Slovenija

Šmučeva: Doletela nas bo uravnilovka zgodovinskih razsežnosti

Ljubljana, 23. 05. 2019 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
M.S./L.Š/STA
Komentarji
521

Lansko sprejetje novele zakona o minimalni plači je bilo nepremišljeno in bo najbolj prizadelo ranljive posameznike, ki bodo težje našli delo, podjetja in panoge, je na posvetu v Ljubljani izpostavila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Sindikati pa ob tem izpostavljajo, da pod nobenim pogojem ne bodo pristali na spreminjanje lani sprejete novele zakona o minimalni plači, opozorila delodajalcev o usodnih posledicah pa so ocenili za preveč drastična.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ko bo minimalna plača 940 €...
    02:53
    Iz 24UR: Ko bo minimalna plača 940 €...
  • Iz SVETA: Minimalna plača
    03:49
    Iz SVETA: Minimalna plača

Sonja Šmuc je na posvetu Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) z naslovom Domino učinek zakona o minimalni plači opozorila, da je težko govoriti o minimalni plači, ne da bi izpadel vzvišen in nečuteč, saj so prejemniki teh plač ranljiva skupina.

Strinjala se je, da jih je treba ščititi, a mednarodne konvencije navajajo, da je treba vprašanje minimalne plače reševati v socialnem dialogu, ki edini omogoča pretehtano odločitev. Če preskočimo to varovalko, nastanejo družbeni problemi, je pojasnila.

In prav to se je po njenih besedah zgodilo lani, ko je slovenska politika s sprejetjem nepremišljenega zakona, ki ni bil usklajen, ki ni skladen ne s pravno ne s socialno in ne z ekonomsko logiko ter ga ni pospremil noben izračun učinkov po panogah ali regijah, vse izpostavila resnim tveganjem.

Sonja Šmuc
Sonja Šmuc FOTO: Bobo

Poseg politike v minimalno plačo naj bi bil povsem nepotreben, saj je trg dela "več kot deloval". Lani je Slovenija beležila  rekordno zaposlenost, masa plač v gospodarstvu se je v zadnjem desetletju povečala za 24 odstotkov, tako da so bili proračun ter pokojninska in zdravstvena blagajna na rekordni ravni, je spomnila.

V GZS se zato ne morejo sprijazniti z grobim posegom v sistem minimalne plače. "Tisti, ki pravijo, da so delavcem zagotovili višje plače, so neiskreni. Niso povedali, da bo novela zakona najbolj udarila po ranljivih posameznikih, podjetjih in panogah, pa tudi po malo manj ranljivih," je bila ostra Šmučeva.

Raziskave namreč kažejo, da so službe že zdaj težje dosegljive prav posameznikom z manj znanja in izkušnjami in teh po Sloveniji ni malo, je navedla. Zaradi višje minimalne plače naj bi podjetja, ki jih ukrep ne bo dotolkel, produktivnost krepila tudi z avtomatizacijo delovnih procesov, zaradi česar bo prišlo do manjših potreb po zaposlovanju ljudi, ki zdaj delajo na manj zahtevnih delovnih mestih.

Šmuceva napovedala, da nas bo doletela 'uravnilovka zgodovinskih razsežnosti'

Poleg tega bodo stroški v podjetjih zaradi sprememb zelo narasli. "Po naših izračunih bodo učinki uskladitve minimalne plače v 2020 petkrat večji kot ob letošnji uskladitvi minimalne plače," je pojasnila. GZS zato pričakuje rast vhodnih stroškov, "to pa bo pognalo konkurenčnost slovenskih podjetij navzdol, zlasti izvozno usmerjenih". "Posledično bodo zrasle tudi cene za vse državljane – od osnovnih živil, vrtcev, domov za starejše," je nanizala.

Šmučeva je napovedala še, da nas bo doletela "uravnilovka zgodovinskih razsežnosti". Boji se, da bo na minimalni plači pristala polovica zaposlenih v državi.

V okviru razprave se je oglasilo več podjetnikov

Vsi so se zavzeli za spremembo zakonodaje. Bogdan Božac (Marles hiše) je poudaril, da se bodo stroški dela v gradbeništvu na račun predvidenih sprememb zvišali za 12 odstotkov, v nekaterih podjetjih celo za 18 odstotkov. Sredstva za investicije se bodo po njegovih besedah skrčila s 112 na 63 milijonov evrov, panoga pa se bo zato začela krčiti. V petih letih naj bi se število zaposlenih znižalo za okoli 10.000.

Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc je opozoril, da bo novela zakona povzročila, da bo na minimalni plači 84 odstotkov vseh zaposlenih v komunalnih podjetjih in da bo strošek dela presegel 20 odstotkov. Komunalna podjetja bodo to prelila v ceno storitev, tako da naj bi se te v naslednjem letu zvišale za med 16 in 18 odstotkov.

Nina Kos (Lek) je izpostavila, da bo zvišanje minimalne plače prineslo verižno reakcijo, da bo padel sistem nagrajevanja in da delodajalci pred uveljavitvijo sprememb, napovedano za januar 2020, ne bi smeli biti prepuščeni sami sebi.

Kot je bilo slišati, naj bi bilo težko tudi v tekstilni industriji, papirni in papirnopredelovalni panogi ter trgovini. V slednji naj bi se stroški dela okrepili za 450 milijonov evrov, prav za toliko naj bi bilo nato tudi podražitev.

Podjetnike jezi, ker se medtem v javnem sektorju nihče ne sekira, če bo izgubljeno kakšno delovno mesto, prav tako ne, če bo porabljenih več sredstev. Da bodo s svojimi svarili kaj dosegli pri vladi, pa ne verjamejo.

Novela zakona je minimalno plačo z okoli 638 evrov neto letos zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Poleg tega ureja časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače – dodatki bodo iz minimalne plače izločeni s 1. januarjem 2020 – ter formulo za njen izračun, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Direktorica pravne službe Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Katarina Prebil je na današnjem posvetu opozorila, da so se predstavniki gospodarstva dolžni odzvati na poseg politike v sistem minimalne plače. Kot je opozorila, bi se minimalna plača morala usklajevati s predhodnim posvetovanjem socialnih partnerjev, nespoštovanje socialnega dialoga pa vodi v centralno oblastno vodenje in nadzor gospodarstva.

"Oblastno delovanje brez strokovnih podlag, brez analitičnega razmisleka, vodi v nekontrolirano spreminjanje poslovnega okolja, ki ima lahko nepopravljive posledice in povzroči škodo, kratkoročno in dolgoročno," je izpostavila.

Glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc je poudaril, da se je bruto minimalna plača v Sloveniji v zadnjih 10 letih nominalno povečala za 297 evrov, relativno pa za 51 odstotkov. Med 21 državami EU z minimalno plačo se je Slovenija po nominalnem zvišanju uvrstila na peto mesto, po relativnem zvišanju pa na 10. mesto.

Medtem se je razmerje med povprečno in minimalno plačo v Sloveniji po Ivančevih besedah od leta 2009, ko je bilo pri 44,2 odstotka, do lani zvišalo na 54,1 odstotka, s tem odstotkom pa se je Slovenija med 21 državami EU uvrstila na prvo mesto. S 1. januarjem se bo to razmerje še povečalo, in sicer za odstotno točko na 55 odstotkov, je napovedal.

Glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc je poudaril, da se je bruto minimalna plača v Sloveniji v zadnjih desetih letih nominalno povečala za 297 evrov, relativno pa za 51 odstotkov.
Glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc je poudaril, da se je bruto minimalna plača v Sloveniji v zadnjih desetih letih nominalno povečala za 297 evrov, relativno pa za 51 odstotkov. FOTO: POP TV

Milan Vodopivec s Fakultete za management Univerze na Primorskem je predstavil rezultate raziskave o dolgoročnih učinkih zvišanja minimalne plače na zaposlenost in poslovanje podjetij v Sloveniji v preteklosti. Kot je izpostavil, je zvišanje minimalne plače marca 2010 prispevalo k zmanjšanju zaposlenosti in k večji brezposelnosti.

Ob tem je poudaril, da so še posebej zgovorni rezultati, da zvišanje minimalne plače ni prineslo večjega deleža v skupnem fondu plač za skupino delavcev s to plačo, temveč se je ta celo poslabšal. "Manevrski prostor za zvišanje minimalne plače je torej omejen, torej je omejena tudi vloga minimalnih plač kot ukrepa za zmanjševanje revščine," je dejal. V tej luči je po njegovih beseda

Sindikati: Opozorila delodajalcev o usodnih posledicah preveč drastična

Sindikati pod nobenim pogojem ne bodo pristali na spreminjanje lani sprejete novele zakona o minimalni plači ali na odlaganje njene uveljavitve v prihodnost, pa je ob robu posveta GZS poudarila izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje. Opozorila delodajalcev o usodnih posledicah je ocenila za preveč drastična.

Izvršna sekretarka ZSSS je vnovična opozorila delodajalcev o usodnih posledicah ocenila za preveč drastična.
Izvršna sekretarka ZSSS je vnovična opozorila delodajalcev o usodnih posledicah ocenila za preveč drastična. FOTO: Bobo

Govorci so na današnjem dogodku popolnoma zanemarili vidik tistih, ki ustvarjajo produktivnost, dodano vrednost, je ob robu posveta Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Domino učinek zakona o minimalni plači danes v Ljubljani opozorila Pojetova. "Treba je upoštevati, da gre za plačilo za opravljeno delo za polni delovni čas," je poudarila.

V povezavi z opozorili delodajalcev in ekonomistov, da bodo višje minimalne plače povzročile izgubo delovnih mest, je dejala, da te izjave temeljijo na analizah iz preteklosti in da danes realnih podatkov, ki bi nakazovali tak razplet, ni. "Menimo, da tako drastičnih učinkov ne bo, da so še rezerve. Vedno pa se najdejo podjetja, ki niso zmožna plačevanja minimalnih standardov," je dejala.

V tej luči je spomnila na danes predstavljeni podatek, da je nominalno zvišanje minimalne plače za 23 odstotkov, izvedeno leta 2010, prineslo izgubo 26.000 delovnih mest. "Danes, devet let po tem, pa imamo eno najvišjih gospodarskih rasti, najnižjo stopnjo brezposelnosti, delodajalci se soočajo z velikimi težavami, kje pridobiti kadre," je bila optimistična.

Glede opozoril, da se bodo višji stroški dela prevalili v zvišanje cen blaga in storitev, pa je izpostavila, da bi se to lahko zgodilo, da pa ne verjame, da v tolikšnem obsegu, kot napovedujejo delodajalci.

Sama sicer problem vidi drugje, in sicer v tem, da ima Slovenija plačni model, ki izhaja še iz socialističnega sistema. "Že dve leti nazaj smo delodajalce pozivali, da se pristopi k prenovi plačnega modela. Če bi ga danes imeli, potem teh problemov ne bi bilo. A niso pokazali volje za to. Letos smo jim ponudili splošno kolektivno pogodbo za gospodarstvo, v kateri bi lahko prenovili plačni sistem in olajšali prehod, pa nekega interesa z njihove strani znova ni," je bila kritična.

"Slovenija se mora opredeliti, da noče graditi svojega konkurenčnega modela na račun nizkih plač delavcev, da to ni tista vizija prihodnosti, ki si jo želimo. Stvar vodstev podjetij pa je, da izboljšajo produktivnost in najdejo nove trge," je pozvala.

Sindikati po njenih besedah pod nobenim pogojem ne bodo pristali na spreminjanje zakona o minimalni plači ali prelaganja njegove uveljavitve v prihodnost.

Levica: Napovedi Šmuceve niso nič drugega, kot njeno staro sporočilo z zelo neposrečeno izjavo o bogatih revežih

Na današnje navedbe generalne direktorice GZS Sonje Šmuc se je odzval tudi poslanec in koordinator Levice Luka Mesec.

Kot je izpostavil na na novinarski konferenci v Ljubljani, skuša GZS poseči v zakon v minimalni plači in predvsem preprečiti, da bi bili iz nje od 1. januarja 2020 izločeni dodatki. Spomnil je, da je bil zakon, ki so ga pripravili v Levici, podprlo pa ga je 52 poslancev, v DZ sprejel brez glasu proti.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Bobo

Po Meščevih pojasnilih je Šmuceva danes na posvetu zbornice z naslovom Domino učinek zakona o minimalni plači zakon "spodbijala s popolnoma ideološkimi očitki". Poslanca je zmotila njena ocena, da je bil poseg v zakon lansko jesen nepotreben, saj da je trg dela deloval, in se vprašal, za koga trg dela ni deloval.

Leta 2017 je 268.000 ljudi živelo pod pragom revščine, od tega je bilo 56.000 delovno aktivnih. Tako je bila v letu pred posegom v minimalno plačo, ko Šmučeva pravi, da je trg dela deloval, petina ljudi, ki so živeli pod pragom revščine, delovno aktivnih.

"Tak trg dela, oprostite, ni deloval," je poudaril. Pri pripravi zakona so po njegovem izhajali iz tega, da nihče, ki dela, ne sme biti reven in da si vsak, ki dela, zasluži dostojno življenje, postopno zvišanje plače v treh letih pa gospodarstvu daje čas za prilagoditev.

Mesec je zavrnil tudi očitek, da bo minimalna plača povzročila težave v podjetjih, zlasti izvozno usmerjenih. Kot je poudaril, 80 odstotkov ljudi v državi, ki prejema minimalno plačo, prihaja iz trgovine, gradbeništva, izobraževanja, prometa, gostinstva in zdravstva, torej iz storitvenega sektorja, ne izvoznega. "Izvozna podjetje ne bodo imela težav, storitvena pa jih tudi ne bi smela imeti, ker je pri njih stroškovna konkurenčnost bistveno manj pomembna kot pri izvoznikih," je dejal.

Navedbo, da se bodo posledično zvišale cene tudi za državljane, je Mesec zavrnil s podatkom, da v Avstriji prodajalec prejme 1700 evrov bruto plače, kar je skoraj dvakratnik naše minimalne plače, pa so cene v trgovinah tam nižje kot pri nas. Glede Šmučeve napovedi, da nas bo doletela "uravnilovka zgodovinskih razsežnosti", pa je dejal, da to ni nič drugega, kot njeno staro sporočilo "z zelo neposrečeno izjavo o bogatih revežih".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (521)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
24. 05. 2019 14.42
+4
Dejstvo, ki ga že 20 let zagovarjam... Če bi bile v Butalah plače delavstva višje, bi to prisililo menežment, da bi se več vlagalo v avtomatizacijo proizvodnih procesov (da se več naredi na delavca), zraslo bi povpraševanje po višje in visoko usposobljeni tehnični del. sili(kot potreba za vzdrževanje in razvoj avtomatizacije), posledično bi to dvignilo potrebo po zaposlovanju inženirjev, pa tudi stopnja znanja bi se s tem dvignila... Tako pa firme bazirajo na nešolanih fizikalcih, ki životarijo ob svojih mezdah, inženirji pa če že, dobivajo delo samo še v tujini..., kot fizikalci. Vse to zaradi kakšnega metra daljših jaht te "kvazielite",ki izčrpuje to družbo...
maršal Broz
24. 05. 2019 11.33
+2
Ampak roko na srce, baba je pa še za vsakršno rabo...
Zmaga Ukrajini ...
24. 05. 2019 11.23
+9
A to je ta "dežela bogatih revežev"? In "trg je deloval"!? Ampak ali deluje "pravilno"? Nenazadnje je »pravilno« deloval tudi v ZDA, ko je čez noč nastopila huda recesija kot rezultat uničujočih hipotekarnih kreditov. Na hearingu pred kongresom je tedanji direktor FED-a Greenspan izjavil, da so ga 40 let učili, kako je trg idealna zadeva, ki se povsem samoregulira (očitno je bil tudi on tisti "dobri" fant iz skupine Chicago boysov) in, da je zdaj ugotovil, da je njegovo prepričanje o popolni deregulaciji napačno. Vendar krivde za hudo finančno krizo ni prevzel. Približno enako je pa tole s Šmucevo. Če bodo revežem na minimalcih dvignili minimalno plačo, se bodo menda zgodile katastrofalne posledice epskih razsežnosti. Mogoče bi bilo bolje, ko bi se gospa vprašala zakaj delavci sploh so na minimalcih, ali tik nad njim. Kje je napaka v sistemu? Pa tudi, kje je njen prispevek k tem "katastrofalnim posledicam". Predvidevam, da je ekonomistka, zato se gotovo zaveda, da je trg odvisen od mnogih dejavnikov, od katerih je eden močnejših tudi "pričakovanje". To je dobro razložil tudi bivši grški finančni minister Varoufakis v svoji knjigi "Ta svet je lahko boljši - kako sem hčeri razložil gospodarstvo". Pričakovanje in sugeriranje kako naj se vedejo gospodarski subjekti so zgolj še eden pomembnejših dejavnikov v ekonomiji, ki lahko že sama po sebi prinašata spremembe, brez kakršnihkoli ukrepov. Ekonomija pač ni eksaktna veda, ker lahko nanjo vpliva toliko različnih dejavnikov, da je težko z gotovostjo napovedati rezultate raznih ukrepov. Vsekakor pa bi gospe močno priporočila branje meni zelo priljubljenega vrhunskega ekonomista, nobelovca Josepha Stiglitza, ki je napisal mnoge knjige, članke, eseje, … o bančnem in finančnem sistemu, modernem suženjstvu, reformah bančnega in monetarnega sistema, grški dolžniški krizi, itd. Skratka nedvomno bo tako bolj opremljena s poznavanjem ekonomije. Pa še to – če neka firma ni sposobna svojih delavcev pošteno plačat za njihovo pošteno delo in se še kar naprej vrtimo okrog minimalcev, potem bi morali taki paraziti že davno »ugasniti«.
Levaki so izdajalci
24. 05. 2019 11.09
+0
Levaki misljo, da je rešitev za Slovenijo močna tovarniška industrija z močnim delavcem po sovjetskem vzoru. Delal bomo pa traktorje, seveda tut po sovjetski licenci. Dejansko nam ni več pomoči.
iganking
24. 05. 2019 11.05
+9
za to plačo naj uvedejo 6 urni delavnik.. jaz bom vesel, priznajmo pa si da se v 6 urah naredi enako kot v osmih, ker produktivnost pade..
iganking
24. 05. 2019 11.12
+2
pa zraven še neobdavčene nadure, tako da ČE hoče podjetje 2 ure več plača manj in bi bila oba vesela..
batman
24. 05. 2019 10.59
+7
Očitno se bojijo da bo za njih ostalo premalo. Ni mi mar če ima direktor visoko plačo samo naj tudi delavcem omogoči take plače da bodo živeli človeka vredno življenje. Ne strinjam se pa da imajo vodilni tudi po 10x višje plače kot delavci obenem pa niso sposobni. Nihče ne bi smel delati za minimalca. Očitno se ne zavedajo kdo ustvarja produkte(ubogi delavec za strojem) . V sloveniji se je globoko zakoreninil sistem izkoriščanja delovne sile.
Miriyam
24. 05. 2019 10.57
+3
Štrukelj trobenta, da je javni sektor temelj blaginje, razvoja, ekonomske in gospodarske rasti, ter, da si oni ne bodo trgali od ust, in stradali bili prikrajšani zaradi zablod gospodarstva, tako Ekonomijo razumejo samo takšni ki so prišli iz Kozolca, FDV ja in kričijo še 100 let bomo nosili krvavo zvezdo in ropotali rekviziti Totalitarizma in ekonomijo Komunizma.
resslovenka
24. 05. 2019 10.47
+16
Dvignit minimalca, v primeru krize s katero mahajo pa znizat plače poslancem, bankirjem, direktorjem državnih podjetij, pa ukinit nepotrebne agencije in podobno nepotrebno navlako, ki se samo pase na davkoplačevalskim denarju, ustvarja pa nič. Zakaj vedno lopnit po delavcih? 🤗
Nimasmisla
24. 05. 2019 10.46
+0
uravniloka zgodovinskih razsežnosti kje je to pobrala
murinar
24. 05. 2019 10.57
-2
Levaki so izdajalci
24. 05. 2019 11.12
+2
Škoda, ker je uporabla besedo, ki je nihče ne razume......in posledično tut nje noben ne.
SLObunkeljn
24. 05. 2019 10.44
+2
Res ne vem zakaj novinarji sploh pišete o tem i promovirate nerganje naših požrešnih "poslovnežev" ... raje preverite kako je v Avstriji in kakšen je podjetniški kodeks njihovih podjetnikov, ki se ga strogo držijo, pa boste brž uvideli, da vpijejo in pretiravajo samo zato, ker bi radi še več pobasali v svoj žep. Prav zanima me , če bi obremenitev plač zmanjšali, koliko bi vrli podjetniki zvišali neto plačo?
Levaki so izdajalci
24. 05. 2019 10.44
+1
Posledica tega je, da bo večina folka delala za skor enake plače. Jača se minimalce in relativno se niža srednji razred. To je problem kle. Eliti ne bodo uzel nič. Oni bodo na istem. Ne bit naivni. Sledilo po pomankanje izobraženga kadra, ker noben ne bo več vidu smisla v tem, da hodi 4leta na faks in se potem razteguje na šihtu do onemoglosti za 100e več plače. Ostale bodo fabrike in gradbena dejavnost, ki pa itak s takimi minimalnimi plačami in brez ustrezno izobraženga kadra ne bo preživela.
Opta Musi
24. 05. 2019 10.49
+1
Potem bo tako kot a drugje, kjer imajo precej višje plače. Sama neizobražena populacija... 😂😂
Levaki so izdajalci
24. 05. 2019 11.11
+3
Dej še enkrat preber, kaj je napisala. Noben se ne pritožuje nad dvigom minimalca,...ampak na tem, da bo večina folka mela iste plače. To ustvarja en kup drugih problemov, ki jih levaki pač niste sposobni predvidit in razumet.
ROMELS
24. 05. 2019 10.38
+4
Uravnilovka povzroča največji strah požeruhom.
Nimasmisla
24. 05. 2019 10.32
+8
a delavci na minimalcu pa naj gagnejo da imajo delodajalci jahte pa mercedese pa vikende na hrvaškem itd ma bolani si
yocoyo
24. 05. 2019 10.29
+6
Zdrava kmečka pamet pravi, da priden delavec VEDNO pripomore k rasti podjetja in prinaša dobiček! In si zasluži ustrezno plačilo... V našem podjetju gledano, dlelajo po 10-12h za minimalno plačo...800€ z malico ter prevozom... Pa kam smo prišli! Ko bi bila minimalna plača le višja ker si to zaslužijo! Po cele dneve zdoma... za kaj? Delavec ki je priden in dela naj dobi ustrezno plačilo, luftarje pa spustiti na zrak.
Levaki so izdajalci
24. 05. 2019 10.28
+4
Men je dons s svojim inženirskim znanjem praktično vseeno, če jutr dobim odpoved in grem delat v proizvodjo za minimalca. Plača je skor ista, stresa ni nobenga, ob 2h greš dam, socialna varnost je vrhunska. Sam seb se zdim bedak, ko 12h na dan delam odgovorno delo in uničen hodim dam s šihta.
maršal Broz
24. 05. 2019 10.16
+5
Socialca ruknt na 500 eur/mesec. Pa naj si potem Šmucova sama postavi minimalca.
Milko Plahuta
24. 05. 2019 10.13
+11
Laže, , kot pes teče. Nikjer na svetu še ni nobeno gospodarstvo propadlo zaradi dviga minimalnih plač
maršal Broz
24. 05. 2019 10.38
+2
Da se mene pita..
24. 05. 2019 09.49
+15
Papirništvo, lesna industrija pa še kakšna panoga, nad vodo jih drži dejstvo da za delavca zapravijo minimalca in nič več. Takih firm mi ni žal, naj propadejo, delavci bodo najdli kej boljšega, managment pa bolj teško.
BrezZavor
24. 05. 2019 11.23
+0
NE, delavci NE bodo našli kaj boljšega, ker bi to lahko že sedaj. Če misliš da bi lahko našel kaj boljšega potem to tudi najdi, ne pa da čakaš da firma propade. To je najbolj bukava ideja. In če misli da ko bo firma propadla jo bo nadomestila ena boljša, ja kje pa ta boljša firma danes? A čaka? Boljših firm je dovolj. Slabe firme in slabo plačani delavci zaslužijo en drugega.
Vsesorte
24. 05. 2019 09.48
+13
Zanimivo bi bilo brati intervijuje vseh teh preplačanih uradnikov in politikov, če bi jih dali na minimalca ... Malo sem tudi pogledal v Nemško - Slovenski slovar :) .
Enmajstr
24. 05. 2019 09.44
+16
Vedno se radi primerjamo s sosednjo avstrijo, pa bom napisal takole. Pri nas menedžment služi 7X povprečne plače, v avstriji 4X. V Avstriji je povprečna letna plača direktorja 200.000 eur, pri nas 155.000, medtem ko je v povprečni plači in minimalni razlika 2X. In dejstvo je, da je za razliko v dodani vrednosti odgovoren ravno nesposoben vodstveni kader in podjetniki, katere zastopa šmuceva. Torej ne sme bit nikakršnih izgovorov o minimalni plači in domibo efektu, gospodje sebi znižajte plače in začnite delat.
Enmajstr
24. 05. 2019 09.48
+10
In še to, pri nas realni sektor s plačami zaostaja nekje 10% za js, v avstriji je ravno obratno. Tudi tu dragi podjetniki ste zavozili z nemotiviranostjo ljudi. Seveda se opravičujem poštenim delodajalcem, sam s svojim sem zadovolen, vem pa kako se iskorišča ljudi druje.
BrezZavor
24. 05. 2019 11.25
+0
Ma vsi naj dol zaprejo in boš ti odprl firmo in talal večje plače. Pokaži jim, saj znaš in veš kako!