Slovenija

SMS za interpelacijo

Ljubljana, 13. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stranka mladih je zaradi pristopa k izjavi držav vilenske skupine zahtevala sklic seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in razpravo o interpelaciji zoper zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Socialdemokratska stranka interpelaciji nasprotuje.

Dominik Černjak
Dominik Černjak FOTO: POP TV

Po mnenju SMS je Rupel s tem Slovenijo uvrstil med države, ki podpirajo napad na Irak tudi brez soglasja VS. Predsednik stranke mladih Dominik S. Černjak je povedal, da v stranki obsojajo solo akcijo zunanjega ministra, ki se ni posvetoval s pristojnim organom državnega zbora, ampak je dal sam pristanek na vilensko deklaracijo.

Černjak je povedal, da bo poslanska skupina SMS tudi uradno zahtevala sklic seje odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri bi razpravljali o pristopu Slovenije k izjavi držav vilenske skupine. V SMS pričakujejo, da bo odbor obsodil pristop Slovenije k omenjeni izjavi, saj je v nasprotju s slovenskimi zunanjepolitičnimi usmeritvami in spoštovanjem vloge VS ZN.

"V Stranki mladih menimo, da so okoliščine in posledice podpisa vilenske deklaracije dovolj tehtna osnova za razpis interpelacije zoper ministra Rupla," je za 24 ur povedal predsednik SMS Dominik Černjak.

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO:

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jelko Kacin je za 24 ur povedal, da se odbor za zunanjo politiko z vilensko deklaracijo ni ukvarjal. K njej je pristopil zunanji minister in se vlada ni opredeljevala. Ker se ni opredelila, tudi ni poslala državnemu zboru deklaracijo v obravnavo, zato je odbor ni obravnaval. Vlada je le pripravila besedilo veliko bolj celovitega sporočila, v katerem jasno definira svoj odnos do tega. Slovenija se, po mnenju Kacina, z Irakom, vsaj nekatera podjetja kot npr. SCT, ukvarja že zelo dolgo. Vilenska deklaracija je pravzaprav orodje, ki ga VS ZN s pridom lahko uporabi kot dodaten pritisk na Irak, je še povedal Kacin. Iz izjave vlade republike Slovenije, katere član je minister Rupel, pa izhaja, da je ravnal korektno, še dodaja Jelko Kacin, saj vilenska deklaracija ni v ničimer sporna.

Janša za posredovanje v Iraku in proti interpelaciji

Predsednik SDS Janez Janša od vlade pričakuje, da se bo jasno opredelila do izjave vilenske skupine o iraški krizi, o kateri se je v javnosti pojavilo veliko dvomov. V SDS sicer izjavo kljub nekaterim zadržkom podpirajo. "Če bi Slovenija tukaj manjkala kot edina od sedmih kandidatk za Nato, bi bil to zelo resen problem pri našem vstopanju v Nato, če ne drugje, v ameriškem senatu," je dejal Janša. Predsednik SDS je še dodal, da različne izjave v vladnih vrstah glede iraške krize kažejo, da "se ne ve dobro, kateri so ključni zunanjepolitični cilji Slovenije".

Janez Janša
Janez Janša FOTO:

Glede posredovanja v Iraku brez "pokritja" Varnostnega sveta ZN pa Janša meni, da so razmere podobne kot med kosovsko krizo leta 1999, ko so nekatere članice zveze Nato ukrepale "brez direktne avtorizacije Združenih narodov". "V kolikor bo v Varnostnem svetu blokada, je boljše ukrepanje kot neukrepanje," je dejal Janša. Sicer pa je predsednik največje opozicijske stranke še napovedal, da SDS ne bo podprla morebitne interpelacije zoper zunanjega ministra Dimitrija Rupla.