Slovenija

Burja na Primorskem se bo znova okrepila, Arso izdal oranžno opozorilo

Ljubljana, 19. 03. 2018 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H./STA/U.Z.
Komentarji
13

Noč je precejšnjemu delu Slovenije prinesla novo snežno odejo. Čez dan so padavine oslabele in ponehale, se bo pa v torek na Primorskem znova okrepila burja, zaradi česar so vremenoslovci izdali oranžno opozorilo. Sicer pa se bo v prihodnjih dneh zjasnilo, v četrtek nas bo celo ogrelo sonce. Kot kaže, se lahko zgodi, da bo letošnji marec celo hladnejši od osrednjega zimskega meseca januarja.

Zima se je za kratek čas vrnila.
Zima se je za kratek čas vrnila. FOTO: iStock

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in večino države je znova prekrila snežna odeja. Največ snega, med 10 in 20 centimetrov, je zapadlo v krajih ob alpsko-dinarski pregradi. Po nižinah Primorske je rahlo deževalo. Čez dan so padavine oslabele in ponekod tudi povsem ponehale.

Na cestah po državi so znova zimske razmere, zato se na pot ne odpravite brez zimske opreme, opozarja prometno-informacijski center.

Ponoči bo rahlo sneženje povsod v notranjosti ponehalo. Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do –7, na Goriškem in v Primorju ob burji malo nad 0 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Marec bi lahko bil hladnejši od januarja

"Povprečna temperatura zraka v Ljubljani je v prvih osemnajstih dneh marca znašala 3,9 °C, kar je dobri 2 °C manj kot znaša dolgoletno povprečje za ta čas," je dejal naš hišni prognostik Rok Nosan. Hladno vreme pa se bo – kljub temu, da je jutri prvi dan astronomske pomladi – še nadaljevalo.

Kot kaže po trenutnih podatkih, se lahko zgodi, da bo letošnji marec celo hladnejši od osrednjega zimskega meseca januarja. "Kar bi bilo zares ekstremno, saj se svetli del dneva v tem delu leta najhitreje daljša in je sonce v marcu že precej močnejše, kot v januarju. V zgodovini meteoroloških meritev takšnega primera pred letošnjim letom še nismo imeli," je še pojasnil Nosan.

V četrtek nas bo razveselilo sonce

Jutri bo sprva pretežno oblačno, popoldne se bo predvsem v zahodnih krajih delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 9 stopinj Celzija. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja.

Burja na Primorskem se bo v torek zvečer znova krepila, opozarjajo vremenoslovci. Najmočnejši sunki bodo na izpostavljenih mestih od torka zvečer do četrtka zjutraj nad 100 km/h. V četrtek bo burja slabela, v petek pa ponehala. Arso je za torek in sredo izdal oranžno opozorilo za jugozahod države. 

Vremensko opozorilo za torek 20. marca 2018
Vremensko opozorilo za torek 20. marca 2018 FOTO: ARSO
Vremensko opozorilo za sredo 21. marca 2018
Vremensko opozorilo za sredo 21. marca 2018 FOTO: ARSO

V četrtek bo povečini sončno, veter bo slabel. Še bo hladno.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov trenutno znatna, tretje stopnje. Nižje je zaradi nizkih temperatur in majhne količine novega snega nevarnost majhna, prve stopnje, piše na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam se lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sproži snežni plaz.

Ob koncu tedna je v gorah snežilo. Sprva je bila meja sneženja med 800 in 1000 metri nad morjem, nato se je počasi spustila do nižin. V gorah je zapadlo od 10 pa tudi do več kot 30 centimetrov snega, največ v visokogorju osrednjega in vzhodnega dela Julijskih Alp. Nad okoli 1500 metri je bil sneg suh in se je s podlago slabo sprijel, nižje pa sprva moker, zato je povezava med staro snežno odejo in novim snegom boljša. Veter je na izpostavljenih legah novi sneg spihal vzamete, ponekod je spihan do stare podlage, ki je lahko tudi trda in poledenela. Snežna odeja je sicer trenutno večinoma mehka in rahla, predvsem na spihanih mestih in v nižjih nadmorskih višinah, kjer je zapadlo le malo snega, pa trda.

Temperaturna meja 0 stopinj Celzija pa bo ostala pod 1000 metri nadmorske višine.

Zaradi nizkih temperatur in ker ne bo sončnega vremena, bo do srede sneg ostal suh in rahel, le počasi se bo sprijemal in preobražal. V sredo bo veter ponovno delal zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja bo zato potencialno nestabilna, nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.

Podrobnejšo vremensko napoved preverite tukaj

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
20. 03. 2018 08.32
-1
PUTIKA,Vsi nesrečniki ki jo imate čuvajte se vseh mesnih izdelkov ,ki jih ponujajajo pred prazniki,to je za vas čisti strup.
relos
19. 03. 2018 21.15
-1
zimski krajši ekstremi v minus (marec, april), kakor tudi v plus (januar, december) ter daljše vročinske epizode z vmesnimi uničujočimi nevihtami...to so tipični znaki globalnega segrevanja, kaj tu ni jasno ?
xTejax
19. 03. 2018 17.47
-3
Napisali ste, da so čez dan padavine oslabele in prenehale. Za kratek čas so res prenehale, popoldan pa so se okrepile.
obožeobože
19. 03. 2018 14.15
-1
Lučka daj na ogenj
SLO-SURVIVAL
19. 03. 2018 14.00
-4
kaj pa pol toliko čivkanja glede globalnega segrevanja??
Fulmmer
19. 03. 2018 13.54
+0
Nemogoče da bi bilo hladneje, vsi govorijo o globalnem segrevanju, nenormalnem dvigu temperatur, vi pa o nekem mrazu....
jebalvisvoju
19. 03. 2018 13.31
-1
joj to globalno segrevanje...
Frane Šajn
19. 03. 2018 13.15
+1
Kdaj bodo objavili protikorupcijski alarm je že skrajni čas.
Frane Šajn
19. 03. 2018 13.14
-3
Kateri alarem je objavljen? ali je platinasti al diamantni za Slovenijo.
korenjak3
19. 03. 2018 12.11
+3
pomladno vreme z nizkimi tem ni pomlad!
DeBill
19. 03. 2018 08.36
+15
ko je vroče, jokate nad globalnim segrevanjem, ko je mraz, da je pač mraz. po moje vreme ni za vas, delajte raje reportaže s frnikulanja
thetech
19. 03. 2018 13.12
+3
Kdo joče? A ni delo novinarjev poročanje? Ti pa res pod vsakim prispevkom nekaj rjoveš in se pritožuješ.
DeBill
19. 03. 2018 13.25
-2
če bi poročali, potem ok, poročanje ne pomeni podajanje mnenj, to je komentar. komentarje majo pa butaste.