Slovenija

Smrad in nevarnost požara v Mariboru: kdo bo rešil težave z odpadki?

Maribor, 15. 06. 2018 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, V.Š.
Komentarji
17

Zaradi pomanjkljivega odvoza odpadne embalaže v Sloveniji se že pojavljajo težave. V komunalnem podjetju Snaga Maribor trenutno skladiščijo približno 200 ton odpadne embalaže, iz katere se še posebej v vročem vremenu širi smrad, bojijo pa se tudi možnosti požara. Na ptujskem koncu za zdaj še ni tako hudo.

V Snagi Maribor so povedali, da imajo poleg 200 ton odpadne embalaže na skladišču tudi 100 ton odpadnih nagrobnih sveč, "katerih prevzem predstavlja skoraj identičen problem kot odpadna embalaža". Razmere pa so iz leta v leto slabše, so opozorili.

V Mariboru razmere "na srednji rok nevzdržne"

"S slabo disciplino prevzema odpadne embalaže, ki jo zberemo kot izvajalec javne službe in smo jo skladno z zakonodajo dolžni predajati družbam, ki se ukvarjajo s predelavo embalaže, se sicer ukvarjamo vsako leto, a tako kritično, kot je letos, v zadnjih petih letih zagotovo ni bilo," pravijo v Snagi.

V Snagi Maribor imajo trenutno na skladišču 200 ton odpadne embalaže in 100 ton odpadnih nagrobnih sveč (slika je simbolična).
V Snagi Maribor imajo trenutno na skladišču 200 ton odpadne embalaže in 100 ton odpadnih nagrobnih sveč (slika je simbolična). FOTO: iStock

Težave se letos pojavljajo že nekaj mesecev prej kot običajno. "Zadnjih šest let so se težave s prevzemom začele v oktobru, zdaj pa že v juniju. K temu je botrovala tudi odločitev sodišča, da družbi Interseroh ni treba prevzemati količine odpadne embalaže, ki jih je predpisala država," so pojasnili v Snagi.

Stiska je predvsem prostorska, saj imajo prostor, kjer pretovarjajo odpadke in jih pripravljajo za prevzem, omejen. Dodaten strošek predstavlja soočanje s smradom, ki se razvije iz odpadkov, ki dlje časa ležijo na kupu. Skrbi jih tudi vreme, saj so visoke temperature nevarne za samovžig.

Stroški odstranitve so 30.000 evrov

Neposredne stroške odstranitve te embalaže ocenjujejo na okoli 30.000 evrov. "Želimo si, da bi se situacija čim prej uredila, saj je na srednji rok povsem nevzdržna," poudarjajo v Snagi Maribor.

Podjetje trenutno končuje gradnjo sodobne sortirnice odpadkov, a ta na situacijo z odpadno embalažo za zdaj ne bo vplivala, saj imajo izdano veljavno okoljevarstveno dovoljenje za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov.

"S slabo disciplino prevzema odpadne embalaže se sicer ukvarjamo vsako leto, a tako kritično, kot je letos, v zadnjih petih letih zagotovo ni bilo," pravijo v Snagi.

"To si želimo razširiti tudi na embalažo, a postopek je dolgotrajen. Upamo, da bo država prej posegla in razrešila neugodno situacijo, v kateri smo vsi izvajalci javnih služb v Sloveniji," pravijo.

Kot izvajalec javne službe ravnanja z odpadki v osmih občinah letno zberejo približno 3700 ton mešane odpadne embalaže, 2000 ton odpadnega embalažnega stekla in 800 ton odpadne kartonske embalaže.

"Odpadna embalaža je odpadek, ki je najhitreje rastoč. Povprečen občan na leto ustvari za približno 25 kilogramov," še navajajo v Snagi Maribor.

Na Ptuju se embalaža (še) ne kopiči, a pričakujejo težave

Javne službe Ptuj trenutno nimajo neprevzete odpadne embalaže, saj z lastno sortirnico odpadke sproti razvrščajo in se jim ne kopičijo. "Doslej smo se namreč še lahko nekako dogovorili z družbami (za ravnanje z odpadno embalažo) o rešitvi, čeprav smo vsi skupaj slutili, da se bo zadeva zapletla," je povedal direktor Alen Hodnik.

Zaradi pomanjkljivega odvoza odpadne embalaže v Sloveniji se že pojavljajo težave (slika je simbolična).
Zaradi pomanjkljivega odvoza odpadne embalaže v Sloveniji se že pojavljajo težave (slika je simbolična). FOTO: POP TV

"Imamo pa zavrnjene in neplačane račune za delež, ki po mnenju družbe Interseroh naj ne bi bil njihov. Ljudi ne moremo kar odpustiti, zato zaenkrat delamo enako naprej, dokler ne vidimo, kako se bo začel zaplet razvijati," je dodal.

Večje težave pričakuje v kratkem, saj jim je ena od družb za ravnanje z odpadno embalažo že sporočila, da embalaže ne bo več prevzemala. "To pomeni, da lahko tudi sami pričakujemo zelo velike količine mešane odpadne embalaže na našem dvorišču. Glede na to, da upravljamo s Centrom za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke, prostor trenutno še imamo, vendar ta ne bo zadostoval za dolgotrajno iskanje rešitev," je povedal Hodnik.

Ministrstvo podcenjuje resnost položaja

Do takih razmer je po njegovem mnenju prišlo zaradi podcenjevanja resnosti položaja na področju ravnanja z odpadno mešano embalažo s strani resornega ministrstva. "Že dalj časa opozarjamo, da sistem ne deluje pravilno, da je zakonodaja neustrezna in med seboj neskladna in da bo prej ali slej prišlo do težave, ki ne bo hitro rešljiva. Zdaj smo tukaj. Na žalost pa smo ravno tisti, ki za težave nismo krivi, zdaj v najbolj nezavidljivem položaju," je opozoril.

Rešitev je po njegovem mnenju le v popolni spremembi trenutnega sistema. "Družb za ravnanje z odpadno embalažo je preveč. Prav tako je neustrezna trenutna zakonodaja, ki omogoča, da se na trgu pojavi preveč odpadne mešane embalaže, za katere naj ne bi bila odgovorna nobena od teh družb. Bo pa potrebno pogoltniti slino, priznati neustrezen sistem in dejansko dimenzijo problema ter začeti poslušati tiste, ki se že dalj časa trudijo razrešiti nastalo situacijo," je prepričan Hodnik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fajfa
15. 06. 2018 18.17
+2
ED34LA Problematika smeti je strokovno vprašanje, ne politično. Zato ga sme tako kot vse tehnično-tehnološke objekte reševati objektu primerna stroka, ne pa vsi vse znamo!! Proga do Kopra je sramota za politike.
andrejak28
15. 06. 2018 16.27
-1
fairplayy
15. 06. 2018 13.56
+4
če pride do samovžiga ali celo namernega vžiga zaradi zavarovalnine bo nastradalo okolje in ljudje v okolici ki bodo vdihovali vse možne strupe. Trenutno se redijo podgane in razen mrčes, ki prenaša bolezni..
tedoVV2HCmedo
15. 06. 2018 13.13
+1
Naj vržejo odpadke v termoelektrarne.
dvojnidupe
15. 06. 2018 13.13
-2
hahaha patetiki neznate za svoje smeti poskrbeti pa je ljubljana kriva . vi pa ste sramota slovenije
SLOVENEC
15. 06. 2018 14.10
+7
Ljubljana vozi v druga mesta, žabari pa se zato zdaj po prsih tolčete. Izkoriščevalci.
JApajaDAja
15. 06. 2018 15.53
+4
da imate jankovića za župana in đamijo...naj vam zadostuje!
ecnarf
15. 06. 2018 13.10
+8
Zgradit je treba sežigalnico kuriva je zmrej dovolj
janez Kovač 1
15. 06. 2018 13.05
+14
Plačamo odvoz poberejo denar potempa po domače na kup
JApajaDAja
15. 06. 2018 13.08
+6
še sreča, da imamo dovolj gozdov za "odvoz na deponijo"!
ecnarf
15. 06. 2018 13.09
+5
potem pa pride do samovžiga pa še pokasirajo od zavarovalnice
laycan
15. 06. 2018 12.52
+5
najbolje bi bilo da se to nazaj v ljubljano zapelje,saj tam je že vsa nesnaga.
ico92
15. 06. 2018 12.08
+6
Kje so sedaj zeleni iz Ljubljane ki so bili tako proti magni? Daj znosijo si te smeti si vsak k sebi domov če ne mislijo pritiska narediti
štumbamfirer
15. 06. 2018 11.16
+16
plastenke pa pločevinke uvest kot vračljive steklenice in problem bo čudežno rešen,vse se bo recikliralo samo od sebe ,ampak v sloveniji ni mogoče da bi slučajno kdo kak euro dobil od plastenk,bognedaj še hiue od vsega sončnik
frako
15. 06. 2018 12.33
+6
če se steklenice pere to firme košta 7dm centov na flašo, a si ti nor veš kok to zareže v njihove profite, kr nej bodo potrošniki krivi za vso to plastiko.
ico92
15. 06. 2018 19.35
+1
Bitno da se račune pošilja na furs in da se lepi davkoplačevalcevski denar deli
JApajaDAja
15. 06. 2018 10.29
+19
vedno in povsod,kjer se politiki in politikantje vmešajo v stroko....smrdi!