Slovenija

Sneg na cestah povzročil prometni kolaps

Ljubljana, 16. 01. 2023 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.J., STA, T.H.
Komentarji
423

Vse od jutranjih ur je zaradi zasneženih cest promet potekal počasneje, povsod po državi so nastajali tudi zastoji. Čez dan so se razmere umirile, zvečer pa so se spet začele poslabševati. "Vozite previdno zaradi močnega sneženja, predvsem v zahodni polovici Slovenije, računajte na daljši potovalni čas," opozarja Prometno-informacijski center. Sneg se cestišč oprijemlje tudi v osrednji Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Težave tudi na dolenjski avtocesti
    02:47
    Iz 24UR: Težave tudi na dolenjski avtocesti
  • Iz 24UR: Slovenijo ponoči zajelo obilno sneženje
    02:50
    Iz 24UR: Slovenijo ponoči zajelo obilno sneženje
  • Iz SVETA: Sneženje povzročilo številne težave
    04:53
    Iz SVETA: Sneženje povzročilo številne težave
  • Sneg na cestah povzročil prometni kolaps, na cesto le, če je nujno
    00:43
    Sneg na cestah povzročil prometni kolaps, na cesto le, če je nujno

Že vse od jutranjih ur je sneg na slovenskih cestah povzročal številne težave, pojavljali so se številni zastoji. 

Tudi čez dan so ponekod po avtocestah, na ljubljanski obvoznici iz smeri Dolenjske proti Primorski ter na Primorski avtocesti na posameznih odsekih proti Kopru, nastajali zastoji tovornih vozil, tudi na voznih pasovih.  Pred predorom Karavanke in pred Šentiljem proti Avstriji pa se je za tovorna vozila naredila dvokilometrska kolona. 

Zaradi zimskih razmer sta zaprti tudi cesta čez prelaz Vršič in cesta čez Korensko Sedlo na avstrijski strani.

V zgodnejših dopoldanskih urah pa so se z zamudami soočali predvsem posamezniki, ki so se peljali po štajerski, dolenjski in primorski avtocesti. Pot iz Maribora proti Ljubljani je trajala približno uro več kot običajno, prav tako iz Ljubljane proti Kopru. S približno polurno zamudo so prispeli vozniki iz Novega mesta do Ljubljane. Prav tako polurni zastoji pa so se pojavili tudi na južni ljubljanski obvoznici od Malenc proti Kopru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi prometne nesreče je bil na dolenjski avtocesti promet oviran proti Novemu mestu in na izvozu Bič proti Ljubljani. Zaradi zdrsa tovornih vozil je bilo zaprtih več cest. Promet je bil oviran tudi na dolenjski avtocesti iz smeri Grosuplje proti Višnji Gori. Dlje časa je bila zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta tudi primorska avtocesta, a je zdaj že prevozna. Vseeno je še nekaj časa po tem ostal zaprt tudi vozni pas med Lomom in Uncem proti Kopru, oviran pa je bil pri Brezovici proti Kopru.

Zaradi zimskih razmer je zaprta tudi cesta čez prelaz Vršič in cesta čez Korensko Sedlo na avstrijski strani. Na cestah Spodnja Idrija–Godovič, Godovič–Col–Ajdovščina velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

S težavami zaradi snega so se soočali tudi v javnem prometu

V jutranjem času pa so se s kar nekaj težavami in izpadi soočali na linijah avtobusov v LPP, predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest, je povedal namestnik direktorja LPP Rok Vihar. "Smo pa večino teh jutranjih izpadov že sanirali, tako da zdajle promet v večini primerov teče gladko z izjemo nekoliko daljših zamud in nekoliko slabših, daljših intervalov med vozili," je dodal.

Opozoril je še, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast snega. "To ni taka težava, ko gre za lahek sneg, ki pada pri nižjih temperaturah, težava je, ko se moker sneg zbije in postane drseča plast na cestišču. Avtobus takrat na klančinah in ostrih zavojih ne more peljati in vedno pride do zastojev, dokler se to ne očisti," je še povedal Vihar za STA. 

Težave tudi v železniškem prometu

Zaradi snega je bil po večini države oviran tudi železniški promet, so navedli v Slovenskih železnicah. Med Zagorjem in Savo je na tire padla skala. Med postajama Podnart in Kranj se je pretrgal daljnovod, zato je bil železniški promet med Kranjem in postajo Lesce Bled prekinjen, organiziran je bil nadomestni avtobusni prevoz. Zamude so nastajale tudi drugod.

Do poznega popoldneva so slovenske železnice odpravile vse težave, ki so nastale zaradi snega. Železniški promet je tako spet sproščen med postajama Kranj in Lesce Bled, Zagorje in Sava ter Jesenice in Rosenbach. Zamude pa še vedno nastajajo pri nadomestnem prevozu od Logatca do Ljubljane, in sicer do 30 minut, so sporočili s Slovenskih železnic.

Promet ovirala tudi snegolom in polomljeno drevje in veje 

O več snegolomih so poročali s Koroške. Med drugim podrta drevesa ovirajo promet na območju občine Ravne na Koroškem, v naseljih Zelen Breg in Podgora. Delavci komunalnega podjetja so posredovali tudi v Pamečah v slovenjgraški občini, kjer se je na cesto podrlo drevo. Sneg je podiral drevje tudi na širšem območju Dravograda. "V Vuhredu je drevo padlo na avtomobil, ni pa bilo poškodovanih. Tudi drugje je bilo nekaj prometnih nesreč z materialno škodo," je povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc.

V Mariboru so morali zaradi podrtih dreves posredovati 10-krat. Lokalne službe so z razpoložljivimi vozili 52 plužnih enot na 760 kilometrih cest v akciji že od polnoči, tako da je prevoznost cest za vsa vozila s primerno zimsko opremo zagotovljena.

Celjska zimska služba je delo na terenu začela med poldrugo in poltretjo uro zjutraj, je povedal njen vodja Damjan Maček. Dejal je še, da so imeli na določenih odsekih težave z zdrsi tovornih vozil, pripetilo se je tudi nekaj manjših prometnih nesreč. Tudi na širšem območju Ljubljane je sneg povzročal težave. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje poročajo o podrtih drevesih in elektronskih drogovih. 

Uprava RS za zaščito in reševanje pa poroča o več primerih snegoloma tudi na Gorenjskem, kjer so prejeli najobilnejšo pošiljko. Največ težav je bilo na območju Radovljice, pa tudi na širšem območju Kranja in Škofje Loke. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (423)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
16. 01. 2023 21.10
Trenutno spet pada sneg.ampak Pada./tezak in moker./nekoc davno so snezinke plahutale in de mehko vrtincile do tal./ce bo minus..bo tale mokrota postala led.dobro da imam tiste dereze za nataknit na cevlje.
Gorenjski Toncek
16. 01. 2023 15.50
+0
Tudi ce v Slo ni snega, tovornjakarji vozijo dnevno po celi EU, Balkanu....kjer sneg je.... Zaradi raznih razredov Euro5,6,pazal ne smejo imeti odprtih zimskih gum...to so EU uredbe,drugace ne gre.... Euro5,6 kamion mora imeti gume, podobne letnim,da ne povzroca hrupa....zato placujejo posledicno po celi EU temu razredu primerno cestnino idr.dajatve.... Samo tega vi pametni vozniki osebnih ne razumete.... Ker vinjeta je v Slo enaka za EURO2 motor,ali Euro 6.... Tud veste ne, kateri razred je vas motor....emisijsko....ali pa dimenzijo gum, pa koliko so napumpane....svoj avto pozna redko kateri voznik....osebnih avtov....
Gorenjski Toncek
16. 01. 2023 15.19
-1
Ob 9h startal iz KP, kombi prazen, do Zalca 1,5h....stalno 120 km/h Od ceste je teklo....nikjer snega..... Vozniki os.avtov pa nikamor..... Sramota.....
bronco60
16. 01. 2023 14.57
+1
Jezi me, ko moram sredi zime in sneženja stopiti v sneg.🙈
SS WikingDivision
16. 01. 2023 14.38
+10
Kok ste smesni...zapade 10cm snega in noben ne zna vec vozt
Krneki 00
16. 01. 2023 14.31
+9
ni glih sneg povzročil kolaps ampak nesposobni šoferji....
SlovenŠtima
16. 01. 2023 14.12
+0
Saj v nečem smo podobni USa. Ko zapade centi snega je kolaps :)))
tutp
16. 01. 2023 14.12
+6
Sneg ni nič kriv, vozniki so tisti, ki ne znajo voziti. Sneg NI povzročil kolapsa. Vozniki so ga. Smo kao nek Alpski narod, pade 5 cm snega, cela štala. Vsakič isto ku zapade sam 1 cm snega na cesti je kaos, ker folk ne zna vozit. Pol poslušaš po radiu, kake so ceste in slučajno se pelješ mimo in vidiš, da je vse ok, se pa sneg cestišča oprijema. Tisti, ki se bojite snega pejte z vlakom, avtobusom in ne delajte kolapsov po cesti. Pa še take cvetke se dobijo k niti ustrezne opreme nimajo. Delo od doma je kar luksuz. Se zbudiš, pa vidiš, da si že prihranil 2 uri živciranja. Neprecenljivo.
tutp
16. 01. 2023 14.00
+7
Potrebno je imeti dobre zimske pnevmatike. Ljudje nočejo menjati gum. In zastoji so tu. Nekateri še po suhi cesti ne znajo voziti. Takoimenovani “kolaps” je nastal zaradi neznanja vožnje po snegu in nezadostne zimske opreme tako osebnih vozil kot kamionov. Slovenija, pač.
UNLETMLE
16. 01. 2023 13.59
-1
Vse ok, zakaj ni nikjer članka o menajvi cene goriv jutri ? 24ur spet čakamo do konca... Dizel malo dol bencin malo gor. LP
mastrion
16. 01. 2023 13.45
+6
Niti ne toliko sneg, kot pa ljudje z slabimi zimskimi pnevmatikami. Eni pa niti vozit ne znajo ko zapade 5cm snega...
Naj bi
16. 01. 2023 13.38
+12
Kdo pri teh par centi po ravni cesti ne zna vozit naj ostane doma. Pravijo, da alkohol ubija, nesposobni trezni vozniki pri par centi plundre pa tudi.
lokson
16. 01. 2023 13.28
+10
Ko bi se vsi delovno sposobni prejemniki socialne pomoči, saj malo prijeli lopate, tukaj ne bi imeli teme za "nabijat"
123soba
16. 01. 2023 13.24
+4
Do 15 cm novega snega ni treba več plužiti...
Lutra Lutra 1
16. 01. 2023 13.19
+10
Ogromno voznikov še ob idealnih razmerah na cesti ne zna vozit, zato bi bilo boljše, da bi ostali kar doma.
c00kies
16. 01. 2023 13.16
+12
Čujte, zadnje cajte je ta beseda "kolaps" kar pogosta. Kolaps javnega zdravstva, kolaps plačnega sistema, prometni kolaps... Res dobro se je to leto začelo 🤣🤣🤣
anjerd
16. 01. 2023 13.15
+7
Za to je kriva nesposobnost voznikov, ki snega niso videli ze 10 let. Nekateri bi se odpravili ven kar v opankah.
spam1
16. 01. 2023 13.15
+10
Kaj če bi komentatorji ŽE ENKRAT NEHALI S TEMI "DARS JE SPET PRESENETILO" KER STE ŽE MAL DOSADNI. Krivi so vozniki, ki jih sneg preseneti, ne DARS.
nikolikonca
16. 01. 2023 13.11
+3
se pravi,da je za kolaps kriv sneg,ker je pač moker....bravo naši
xoxotox6
16. 01. 2023 13.02
-3
v teh razmerah nikjer nobenih policistov za usmerjanje, preusnerjanje, pomoč udeležencev ob kaosu-vi grehjeo ritti po kancelarijah???? miličniki obvezno napisat prijavo povzročitve splošne nevarnosti po službeni dolžnosti tožilstvu, službe ki so plačene niso opravile svojega osnovnega dela. povzročala se je amterijalna pkoda in izpostavljena so bila davkoplačevalska življenaj!!!!!!!! dražgoško-balkanskisocializem??? sistem je samemu sebi namen -plača za nedelo brez odgovornosti????????
Aladar
16. 01. 2023 13.04
+4
Za policiste je PREMOKRO ŠE MALO PA BODO STAVKALI.