Slovenija

Smrad v osrčju Triglavskih jezer

Bohinj, 06. 08. 2009 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
57

Dvojno jezero ob koči pri Triglavskih jezerih so prekrile alge. Največji krivec naj bi bile ribe, ki so jih pred 20 leti z vedrom spustili vanj. Pa tudi bližnja koča nima greznice. Bodo Bohinjci ostali brez pitne vode?

Viri pitnih voda za Bohinj so v visokogorju. Smo na kraškem svetu, kjer so vodne poti nepredvidljive. Vsaka onesnaženost v gorah predstavlja potencialno ogroženost za vodo v Bohinju. Zato je treba nekaj narediti. Martin Šolar

Pogled na Dvojno jezero, ki leži na nadmorski višini 1685 metrov, ob njem pa stoji koča pri Triglavskih jezerih, je žalosten. ''Po obeh jezerih so se razširile alge, ki so najbolj vidne ob robovih. Vsenaokoli zaudarja, smrdi po gnilih algah,'' je šokiran gorski vodnik Stane Klemenc. ''Vsem je jasno, da je razlog onesnaženja oziroma sedanje razširjenosti alg koča pri Triglavskih jezerih. Če ne bomo takoj odstranili razloga za sedanje stanje, bo prišlo do onesnaženja Črnega jezera in nato še Bohinjskega. Onesnažena bo vsa pitna voda v Bohinju …'' Prepričan je, da morajo pristojni takoj ukrepati. ''Stroka ve, kaj mora storiti.''

Z vodo jim v koči ni treba varčevati

Dvojno jezero-1
Dvojno jezero-1 FOTO: Stane Klemenc
Pojav alg je tudi naraven, ki pa ga vnos onesnaževalcev pospeši. Martin Šolar

V Planinskem društvu Ljubljana-Matica, ki je lastnik koče pri Triglavskih jezerih, trdijo, da ne kršijo nobenega predpisa. In kdo bi moral sprejeti prepis, ki bi jih prisilil v izboljšanje razmer? Martin Šolar iz Javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) je pojasnil, da niso pristojni za izdajanje predpisov. ''Predpise izdaja Evropska unija in država Slovenija, lahko so tudi občinski odloki. Če imajo v koči vse po pravilih, lahko ugotovi inšpektorat. Ne oskrbnik koče, ne lastnik koče, ne jaz, samo inšpektor lahko ugotovi, ali je vse po predpisih,'' je poudaril. ''Koča ima greznico, ki je bila v osemdesetih letih, ko je bila narejena, sprejemljiva. V današnjem času pa poznamo druge rešitve, ki bi jih morali začeti uvajati. Težava je tudi, ker ima koča na voljo neomejene količine vode iz umetne zajezitve za njo, zato jih ne skrbi, koliko jo porabijo. Kolikor jo porabijo, jo seveda tudi onesnažijo.''

V koči ni elektrike, čeprav je lastnik pred leti skušal dobiti dovoljenje za napeljavo elektrike. V TNP in na okoljskem ministrstvu so nasprotovali, ''ker bi se z elektriko odprle še večje možnosti za onesnaženje''. ''Tudi poseg v naravo bi bil grob, če bi elektriko napeljali iz Komne,'' je prepričan Šolar. Za izboljšanje razmer predlaga zmanjšanje porabe vode, uvedbo suhih sanitarij, postavitev čistilne naprave, zmanjšanje gostinske ponudbe. ''Danes zna že vsako manjše društvo postaviti manjšo čistilno napravo, ki danes ni več velik finančni zalogaj. Potreben je vir energije, ki pa jo na koči zagotavljajo z akumulatorjem in sončnimi celicami. Elektrika ni potrebna.''

Dvojno jezero-3
Dvojno jezero-3 FOTO: Stane Klemenc
Čudi me, da inšpektorji ne ukrepajo. Naj preverijo, kakšno je čiščenje in odplakovanje odpadnih voda, in naj ukrepajo, saj so za to konec koncev plačani. Župan Franc Kramar

V TNP so povezani tudi z občino, s katero skupaj opozarjajo na težave. ''Je pa tudi na občini, da nekaj stori. Morda z odloki, ki so lahko strogi. Če se tičejo vsakega, ki živi v neki vasi, se morajo tudi ene planinske koče v visokogorju,'' je še dodal Šolar. Bohinjski župan Franc Kramar pa je opozoril, da lahko občina sprejema odloke, če ima zakonsko podlago. Območje ima namreč poseben status, urejen z Zakonom o Triglavskem narodnem parku, katerega sprememba naj bi šla jeseni v proceduro. ''Območje je leta 1981 dobilo status narodnega parka, pozabili pa so povedati, kdo bo zanj skrbel.'' Meni, da na onesnaženje poleg koče vplivajo tudi klimatske spremembe. Za bohinjsko vodo ga skrbi, zato upa na posredovanje stroke in sprejetje ustreznih ukrepov. Pitna voda v Bohinju je zaenkrat kakovostna so pokazali pregledi, ki jih opravljajo dvakrat letno. Kako bo v bodoče, je odvisno od odgovornih.

'Na inšpekciji nismo dobili prijave'

''Inšpektorat za okolje in prostor in inšpekcija za okolje in naravo Kranj doslej nista prejela prijave v zvezi z odvajanjem komunalnih odpadnih vod iz koče pri Sedmerih jezerih,'' so zagotovili na inšpektoratu. Potrdili so, da lastniki koče z greznico ne kršijo obstoječih predpisov. Pojasnili so, da niso pristojni za ugotavljanje kakovosti voda, temveč le ugotavljajo, ali onesnaževalci spoštujejo predpise. Predlagali so, naj se obrnemo na Agencijo za okolje, kjer pa ne spremljajo kakovosti gorskih voda, temveč jih v Nacionalnem inštitutu za biologijo.

So glavni krivec ribe?

Dvojno jezero-4
Dvojno jezero-4 FOTO: Stane Klemenc
V Dvojnem jezeru je prevelika namnožitev alg zelo očitna, tudi ker je zelo sušno leto. Jezero je namreč zaradi suše začelo zelo hitro odtekati in upadati. Anton Brancelj

Vodja oddelka za ekologijo sladkovodnih in kopenskih ekosistemov na inštitutu Anton Brancelj je pojasnil, da meritve opravljajo od leta 1990 vsaj dvakrat letno, prvi in drugi teden v septembru, pa tudi maja. Bistvenih odstopanj pri vnosu kemikalij v jezero niso zaznali, medtem ko je večje organsko onesnaženje, predvsem, ''ker v jezeru ni pravih živalic''. Pred 20 leti so namreč v jezero naselili ribe, ki so pojedle rakce, naravne čistilce vode. Skušali so jih izloviti, a neuspešno. Zdaj so v jezeru ''nitaste zelene alge, ki so tipičen znak organskega onesnaženja''. ''Prvi krivec so ribe, ki so jih prinesli notri in so popolnoma porušile ekosistem''.

Alge se v normalnih razmerah pojavljajo tudi v drugih jezerih, vendar se večinoma zadržujejo na dnu. ''Takrat ni nobenih problemov, saj voda ostaja čista. V tem primeru pa so se alge tako namnožile, da se je spodaj ustvarila 'preproga' alg, ki pa so jih plini, ko so začele odmirati in razpadati, potisnili proti površini. Da ne bo pomote: koča ima določen vpliv, tega ne more nihče zanikati. Čistilna naprava bi morala biti že zdavnaj postavljena. Silne količine vode, ki gredo iz greznice, pa gredo večinoma mimo Dvojnega jezera. Pred leti smo opravili sledilni poskus iz Močivca do dvojnega jezera. Ugotovili smo, da neposredne povezave ni. Je pa tudi problem praznjenja greznic. Kdo in kje jih opravljajo? Verjetno je za kočo sistem vertikalnih razpok, ki vodo speljejo pod jezero. Voda odteče v večji meri mimo jezera, gre pa seveda neposredno v Savico, od tod pa v Bohinjsko jezero …'' In v vodovod Bohinjcev. Bodo pristojni pravočasno ukrepali ali bodo s prstom kazali eden na drugega?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
07. 08. 2009 09.44
+1
"Lubitelji narave" so največja grožnja naravi
Tonček Balonček
07. 08. 2009 07.32
+1
Stanje v tem jezeru se slabša že precej let, študije o tem je delal predvsem dr. Bancelj z Nacionalnega inštituta za biologijo. Kogar ta tematika zanima, si njegove članke lahko perbere tudi na internetu! Te alge niso le posledica greznice, težave so tudi z jezeri, kjer ni nobenih koč! Končno je veliko dreka tudui na planianh, kjer se npr. pase par deset glav govedi, pa še konjev npr. (Velo polje, Lipanska planina, Vel. planina itd.). Problem je pravzaparv sistemske narave.
insaner
07. 08. 2009 00.09
-1
predlagam vsem živaloljubnim poštenjakom, da grejo okoli jezera – držeč se za rokce, peti kakšen avtohton slovenski »ommm«. To bi pa moral pomagat
insaner
07. 08. 2009 00.03
+1
Nefretete, 06.08.2009, 15:47 - Mene pa zanima, zakaj so v kristalno čisto vodo naselili ribe, če jih prvotno tam ni bilo. Živaloljubci. Kam pa bom jaz – čista dušica, ribice vložil, če ne v najčistejšo vodo. Magari krapa Ampak »krap« se ni navadil na čisto vodo. Imel je močnejši značaj od nje.
insaner
06. 08. 2009 23.31
+1
tb, planinstvo je nedvomno eno od področij, kjer na tvoje mnenje veliko dam in mu zaupam. Glede na tvojo izjavo, ki se ji pridružujem, koliko tisoč naših sranj je sprejela okolica koče od svojega nastanka, pa je ostalo jezero desetletja neomadeževano, ne vidim pravega (celostnega) razloga za odmiranje jezera v slabi greznici Če se ti bo zdelo vredno, da nam podaš svoje mnenje malo manj kot tb in malo bolj kot ti, bom vesel. farmacevtika in kakšna farmakologija je tudi v sklopu tvojega domicila suverenega obvladovanja, če te prav berem Sam se bolj nagibam, da iščem krivca v globalno deformirani sestavini padavin, kot v našem prevelikem sranju.
McMxL
06. 08. 2009 18.40
+1
@Presskiller hvala za upozorilo, zdaj pa še klaj naredi v tej smeri, da ne bo... samo gobcanje te je!
Presskiller
06. 08. 2009 17.24
+1
še enkrat bom ponovil varstvo okolja in komunala je v sloveniji za en drek
privat.baldrick
06. 08. 2009 16.51
+1
Zlatoviščico so v dvojno jezero naselili iz hudobije, ker gorski zrak vzpodbuja hiprventilacijo, in posledično obilico nitratov. Priiporočamo močno filtracijo z ozonom.
eljaske
06. 08. 2009 16.22
+1
povsod,že počas prihaja..onesnaženje,to je šele začetek,kaj use še pride!!
angst
06. 08. 2009 16.07
+1
zdj nj TNP-jevci kj nardijo ne pa da se samo vozjo okol z avtam pa vlečejo dnar.
angst
06. 08. 2009 16.05
+1
zgleda kukr mlakuza ne pa jezer
angst
06. 08. 2009 16.04
+1
se mi je zdel da ma vodo mau drgac okus :/ alge so pa samo zarad greznce
Roxy79
06. 08. 2009 15.59
+1
NEkoč so bile Planinske koče s tem namenom da je lahko gornik prespal in šel dalje. Danes so te koče namenjenu žuranju. Žurajo naj v Lj,ne pa v hribih. Koča ima tudi 1 namen. DA SE PRESPI POD STREHO IN GRE DALJE:
J.Rambo
06. 08. 2009 15.55
+1
Prodajat! Alge, zrasle v ledeniških vodah prelepega Triglavskega narodnega parka!
perlhelp
06. 08. 2009 15.52
+1
To so delali polpismeni kmetje, nekateri so to še danes na zelo visokih pozicijah...
nefretete
06. 08. 2009 15.47
+1
Mene pa zanima, zakaj so v kristalno čisto vodo naselili ribe, če jih prvotno tam ni bilo. Ali kdo ve?
mrhovinar
06. 08. 2009 15.44
+1
NAJ ZRIHTAJO TAKOJ! Sj morš vsako parkirnino pa vsak slap plačat da si ga lahka ogledaš!!!
Presky
06. 08. 2009 15.43
+1
saj je lepa, prav nič ji ne manka, samo teli mestni gospodje se vedno nekaj zmrdujejo in jocejo, ker mislijo da je v naravu kot v filmu. pač taka je voda, narava bo za vse poskrbela!
Suckhead
06. 08. 2009 15.30
+1
Verjetno je voda že dovolj topla da se v njej lahko razvijajo te alge. Globalno segrevanje pač. Tk pač je.
Suckhead
06. 08. 2009 15.30
+1
Verjetno je voda že dovolj topla da se v njej lahko razvijajo te alge. Globalno segrevanje pač.