Slovenija

Sneg, voda, led in šibje

Črna na Koroškem, 27. 01. 2024 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, M.V., Jana Ujčič
Komentarji
2

V Črni na Koroškem je potekal osrednji dan že 32. prireditve Gradovi kralja Matjaža. Prišlo je 35 ekip graditeljev snežnih skulptur, tudi s hrvaške Šolte. Od njenega začetka, leta 1993, so tam zgradili že prek 1430 skulptur. Tudi letos so navdušili.

Sneg, voda, led in šibje so sestavine za gradove in skulpture, pred tem pa sta potrebna ideja in načrt.  

Tridnevna prireditev Gradovi kralja Matjaža se je začela že v petek, ko so na črnjanski pošti za nekaj dni v uporabo dali priložnostni poštni žig. Popoldne je bil organiziran tudi pohod v neznano z iskanjem skritega zaklada kralja Matjaža, zvečer so na črnjanskem smučišču izvedli tradicionalni nočni slalom v soju bakel, v kulturnem domu pa je potekal nastop gostov iz pobratene hrvaške občine Šolta.

Današnji, osrednji dan dogajanja je bil namenjen gradnji snežnih skulptur na Matevžavih travnikih pod stadionom v Črni. Gradnjo je spremljalo pestro glasbeno in zabavno dogajanje.

Nedelja je že tradicionalno namenjena dogajanju za otroke, za katere napovedujejo celodnevni glasbeni in zabavni program.

Prireditev organizira Občina Črna na Koroškem, ki je na dogajanje posebej povabila tudi prostovoljce. Ti so po poplavah in plazovih avgusta lani množično pomagali prebivalcem Črne. "S svojo predanostjo, neumorno energijo, strokovnostjo in dobro voljo ste bistveno prispevali k temu, da so se razmere v našem kraju postopno uredile in da se je življenje naših občanov vrnilo v nekdanje tirnice," so jim ta teden sporočili iz Črne in jih povabili na prireditev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
28. 01. 2024 09.28
+2
Super, sedaj je ta gradnja v ledu in snegu v Črni že postala tradicionalna, dogodek je potrebno finančno podpreti, pa tudi malce po pravilih omejiti, da ne bi postala to neka "pustna" gradnja brezveznih stvari.
btbslo
27. 01. 2024 20.55
+3
Bravo, se vreme jim je sluzilo. 👏👏