobi nov kolk, operacijo srčnih zaklopk itd; - bolje lahko poskrbiš za svojega psa kot zase; - paliativa je tudi pri odraslih praktično neobstoječa; - odnos do pacientov je vse prej kot zgleden. Lahko bi šla še in še dalje. Kdor je živel v kateri Zahodno Evropski državi, se nad našim zdravstvom lahko samo zjoče (medtem ko mesečno plačuje tudi po par sto EUR).
Miriyam
22. 02. 2020 17.57
+56
Največja sramota za Slovenijo je, da ljudje za 40.. let in več dela v pokoju nimajo za zobno protezo in samo eno ušivo sobo v domu za ostarele.
Miriyam
22. 02. 2020 17.59
+15
Kruhoborci, za narod, otroke pa na vsakem vogalu, pri vsakem štoru, vsaki občinski stavbi in vse povsod na FDV in parlamentu.
čokolino23
22. 02. 2020 17.54
+36
Sramota za slovenijo da politika ne naredi nič.važno je da se krade krade!!!!!!!
Borec21
22. 02. 2020 17.52
+37
Imamo pa nešteto agencij in ministerstev katerh glavno delo je laj se ne da
Reallife
22. 02. 2020 17.46
+8
Hja. Berem. Razsmisljam. Če bi imel takega otroka, bi defenitivno želel da je doma med svojimi in ne v neki hiši daleč stran. Žal. Zadnje trenutke pa tako v bolnici
Ula_
22. 02. 2020 19.42
+7
Sej je lahko tudi doma. Vendar starši potrebujejo podporo, pomoč, nasvete, strokovno vodenje. Ne pa da so prepuščeni sami sebi in lastni iznajdljivosti.
Pacientka1
22. 02. 2020 17.45
+20
Njim je vseeno za naše otroke. Znajdi se po svojih najboljših močeh. V glavnem, da imajo za vse ostalo. Žalostno😭.
tkian
22. 02. 2020 17.36
+1
"Smo leta 2020 in v Sloveniji še vedno nimamo otroške paliativne oskrbe" ...in je tudi še dolgo ne bomo imeli, ker bo covid-19 strmoglavil slovensko zdravstvo ter ga razbil na prafaktorje.