Slovenija

Sneg ni povzročil težav

Ljubljana, 04. 03. 2008 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.K./U.Z./STA
Komentarji
99

Napovedi vremenoslovcev, da bo zapadlo tudi do pol metra snega, se niso uresničile. A snežilo naj bi do srede zvečer.

Napovedano sneženje na severnem Primorskem, kjer višjeležeče kraje prekriva do 20 centimetrov debela snežna odeja, ni povzročilo večjih težav, saj so delavci novogoriškega cestnega podjetja nekatere izpostavljene ceste začeli plužiti že ponoči. Na snežne padavine je bila zimska služba dobro pripravljena, saj ceste pluži in posipa okoli 20 ekip, povedal vodja vzdrževanja Cestnega podjetja Gorica, ki skrbi za severnoprimorske ceste, Stojan Korošec.

Močno sneženje je že zjutraj zajelo Gorenjsko in Celjsko, sneži pa še na širšem območju Gorenjske, v okolici Celja, malo tudi na Dolenjskem. Vipavo pa je zajela orkanska burja. Sneg v prometu ni povzročil težav, bil pa je promet povečan v smeri proti Gorenjski. Vremenoslovci napovedujejo, da bo snežilo tudi ponoči, v sredo zvečer pa naj bi sneg ponehal.

Zjutraj sneg pobelil Gorenjsko in Celjsko

Na Celjskem je v višje ležečih predelih začelo okrog 6.30 ure zjutraj snežiti. Zapadlo je od pet do deset centimetrov snega. V celjski zimski službi so povedali, da je največ snega zapadlo v Zgornjesavinjski dolini in na Planini pri Sevnici.

Najbolj je snežilo na Gorenjskem; v Bohinju in Kranjski Gori, kjer je zapadlo trideset centimetrov snega. Snežiti je začelo že ob 6. uri zjutraj, čez dan pa je nato ponekod zapadlo več kot deset centimetrov snega, na Pohorju okrog 25 centimetrov, na Kaninu pa blizu 40 centimetrov.

Zasnežena je tudi okolica Tolmina.
Zasnežena je tudi okolica Tolmina. FOTO: Nik Šavli

Po podatkih naših bralcev je snežilo tudi na Severnem Primorskem. Cesto Volče-Livek v okolici Tolmina je pobelil sneg. V Mariboru in okolici je snežilo do višine 500 metrov in še to le v dopoldanskem času. Nižje je do 12. ure le deževalo.

Ponoči bo oblačno z občasnimi padavinami, v notranjosti povečini kot sneg. Snežilo bo še na Gorenjskem, Koroškem, Notranjskem, sneg naj bi dosegel tudi Dolenjsko, Belo Krajino in Posavje. V drugi polovici noči bodo padavine slabele. Jutri bo oblačno z občasnim sneženjem. Na širšem postojnskem območju bo pihala burja, ki bo gradila snežne zamete. Najmanj snega pa vremenoslovci napovedujejo v Prekmurju in Prlekiji.

Burja na Primorskem se bo okrepila

Uprava za zaščito in reševanje s torkom preklicuje veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki je bila 21. februarja razglašena na območju vse države.

Na Primorskem piha burja, ki v sunkih dosega od 100 do 130 kilometrov na uro in se bo jutri še okrepila. Najmočnejša bo od srede opoldne do četrtka opoldne, ko bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegla hitrost do okoli 140 kilometrov na uro. V četrtek popoldne in petek naj bi burja nekoliko oslabela, vendar bo še vedno močna in bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegla hitrost do 90 ali 100 kilometrov na uro. Več o vremenskih razmerah ...

Prometne informacije ...

Sneg je pobelili le vrh Pohorja do Trikotne jase.
Sneg je pobelili le vrh Pohorja do Trikotne jase. FOTO: Jani Dolinšek

S Prometno-informacijskega centra so sporočili, da so ceste ponekod po Sloveniji mokre, v višje ležečih predelih Gorenjske in Štajerske pa tudi zasnežene, zato previdnost in potrpežljivost na cestah ne bosta odveč. Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zasneženega cestišča zaprta, Korensko sedlo pa je prevozno samo za osebna vozila z verigami. Na cesti Ajdovščina - Col - Črni vrh - Godovič je zaradi zasnežene ceste prepovedan promet za priklopnike in vlačilce. Med Razdrtim in Ajdovščino pa je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice in vsa vozila s hladilniki in ponjavami.

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tojnk
22. 03. 2008 22.14
sej fajn da je sneg more bit
McMxL
05. 03. 2008 00.47
Smiliš se mi.. poišči pomoč. Mogoče ne maraš zimer, ker se bojiš, da ti bo zamrzni še tisti odstotek možganov ?
parefin@yahoo.com
05. 03. 2008 00.42
Današnjim rodovom je težko razumeti izredno težke pogoje, v katerih se je razvijala takratna partizanska borba proti snegoljubju, ko je Snegoljubna okupacijska oblast nastopala z vso krutostjo – že julija so pobili prvih deset partizanov v Krškem – pa tudi narava je z zgodnjim SNEGOM oteževala premike partizanskih enot. Najtežji problem pa je bil Gestapo, ki je organiziral tako imenovane "raztrgance", ki so se skušali vriniti med partizanske vrste in se posluževal dobro organizirane pete kolone Kulturbundovcev ter organiziral Wehrmanschaft kot pomožno policijsko silo. Toda Čreta ni samo veličasten spomin, ampak je tudi opomin: v tej težki borbi so se rodile vrednote, iz katerih je zrasla naša samostojna-snega svobodna država. Največja vrednota je, da je NOB, ki se je razvila na celotnem slovenskem ozemlju, omogočila ozemeljsko celovitost Združene Slovenije svobodne Snega. Ne smemo namreč pozabiti, da je Snegoljub hotel ne samo genocidno uničiti slovenski narod, ampak je hotel predvsem slovensko zemljo, in tako razširiti svoj Sneg do levega brega Save. Partizanska borba, ki se je razvijala na tem delu Slovenije štiri leta, je ta njegov načrt preprečila. Toda ta borba ni samo zajamčila strnjenega ozemlja slovenski državi, ampak je zakoreninila tudi čvrsta načela človekovih pravic in socialne pravičnosti, ki naj bi bila temelj neodvisne slovenske države svobodne senga.
parefin@yahoo.com
05. 03. 2008 00.38
V času, ko so prvi slovenski partizani umirali pod streli Snegoljubov - okupatorjev, ko so snegoljubi z rodne zemlje izseljevali vlak za vlakom slovenskega življa, ko so samo na Štajerskem pozaprli in izgnali preko 250 duhovnikov, se je najvišji predstavnik nekdanje oblasti na tak sramoten način poniževal pred fašističnim okupatorjem! Ker se Natlačenovo klečeplazno kolaborantstvo ni zaustavilo ob teh sramotnih izjavah in kolaborantstvu v Konzulti, ampak je skupaj z nadškofom Rožmanom sodeloval pri ustanavljanju Bele garde, odnosno kot so jo imenovali snegoljubii, MVAC, so ga varnostni orani OF obsodili na smrt. Likvidacija je bila izvršena 13. 10. 1042. Ta likvidacija pa je naletela na različna stališča tudi znotraj najvišjega predstavniškega organa OF. Vdova je prosila italijanske oblasti, da za represalijo ne bi streljali talcev. Žal je niso poslušali. Toda dejstvo da se nekateri člani Vrhovnega plenuma niso strinjali z likvidacijo – in likvidacije političnih osebnosti so bile potem prekinjene – pa nikakor ne pomeni, da bi v vrhovnem vodstvu odporniškega gibanja obstajal kakršenkoli dvom v pogledu Natlačenove krivde za izdajalsko kolaborantstvo.
parefin@yahoo.com
05. 03. 2008 00.00
poppers: Ce se pa to zgodi potem bo pa morala zemlja dobesedno GORETI! SNEGOLJUBI BODO IZGNANI IZ SLOVENIJE!!! OSTANEK BO PRISTAL V FOJBAH!!! SMRT SNEGOLJUBJU, SVOBODA SONCU!!!! SMRT SNEGOLJUBJU, SVOBODA SONCU!!!!
McMxL
04. 03. 2008 23.51
@parefin Kok si beden, poleti se boš pa pritoževal kako je vroče!
parefin@yahoo.com
04. 03. 2008 23.26
Snegoljubi IZGINITE NAZAJ NA SEVER OD KODER STE PRIŠLI!!! SMRT SNEGOLJUBJU, SVOBODA SONCNEMU NARODU!!!
parefin@yahoo.com
04. 03. 2008 23.24
SVAKI DAN, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM!!! SNEGOLJUBI BODO IZGNANI IZ SLOVENIJE!!! OSTANEK BO PRISTAL V FOJBAH!!! SMRT SNEGOLJUBJU, SVOBODA SONCU!!!! SMRT SNEGOLJUBJU, SVOBODA SONCU!!!!
McMxL
04. 03. 2008 23.08
Vse kaže, da se je našem rednemo uporabniku tega portala - PAREFINU, dobesedno odtrgalo, saj se je kot kaže skregal z naravo. Javnost sporoča, da je omenjena oseba mentalno motena, ter nevarna. P.S. V katerem, razredu O.Š. smo se učili, od kdaj do kdaj so letni časi ? Nekaterim namreč, že takrat ni bilo vse jasno!
Draža
04. 03. 2008 22.55
Ne znajo napovedat vremena,nikoli ga ne bodo znali.
reno
04. 03. 2008 22.38
sneg Celo zimo ga ni ko pa je najmanj treba da zapade pa zapade.
agent47@mail386.com
04. 03. 2008 21.29
HUDO še bomo smučal!!! : )
parefin@yahoo.com
04. 03. 2008 21.19
"smacky | 04.03.2008 | 20:48 parefin in njemu podobni! Spravite se nazaj proti jugu od koder ste prišli!! ŽIVEL SNEG!! SNEG VSE DO MAJA!!" Zgini nazaj na sever od koder si prisel! SMRT SNEGOLJUBJU!!! SLOVENIJA = NE SNEZNA DRZAVA V MARCU!!!
Smackyx
04. 03. 2008 20.48
parefin in njemu podobni! Spravite se nazaj proti jugu od koder ste prišli!! ŽIVEL SNEG!! SNEG VSE DO MAJA!!
Biofrutekk
04. 03. 2008 20.37
Parefin si ti prepričan da si mentalno zdrav? Ma tuki pod Brnikom ga ni nč...kje je unih napovedanih 25 do 50cm=)
Mawsyy
04. 03. 2008 20.29
parefin... si ti danes kaj mocnega skadil, al si zmeraj tako neumen?
baj.d.wej
04. 03. 2008 19.52
srečkoti vi.... mi pa mormo to burjo prenašat... pa še dež pada zravn... počasi bo treba štet kolk dežnikov mi je že polomilo :)
batobre64@gmail.com
04. 03. 2008 19.12
bom kr s fenom opravu. ;))
hot-shot69
04. 03. 2008 18.55
batobre64, raj počak. Bo spet začel :)
srecnii
04. 03. 2008 18.47
Zapadlo ga je malo manj kot 30 cm (800m.)