Slovenija

Sneg pobelil Slovenijo

Ljubljana, 19. 03. 2007 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./M.K./STA
Komentarji
30

Slovenijo je zajelo obilno sneženje, ki je povzročilo zastoje v prometu, ponekod pa so ostali tudi brez elektrike.

Obilno sneženje, ki je zajelo večji del Slovenije, je povzročilo številne nevšečnosti predvsem na cestah. Samo na Koroškem in Štajerskem je bilo 50 prometnih nesreč, ki pa so se končale le z manjšimi poškodbami in gmotno škodo. Zaradi snežne oddeje se je polomilo tudi več dreves, v ljubljanski regiji, z izjemo prestolnice, pa so ostali tudi brez elektrike.

Sneg je prebivalce Maribora presenetil že zjutraj.
Sneg je prebivalce Maribora presenetil že zjutraj. FOTO: Jani Dolinšek

Sneg je že v dopoldanskih urah zajel Štajersko in Koroško, kjer so se zbudili v zimsko jutro. Promet na območju Maribora, kjer je sneženje čez dan začelo pojenjati, poteka upočasnjeno, vendar brez zastojev. Delavci so bili s plugi na terenu v okolici Ormoža in Ptuja, pa tudi v Ratečah, Korenjskem Sedlu, Jezerskem in Predelu, so za 24ur.com povedali na prometno-informacijskem centru. Na Celjskem je bilo najbolj močno sneženje na območju Slovenskih Konjic in Šetjurja. Celjski policisti so zato voznike opozorili, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, saj so ceste mokre in spolzke.

Močno je snežilo tudi na Koroškem, kjer se je na cestah nabrala snežna brozga, zaradi teže snega pa se je ponekod na ceste nagnilo vejevje in podiralo drevje, so sporočili z OKC PU Slovenj Gradec.


Zastoji proti Primorski, Dolenjski in Gorenjski

Zaradi obtičanih tovornih vozil so zaprli dolenjsko avtocesto med Grosupljem in Višnjo goro. Promet je močno oviran zaradi zdrsa tovornega vozila tudi proti Ljubljani. Sicer je za tovorna vozila na avtocestah obvezno samoizločanje. Zaradi obilnega sneženja tovorna vozila izločajo iz prometa na avtocesti Ljubljana-Koper na počivališču Ravne v smeri Ljubljane, pa tudi na ljubljanski južni obvoznici na počivališču Barje. Zaradi močnega sneženja je za tovorna vozila zaprt predor Karavanke. Vozila izločajo na cestninski postaji Torovo.

Veliko težav v prometu je tudi na Gorenjskem, kjer so morali za nekaj časa zaradi snežne brozge zapreti del avtoceste Podtabor-Ljubljana od izvoza Kranj proti koncu avtoceste v Podtaboru v smeri Jesenic.

Zaradi sneženja so se na slovenskih cestah zgodile številne prometne nesreče, ki pa so se večinoma končale samo z gmotno škodo.
Zaradi sneženja so se na slovenskih cestah zgodile številne prometne nesreče, ki pa so se večinoma končale samo z gmotno škodo. FOTO: POP TV

Zastoji na gorenjski avtocesti so nastali potem, ko je zdrsnilo tovorno vozilo med Vrbo in Črnivcem. Kolona vozil je bila dolga več kilometrov tako proti Kranju kot tudi proti Radovljici. Zaradi kolone vozil, ki je nastala, zimska služba avtoceste ni mogla plužiti.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta zaradi nevarnosti proženja plazov. Na mejnem prehodu Ljubelj je obvezna uporaba verig, na Jezerskem pa je za tovorna vozila nad 7 ton in pol ter avtobuse prepovedan promet; za ostala vozila je obvezna uporaba verig.

Kot so pojasnili na Operativno-komunikacijskem centru PU Kranj, so ceste po vsej Gorenjski zasnežene, še vedno pa tudi močno sneži. Največ težav na zasneženih cestah imajo vozniki, ki so zimske pnevmatike že zamenjali z letnimi. Kot so pojasnili na policiji, je takih na gorenjskih cestah kar precej. Zaradi več zdrsov tovornih in osebnih vozil je na gorenjskih cestah oteženo tudi čiščenje cestišča.

Zastoji zaradi obilnega sneženja nastajajo tudi na primorski avtocesti od Brezovice proti Postojni. Sneg promet ovira tudi na avtocesti Ljubljana-Koper med priključkom Kastelec in priključkom Senožeče v obe smeri. Na severnem Primorskem sneži v višjeležečih krajih v gornjem Posočju, a večjih nevšečnosti v prometu zaenkrat ni bilo.

Sneži tudi na Štajerskem in Koroškem ter Ljubljani in okolici. Sneg se oprijemlje cestišča, zato voznike opozarjamo, naj prilagodijo hitrost voznim razmeram. Zimske službe so ceste sicer posule s soljo in peskom, na terenu pa so tudi delavci s plugi, kljub temu pa sneg voznikom povzroča številne težave.


Kaj napovedujejo vremenoslovci?

Po napovedih vremenoslovcev, bo ponoči še snežilo, po nižjih legah Primorske pa deževalo. V torek bo oblačno, občasno bo še snežilo, ob morju in občasno tudi ponekod po nižinah v notranjosti pa deževalo. Padavine naj bi ponehale šele v sredo.


Strah pred pozebo

Na Biotehnični fakulteti pravijo, da rastlinam bolj kot sneg grozi pozeba.
Na Biotehnični fakulteti pravijo, da rastlinam bolj kot sneg grozi pozeba. FOTO: POP TV

Čeprav je sneg zajel večji del Slovenije, pa profesorica na Biotehnični fakulteti v Ljubljani Lučka Kajfež Bogataj pravi, da sneženje na poljščine ne bo vplivalo, tudi če bo snežilo še naprej.

Vendar pa je Kajfež Bogatajeva opozorila na napovedanao sredino zjasnitev, ki lahko prinese pozebo na Primorskem, kjer je sadno drevje že v cvetju. Ta pozeba bi lahko uničila rodne brste v sadnih nasadih, kot tudi oljno ogrščico, ki je že visoko zrasla.

Primorsko je huda pozeba nazadnje prizadela leta 2003. Takrat so se namreč na Goriškem minimalne temperature zraka spustile do minus pet stopinj Celzija, na Vipavskem do minus šest stopinj Celzija in na Obali do minus štiri stopinje Celzija. Spomladanska pozeba leta 2003 je tako uničila pridelek orehov, marelic in breskev, poškodovani so bili tudi rodni brsti češenj, aktinidij in zgodnjih sort vinske trte.

Spomladanska pozeba, ki je posledica spomladanske ohladitve, je v Sloveniji sicer vsakoletni pojav. Ponavadi prizadane manjša izpostavljena območja, kot so doline in dna pobočij, kamor se ob ohladitvah steka hladen trak.

Več o vremenski napovedi...

Več o stanju na cestah...

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
20. 03. 2007 08.06
no do zdele ga je zapadlo že 45-50 cm snega
Miramare
20. 03. 2007 07.57
To, kar se je dogajalo na dolenjski avtocesti, je kriminal. Policija je pogrnila na celi črti, za svoj polom pa krivi cestarje. Ob 22. uri je bila objavljena popolna prepoved vožnje tovornjakom, a glej ga hudiča, vse polno okoli nas se jih je vozilo in že tako ozke prehode popolnoma zaprlo. En kamion je bil zapognjen pred cestninsko postajo Dob, drugi kamioni so se rinili čez ABC stezo!!!!!!!!! Policaja pa nobenega. Pardon, pri Trebnjem je bil opažen en z modrimi lučmi, en je tudi nekaj mahal z loparčkom, ampak kaj, ko ga kamijonarji niso upoštevali. Na OKC potem dobiš informacijo, da oni jih sicer ne spuščajo, jih ustavljajo, ampak smola, jim pobegnejo!!!!!!!!! Kot v burleski. Jaz, ko sedem v avto in ne uporabim varnostnega pasu, jim ne morem pobegniti, stotinja kamionov pa z lahkoto. Res smo še vedno na Balkanu, čeprav bi nekateri radi prikazali drugače. Ves čas, vseh dolgih 5 ur stanja na Višnjegorskem klancu sem želela samo to, da bi mi nekdo zaupal tel.št. Emila Milana Pintarja, da bi mu ob dveh zjutraj povedala, kakšni uboščki so kamijonarji, šmrk, šmrk in da naj bo tako prijazen in jih pride tolažit, meni pa delat družbo, ker mi je bilo dolgčas in sem zaradi teh uboščkov porabila za pot, dolgo 80 km kar celih 7 ur. Skorajda bi že peš prišla prej. Na koncu pa so mi na OKC še zaupali, da so cestarji krivi za zastoj, ker niso izločili kamionov in očistili cest. Sploh nisem vedela, da imajo cestarji taka pooblastila. Le zakaj hudiča jih ne izvajajo????!!!!! A naj jih z lopatami naženejo na kraj ali kaj? Policajev ne upoštevajo, cestarje pa bodo???? Ne vem, kdo se iz koga dela norca, definitivno pa je, da je to noč policija pogrnila na celi črti, sedaj pa iščejo krivce drugje. Vsi izvozi iz avtoceste so bili zatrpani s kamioni, tako da ni bilo variante da bi zapustili avtocesto, ko se je kolona vozil (osebnih) začela premikati po skrajno levi strani s pomočjo policijskega vozila , so se hitro našli kamioni in tudi oni začeli tam voziti in spet se je vse zatrpalo. Policaji so se odpeljali naprej, mi pa smo spet ostali
snoopyquick@gmail.com
20. 03. 2007 01.33
Smešno! Evropa že zadnjih 40 let vlaga v napeljavo električne enrgije v zemljo.
Ciril Jazbec
20. 03. 2007 00.11
juhej sneg. se bomo kepal. :)
srecnii
19. 03. 2007 22.52
novi podatki o debelini snežne odeje slabih 40 cm pada močno(Ljubljana-35km proti zahodu tam sm doma).lp
nekdo...
19. 03. 2007 22.21
ma daj da ne morajo plužit zarad kolon je pomoje je res ja.. ok bli so zastoji ampak ne na vseh cestah in da avtocesta spet ni ščiščena je višek. poleg tega se je promet umiril in bomo vidli kako bo spluženo do jutra. nič popolnoma nič kot zmeraj. kot pa smo opazili pa so iz prometa izločili "večino" tovornjakarov.... ma ja... balkan
DebeliFranc
19. 03. 2007 21.37
Bi vprašal koliko prevoznikov so danes policaji kaznovali, ker niso imeli zimske opreme, čeprav je bil sneg napovedan, sploh pa tistih, ki so zaprli ceste zaradi svoje brezbrižnosti. Stavim, da nobenega. Samo izločali so jih. So preleni, da bi pisali naloge, ker bi jih morali za šoferja, za firmo in še za odgovorno osebo v firmi. To je pa absolutno preveč za naše prometnike. Oni znajo zelo kvalitetno postaviti zasedo z radarjem ( danes je bilo švoh kjer je sneg padal... ), z daljnogledom znajo opaziti neprivezanega voznika ali potnika, ko je pa sneg pa se izgovorijo, da jim cestarji niso sporočili, da je cesta zasnežena in naj izločijo tovornjakarje, ki pa so itak ena še posebno brezobrazna pasma človeške vrste. Vsa čast izjemam. Ne moreš verjet. Cestar mora policaju povedat kdaj naj zapre cesto za tovornjake. Dokazano, ker mi je to povedal dežurni na OKC Novo mesto.
ribic@mail386.com
19. 03. 2007 20.36
ALI SO AVTOPREVOZNIKI V SLOVENIJI POSEBNA KASTA ZA KATERE ZAKON NE VELJA????? Oni lahko s štrajkom zapirajo ceste, da bi se izločili iz prometa kot bi se morali je utopija, naje*** pa drugi. Če to bere g. PINTAR ga vljudno naprošam za odgovor.
srecnii
19. 03. 2007 19.49
po novem pri nas 25 cm snega, pada tok kot še nikol,(pada k bi cuje trgu-naša govorica) takorekoče sem spet "odrezan" od sveta, ker jutr ne morem it nikamor, prokleti sneg mi gre na živce da ga ne morem gledat grrrgrrrr.lp
soul@hitri.com
19. 03. 2007 19.05
napovedano je bilo obilno snezenje do nizin , ze prejsni teden se je o tem govorilo , cestarji pa spet zaspali ? ne se je*** , zakaj jih potem placujemo , ce je usakic ko zapade nekaj snega na cestah piz****** ?
limonca4
19. 03. 2007 18.38
Pri nas je že čisto belo, kto v Sibiriji ... Joooooooj!!! Jutri bom šla kar z avtobusom v službo (rabila bom kar dve uri za v eno smer *o*). Da se ne bo spet kaj zgodilo z mojim avtom ... ;)
rsp.123@email.si
19. 03. 2007 18.37
Ceste v Kranju - KAOS. Zimska služba - OBUP. Edino predor Peračica je očiščen in normalno prevozen!! Me prav zanima, če bo kdo odgovarjal. Pa folk, z letnimi gumami lepo ostanite doma.
Mr.Brownstone
19. 03. 2007 18.32
Sem pred pol ure prišel domov iz Kranja na Jesenice iz službe. Stanje na cesti je porazno, ljudje so živčni, Policija nima pojma kaj bi naredila in mislim, da tudi ne razmišlja, ker so ljudje vozili vse povprek mimo Podvina in ni noben policaj usmerjov prometa, razen osamljenega primera sredi križišča v Podvinu, ki je bil bolj samemu sebi namen. Relacija Kranj-Jesenice je danes še enkrat potrdila nasposobnost interventnih služb.
Radovan CIFER
19. 03. 2007 18.27
Že stari ludi so prajli, Da gaspod pa zima nikoli ne šenkata...
srecnii
19. 03. 2007 17.46
Pri nas to zimo že četrič sneži do zdele ga je zapadlo kr veliko, smo pa na nadmorski 750m
Netman
19. 03. 2007 17.23
17:20, Stoperce pod Donačko goro 500 n.m.v je do sedaj zapadlo čez 20cm snega. Še sneži. Brez verig ali 4x4 ni šans :)
Biofrutekk
19. 03. 2007 17.22
wooo noro! Brnik:snega neomejeno!! Za pop****
zupancicevajama@email.si
19. 03. 2007 17.14
Ljubljana 17:15 precej mocno snezi droben sneg.Prijel se je toliko, da je pobelelo.
limonca4
19. 03. 2007 16.48
Tudi pri nas je že začelo snežiti ... Jooooooj! >:-O Prav nič ga nisem pogrešala teh padajočih "kosmičev"!
limonca4
19. 03. 2007 14.33
Ja, res imam zelo neprijetne izkušnje s snegom. No, Butthead, te moram razočarati, krivci so bili moški in ne jaz, he he he ... >:-) Enkrat se je neznanec (očividci so rekli, da je bil moški) zaradi brozge zaletel v moj avto, ki sem ga parkirala ob cesti ("rezultat": počena guma, razbit odbijač, potolčen pleh), drugič pa je bilo med vožnjo, ko je moški, ki je vozil za mano in je bila tudi prekratka varnostna razdalja, pred semaforjem (tudi zaradi brozge) zaletel v zadnji del mojega avta. Hm, šoferji pa taki ... he he he he